- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Aperitive reci, Mic dejun american, Aperitive calde, Mic dejun vegetarian, Deserturi, Mic dejun copii, Aperitive vegetariene, Finger Food, Aperitive rapide, La cuptor, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Oua, Cereale, Americane, Craciun, Revelion, Zi de nastere, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustari, Faina, Gustoase, Simple
Brioșe cu legume asortate
Pe de o parte, aceste brioșe sunt sănătoase, întrucât conțin patru legume: morcov, dovlecel, mazăre și porumb. Pe de altă parte, din ele nu lipsesc alimente care trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată, precum uleiul de măsline, ouăle și iaurtul grecesc. Respectând instrucțiunile de mai jos obții 12 brioșe, care sunt adecvate chiar și pentru un copil ce se adaptează la diversificarea alimentației.
Ingrediente pentru brioșe cu legume asortate:
- 250 g dovlecei;
- 1 morcov de mărime medie: aprox. 120 g;
- 1/4 cană (aprox.30 g) mazăre proaspătă sau congelată;
- 30 g boabe de porumb din conservă;
- 250 g făină integrală;
- 125 g brânză cheddar rasă;
- 1/2 cană lapte;
- 1/4 cană iaurt grecesc;
- 1/4 cană ulei de măsline;
- 1 linguriță praf de copt;
- 2 ouă.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Spală morcovii și dovleceii, curăță-i și rade-i: stoarce legumele rase pentru a îndepărta surplusul de apă;
- Pune morcovii și dovleceii într-un castron alături de mazăre, de porumb, de brânza rasă, de lapte, de iaurt și de cele două ouă: amestecă-le bine;
- Peste ingredientele menționate adaugă făina și praful de copt: amestecă totul încet pentru a forma un aluat;
- Ia o tavă specială pentru brioșe și unge fiecare formă cu unt;
- Toarnă în fiecare formă aluatul;
- Lasă brioșele la cuptor cam 20-25 minute.
Brioșe cu dovleac
„Secretul” reușitei pentru aceste brioșe și ceea ce le face să fie sănătoase este pregătirea piureului de dovleac acasă. Deși nu folosești întreaga cantitate de piure pentru brioșe, poți să păstrezi restul pentru alte preparate, ca de exemplu clătite pancakes, tarte, plăcinte etc. Nu uita, pentru a conferi savoare brioșelor, să adaugi un mix de condimente care să pună în valoare dovleacul: scorțișoară, ienibahar, nucșoară, ghimbir.
Ingrediente pentru brioșe cu dovleac:
- 1 cană piure de dovleac;
- 2 ouă;
- 160 ml lapte de migdale;
- 80 ml ulei de măsline;
- 80 ml sirop de arțar;
- 1 lingură oțet de mere;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 150 g făină albă;
- 100 g făină integrală;
- 1 lingură mix de condimente pentru dovleac;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru 5-6 căni piure de dovleac:
- 1 dovleac: ar trebui să cântărească 1,8-2 kg;
- opțional: sare de mare fină.
Mod de preparare piure de dovleac:
- Încinge cuptorul la 200 de grade și pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt;
- După ce tai dovleacul pe jumătate, îl cureți de semințe;
- Ia fiecare jumătate de dovleac, pune puțină sare pe fiecare și așează-le în tava pentru copt cu fața în jos: trebuie să le lași în cuptor cam 45-50 de minute, până când le poți cresta ușor cu un cuțit, iar miezul se desprinde fără dificultate de pe coajă;
- Scoate dovleacul din cuptor și lasă-l să se răcorească;
- Pune miezul de dovleac într-un robot de bucătărie și zdrobește-l până când rezultă piureul de consistența dorită.
