Din grija pentru copilul tau

Suzeta perfectă: cum trebuie să se desfășoare procesul de selecție

Suzeta este unul dintre cele mai importante accesorii utilizate de către bebelușul tău. De aceea, se impune să-i oferi una care să fie de cea mai bună calitate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea ce ar trebui să urmărești când pleci în căutarea unei suzete, astfel încât aceasta să fie pe deplin sigură și să-i asigure mult confort micuțului tău.

Criterii în funcție de care ar trebui să alegi suzeta bebelușului

Vârsta pe care o are bebelușul
În general, suzetele sunt concepute pentru următoarele categorii de vârstă:
• 0-6 luni (dimensiune mică)

Bebelus cu suzeta

• 6-18 luni (dimensiune medie)
• peste 18 luni (dimensiune mare)

Când vei cumpăra suzeta, trebui să știi că părțile componente dintr-una prea mică pentru bebelușul tău ar putea fi ușor înghițite, iar o suzetă prea mare ar putea fi respinsă. Practic, ai mare grijă pentru ca aceasta să fie adecvată vârstei copilului, astfel încât să nu pună probleme de siguranță.

Modul în care este construită suzeta
Siguranța bebelușului este esențială, de aceea ar trebui să te uiți după:
• Tetina suzetei ar trebui să fie foarte bine fixată pentru a nu putea fi scoasă de la locul ei de bebeluș
• „Scutul" ar trebui să nu fie mai mic de 3,5-4 cm- În acest fel, scutul nu va putea fi înghițit de bebeluș dacă s-ar desprinde
• Este ideal să alegi o suzetă alcătuită dintr-o singură parte, care să nu aibă componente detașabile

O suzetă trebuie să fie neapărat dotată cu găuri de ventilație
Un alt element ce conferă siguranță în utilizarea suzetei se leagă de prezența acestor găuri. Pe „scutul" ei ar trebui să fie cel puțin două, menite să împiedică acumularea excesului de salivă, care ar putea determina apariția iritațiilor pielii.

În special când este vorba despre intervalul în care bebelușului încep să-i apară dinții și se confruntă cu exces de salivă, o suzetă care să-i asigure confortul este binevenită.Suzeta in forma de floricica
De pildă, Suzeta dentiție cu biluțe de la „Primii Pași" este realizată dintr-un material moale, cu suprafețe texturate, care masează gingiile sensibile ale bebelușului.
Suzeta este dotată și cu zornăitoare în centru.

Forma tetinei nu trebuie neglijată când vei căuta o suzetă
Cele mai cunoscute forme ale tetinei sunt: cea rotundă și cea ortodontică. O suzetă cu tetina rotundă par niște mingiuțe ce stau pe o „tulpină".
Specialiștii recomandă însă mai ales suzetele cu tetină ortodontică, plate în partea inferioară și mai umflate în partea superioară, care se adaptează mai ușor cerului gurii și sunt adecvate pe parcursul procesului de apariție a dinților.

Suzete ortodontice, adecvate atât pentru primele 6 luni de viață ale bebelușului, cât și pentru mai târziu, poți găsi la „Primii Pași".
De exemplu, Suzeta silicon cu față de ursuleț are tetina din silicon și i se potrivește unui bebeluș care are între 0 și 6 luni. Ea se poate întreține cu ușurință întrucât se poate steriliza într-un sterilizator electric, unul pentru microunde, prin fierbere sau cu soluție sterilizatoare.
Pentru un bebeluș de peste 6 luni alege o suzetă viu colorată, tot din silicon. Suzeta silicon ortodontică bugs/stars se poate steriliza și ea fără probleme, prin aceleași metode ca aceea menționată anterior.

Suzeta de silicon cu față de ursuleț Suzeta cu tetina de silicon

Materialul din care este confecționată suzeta contează foarte mult
Principalul aspect de care să ții cont este următorul: alege o suzetă confecționată din materiale care nu conțin ftalați sau BPA. În schimb, va fi binevenit să achiziționezi suzete realizate din silicon sau latex. De pildă, siliconul are avantajul că se poată curăța ușor și este mai puțin predispus să rețină mirosuri.

