Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce bebelușul devine tot mai independent și deține mai multe abilități, poți să începi să-l înveți cum să se folosească și de o cană specială. Din articolul de mai jos vei afla spre ce tipuri de căni ar trebui să te orientezi, în funcție de stadiul dezvoltării bebelușului, astfel încât acesta să se simtă pe deplin în largul său când o folosește.

Cum știi dacă bebelușul este gata să utilizeze o cană

Cea mai sigură cale de a te convinge asupra acestui lucru este să vezi dacă acesta a dobândit sau nu anumite abilități motorii. Spre exemplu, un bebeluș care ar putea să se descurce dacă are la îndemână o cană ar trebui:
• Să știe să apuce lucruri de dimensiuni diverse
• Să poată să deplaseze lucrurile din mână către gură
• Să adune singur obiecte și să le mute dintr-o parte în alta

În general, spun experții, momentul potrivit pentru a-i da bebelușului o cană este situat undeva între 7 și 9 luni.

Bebelus aflat in scaunelul sau, ce tine in mana o cana dotata cu manere

Urmărește-l pentru a te convinge dacă este gata să manipuleze acest obiect și încearcă să-l stimulezi să fie dornic de el. Spre exemplu, poți să-i arăți adesea o cănuță și să-i arăți cum să o miște.
De asemenea, vezi cum reacționează când îi întinzi cana. Pune-i însă o bavetă înainte, întrucât în mod cert că se va uda mult la început.

Prima cană a bebelușului

În cazul în care ai ajuns la concluzia că bebelușul este pregătit să mânuiască și o cană, ar trebui să ai în vedere să alegi una care:
• Să fie dotată cu un „cioc" moale, flexibil, cu o textură agreabilă
• Să nu fie grea
• Să aibă mânere, astfel încât bebelușul să o poată apuca mai ușor
• Să aibă orificii mici și preferabil o supapă anticurgere, care să permită curgerea doar când bebelușul va suge
O alegere potrivită inclusiv pentru bebelușii care nu au încă 6 luni este și o cană similară unui biberon. Acesta va ușura procesul de tranziție spre noul obiect și îl va determina pe bebeluș să fie mai receptiv față de noutate.
De exemplu, optează pentru Cana cu mânere și cioc silicon anti-curgere (recomandată de la 3 luni în sus) de la „Primii Pași". Ea are aceste caracteristici:Cana bebelusi cu manere si cioc
• Fără bisfenol (BPA free)
• Cu mânere și cioc silicon anticurgere
• Se curăță cu apă și săpun (sau cu un detergent slab)

Totodată, pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu ideea de a ține în mână în cană, îi poți oferi și un alt model. 

Cana cu manere pentru bebelusi Cana anti-curgere cu mânere de la „Primii Pași" este potrivită pentru bebelușii de la 6 luni în sus și se remarcă prin:
• Nu conține bisfenol
• Are două mânere pentru o mânuire ușoară, dar și supapă anti-curgere, care permite curgerea numai când copilul suge lichidul din cană
• Se curăță cu apă și săpun (sau cu un detergent slab)

Model de cană recomandat pentru un bebeluș ce se apropie de vârsta de 1 anCana termos cu pai

Odată ce bebelușul s-a familiarizat bine cu o cană cu mânere și cu cioc, vei putea să-l înveți și cu una ce permite înghițirea unor cantități mai mari de lichid. Aceasta poate să fie lipsită de mânere și să fie dotată cu un pai.
Chiar dacă la început va fi o provocare pentru bebeluș să se obișnuiască să soarbă din orificii mai mici (așa cum este paiul), treptat se va convinge că poate confortabil când va dispune o cană ce-i va permite sorbitul în ritmul dorit.
Când trece de 9 luni, bebelușului îi poate fi lesne să se descurce dacă va avea o cană termos cu pai, așa cum este și modelul de la „Primii Pași" . Ea prezintă următoarele avantaje:
• Nu conține bisfenol
• Are capac culisant, care păstrează paiul din silicon în condiții igienice și nu permite curgerea accidentală
• Se curăță cu apă și săpun (sau cu un detergent slab)

Cum să te descurci dacă bebelușul refuză cana

Pentru unii bebeluși poate fi o provocare mai mare să uite de biberon și să se orienteze spre o cană. În aceste condiții, ei pot fi mai reticenți și nu va fi mereu la îndemână să-i determinăm să o folosească. Ca să-ți fie mai ușor să gestionezi o asemenea situație, ține cont și de sfaturile de mai jos:
Înmoaie ciocul de la cană în lapte (matern sau formula)
Procedând așa, bebelușul va fi mai atras de ea, întrucât are la îndemână ceva care îi este deja familiar.