Mod de preparare brioșe:
- Încinge cuptorul la 180 de grade și unge cu unt fiecare compartiment al tăvii speciale pentru coacerea brioșelor;
- Într-un vas pui piureul de dovleac, ouăle, laptele de migdale, uleiul de măsline, siropul de arțar, oțetul și vanilia și le amesteci bine;
- Într-un vas separat pui cele două tipuri de făină, mirodeniile, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu;
- Pune laolaltă amestecul pe bază de făină cu cel care conține piureul de dovleac și amestecă încet, astfel încât să rezulte un aluat;
- Distribuie aluatul uniform în formele de brioșe;
- Lasă brioșele în cuptor cam 20 de minute.
Brioșe cu spanac
Principalul motiv pentru care brioșele de mai jos sunt sănătoase este prezența spanacului. Această legumă cu frunze verzi este sursă de vitamina K, de vitamina A, C, B9 și de fier. De aceea, spanacul face parte dintre alimentele care trebuie să fie prezente în mod constant și în dieta copilului tău, susținându-i procesele de creștere. Dacă nu ai la îndemână spanac proaspăt, poți să te folosești și de cel congelat.
Ingrediente pentru brioșe cu spanac:
- 200 g spanac;
- 100 g brânză cheddar rasă;
- 2 ouă;
- 5 linguri iaurt grecesc;
- 150 g făină albă;
- 150 g făină integrală;
- 2 lingurițe praf de copt;
- 1 lingură cimbru uscat.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Spală spanacul și mărunțește-l în robotul de bucătărie;
- Pune spanacul alături de brânza cheddar și de cimbrul uscat;
- Alături de iaurt pune ouăle, amestecând bine;
- Pune laolaltă spanacul, brânza, cimbrul uscat, ouăle și iaurtul, adăugând făina și praful de copt: amestecând totul obții aluatul brioșelor;
- Unge cu unt formele de brioșe și distribuie în ele, în mod egal, aluatul obținut;
- Brioșele trebuie să stea la copt 20-25 de minute.
Brioșe cu dovlecei
Poți să-ți dai seama că această rețetă este sănătoasă întrucât se bazează pe făină integrală, pe ulei de cocos/de măsline și nu conține zahăr. Dacă vrei ca brioșele tale să fie vegane, înlocuiește ouăle cu semințe de in și laptele obișnuit cu cel de origine vegetală, cum ar fi cel de migdale, de exemplu.
Ingrediente pentru brioșe cu dovlecei:
- 80 g ulei de cocos sau ulei de măsline extravirgin;
- 1/2 cană miere sau sirop de arțar;
- 2 ouă;
- 1 cană și jumătate dovlecei: ai nevoie de aprox. 200 g;
- 150 ml lapte la alegere, amestecat cu 2 lingurițe de oțet;
- 2 lingurițe extract de vanilie;
- 250 g făină integrală;
- 1 linguriță scorțișoară;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
- un praf de sare de mare;
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată;
- opțional: 100 g nuci obișnuite sau nuci pecan.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200 de grade;
- În cazul în care folosești nuci, trebuie să le pui la cuptor pentru aprox. 4-5 minute;
- Pune într-un castron uleiul și mierea, amestecându-le;
- Peste amestecul de ulei și miere adaugă ouăle, laptele și extractul de vanilie: dacă uleiul de cocos se întărește când vine în contact cu ingredientele reci, lasă castronul cu amestecul într-un loc călduț pentru câteva minute sau pune-l la microunde pentru 30 de secunde;
- Într-un alt castron pune laolaltă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, sarea și nucșoara: amestecă totul;
- Îmbină amestecul pe bază de ingrediente umede cu cel care conține ingredientele uscate și amestecă bine ca să obții un aluat;
- Curăță și rade dovlecelul, storcându-l ca să îndepărtezi excesul de apă;
- Pune dovlecelul în aluat: dacă folosești nuci, adaugă-le și pe ele în aluat;
- Distribuie aluatul în forme de brioșe;
- Lasă brioșele la cuptor cam 20 de minute: ca să verifici dacă sunt coapte, înfige o scobitoare în aluat. Dacă aceasta este curată, înseamnă că aluatul este bine copt.
