- Timp preparare:
- 30-60 de minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Aperitive reci, Aperitive calde, Feluri de mancare, Finger Food, Aperitive rapide, La cuptor, La foc, Mancaruri cu legume, Mancaruri cu dovlecei, Mancaruri vegetariene, Mancaruri usoare, Mancaruri rapide, Mancaruri gustoase, Mancaruri fara carne, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Dovlecei, Mancaruri, Chiftele, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustoase, Simple
Cum se gătesc corect dovleceii
Pentru a putea simți aroma proaspătă și delicată a dovleceilor și în preparatele tale, trebuie să știi cum să îi gătești. Iată câteva „secrete” care îți garantează reușita, dacă te străduiești să ții cont de ele.
Cum se gătesc dovleceii la cuptor
Dacă optezi pentru această metodă de gătire, așteaptă-te la o textură mai crocantă, care transformă dovleceii într-un preparat de confort. Începe prin a-i tăia rondele și a-i unge cu ulei și cu ierburi aromatice. O metodă simplă pentru a-i găti la cuptor include următorii pași:
- Încinge cuptorul la 220 de grade;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Pune dovleceii feliați în tava tapetată cu hârtie de copt și așează-i într-un singur strat, având grijă să lași spațiu între ei: acest demers este binevenit pentru că dovleceii au conținut ridicat de apă;
- Lasă dovleceii la cuptor cam 10 minute;
- Dacă ai cuptor electric, setează funcția „broiler”, ce permite expunerea la aer foarte cald: în acest caz, lasă dovleceii la copt încă 5 minute, până când devin aurii.
Cum se gătesc dovlecii la grătar
Gătiți în acest mod, dovleceii pot fi serviți alături de sosuri sau pot reprezenta o garnitură ideală pentru preparate pe bază de carne sau pește.
Ca să te asiguri că dovleceii nu se lipesc de tigaia grill, este recomandat să o ungi cu puțin ulei de măsline. În același timp, pentru ca dovleceii să se pătrundă mai rapid, acoperă tigaia cu un capac. Prepară dovleceii după cum urmează:
- Încinge tigaia la foc mediu, la aprox. 180 de grade;
- Curăță dovleceii de coajă și taie-i, pe verticală, în felii cu grosimea de aprox. 1 cm;
- Unge dovleceii cu ulei și cu ierburi aromatice la alegere;
- Pune dovleceii în tigaie, într-un singur strat;
- Așează capacul peste tigaie și lasă fiecare bucată de dovlecel să se rumenească, pe fiecare parte, câte 4 minute.
Cum se gătesc dovleceii sote
Pentru a avea succes când gătești dovleceii în acest mod ține seama și de aceste indicații:
- Gătește la temperaturi înalte, la foc mare;
- Folosește o tigaie suficient de mare: de ex, o tigaie antiaderentă cu diametrul de 25 cm permite ca dovleceii să vină suficient timp în contact cu căldura;
- Când tigaia este uscată, pune în ea ulei de măsline și câteva rondele subțiri de usturoi proaspăt: mai întâi, amestecă permanent și lasă dovleceii să se pătrundă, cam 1 minut, pe fiecare parte. După aceea adaugă și usturoiul și lasă legumele să se gătească pentru aprox. 2 minute;
- Adaugă sarea după procesul de gătire: pentru că sarea absoarbe umiditatea, ceea ce nu este benefic dacă dovleceii se prepară sote.
Cum se gătesc dovleceii la friteuza cu aer cald
Gătiți la friteuză, dovleceii dobândesc o textură agreabilă în mai puțin de 15 minute. În acest scop, procedează astfel:
- Încinge friteuza în funcție de instrucțiunile de utilizare;
- Feliază dovleceii pe lățime, încercând să obții bucăți similare formei de lună;
- Unge dovleceii cu un amestec de ulei și de mirodenii;
- Aranjează dovleceii în friteuză, într-un strat uniform, având grijă să nu fie prea mulți: nu ar trebui să umple mai mult de jumătate din coșul pentru friteuză;
- Gătește dovleceii, la 200 de grade, timp de 12 minute: nu uita să miști coșul pentru friteuză la fiecare 3-4 minute.
