Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

Suzetele fac parte și ele dintre cele mai populare accesorii destinate îngrijirii bebelușului. Parcurgând articolul de mai jos, vei învăța de ce ar trebui să ții seama când alegi suzeta pentru micuțul tău, astfel încât aceasta să fie mereu adecvată vârstei și stadiului dezvoltării sale.

Când ar trebui să-i dai bebelușului o suzetă

Specialiștii oferă următorul sfat: dacă reușești să-ți alăptezi bebelușul, ar fi bine să nu-i dai suzeta până când nu observi că s-a obișnuit bine cu procesul de alăptare (până la 4-6 săptămâni). Explicația este următoarea: dându-i prea timpuriu o suzetă, poate să ajungă să o confunde cu mamelonul și să nu mai fie dornic să sugă. Din acest motiv, poți ajunge în situația de a te confrunta cu o reducere a frecvenței sesiunilor de alăptare.
Cu toate acestea, nu este o greșeală dacă, uneori, vei recurge la o suzetă pentru a-l ajuta pe bebeluș să se liniștească dacă este foarte agitat. Important este să alegi un moment care să fie după ce acesta a fost hrănit.

Mama ce isi saruta pe obrajor bebelusul, ce are o suzeta

Dacă știi că nu ai cum să-ți hrănești bebelușul la sân, poți să-i pui la dispoziție o suzetă mai devreme. Înainte să i-o dai, încearcă să-ți dai seama când îi este foame și când nu, când nu se simte bine din cauza colicilor, când este prea obosit etc. astfel încât să o pui la îndemâna sa exact în momentele în care ar avea cel mai mult nevoie să se calmeze. Nu insista să-i dai suzeta când este mai mic de 10 zile, întrucât abia de la această vârstă vei sesiza că acesta a început să mai recupereze din greutatea pierdută după naștere.
Odată ce îi vei da bebelușului suzeta, ai grijă ca aceasta să aibă următoarele caracteristici:
• Să fie mică
• Să aibă o formă ortodontică (Pentru ca dezvoltarea maxilarului și dinților să se desfășoare în cele mai bune condiții)

O suzetă ortodontică are avantajul că va sta în gurița bebelușului într-o singură poziție, cu protuberanța în palatul gurii și cu scutul spre nas. De asemenea, referitor la această parte componentă a suzetei, trebuie să știi că acesta, dacă este prea mare pentru vârsta bebelușului, îi poate crea dificultăți în respirație.
Ca să te asiguri că ai făcut alegerea potrivită pentru un bebeluș aflat în prima lună de viață, ar trebui să observi că acesta se va liniști rapid după momentul în care suzeta este introdusă în guriță.

Spre exemplu, „Primii Pași” oferă și  suzete   special create inclusiv pentru un nou-născut. Ele sunt fabricată din silicon (Acest material este mai puțin rezistent decât latexul la mușcare, dar nu are gust sau miros specifice), ce are marele avantaj, spun experții, de a se dezinfecta mai bine decât latexul. Suzeta ortodontica pentru bebelusi
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că suzeta destinată unui bebeluș din primele 3 luni de viață trebuie sterilizată înainte și după fiecare utilizare, în condițiile în care sistemul imunitar al acestuia nu este suficient de matur pentru a gestiona așa cum trebuie eventualele infecții.
Cu alte cuvinte, suzeta dăruită unui bebeluș mai mic de luni poate să-l ajute nu numai să se liniștească mai rapid, dar va contribui și la dezvoltarea musculaturii de la nivelul gurii, utilă inclusiv în supt.

Cum să-l obișnuiești pe bebeluș cu o suzetă

Dacă te afli și tu printre mamele care vor neapărat să-i dea bebelușului o suzetă pentru ca acesta să învețe să se calmeze și singur, ar trebui să faci următorii pași:
Fii atentă la momentul în care-i vei oferi suzeta
Medicii îndeamnă ca aceasta să ajungă la bebeluș după ce a fost hrănit, dar nu prea aproape de următoarea masă, astfel încât să nu-i fie prea foame și din acest motiv să sugă prea mult suzeta.
Un alt factor foarte important de care va trebui să iei seama când îi vei da bebelușului suzeta va fi starea sa. De exemplu, dacă nu este calm sau nu se simte bine, amână demersul pentru altă dată.

