10 sfaturi eficiente pentru o mamă introvertită

În parcuri sau la petreceri de copii, când alte mămici se adună în grup și discută despre cei mici, nu ai nici o tragere de inimă să li te alături? Preferi să stai în tăcere și te surprinde ușurința cu care alte persoane intră în vorbă ? Căteodata, ai chiar sentimentul că nu te poți integra și te simți vinovată? Dar nu este nimic în neregulă cu tine. Pur și simplu, ești o mămică introvertită. Oamenii au personalități diferite, iar unii dintre ei nu se exteriorizează și se simt mai bine cu gândurile lor. Pe de altă parte, sunt observatori mai buni și adună mai multe informații, pot vedea lucrurile mai profund și mai chibzuit. Personalitatea nu se schimbă la comandă, doar pentru că ai devenit mamă și nici nu este cazul să consideri că atitudinea ta este nepotrivită. Doar pentru că nu ai nevoie să socializezi cu toate mamele din parc sau să povestești tuturor ce face micuțul tău, nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Iar, pentru a te face să te simți mai confortabil, iată 10 sfaturi eficiente, care-ți permit să îmbini armonios viața de mamă cu firea ta introvertită.

1. Asigură-ți momentele necesare de liniște

O cameră liniștită și o carte bună pot fi o adevărată oază pentru o mămică introvertită. Dar, atunci când ai copii, nu ești niciodată singur, iar energia lor explozivă poate fi în total conflict cu dorințele tale pașnice. Când lucrurile devin prea zgomotoase, mergi cu copiii într-un loc unde își pot cheltui energia și lasă-i suficient timp ca, atunci când se întorc acasă, să fie mult mai liniștiți. Fie că este în parc sau la un loc de joacă, la activități sportive, precum cățărări sau înot, lasă copiii să-și epuizeze resursele războinice, ca să te poți bucura mai târziu de momentul tău de tăcere. Acasă, îi poți încuraja să desfășoare activități mai puțin zgomotoase, precum desenul, modelajul în plastilină sau cititul. Poți pregăti un loc preferat, unde să le aduci o gustare și să-i lași să se joace o vreme și singuri. Dacă reușești să creezi o rutină, de activități consumatoare de energie, urmate de jocuri liniștite și creative, vei putea să-ți asiguri,măcar din când în când, momente reconfortante, care să-ți încarce bateriile.

mama citeste

2. Nu te învinovăți că ai nevoie de timp doar pentru tine

"Perioada mea preferată este cea când cei mici au adormit și am un timp de respiro." , mărturisește o tânără mamă. Totuși, multe mame se simt vinovate din cauza acestor sentimente și pot considera că nu sunt cei mai buni părinți. Nu este, însă, așa. Faptul că ții la timpul tău personal nu înseamnă că nu îți iubești copiii. În viața de zi cu zi, este foarte greu să găsești un echilibru, un timp numai pentru tine, care să îți permită să reflectezi și să îți aduni forțele. Numai acasă poți găsi o astfel de perioadă prețioasă, care înseamnă foarte mult pentru psihicul tău și pentru bunăstarea întregii familii. Așa că nu ezita să îți procuri mici evadări, fie că este vorba de zece minute petrecute în camera ta, fie de o plimbare scurtă, când are cine să supravegheze copiii. Nu te simți deloc vinovată, când îi trimiți o oră sau două pe cei mici cu tatăl lor în parc, în weekenduri. În fond, aceste pauze sunt în beneficiul tuturor, nu numai al tău. Vei fi un părinte mai afectuos și mai eficient dacă îți permiți micile tale perioade de introversie sănătoasă.

3. Evită să te izolezi foarte tare

Pare puțin în contradicție cu ce am spus până acum? Nu este așa. Faptul că ești o mamă introvertită nu înseamnă că nu ai nevoie de un prieten sau un confident, cu care să stai din când în când de vorbă. Chiar dacă nu te simți în largul tău în grupurile mari și cu mămicile expansive, nu trebuie să te izolezi de tot acasă. Copilul tău este o companie permanentă, dar este prea mic să îți poată oferi conversațiile și stimularea de care ai nevoie. Așa că planifică-ți măcar o dată pe săptămână întâlniri cu persoanele cele mai apropiate, fie chiar și pentru o cafea și o discuție ca-ntre fete. Vei vedea că te bucuri și mai mult de timpul tău personal, dacă îți permiți, din când în când, o evadare din cuib. Faptul că ești o persoană rezervată aduce riscul de izolare totală în timpul îngrijirii copilului, mai ales când este încă mic. Evită acest lucru păstrând legătura cu o persoană sau un grup oricât de mic, în care ai încredere și cu care te simți bine.