Divizează cantitatea de lapte pe care i-o dai la o masă
De exemplu, dă-i o jumătate din biberon și cealaltă jumătate în cană. Important este ca bebelușului să-i fie suficient de foame, astfel încât să nu cumva să te respingă.

Învață-l mai întâi cum să folosească o cană fără capac
Nu pune mult lichid în cană (cam 1-2 linguri) și lasă-l pe bebeluș să bea așa. După aceea, mai adaugă puțin lichid și pune și capacul. Vei avea șanse mai mari să accepte să utilizeze cana, în condițiile în care își va seama că altfel nu va putea să primească hrana.

Dă-i și alte lichide în cană, în afară de lapte
Dacă bebelușul este foarte aproape de vârsta de 1 an, încearcă să-i pui în cană apă sau suc de fructe. Poate va fi mai atras de noile lichide, în special dacă îi este sete. Ai însă grijă și nu îi da mai mult de 1/2 de cană de suc pe zi, întrucât excesul poate crește predispoziția spre diaree sau spre carii.

Fă-i demonstrații legate de cum se folosește cana
Fie că vei lua tu una, fie că îl vei ruga pe copilul mai mare, este important ca bebelușul să fie atras de noul obiect. În special dacă se va scoate și un sunet care să arate satisfacția după ce s-a sorbit din ea, interesul poate crește.
Pe măsură ce bebelușul crește, arată-te cât mai entuziasmată de cănuță și, ori de câte ori ai ocazia, vorbește-i despre aceasta.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci odată ce îi dai bebelușului o cană

Ca să te asiguri că noul obiect nu-i va aduce dezavantaje bebelușului și că acesta nu va deveni prea dependent de ea, ar trebui să iei în calcul următoarele aspecte:
Nu-i permite să țină prea mult la el cana în care se află suc de fructe
Acizii din suc nu vor fi binefăcători pentru gingiile sale, cu atât mai mult cu cât bebelușul ajunge să consume prea mult suc. Mult mai bine este, dacă vrei să-l lași să-și ia cana cu el inclusiv când merge la culcare, să pui în ea apă.

Nu face greșeala să crezi că folosirea unei cănuțe va fi soluția pentru înțărcarea bebelușului
Simplul fapt că bebelușul se va obișnui să bea lapte din ea nu înseamnă că va fi dornic să renunțe complet la sân sau la biberon. În special în prima fază de adaptare cu folosirea cănii va fi mult mai dispus să o accepte dacă îi pui în ea lapte.

Spală cana după fiecare utilizare
Pentru a împiedica proliferarea bacteriilor sau chiar apariția de mucegai, este indicat să speli cana și capacul de fiecare dată când în ea s-a aflat un lichid. Dacă nu ai cu ce să o speli în acel moment, cel puțin o vei clăti bine și apoi îi vei usca părțile componente.

Nu insista prea mult timp cu mânuirea unei cănuțe speciale
Dacă vei insista ca bebelușul să o folosească mult după ce atinge vârsta de 1 an, îi va fi mult mai dificil să se obișnuiască și cu o cană obișnuită. Practic, dacă ai un copil ce se apropie de vârsta de 2 ani, mai bine vei începe să-l înveți și cu modele de căni similare celor la care apelăm zi de zi.

Tu știai care sunt detaliile de care ar trebui să ții seama când alegi cana bebelușului?

Logo Primii Pasi

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

    Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii
    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii

    Când te gândești la cel mai potrivit desert pentru copilul tău, aspectele importante de care ții cont sunt: să conțină ingrediente sănătoase și să fie gustos. În...

    Dragostea este o alegere și eu aleg să fiu cu tine
    Dragostea este o alegere și eu aleg să fiu cu tine

    Să îți deschizi inima în fața persoanei iubite nu este întotdeauna ușor. Astfel, îndoielile, temerile și nesiguranțele te pot determina să te gândești...

    © 2024 Qbebe