În ceea ce privește latexul, acest tip de material este mai moale și mai flexibil decât silinconul, conferind o senzație plăcută. Îl poți utiliza liniștită, cu condiția să nu ai un copil cu alergie la latex.

Suzeta trebuie să se poată curăța fără probleme
Spre exemplu, o suzetă din silicon se spală foarte bine inclusiv în mașina de spălat vase, în timp ce una din latex nu se poate spăla astfel.
După ce cumperi pentru prima datăo suzetă, va trebui să o speli bine cu apă și săpun și o clătești. De asemenea, se recomandă ca înainte de prima utilizare să o fierbi pentru cel puțin 5 minute.

Exemple de reguli pe care să le știi în legătură cu igienizarea și siguranța suzetei

Pentru ca suzeta să fie oricând sigură pentru bebelușul tău, ar trebui să ții cont de următoarele indicații:
• Suzeta trebuie înlocuită de îndată ce sesizezi semne precum: decolorare, găuri, zgârieturi în material, părțile ei componente nu mai sunt stabile, tetina a devenit prea lipicioasă etc.
• Încearcă să ai la dispoziție mai multe variante de suzete de același model, astfel încât să le poți înlocui, iar bebelușul să se simtă oricând în largul său
• Suzetele trebuie sterilizate periodic
• Dacă bebelușul scapă suzeta pe jos, într-un spațiu interior, va trebui să i-o clătești în apă caldă
• Dacă suzeta ajunge pe jos pe-afară, este cel mai bine să o poți spăla cât mai rapid cu apă caldă și un detergent/săpun
• Nu încerca să înmoi tetina suzetei în diferite substanțe- De pildă, cele dulci vor alimenta apariția cariilor, iar mierea nu este indicată unui copil sub vârsta de 1 an (din cauza riscului mai mare de a dezvolta botulism)
• Evită să legi suzeta de o panglică, de un șiret etc. și să i-o pui bebelușului în jurul gâtului, întrucât există riscul de strangulare- De asemenea, nu folosi un șiret pentru a atașa suzeta de pătuțul său, din același motiv.

 

Logo Primii Pasi

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum alegem cea mai bună suzetă?
  Cum alegem cea mai bună suzetă?

  Multe dintre mămici au temeri dacă este bine sau nu să folosească suzeta şi se întreabă dacă este sau nu sănătoasă pentru copil.

  Cum să faci cafeaua perfectă
  Cum să faci cafeaua perfectă

  Puţină lume nu bea cafea şi, totuşi, puţină lume cunoaşte secretul preparării cafelei perfecte.

  Vrei sa fii mama perfecta? Iata ce NU trebuie sa faci
  Vrei sa fii mama perfecta? Iata ce NU trebuie sa faci

  Orice femeie isi doreste sa fie mama perfecta. Insa de multe ori comite greseli care ii stirbeste din statutul de mama perfecta. Iata o lista de lucruri pe care multe mame le fac si care nu...

  6 calități pe care trebuie să le bifeze o jucărie perfectă
  6 calități pe care trebuie să le bifeze o jucărie perfectă

  Jucăriile reprezintă un subiect sensibil pentru părinți, care de multe ori nu știu ce să aleagă. Sigur, la pol opus se situează cei mici, pentru care pasiunea pentru jocuri apare din...

  Ce se poate întâmpla dacă bebelușul doarme cu suzeta
  Ce se poate întâmpla dacă bebelușul doarme cu suzeta

  Să apelăm sau nu la suzetă pentru micuții noștri nu este o decizie prea simplu de luat, mai ales dacă ne gândim la faptul că aceasta îi ajută adesea să se calmeze....

  Ghid pentru părinți: cum cumperi săniuța perfectă
  Ghid pentru părinți: cum cumperi săniuța perfectă

  Cu toții visăm cu ochii deschiși la poveștile bunicilor din vremea când iernile erau despre zăpadă și săniuș. Acesta din urmă era activitatea preferată a tuturor copiilor,...

  Cum să alegi pălăria de soare perfectă
  Cum să alegi pălăria de soare perfectă

  Pălăria de soare nu trebuie privită doar ca un accesoriu ce ne poate ajuta să fim la modă, ci și ca unul menit să ne protejeze în zilele fierbinți de vară. Pentru a o putea...

  © 2019 Qbebe