4. Nu ezita să ceri ajutor, dacă simți nevoia

Nu te teme să soliciți ajutorul, fie de la persoane apropiate, fie de la o persoană specializată în îngrijirea copilului, dacă ai această opțiune. Ca să poți avea momentele tale de interiorizare, trebuie să te bazezi pe o rețea de suport. Consideră ca parte a acestei rețele pe oricine este dispus să te ajute. Cere-i partenerului să preia o parte din sarcinile tale, apelează la bunici și mătuși, ba chiar și la prietene dornice să-ți sară în ajutor. Lasă-te protejată cât poți de mult, în fond sprijinul celorlalți duce numai la lucruri bune. Nu trebuie să demonstrezi nimănui că ești cea mai puternică și că te descurci în toate situațiile. Pur și simplu ai grijă și de tine, fii autentică în privința nevoilor tale. Rezervă-ți o după-amiză când chemi o persoană să stea cu copiii, de exemplu o bonă sau un babysitter profesionist și bucură-te de lucruri care te deconectează. Acele câteva ore de liniște și relaxare în singurătate te vor face să treci mai ușor peste zilele zgomotoase și haotice.

5. Permite-ți să fii diferită

introvertita

Multe mămici se mainfestă expansiv și se laudă cu felul în care relaționează cu copiii, cu faptul că petrec tot timpul cu ei și că cei mici sunt principala lor preocupare. Când te gândești la nevoia ta de a fi singură câteodată, la faptul că îți sunt necesare și alte lucruri ca să te încarci și să te simți împlinită, s-ar putea să te încerce sentimente de vinovăție și să consideri, prin comparație, că nu ești un părinte bun. Nimic mai neadevărat. Relația unei mame introvertite cu copilul poate fi extrem de profundă și de specială. Iubirea se manifestă și în timpul petrecut în liniște împreună, în atenția la nevoile reale ale celui mic, care este sporită atunci când îți cunoști mai bine propriile emoții și necesități. O mamă introvertită poate fi un observator mai bun, își poate înțelege mai bine copilul și îl poate sprijini în procesul de auto-înțelegere. Când pătrunzi mai profund emoțiile copilului tău, te acordezi mai ușor la starea lui interioară, înțelegi în amănunt ce îl bucură și de ce are nevoie, comunicarea ta cu el va fi net superioară , iar nevoile lui de siguranță și autonomie vor fi pe deplin satisfăcute.

6. Găsește activități care să te echilibreze

Dacă ești implicată în interacțiunea directă cu oamenii la locul de muncă, iar acasă trebuie să petreci timp cu copiii, s-ar putea să te simți epuizată, să simți că nu găsești nicăieri un moment doar cu tine. Poate fi vremea pentru o schimbare de carieră și implicarea în activități în care te regăsești mai bine. Poți începe să scrii sau să pui în practică o altă pasiune, să pictezi, să faci obiecte hand-made sau să urmezi un curs care îți place. Este cel mai propice moment să te reinventezi și să găsești activități care să-ți încarce bateriile.

7. Învață-i pe copii să respecte felul tău de a fi

Cei mici trebuie să știe că ești mereu alături de ei și îi iubești, dar că ai nevoie de momentele tale de pauză. Când încep să înțeleagă, nu exita să le explici faptul că oamenii au personalități și nevoi diferite. Învață-i să aprecieze trăsăturile unei persoane introvertite, să înțeleagă calitățile și avantajele ei. Acest lucru este necesar, mai ales dacă propriul tău copil are o fire mai interiorizată, pentru a câștiga încredere în sine și a nu se simți mai prejos ca alți copii. „Cel mai bun mod în care îmi puteți arăta acum că mă iubiți este să-mi oferiți puțin timp doar cu mine.", le poți spune. Confidența pe care le-o arăți și comunicarea reală cu ei îi va face pe copii să înțeleagă și să respecte felul tău de a fi.