Ajută-l pe bebeluș să se apropie de suzetă
În special bebelușii aflați în primele zile au nevoie ca, înainte de a introduce suzeta în gură, să se familiarizeze în prealabil cu textura ei. De pildă, poți să-l atingi ușor cu tetina pe obrăjor, aproape de colțul guriței. Dacă vezi că bebelușul nu reacționează de prima dată, repetă demersul. Vei vedea că după aceea se va întoarce după ea și cel mai probabil o va apuca. Va fi momentul în care va începe, treptat, să se obișnuiască să o țină în gură.

Stimulează-ți micuțul să fie atras de suzetă
În acest scop, medicii pediatri recomandă ca tetina suzetei să fie înmuiată în puțin lapte (matern sau formula) înainte ca bebelușul să o introducă în gură. Odată ce o va asocia cu un gust ce-i este deja familiar, se va simți în siguranță și o va accepta cu mai multă ușurință.

Lasă-l pe bebeluș să-și aleagă
Un bebeluș poate să respingă o suzetă nu numai din cauza texturii tetinei, ci și a culorii sau a gustului acesteia. Mai ales bebelușii mai mari de 3 luni, ce încep să descopere mai mult lumea din jur, pot fi mai reticenți la primirea unei suzete.
Ca să-i oferi posibilitatea să o aibă pe cea care îi va fi cea mai confortabilă, pune-i la dispoziție mai multe tipuri de suzete, adecvate vârstei sale. În plus, va fi binevenit să-i oferi suzete separate, pentru zi și pentru noapte.

De ce ar trebui să ții cont când vei alege o suzetă pentru un bebeluș de la 3 luni în sus

Primul aspect pe care ar trebui să-l sesizezi este că bebelușul va simți mai mult nevoia de o suzetă pe timpul nopții, când i se face foame. Pentru a nu fi pusă în situația de fi refuzată în momentul alăptării, mai întâi hrănește-l și ulterior dă-i suzeta, astfel încât să se liniștească și să adoarmă la loc mai ușor.
Un alt factor esențial în alegerea unei suzete este să ții cont de etapele dezvoltării bebelușului. Spre exemplu, după vârsta de 3 luni, poți să-i dai suzete cu un scut mai mare. Această alegere se impune întrucât un scut prea mic ar putea să fie înghițit.

Suzete de silicon Astfel, poți alege cu încredere suzeta Primii Pași ortodontică imprimată. Aceasta este confecționată din silicon și se poate steriliza cu ușurință, fie într-un sterilizator pentru microunde, fie într-unul cu aburi. De asemenea, este prevăzută cu scut mare, ceea ce o face sigură pentru cei mici. 

Pe măsură ce bebelușul se apropie de vârsta de 6 luni, trebuie să știi că de-acum înainte va fi tot mai capabil să-și pună singur suzeta și să o scoată. În acest scop, va trebui ca mai întâi să-i pui tu suzeta în mânuță și apoi să-i direcționezi mânuța spre guriță. Repetă de mai multe ori demersul, până când te vei asigura că acesta reușește și singur.
Dacă-ți vei observa bebelușul cu ateție, vei sesiza că se va obișnui mai ușor să facă acest gest ziua, spre deosebire de timpul nopții. Astfel, specialiștii spun că unui bebeluș îi va fi cel mai la îndemână să manipuleze independent suzeta noaptea în jurul vârstei de 8 luni.

