Cum să îţi faci copilul să asculte ce îi spui de prima oară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricărui părinte i se poate întâmpla să aibă impresia că micuţul nici nu l-a auzit când i-a vorbit, că îl ignoră total. Psihologii insistă însă asupra următorului aspect: cu cât îi vei repeta de mai multe ori unui copil un anumit lucru, cu atât efectele nu vor fi cele aşteptate, ci dimpotrivă. Furia, frustrarea, pot interveni din ambele părţi şi veţi ajunge, fără să vă daţi seama, într-o situaţie tensionată. Pentru a o evita, pe cât posibil, ţine cont şi de sfaturile de mai jos pentru a-ţi stimula copilul să te asculte.

Conectează-te cu copilul

Ca să reuşeşti să fii ascultată, este esenţial să câştigi atenţia copilului. De exemplu, stai cât mai aproape de el, priveşte-l în ochi, atinge-i blând umărul sau ia-l de mânuţă şi după acea vorbeşte-i pe un ton cât mai calm. De asemenea, este recomandat să îl determini să fie atent la tine şi adresându-i următoarele cuvinte: "Pot să-ţi spun ceva"? Vei observa că nu mai este absent, ci va fi mai dispus să te asculte şi să respecte ceea ce l-ai rugat, în condiţiile în care te-a simţit aproape de el şi dornică să i te adresezi.

Cu cât vei repeta mai des acest demers, vei vedea cum şi copilul, la rândul său, va fi dispus să procedeze şi el la fel pentru ca şi tu să îl asculţi.

mama-ce-isi-tine-fetita-de-mana-si-discuta-amandoua-zambind

Fă-ţi cunoscute aşteptările

Pentru ca un copil să se simtă permanent în siguranţă, să nu aibă senzaţia că i se cere să realizeze o schimbare bruscă, este bine să te străduieşti să-i precizezi cât mai precis ce aştepţi de el. Dacă este posibil, vezi cum poţi să incluzi ceea ce îi ceri în rutine pe care să le poată urma adesea.

În acelaşi timp, fii dispusă să asculţi şi întrebările copilului, întrucât aşa va înţelege mai bine ce are de făcut şi se va familiariza mai bine cu respectarea instrucţiunilor, a regulilor. Nu uita că, în general, copiii ascultă şi adoptă comportamente pozitive cu precădere când nu li se impune un anumit lucru, ci când li se explică de ce ar trebui să îl facă.

Cooperaţi

Există posibilitatea, în anumite situaţii, să vezi că micuţul tău se implică într-un anumit demers după ce ai stat de vorbă cu el, dar nu îţi dă vreun răspuns prin care să confirme că a înţeles ce ar fi trebuit. În această situaţie, cel mai simplu va fi să găsiţi împreună o formulă pe care să o utilizeze pentru a-ţi demonstra că a ajuns la el mesajul, solicitarea, venite din partea ta. Spre exemplu, învaţă-l să spună: "Ok", "Da, mami" sau orice altă replică pe care îi este la îndemână să o rostească.

fetita-ce-isi-tine-ursuletul-in-brate-zambeste-si-o-asculta-pe-mama-care-ii-vorbeste

Fii cât mai empatică

În unele cazuri, există posibilitatea ca un copil să nu reacţioneze imediat la ceea ce i s-a spus întrucât nu se simte bine sau nu ştie cum să realizeze un anumit demers. De aceea, dacă îl vezi că stă pe gânduri, spune-i: "Văd că ai nevoie de puţin ajutor astăzi. Hai să...". Practic, îi vei arăta că îi eşti alături, că îl înţelegi şi în acest context va fi mai dispus să fie cooperant şi să te asculte de prima dată.

Foarte bine este, când se poate, să-i oferi opţiuni. Procedând aşa, va putea şi să aibă satisfacţia că poate să găsească şi singur soluţii.