8. Fixează-ți în mod deliberat un timp pentru copii

impreuna

Chiar dacă nu te joci mereu cu ei și ai nevoie de timpul tău de singurătate, nu uita să oferi copiilor momente privilegiate. Alege anumite perioade în care să le dedici atenția și afecțiunea ta. Un timp de calitate, petrecut împreună, este esențial pentru o legătură solidă cu copilul. Chiar dacă nu ești expansivă sau comunicativă, nu uita să fii alături de cei mici, când au nevoie de tine. Numai așa vei construi terenul pentru autonomia lor viitoare. Un copil care simte indisponibilitatea părinților, crește nesigur și plin de îndoieli, devine evitant în relații și neîncrezător în ceilalți. Găsește echilibrul cel mai bun între necesitățile copiilor și propriile nevoi, astfel încât familia ta să fie fericită, iar copiii să devină puternici și independenți.

9. Împărtășește din experiențele tale

Ca persoană care este mai atentă la interiorul și emoțiile sale, cu siguranță ai multe lucruri de împărtășit. Poți fi ghidul celor mici în descoperirea și gestionarea propriilor sentimente, îi poți învăța autocontrolul și empatia. O persoană introvertită este, adesea, un observator mai fin. Poți împărtăși din informațiile tale despre comportamentul copiilor și educarea lor către alte mămici, de exemplu printr-un blog, dacă nu ești fan al discuțiilor față în față. Poți schimba în bine chiar educația copiilor tăi, orientându-i mai mult către autoexploare și trăirea prezentului, dezvoltând abilități precum răbdarea, spiritul de observație, reflexivitatea.

10. Nu uita că ești perfectă

O mămică intorvertită nu este o excepție de la regulă, nici o persoană ciudată, inadaptată. În realitate, grupul persoanelor introvertite este destul de mare. Pentru că trăim într-o lume în care se exagerează calitățile extrovertiților, avem tendința să ne blamăm pentru că nu suntem mai deschiși și mai comunicativi. De fapt, o persoană introvertită nu este cu nimic mai rea sau mai bună ca una extrovertită, este doar diferită. Și , ca mamă introvertită, ai foarte multe lucruri de oferit în felul tău propriu, tăcut și autentic.
Surse: https://mom.me/toddler; https://www.scarymommy.com; https://www.quietrev.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 trucuri eficiente de la părinții care și-au convins copiii să mănânce legume
  7 trucuri eficiente de la părinții care și-au convins copiii să mănânce legume

  Toți părinții își doresc ca ai lor copii să mănânce legume, însă de cele mai multe ori nu reușesc să îi determine să facă acest lucru. Iată în...

  Hrănirea corectă a bebelușului: 4 sfaturi utile pentru orice mamă
  Hrănirea corectă a bebelușului: 4 sfaturi utile pentru orice mamă

  Hrănirea bebelușului este o activitate care îți poate ocupa aproape tot timpul și care vine cu numeroase întrebări legate de ceea ce poate mânca cel mic, mai ales...

  Esti o mama nepriceputa! Asta aud eu de fiecare data cand primesc sfaturi nesolicitate
  Esti o mama nepriceputa! Asta aud eu de fiecare data cand primesc sfaturi nesolicitate

  Primele luni cu bebelusul sunt destul de grele oricum si fara aceste sfaturi nesolicitate. Nu stiu cum este in alte tari, dar in Romania parca toata lumea este expert in cresterea...

  Sfaturi prețioase de la o mamă din Italia: iată ce aș fi făcut diferit, înainte ca lucrurile să devină grave
  Sfaturi prețioase de la o mamă din Italia: iată ce aș fi făcut diferit, înainte ca lucrurile să devină grave

  O mamă cu doi copii din Italia vorbește despre greșelile care au condus la evenimentele de acolo din ultimele săptămâni, pe fondul creșterii numărului de cazuri de...

  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor
  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor

  Perioada în care bebelușul are colici este extrem de dificilă pentru orice părinte. Statisticile arată că 1 din 4 nou-născuți se confruntă, în primele trei luni de...

  5 sfaturi pentru o viata sexuala fierbinte
  5 sfaturi pentru o viata sexuala fierbinte

  Ai probleme in ultima vreme cu viata sexuala? Te simti stresat, fara chef, si sexul este ultimul lucru la care te gandesti? Sau poate ca rutina a intervenit in viata sexuala a cuplului, stii...

  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon
  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon

  Anul acesta, de Crăciun, dăruiește celor dragi sănătate, pentru că-i mai bune decât toate! Mai ales în contextul actual, este foarte important să avem grijă de sistemul...

  Înfășatul bebelușului: trucuri rapide și eficiente
  Înfășatul bebelușului: trucuri rapide și eficiente

  Mai multe studii au arătat că înfășatul calmează bebelușii deoarece creează o senzație asemănătoare cu cea pe care o aveau când erau în pântecul mamei....

  © 2021 Qbebe