- Gnocchi alla Roma
- Ingrediente pentru 4 porții de Gnocchi alla Roma
- Cum se prepară Gnocchi alla Roma
- Brioșe cu griș și cu legume
- Ingrediente pentru 8 Brioșe cu griș și cu legume
- Cum se prepară Brioșele cu griș și cu legume
- Griș cu lapte
- Ingrediente pentru 1-2 porții de Griș cu lapte
- Cum se prepară Grișul cu lapte
- Budincă de griș
- Ingrediente pentru 4 porții de Budincă de griș
- Cum se prepară Budinca de griș
- Bulgărași cu griș și cu nucă de cocos
- Ingrediente pentru 15-20 de Bulgărași cu griș și cu nucă de cocos
- Cum se prepară Bulgărașii cu griș și cu nucă de cocos
- Prăjitură cu griș și cu lămâie
- Ingrediente pentru 10 porții de Prăjitură cu griș și cu lămâie
- Cum se prepară Prăjitura cu griș și cu lămâie
- Vafe dulci, cu griș
- Ingrediente pentru 2 porții de Vafe dulci, cu griș
- Cum se prepară Vafele dulci, cu griș
- Timp preparare:
- 15-60 de minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- La cuptor, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustoase, Simple
- Ingrediente principale:
- gris, diverse lactate, fructe, mirodenii
Gnocchi alla Roma
Gnocchi sunt un preparat tradițional italian, care poate fi gătit în numeroase feluri. Dacă vrei ceva hrănitor și inedit pentru masa de prânz sau pentru cina copilului, optează pentru varianta romană de gnocchi, remarcabilă datorită consistenței și aromei pătrunzătoare de parmezan.Ingrediente pentru 4 porții de Gnocchi alla Roma
150 g griș500 ml lapte
2 ouă
40 g brânză Gruyere
40 g parmezan ras
50 g unt
Timp de preparare: 45 de minute
Cum se prepară Gnocchi alla Roma
Pasul 1: Vei bate ouăle și le vei amesteca și cu griș
Pasul 2: Peste acestea vei adăuga laptele treptat, apoi vei turna și brânza Gruyere
Pasul 3: Vei pune amestecul într-o oală de 1 l, pe foc mediu și vei amesteca bine, cam 5 minute, până când se va obține o compoziție consistență, similară unui terci
Pasul 4: Vei stropi cu apă o tavă de copt și vei turna acolo amestecul. Îl vei uniformiza cu o spatulă, obținând o pastă cu grosimea de aproximativ 1 cm. O vei lăsa la răcit
Pasul 5: Învinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 6: O treime din cantitatea de unt va fi utilizată pentru a unge cu el o formă termorezistentă
Pasul 7: Vei lua din compoziție mici cantități și vei forma cu mâna bile, punându-le apoi în vasul termorezistent. Vei turna peste ele restul de unt și parmezanul
Pasul 8: Vei da gnocchi la cuptor până când vor deveni aurii (cam 20 de minute)
Brioșe cu griș și cu legume
Ele sunt un preparat care poate fi servit în orice moment al zilei și pot fi pregătite cu orice fel de ingrediente. Alege o rețetă sărată, care este numai bună pentru a-l determina pe micul „mofturos" să guste și din câteva legume.
Ingrediente pentru 8 Brioșe cu griș și cu legume
200 g griș
1/4 cană brânză dulce
3/4 cană iaurt
1/4 cană morcovi cubulețe
1/4 cană spanac tocat
1 ardei gras verde tocat
1/2 cană apă
1 linguriță ulei
1/4 linguriță praf de copt
sare
Timp de preparare: 35-40 de minute
Cum se prepară Brioșele cu griș și cu legume
Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 180 de grade
Pasul 2: Vei pune laolaltă grișul, iaurtul, legumele, sarea, uleiul. Le vei amesteca foarte bine și vei adăuga și apa
Pasul 3: Peste aceste ingrediente vei adăuga praful de copt. Va trebui să obții un aluat omogen
Pasul 4: Vei repartiza aluatul în formele de brioșe și vei pune peste fiecare brioșă câte puțină brânză dulce
Pasul 5: Vei da la cuptor brioșele pentru 20-25 de minute
Griș cu lapte
Acest preparat simplu și delicios datează încă din vremea romanilor și poate fi servit în numeroase moduri. Alege unul în funcție de vârsta copilului tău și bucură-te și tu de un gust care-ți va aminti cu siguranță de anii fericiți ai copilăriei.