Ce valori nutriționale au dovleceii
Când pregătești chiftele din dovlecei, gândește-te că pui la dispoziția celor dragi un preparat cu nutrienți valoroși. Astfel, dovleceii sunt sursă de vitamine, de minerale și de fibre, toate acestea fiind necesare pentru o vedere sănătoasă, pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea inimii și a sistemului digestiv.
De pildă, 1 cană (aprox. 220 g) de dovlecel gătit oferă 17 calorii, 1 gram de fibre și următorii nutrienți:
- Vitamina A: 40% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina C: 14% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K: 9% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B9: 8% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B6: 7% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina B1: 5% din doza zilnică recomandată;
- Mangan: 16% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu: 13% din doza zilnică recomandată;
- Magneziu: 10% din doza zilnică recomandată;
- Cupru: 8% din doza zilnică recomandată;
- Fosfor: 7% din doza zilnică recomandată.
În același timp, dovleceii conțin antioxidanții luteină și zeaxantină, benefici pentru ochi, pentru piele și pentru inimă.
Chiftele de dovlecei la cuptor
Următoarele chiftele pot intra și în topul preferințelor celor mici, reprezentând o idee inspirată de aperitiv, de fel principal sau de gustare. Faptul că aceste chiftele de dovlecei furnizează vitamine, proteine și carbohidrați sănătoși te asigură că poți pregăti oricând un preparat echilibrat și hrănitor.
Ingrediente pentru chiftele de dovlecei la cuptor:
- 250 g dovlecei;
- 70 g mix de brânză rasă;
- 2 ouă;
- 4 linguri făină de ovăz;
- 1/2 linguriță mix italian de plante aromatice: de obicei, acest mix conține busuioc, oregano, cimbru și rozmarin.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Spală, curăță și rade dovleceii;
- Ia o bucată de tifon și încearcă să storci dovleceii pentru a elimina excesul de apă;
- Amestecă dovleceii cu mixul de brânză, cu făina de ovăz, cu ouăle și cu condimentele;
- Ia o lingură și formează biluțe din amestecul de brânză și dovlecei: aplatizează biluțele și pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Pune la cuptor chiftelele din dovlecei pentru aprox. 20 de minute, până când devin aurii și crocante pe margini.
Chiftele de dovlecei fără brânză
Datorită variantei de chiftele de dovlecei propusă mai jos, nu mai este cazul să recurgi la diverse trucuri pentru a convinge un mic „mofturos” să mănânce mai multe legume. Tot ce ai de făcut este să strecori, în amestecul destinat chifteluțelor, morcovi proaspeți.
Ingrediente pentru chiftele de dovlecei fără brânză:
- 2 dovlecei rași;
- 2 morcovi rași;
- 1/4 cană făină de migdale sau de cocos;
- 2 ouă;
- 2 căței de usturoi;
- 1 lingură pătrunjel proaspăt;
- 1/2 linguriță oregano uscat;
- 1/2 linguriță busuioc uscat;
- sare și piper (după gust).
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200 de grade;
- Folosește-te de o bucată de tifon sau de prosop de hârtie pentru a scăpa de excesul de apă din morcovi și din dovlecei;
- Toacă mărunt pătrunjelul și usturoiul;
- Pune într-un castron dovleceii, morcovii, ouăle, făina și mirodeniile;
- Amestecă bine ingredientele enumerate și formează cu ele biluțe, pe care să le aplatizezi ca să obții chifteluțe;
- Așează chiftelele din dovlecei într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- Pune chiftelele la cuptor și lasă-le să se rumenească pentru 30 de minute.
Chiftele de dovlecei cu cartofi
Pătrunjelul, ceapa verde și lămâia se completează de minune cu aroma dovleceilor și a brânzei parmezan. De asemenea, cartoful oferă consistență și o textură agreabilă chifteluțelor. În funcție de preferințe, pot fi preparate la cuptor sau pot fi prăjite. În cazul în care optezi pentru ultima variantă, nu uita să așezi chifteluțele pe o bucată de prosop de hârtie ca să se absoarbă excesul de ulei.
