5 semne distinctive ale unui biberon de calitate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca să te asiguri că bebelușul tău nu va resimți niciun disconfort când va primi hrană și din biberon, trebuie să știi cum să găsești unul de cea mai bună calitate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și vei afla ce criterii ar trebui să iei în calcul în momentul în care vei decide să achiziționezi un biberon, astfel încât acesta să corespundă cât mai mult nevoilor tale și ale bebelușului tău.

De ce hrănești un bebeluș cu biberonul

Îi dai exclusiv lapte praf
În situația în care nu îl poți alăpta deloc la sân, trebuie să-i oferi formula încă din primele zile de viață. Ca să poți alege un biberon de calitate, adecvat etapelor de dezvoltare ale bebelușului, este necesar să testezi mai multe variante. Abia după ce vei vedea modul în care se hrănește acesta vei putea fi sigură că ai găsit modelul care i se potrivește.

Mama ce ii da bebelusului lapte din biberon

Nu poți fi mereu alături de bebeluș în intervalele în care trebuie hrănit
Dacă, de exemplu, trebuie să te duci la serviciu și încă alăptezi, una dintre soluțiile adecvate pentru micuțul tău va fi să nu-l privezi de laptele tău. Poți să recurgi la o pompă de sân, laptele extras cu ajutorul ei putând fi pus cu ușurință în biberon.

Îți dorești ca partenerul tău să se implice mai mult în îngrijirea bebelușului
Pentru a-l determina și pe acesta să participe la procesul de hrănire a bebelușului, timp în care tu să te poți odihni puțin, obișnuiește-l să-i ofere lapte din biberon. Vei observa că bebelușul se va simți foarte confortabil și așa, iar legătura dintre tată și copil va începe să devină mai solidă.

Vrei să-l stimulezi pe bebeluș să se familiarizeze cu anumite deprinderi
Medicii spun că un bebeluș poate deveni nu numai independent, dar va reuși să învețe mai rapid coordonarea mână-ochi și mișcările de apucare dacă îi vei pune la dispoziție un biberon. Fie că este vorba despre unul cu lapte, fie că va conține și alte băuturi, pe măsură ce bebelușul va crește, faptul că va reuși să țină în mână un biberon îl va sprijini în exersarea unor deprinderi benefice în dezvoltarea sa cognitivă și motrică.

Biberonul este esențial când ești plecată de acasă
Indiferent de locul în care vei merge, să ai un biberon la îndemână este foarte important, astfel încât să nu fii obligată să intervii în rutinele de hrănire a bebelușului. De asemenea, biberonul poate fi o modalitate de a-i asigura bebelușului confort oriunde, ajutându-vă pe amândoi să fiți mai relaxați și să vă bucurați de diverse activități.

Cum știi că ai la dispoziție un biberon de calitate

Un biberon bun va trebui să fie nu numai adaptat nevoilor voastre, dar va trebui să nu-l pună în niciun fel în pericol pe bebeluș. Pentru a te asigura că ai la îndemână un asemenea biberon, ar trebui să ții cont de următoarele aspecte:

Materialul din care este confecționat este unul de calitate, ce poate să reziste în timp

Specialiștii recomandă, din acest punct de vedere, că ar fi ideal să ne orientăm către un biberon confecționat din oricare dintre aceste materiale:
Inoxul
Este o alternativă la biberoanele din plastic și din sticlă, fiind mult mai puțin posibil să se apargă sau să se crape. Va fi și ușor de întreținut, iar dacă va avea adăugate accesorii de silicon, nu va fi nici greu. Cel mai bine va fi, dacă optezi pentru un biberon realizat din inox, să cumperi unul care să asigure menținerea unei temperaturi constante a laptelui.

Siliconul
Un biberon din acest tip de material ar fi binevenit întrucât siliconul este ușor, rezistent, ușor de curățat și nu conține bisfenol (un compus toxic existent în masele plastice). În același timp, poate fi spălat inclusiv într-o mașină de spălat vase și conferă un plus de flexibilitate.