Ingrediente pentru 1-2 porții de Griș cu lapte
50 g griș
400-500 ml lapte
50 g zahăr
1 păstaie de vanilie
opțional: scorțișoară sau dulceață
Timp de preparare: 15 minute
Cum se prepară Grișul cu lapte
Pasul 1: Vei pune laptele la fiert, până când va da în clocot
Pasul 2: Vei pune peste lapte semințele de vanilie și zahărul
Pasul 3: Vei amesteca ingredientele și, după ce zahărul se topește, vei turna peste ele grișul, „în ploaie"
Pasul 4: Vei amesteca neîncetat grișul, până când va rezulta un amestec omogen
Pasul 5: Vei turna grișul în vasele dorite și vei mai lăsa la răcit puțin, până la servire. Grișul poate fi servit cu orice dulceață sau cu scorțișoară (pudră).
Budincă de griș
O budincă de acest gen face parte dintre preparatele care ar trebui să nu lipsească din meniul copilăriei. Ea are marele avantaj că poate fi pregătită în mai multe variante, mai simple sau mai complicate, toate oferind savoare și arome reconfortante, cum ar fi lămâia și vanilia.
Ingrediente pentru 4 porții de Budincă de griș
100 g griș
1 l lapte
100 g zahăr
3 ouă
20 g unt
20 g pesmet
1 praf de sare
1 bucată coajă de lămâie (după gust)
opțional: sirop sau dulceață de vișine (pentru servit)
Timp de preparare: 50-60 de minute
Cum se prepară Budinca de griș
Pasul 1: Grișul se fierbe cu lapte, cu sare și cu o bucată de coajă de lămâie
Pasul 2: După ce grișul s-a fiert, lămâia se scoate
Pasul 3: Vei freca gălbenușurile de ou cu zahărul
Pasul 4: Vei adăuga griș gălbenușurilor de ou (după ce grișul s-a răcit), după care vei amesteca totul și cu albușurile bătute spumă
Pasul 5: Vei tapeta o formă termorezistentă cu pesmet și cu unt și vei turna în ea compoziția de griș
Pasul 6: Vei da budinca la cuptor până când aceasta se va rumeni uniform
Pasul 7: Budinca poate fi servită caldă sau rece, alături de sirop sau de dulceață de vișine
Bulgărași cu griș și cu nucă de cocos
Rețeta următoare este inspirată dintr-una tradițională din sudul Indiei. Bulgărașii de cocos îl vor încânta pe copil datorită gustului și aspectului, iar nucile caju sunt foarte hrănitoare și vor contrasta cu finețea bulgărașilor.
Ingrediente pentru 15-20 de Bulgărași cu griș și cu nucă de cocos
360 g griș (cât mai fin)
100 ml ulei de cocos
125 ml unt de cocos
110 g zahăr brut
1/2 cană nuci caju
1 cană nucă de cocos rasă
Timp de preparare: 30 de minute
Cum se prepară Bulgărașii cu griș și cu nucă de cocos
Pasul 1: Se vor pune 20 ml ulei de cocos într-o tigaie, alături de nucile caju. Se vor lăsa să se rumenească ușor
Pasul 2: Nucile caju vor fi puse într-o tavă pe care s-a așezat hârtie de copt
Pasul 3: Se va pune în tigaie și restul de ulei de cocos (80 ml), alături de griș și se vor lăsa pe foc (mediu), până când grișul se va înmuia
Pasul 4: Vei pune peste griș zahărul și le vei amesteca până când vei obține un mix consistent, de culoare ușor maronie
Pasul 5: Vei pune pasta într-o tavă (cu hârtie de copt) și o vei lăsa la răcit
Pasul 6: Vei turna peste această pastă nucile caju și cocos și vei amesteca iar
Pasul 7: Pasta rezultată va fi transformată în bulgărași: te vei unge pe mâini cu untul de cocos și apoi vei modela bulgărașii
Pasul 8: După ce sunt gata, bulgărașii vor fi dați la frigider
Prăjitură cu griș și cu lămâie
Acest desert este gustos, aromat și încântă prin consistența pufoasă. Pentru a-l pune și mai mult în valoare, servește-l cu un sirop de lămâie, preparat tot de tine.