Încearcă să faci o pauză

Desigur, în tumultul vieţii cotidiene, eşti adesea foarte grăbită, iar acest fapt se va regăsi şi în modul în care te aştepţi ca cei din jur, inclusiv copilul tău, să-ţi răspundă solicitărilor. Când vine vorba de cei mici, aceştia au nevoie ca mai întâi să simtă că persoana ce li se adresează se conectează cu ei, că este calmă şi răbdătoare.

Când ai ceva să-i soliciţi copilului tău şi îţi doreşti să te asculte cât mai repede, renunţă să te mai implici în mai multe activităţi simultan. Vino lângă el, priveşte-l în ochi şi, pe un ton calm, explică-i ce aştepţi de la el. Va fi o modalitate adecvată pentru a-l determina să fie receptiv şi dispus să ţină seama de ce i s-a spus.

Utilizează cât mai puţine cuvinte

În special copiilor mici le poate fi dificil să urmărească tot ceea ce li se zice şi din acest motiv pot ajunge chiar să uite ce ar trebui să facă. Pentru a te face ascultată, este ideal să foloseşti cât mai puţine cuvinte, dar care să fie cât mai clare, astfel încât copilul tău să înţeleagă exact despre ce este vorba. Spre exemplu, dacă îţi doreşti să îţi aducă o farfurie de pe masă ca să o speli, spune-i doar atât: "Dragul meu/Draga mea, farfuria, te rog!"

Citeşte şi: Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă

Surse: ahaparenting.com, mother.ly, proactiveparenting.net, parentingfromtheheartblog.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți pregătești copilul pentru prima serbare
  Cum îți pregătești copilul pentru prima serbare

  Primul an de grădiniță reprezintă o adevărată încercare pentru mulți copii și părinți. Dacă te-ai confruntat cu ostilitatea copilului, prima serbare poate crea noi surprize....

  Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
  Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

  A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

  Ștefan Stan va fi tătic pentru prima oară! Cum a dat minunata veste
  Ștefan Stan va fi tătic pentru prima oară! Cum a dat minunata veste

  Ștefan Stan și Simona au oficializat relația, după patru ani controversați, cu mici despărțiri pe alocuri. Găsindu-și mereu drum unul către celălalt, au decis să realizeze...

  Naomi Campbell, mamă pentru prima oară la 50 de ani! Supermodelul are o fetiță!
  Naomi Campbell, mamă pentru prima oară la 50 de ani! Supermodelul are o fetiță!

  Naomi Campbell a devenit mamă! Supermodelul în vârstă de 50 de ani a reușit să își surprindă fanii cu anunțul emoționant făcut pe Instagram, însoțit de o...

  Cel mai faimos regizor de la Hollywood a devenit tată pentru prima oară la 56 de ani
  Cel mai faimos regizor de la Hollywood a devenit tată pentru prima oară la 56 de ani

  Niciodată nu este pre târziu pentru a deveni părinte, iar sentimentul este la fel de intens în fiecare moment al vieții! Unul dintre cei mai mari regizori de la Hollywood a...

  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine
  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine

  Cunoscută pentru faptul că este prima româncă trecută în rândul sfinților, Sfânta Cuvioasă Teodora este celebrată azi în Biserica Ortodoxă de la noi din...

  Cameron Diaz a devenit mămică pentru prima oară, la 47 de ani
  Cameron Diaz a devenit mămică pentru prima oară, la 47 de ani

  Îndrăgita și frumoasa actriță a devenit pentru prima dată mămică la vârsta de 47 de ani și este mândră de acest lucru!

  Este însărcinată! Supermodelul român de talie internaţională va deveni mamă pentru prima oară
  Este însărcinată! Supermodelul român de talie internaţională va deveni mamă pentru prima oară

  Face parte dintre cele mai apreciate supermodele internaţionale,defilând de-a lungul timpului pe unele dintre cele mai vestite podiumuri din lume. Este vorba despre românca...

  © 2022 Qbebe