Ingrediente pentru chiftele de dovlecei cu cartofi:
- 250 g dovlecei;
- 250 g cartofi;
- 1 ou de mărime medie;
- coaja de la o jumătate de lămâie;
- 1/4 cană plus încă 1 lingură pesmet;
- 1/2 cană de parmezan ras;
- 1/4 cană pătrunjel proaspăt, tocat mărunt;
- 1/4 cană ceapă verde, tocată cât mai fin;
- 1/2 linguriță sare;
- un vârf de piper.
Mod de preparare:
- Curăță cartofii, taie-i cubulețe și pune-i la fiert;
- Curăță și rade dovleceii;
- Stoarce dovleceii, folosindu-te de o bucată de tifon, pentru a îndepărta excesul de apă din ei;
- Scurge de apă cartofii fierți și fă-i piure;
- Pune laolaltă dovleceii rași, piureul de cartofi, oul bătut, parmezanul, pătrunjelul, coaja de lămâie, ceapa verde, 1/4 cană pesmet și mirodeniile;
- Din amestecul obținut modelează biluțe;
- Încinge cuptorul la 200 de grade;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Formează biluțe din amestecul de dovlecei și cartofi și aplatizează-le pe hârtia de copt pentru a obține chifteluțe;
- Presară pe chiftelele din dovlecei și cartofi pesmetul rămas;
- Lasă chiftelele la copt pentru 30-35 de minute.
Chiftele de dovlecei cu pesmet
Aceste chiftele îl pot atrage pe copilul tău datorită texturii lor crocante. În plus, ele sunt foarte versatile, putând fi prăjite, coapte și servite cu diferite sosuri și garnituri. De asemenea, chiftelele din dovlecei cu pesmet pot fi păstrate la frigider până la 2-3 zile.
Ingrediente pentru chiftele de dovlecei cu pesmet:
- 2 dovlecei de mărime medie;
- 2 linguri parmezan ras;
- 1 ou mare;
- 1 cană mozzarella rasă;
- 1 cățel de usturoi;
- 1-2 linguri ulei de măsline;
- 1/4 cană de apă;
- 1-2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat;
- 1/4 cană plus 2 linguri pesmet: adică aprox. 45 g;
- încă 1/4 cană pesmet: ca să poți să tăvălești prin el chiftelele;
- 1/4 linguriță sare.
Mod de preparare:
- Curăță dovleceii și toacă-i cât mai mărunt;
- Toacă usturoiul;
- Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie;
- Pune în tigaie dovleceii, usturoiul, apa și sarea: acoperă tigaia cu un capac și lasă dovleceii și usturoiul să se gătească la foc mic, timp de 10-15 minute. Dă capacul laoparte și mai lasă dovleceii pe foc până când se frăgezesc bine;
- Transferă dovleceii într-un castron mare și zbrobește-i cu furculița;
- Peste dovlecei adaugă cele două tipuri de brânză, oul bătut, 45 g pesmet, sarea: amestecă totul bine pentru a obține un amestec omogen;
- Din amestecul obținut formează biluțe, pe care le tăvălești apoi prin pesmetul rămas;
- Așează chifteluțele pe un platou, acoperă-le cu o folie de plastic și lasă-le la frigider pentru 1 oră;
- În funcție de preferințe, poți să prăjești chiftelele din dovlecei în ulei încins sau poți să le pui la copt în cuptorul încins în prelabil la 180 de grade, timp de aprox. 25-30 de minute.
În afară de chiftele din dovlecei, pentru a diversifica meniul copilului poți să-i oferi și alte preparate care conțin dovlecel, ca de exemplu:
- Paste cu legume;
- Lasagna;
- Piureuri;
- Chips-uri de casă servite cu sos de iaurt;
- Clătite pancakes;
- Brioșe;
- Vafe;
- Sufleuri;
- Pizza;
- Omlete;
- Burgeri etc.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by timolina on Freepik
Surse articol: anitalianinmykitchen.com, billiskitchen.com, healthline.com, healthylittlefoodies.com, kidspot.com.au, oursaltykitchen.com, paleoleap.com, tasteofhome.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!