Brioșe cu ovăz și mere
Aroma merelor și cea de scorțișoară îți creează oricând o stare de bine, amintindu-ți de copilărie. Bucură-te de ambele arome datorită unor brioșe gustoase și sățioase, care sunt și foarte sănătoase, întrucât nu conțin deloc zahăr rafinat. În schimb, îți completează aportul de fibre prin prezența fulgilor de ovăz.
Ingrediente pentru brioșe cu ovăz și mere:
- 2 ouă mari;
- 360 ml lapte vegetal (la alegere);
- 120 ml sirop de arțar;
- 120 ml suc de mere organic;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1 cană de mere, tăiate cubulețe;
- 1 linguriță și jumătate scorțișoară;
- 1/2 linguriță extract de vanilie;
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată;
- 240 g fulgi de ovăz;
- un praf de sare;
- opțional: 50 g nuci/nuci pecan măcinate, zahăr brut pentru ornat.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade și unge cu puțin unt sau cu ulei formele de brioșe;
- Amestecă într-un castron ingredientele, cu excepția merelor;
- Folosind o lingură, pune în amestec merele și, dacă folosești, nucile;
- Distribuie compoziția în formele de brioșe: dacă vrei, poți să pui peste brioșe zahăr brut;
- Coace brioșele cam 25-30 de minute, până când se rumenesc.
Brioșe cu lămâie
Nu este deloc dificil să prepari brioșe aromate și sănătoase dacă mizezi pe ingrediente precum: făină și lapte de migdale, lămâi bio, zahăr de cocos și semințe de chia. În plus, întrucât nu ai nevoie de ouă, aceste brioșe sunt numai bune și pentru persoanele vegane. Dacă vrei, în loc de semințe de chia poți să folosești semințe de mac.
Ingrediente pentru brioșe cu lămâie:
- 260 g făină;
- 80 g făină de migdale;
- 250 ml lapte de migdale;
- 1 linguriță oțet de mere;
- 100 g plus 2 linguri zahăr de cocos rafinat;
- 80 ml ulei de măsline extravirgin;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu;
- 2 linguri coajă de lămâie;
- 3 linguri zeamă de lămâie;
- un praf de sare;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- 1 lingură semințe de chia.
Ingrediente pentru glazura brioșelor cu lămâie:
- 1/2 cană cremă de brânză vegetală;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 2 linguri sirop de arțar;
- 1 linguriță coajă de lămâie.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade și unge cu puțin ulei formele de brioșe;
- Amestecă laptele de migdale cu oțetul de mere;
- Pune la un loc cele două tipuri de făină, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu;
- Într-un castron de mărime medie pune uleiul de măsline, zahărul, extractul de vanilie, laptele de migdale, coaja și zeama de lămâie: amestecă totul;
- Îmbină amestecul pe bază de făină cu acela în care se află uleiul de măsline: amestecă bine ca să obții aluatul brioșelor;
- Adaugă în aluat și semințele de chia, continuând să amesteci;
- Ia o linguriță și toarnă compoziția în formele de brioșe;
- Brioșele trebuie să stea la cuptor aprox. 20 de minute;
- Prepară glazura, punând la un loc ingredientele indicate;
- După ce brioșele se răcoresc, toarnă peste ele glazura.
Pentru a te putea bucura câteva zile de oricare dintre brioșele sănătoase propuse anterior, ai grijă cum le depozitezi. Spre exemplu, după ce se răcesc bine, pune-le pe un prosop de hârtie, într-un recipient de plastic cu capac. De asemenea, nu uita să pui deasupra brioșelor încă o bucată de prosop de hârtie, pe care să-l schimbi după 2 zile. Ținând cont de aceste instrucțiuni, le poți păstra la temperatura camerei până la 4 zile, în condițiile în care sunt numai bune ca aperitiv, la o petrecere, de luat într-o călătorie sau ca să le oferi copilului tău în pachețelul cu gustare pentru grădiniță sau pentru școală.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: bbcgoodfood.com, cookieandkate.com, healthylittlefoodies.com, inspiredtaste.net, loveandlemons.com, sallysbakingaddiction.com, webmd.com, wellplated.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!