Suzeta perfectă: cum trebuie să se desfășoare procesul de selecție

Suzeta perfectă: cum trebuie să se desfășoare procesul de selecție

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Suzeta este unul dintre cele mai importante accesorii utilizate de către bebelușul tău. De aceea, se impune să-i oferi una care să fie de cea mai bună calitate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea ce ar trebui să urmărești când pleci în căutarea unei suzete, astfel încât aceasta să fie pe deplin sigură și să-i asigure mult confort micuțului tău.

Criterii în funcție de care ar trebui să alegi suzeta bebelușului

Vârsta pe care o are bebelușul
În general, suzetele sunt concepute pentru următoarele categorii de vârstă:
• 0-6 luni (dimensiune mică)

Bebelus cu suzeta

• 6-18 luni (dimensiune medie)
• peste 18 luni (dimensiune mare)

Când vei cumpăra suzeta, trebui să știi că părțile componente dintr-una prea mică pentru bebelușul tău ar putea fi ușor înghițite, iar o suzetă prea mare ar putea fi respinsă. Practic, ai mare grijă pentru ca aceasta să fie adecvată vârstei copilului, astfel încât să nu pună probleme de siguranță.

Modul în care este construită suzeta
Siguranța bebelușului este esențială, de aceea ar trebui să te uiți după:
• Tetina suzetei ar trebui să fie foarte bine fixată pentru a nu putea fi scoasă de la locul ei de bebeluș
• „Scutul" ar trebui să nu fie mai mic de 3,5-4 cm- În acest fel, scutul nu va putea fi înghițit de bebeluș dacă s-ar desprinde
• Este ideal să alegi o suzetă alcătuită dintr-o singură parte, care să nu aibă componente detașabile

O suzetă trebuie să fie neapărat dotată cu găuri de ventilație
Un alt element ce conferă siguranță în utilizarea suzetei se leagă de prezența acestor găuri. Pe „scutul" ei ar trebui să fie cel puțin două, menite să împiedică acumularea excesului de salivă, care ar putea determina apariția iritațiilor pielii.

În special când este vorba despre intervalul în care bebelușului încep să-i apară dinții și se confruntă cu exces de salivă, o suzetă care să-i asigure confortul este binevenită.Suzeta in forma de floricica
De pildă, Suzeta dentiție cu biluțe de la „Primii Pași" este realizată dintr-un material moale, cu suprafețe texturate, care masează gingiile sensibile ale bebelușului.
Suzeta este dotată și cu zornăitoare în centru.

Forma tetinei nu trebuie neglijată când vei căuta o suzetă
Cele mai cunoscute forme ale tetinei sunt: cea rotundă și cea ortodontică. O suzetă cu tetina rotundă par niște mingiuțe ce stau pe o „tulpină".
Specialiștii recomandă însă mai ales suzetele cu tetină ortodontică, plate în partea inferioară și mai umflate în partea superioară, care se adaptează mai ușor cerului gurii și sunt adecvate pe parcursul procesului de apariție a dinților.

Suzete ortodontice, adecvate atât pentru primele 6 luni de viață ale bebelușului, cât și pentru mai târziu, poți găsi la „Primii Pași".
De exemplu, Suzeta silicon cu față de ursuleț are tetina din silicon și i se potrivește unui bebeluș care are între 0 și 6 luni. Ea se poate întreține cu ușurință întrucât se poate steriliza într-un sterilizator electric, unul pentru microunde, prin fierbere sau cu soluție sterilizatoare.
Pentru un bebeluș de peste 6 luni alege o suzetă viu colorată, tot din silicon. Suzeta silicon ortodontică bugs/stars se poate steriliza și ea fără probleme, prin aceleași metode ca aceea menționată anterior.