Biberoane cu capac Sticla borosilicat
Spte deosebire de sticla obișnuită, biberoanele făcute din acest material, așa cum sunt și cele de la „Primii Pași" , se disting prin:
• Au o rezistență termică și o claritate mult mai mare decât sticla normală
• Greutate si densitate mai mica faţă de sticlă, fiind mai ușor de mânuit de către bebeluș
• Materialul este non- toxic
• Nu conțin plumb sau bisfenol (BPA)
• Se sterilizează folosind un sterilizator electric, unul pentru microunde, prin fierbere sau cu soluție sterilizatoare

Tetina biberonului trebuie să fie fabricată din materiale precum siliconul sau cauciucul natural

Oricare dintre acestea nu conțin toxine și sunt mai rezistente decât acelea realizate, de exemplu, din plastic. În plus, au marele avantaj că au o consistență ce-i vor asigura oricând confort bebelușului, mai ales dacă acesta este obișnuit să fie hrănit atât la sân, cât și cu biberonul.
Se recomandă să optezi pentru biberoane cu tetine interșanjabile, care să fie adaptate nevoilor bebelușului, pe măsură ce acesta va crește. Spre exemplu, va trebui să aibă la dispoziție tetine ce permit o curgere a laptelui lentă, una medie și, în final, una rapidă.

Tetina trebuie să fie una ortodontică

Un biberon de calitate ar trebui să fie dotat cu acest fel de tetină, în condițiile în care, pe de o parte, ar trebui să reproducă forma mamelonului și, pe de altă parte, ar trebui să se adapteze la mișcările limbii, maxilarelor și gingiilor bebelușului.
O tetină ortodontică are o formă asimetrică, dându-i posibilitate bebelușului să-și miște limba și maxilarele în mod natural în timp ce suge, promovând totodată o dezvoltare sănătoasă a dinților. Un alt mare avantaj al unei asemenea tetine este că va permite laptelui să se amestece mai bine cu saliva bebelușului, stimulând un proces de digestie optim. Va fi cel mai bine dacă te vei orienta spre tetine ortodontice realizate din silicon.

  Biberonul trebuie să fie dotat cu valvă anti-colici

Un alt indiciu al faptului că ai ales un biberon de calitate este că posedă accesoriul menționat. Rolul său este de a preveni ca bebelușul să înghită prea mult aer când se hrănește, ceea ce va mai reduce din posibilitatea de a se confrunta cu colici. O altă trăsătură a unui biberon ce are valvă anti-colici este că poate să prevină și alte simptome neplăcute ale aparatului digestiv, cum ar fi refluxul gastroesofagian.

 Valva anti-colici este situată în partea superioară a biberonului, fiind foarte potrivită mai ales pentru biberoanele speciale pentru hrănirea bebelușilor aflați în primele 3 luni de viață, când episoadele de colici vor fi mai frecvente.
Pentru a fi sigură că vei alege un model de acest biberon care să i se potrivească într-adevăr bebelușului, ai grijă să te orientezi spre unul care să aibă o tetină similară formei mamelonului matern.
Poți să te orientezi, de pildă, spre cele de la „Primii Pași" . Acestea te vor convinge datorită următoarelor calități:
• Sunt confecționate din tritan (material mai rezistent și mai clar decât polipropilena)
• Fără bisfenol (BPA free)
• Au tetine din silicon
• Au capac anti-curgere
• Pot fi sterilizate într-un sterilizator electric, unul pentru microunde sau cu soluție de sterilizare

Biberonul trebuie să aibă un design ergonomic ți sî îl atragă pe cel mic

 Dacă îți dorești un biberon excelent, care să fie ușor de manevrat atât de către tine, cât și de către mânuțele bebelușului, nu ezita să alegi și o variantă ușor de ținut. Și, mai mult, cu cât biberonul este mai haios, cu atât va fi mai atractiv pentru copil să se hrănească.  De pildă, biberonul Primii Pași sub formă de broscuță, un biberon care se distinge și pentru că:
• Asigură o mânuire facilă de către bebeluș
• Este confecționat din polipropilenă
• Nu conține bisfenol
• Are tetină de silicon
• Poate fi sterilizat folosind un sterilizator electric, unul pentru microunde sau cu soluție sterilizatoare

Tu te-ai gândit până acum la calitățile pe care ar trebui să le dețină un biberon bun?

Logo Primii Pasi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate
  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

  Potrivit unui raport al ”National Sleep Foundation”, realizat pe baza a 277 de studii legate de somn, s-au putut stabili criterii care să definească un somn de calitate....

  Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?
  Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?

  Somnul este extrem de important pentru organismul uman. Atunci când nu reușim să ne odihnim suficient și corespunzător, pot apărea efecte neplăcute la nivelul întregului...

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon
  Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon

  Să recunoaștem, cele mai ingenioase ființe de pe această planetă sunt mamele. Când vine vorba de starea de bine a copilului lor, imaginația lor nu are limite. Fiecare etapă din...

  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

  Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

  8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
  8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

  Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

  Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
  Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

  Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

  © 2023 Qbebe