Ingrediente pentru 10 porții de Prăjitură cu griș și cu lămâie
Ingrediente pentru aluat
120 g griș
125 g unt
2 ouă
350 g făină care crește singură
180 g zahăr fin
125 ml lapte
1 lingură coajă de lămâie
Ingrediente pentru siropul de lămâie
1 cană zahăr fin
1/2 cană apă rece
1/2 cană zeamă de lămâie
1 lămâie mică
Timp total de preparare: 1 oră
Cum se prepară Prăjitura cu griș și cu lămâie
Pasul 1: Vei încinge cuptorul la 180 de grade
Pasul 2: Vei pregăti o formă de prăjituri rotundă (cam de 20 de cm la bază), în care vei pune, în partea inferioară și pe părțile laterale, hârtie de copt
Pasul 3: Vei pune laolaltă untul, zahărul,coaja de lămâie. Le vei amesteca ajutându-te de mixer și vei adăuga în compoziție și ouăle, unul câte unul. Vei adăuga peste ele și făina, grișul, laptele
Pasul 4: Vei coace aluatul pentru 40-45 minute, după care vei lăsa prăjitura să se răcească
Pasul 5: Pregătește siropul de lămâie: pune 1/2 cană apă rece, zeama de lămâie și zahărul într-o crăticioară și lasă-le pe foc (mic) pentru aproximativ 5 minute, amestecând încet
Pasul 6: Pune peste ingrediente și feliile de lămâie, mărind focul, până aproape de fierbere. Vei lăsa la fiert pentru aproape 5 minute, până când siropul de îngroașă. Nu uita să amesteci!
Pasul 7: Pune feliile de lămâie pe un platou.
Pasul 8: Vei turna jumătate din cantitatea de sirop peste prăjitură. Lasă-l să fie absorbit de aluat pentru 10-15 minute
Vafe dulci, cu griș
Vafele sunt un preparat hrănitor și atractiv pentru cei mici, întrucât pot fi ervite alături de numeroase ingrediente (fructe, sirop de fructe, iaurt etc.). Poți să le pregătești ușor pentru micul dejun sau pentru o gustare, grișul oferindu-le o consistență mai crocantă.
Ingrediente pentru 2 porții de Vafe dulci, cu griș
100 g făină
90 g griș
25-30 g zahăr
1/4 linguriță praf de copt
1 ou
1 vârf de sare
1/2 linguriță extract de vanilie
2 linguri iaurt
3/4 cană lapte
1/4 cană unt topit
1 lingură coaja rasă de la o portocală
Timp de preparare: 10-15 minute
Cum se prepară Vafele dulci, cu griș
Pasul 1: Vei pune laolaltă făina, zahărul, praful de copt, sarea. Le vei amesteca bine
Pasul 2: Vei adăuga și oul, extractul de vanilie, laptele, untul topit, iaurtul, coaja de portocală
Pasul 3: Vei amesteca bine aceste ingrediente până când vei obține un aluat
Pasul 4: Aluatul va fi distribuit, cu un polonic, în compartimentele aparatului de făcut vafe și vor fi lăsate să se coacă
Surse:
www.allrecipes.com.au, www.huggies.com.au, www.sbs.com.au,www.taste.com.au, www.thebellyrulesthemind.net
Surse poze:
www.instagram.com, www.youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!