Suzeta de silicon cu față de ursuleț Suzeta cu tetina de silicon

Materialul din care este confecționată suzeta contează foarte mult
Principalul aspect de care să ții cont este următorul: alege o suzetă confecționată din materiale care nu conțin ftalați sau BPA. În schimb, va fi binevenit să achiziționezi suzete realizate din silicon sau latex. De pildă, siliconul are avantajul că se poată curăța ușor și este mai puțin predispus să rețină mirosuri.

În ceea ce privește latexul, acest tip de material este mai moale și mai flexibil decât silinconul, conferind o senzație plăcută. Îl poți utiliza liniștită, cu condiția să nu ai un copil cu alergie la latex.

Suzeta trebuie să se poată curăța fără probleme
Spre exemplu, o suzetă din silicon se spală foarte bine inclusiv în mașina de spălat vase, în timp ce una din latex nu se poate spăla astfel.
După ce cumperi pentru prima datăo suzetă, va trebui să o speli bine cu apă și săpun și o clătești. De asemenea, se recomandă ca înainte de prima utilizare să o fierbi pentru cel puțin 5 minute.

Exemple de reguli pe care să le știi în legătură cu igienizarea și siguranța suzetei

Pentru ca suzeta să fie oricând sigură pentru bebelușul tău, ar trebui să ții cont de următoarele indicații:
• Suzeta trebuie înlocuită de îndată ce sesizezi semne precum: decolorare, găuri, zgârieturi în material, părțile ei componente nu mai sunt stabile, tetina a devenit prea lipicioasă etc.
• Încearcă să ai la dispoziție mai multe variante de suzete de același model, astfel încât să le poți înlocui, iar bebelușul să se simtă oricând în largul său
• Suzetele trebuie sterilizate periodic
• Dacă bebelușul scapă suzeta pe jos, într-un spațiu interior, va trebui să i-o clătești în apă caldă
• Dacă suzeta ajunge pe jos pe-afară, este cel mai bine să o poți spăla cât mai rapid cu apă caldă și un detergent/săpun
• Nu încerca să înmoi tetina suzetei în diferite substanțe- De pildă, cele dulci vor alimenta apariția cariilor, iar mierea nu este indicată unui copil sub vârsta de 1 an (din cauza riscului mai mare de a dezvolta botulism)
• Evită să legi suzeta de o panglică, de un șiret etc. și să i-o pui bebelușului în jurul gâtului, întrucât există riscul de strangulare- De asemenea, nu folosi un șiret pentru a atașa suzeta de pătuțul său, din același motiv.

 

Logo Primii Pasi

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți
    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți

    Suzeta e foarte utilă în cazul bebelușilor, dar situația se schimbă atunci când acesta crește. Uite 7 metode prin care îl poți convinge pe cel mic să renunțe la...

    Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro
    Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro

    În ultimii ani, tot mai multe cupluri apelează la fertilizarea in vitro pentru a-și împlini visul de a deveni părinți. Fertilizarea in vitro constă în proceduri...

    Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-si suge degetul
    Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-si suge degetul

    Parintii considera ca suptul degetului sau al suzetei este un obicei pacatos al sugarilor, care le da batai de cap in incercarea de a-i dezvata de acest „viciu". Dar trebuie sa stiti...

    Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun
    Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun

    Micuții sunt înnebuniți după baloanele de săpun. Dacă vreți să duceți împreună această activitate mai departe și să vă distrați și mai mult, vă arătăm cum...

    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă
    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

    Unul dintre lucrurile pe care ți le propui odată ce devii părinte este să faci tot posibilul să nu țipi la copilul tău. În viața de zi cu zi însă intervin diverse...

    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor
    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor

    În ciuda celor mai bune intenții ale noastre, cu toții avem tendința de a judeca. Shannon Willardson, o mămică de peste Ocean, se plânge, într-un clip pe TikTok, că...

    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"
    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"

    Un diagnostic crunt pus la doar câteva zile de viață a schimbat complet soarta unei fetițe cu un chip de înger. Fără buza de jos și ambele urechi, micuța duce acum o...

    © 2024 Qbebe