La fel ca în cazul suzetelor pentru cei mai mici, din primele 3 luni de viață, nu sunt niște sfaturi speciale pentru alegerea formei tetinei. Nici pentru materiale nu sunt niște recomandări fixe, în condițiile în care, atât latexul, cât și siliconul au fiecare propriile avataje și dezavantaje. Dacă siliconul este mai puțin rezistent la mușcare, latexul rezistă mai puțin la lumina solară. De aceea, se recomandă ca suzetele cu tetină de silicon să fie înlocuite după cel puțin 2 luni, iar cele din latex după mai puțin timp.
Alt detaliu pe care trebuie să-l cunoști, referitor la suzeta unui bebeluș de 6 luni sau mai mare, este că nu se mai impune să o sterilizezi după fiecare utilizare. Organismul bebelușului a devenit mai rezistent și va fi suficient să o speli cu apă și săpun zilnic (Asigură-te însă că nu vei lăsa apă în ea) și să o sterilizezi la câteva zile.

Odată ce bebelușul devine mai receptiv la lumea din jur și manevrează cu ușurință suzeta, încearcă să-i oferi o variantă care să-l și atragă. O alegere în acest sens poate să fie și un model cu animale imprimate. Suzete de silicon cu forme de animale
Suzetele  de mărimi diferite (inclusiv pentru bebelușii mai mici de 6 luni) au scutul cu imprimeu cu animale și sunt fabricate din silicon. Ele pot fi sterilizate în diverse moduri: cu un sterilizator electric, cu unul pentru microunde, prin fierbere sau cu soluție sterilizatoare.

Când bebelușul se apropie de vârsta de 1 an, poți începe să-l dezveți treptat de suzetă. Pentru a fi mai simplu, alege momentele în care este mai degrabă liniștit și aproape să adoarmă. Va fi mai potrivit să acționezi așa decât să îi iei suzeta din guriță chiar în timpul somnului.

Ce se poate spune despre dezavantajele utilizării unei suzete

Medicii avertizează asupra următorului aspect: folosirea prelungită a suzetei, după primul an de viață al copilului, poate să genereze mai multe inconveniente. Cele mai importante, care nu trebuie sub nicio formă neglijate, se referă la:
• Utilizarea suzetei poate să crească riscul apariției infecțiilor la nivelul urechii - Astfel, din cauza suzetei se poate ajunge ca bacteriile din gură să ajungă mai ușor în zona trompei lui Eustachio și să creeze ulterior un mediu propice dezvoltării unei infecții.

• Există șanse ca modul în care va mușca un copil poate fi influențat negativ de suzetă - În special copiii care poartă suzeta mai mult de 1 an pot ajunge în situația de a nu mai mușca așa cum trebuie, fapt care poate conduce inclusiv la apariția dificultăților la hrănir. Sigur, acest lucru nu se aplică tuturor copiilor ce folosesc suzeta. 

• Suzeta poate să întârzie momentul în care copilul va scoate sunete și va începe să vorbească - Pentru a evita, pe cât posibil, astfel de consecințe nedorite, specialiștii îndeamnă să încercăm să ne dezvățăm copilul de suzetă în primele 12 luni de viață, prin îndepărtarea acesteia din rutina de zi sau de noapte. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, nu-i așa?

Tu știai până acum detalii despre cum să alegi cea mai potrivită suzetă pentru bebelușul tău?

Logo Primii Pasi

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii
  Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii

  Majoritatea părinților ajung să administreze, la un moment dat, antibiotice copiilor lor, mai ales odată cu intrarea în colectivitate, când infecțiile bacteriene, precum...

  Aerosoli la copii: ghid pe vârste
  Aerosoli la copii: ghid pe vârste

  Aparatul de aerosoli este de mare ajutor mămicilor atunci când copiii au o infecție respiratorie puternică. Însă, înainte de a folosi nebulizatorul pentru a trata orice...

  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii
  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

  Educația financiară este un subiect delicat pentru orice părinte. Știm cu toții că mai devreme sau mai târziu ajungem în punctul în care chiar trebuie să discutăm...

  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

  Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Înfășatul bebelușului: ghid practic pentru părinți
  Înfășatul bebelușului: ghid practic pentru părinți

  Înfășatul bebelușului este o metodă simplă care ajută la calmarea bebelușului. Înfășatul îi oferă un sentiment de siguranță pentru că îi aduce aminte de...

  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

  Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

  Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
  Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

  Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

  © 2022 Qbebe