Culinarby
Qbebe
Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum prepari cozonacul de carne sau Leberkase: cea mai bună rețetă

Cozonacul de carne este un preparat inedit, dar extrem de delicios, care se consumă în Germania de sute de ani, iar acum îți este accesibil și ție, în orice perioadă a anului. Te învățăm cum să îl prepari și tu acasă cu doar câteva ingrediente de bază și îți oferim cea mai bună rețetă.

Cum prepari cozonacul de carne sau Leberkase: cea mai bună rețetă
Timp preparare Timp preparare:
2 ore
Familie Varsta:
Gatim impreuna
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Carne de porc, Carne de vita, Feluri de mancare, La cuptor, Mancaruri cu carne, Iarna, Carne, Mancaruri, Craciun, Revelion, Pranz, Gustoase, 1-2 porții, 100

Ce este cozonacul de carne sau Leberkase

Acest preparat este consumat de peste 200 de ani, însă nu conține nici ficat și nici brânză, fiind originar din zona de sud a Germaniei; numele său provine de la cuvântul Laib, care înseamnă franzelă/pâine. Are o formă de pâine, însă conține carne condimentată și coaptă. Ingredientele sale sunt carne tocată fin de vită, porc, șuncă și ceapă, care sunt amestecate și coapte până dobândesc o crustă maronie. Se servește în mod tradițional în felii de grosimea unui deget, calde sau reci.

Cum prepari cozonacul de carne

Ingrediente

  • 600 grame carne de vită tocată
  • 400 grame carne de porc tocată
  • 100 grame burtă de porc sau șuncă
  • 100 grame ficat
  • 1-2 lingurițe sare Kosher sau grunjoasă
  • 1 lingurițe de piper alb măcinat
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1 lingură maghiran
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 linguriță sare roz sau sare nitrată
  • 500 grame gheață

Mod de preparare

  • Toate ingredientele ajung într-un procesor alimentar. Poți folosi un blender sau râșniță de mână, dar textura nu va fi la fel de moale
  • Se folosesc 500 grame de gheață, adăugând câteva cuburi deodată pentru a păstra carnea rece. Poți atinge cu mâna marginea castronului în care amesteci ingredientele și dacă începe să simtă că se încălzește, mai adaugă câteva cuburi de gheață.
  • Este important să amesteci cel puțin o oră ingredientele. Poți opri din când în când procesorul alimentar (pentru a se răci) și poți introduce în frigider amestecul. În funcție de capacitatea procesorului tău vor intra toate ingredientele de mai sus sau le poți împărți în 2 tranșe. Cu cât aloci mai mult timp tocării cărnii, cu atât mai fină va fi textura cozonacului de carne.
  • Pui tot amestecul tocat într-un castron și îl amesteci manual (dacă ai împărțit carnea în două tranșe). În această etapă poți adăuga tot ce dorești, cum ar fi ardei grași roșii sau verzi, bucăți de brânză, măsline etc.; folosește-ți imaginația
  • Introdu amestecul în două tăvi pentru cozonac
  • Se coace la 180 grade Celsius pentru 40 de minute; nu este indicat să depășiți o oră ca durată. Aspectul final va avea o formă pătrată, cu o culoare rozalie înăuntru și o crustă închisă la culoare (seamănă cu un pate, dar are o textură mult mai fermă).

cozonac de carne

Iată și alte variante locale pentru Leberkase:

  • Käseleberkäse, presupune adăugarea de mici bucățele de brânză (care se topesc) distribuite uniform la amestec
  • Paprika Leberkäse, presupune adăugarea de mici bucățele de murături și ardei gras
  • Pizzaleberkäse, presupune adăugarea de brânză, ardei gras tăiat, murături și mici cuburi de salam; denumirea sa se datorează asemănării cu pizza.
  • Pferdeleberkäse(cuvântul german Pferd = cal), care este într-adevăr preparat din carne de cal, nu este consumat însă la scală largă în Germania, fiind mai degrabă popular în Austria (Viena)
  • Zwiebelleberkäse(cuvântul german Zwiebel = ceapă), care este preparat cu cepe. Comun în regiunile șvabe și francone din Germania.
  • Pikant Leberkäse – este preparat cu bucățele de ardei iute roșu și verde Chilileberkäse – condimentat cu ardei roșu iute
  • Wildschweinleberkäse – preparat cu carne de porc mistreț (se poate cumpăra de obicei la târgurile de Crăciun)

Poți adăuga bucățele de ardei gras roșu pentru aromă și aspect viu colorat. Poți să servești cozonacul cu carne cald sau rece, îl poți felia sau îl poți prăji, poate chiar să adaugi un ou deasupra. Într-o porție de aproximativ 30 grame se găsesc aproximativ 300 calorii, având un procent  de 40% grăsime, respectiv 58% colesterol, doar 1% carbohidrați. Acest preparat conține extrem de mult sodiu, aspect important pentru persoanele care suferă de probleme renale; are în compoziție mai mult sodiu decât 96% dintre alimente. Leberkase este relativ bogat în fier (61%), vitamina B2 și vitamina A, dar conține și calciu (1%) și potasiu (6%). Toate valorile menționate sunt raportate la o porție, iar procentele sunt raportate la doza zilnică recomandată.

În final îți oferim și câteva sugestii prin care poți savura preparatul:

  • De cele mai multe ori se consumă fierbinte pe un rulou (o chiflă din grâu dur) asezonată cu muștar sau murături. Rezultatul este denumit Leberkäsesemmel(sau LKW pe scurt), reprezentând o emblem a magazinelor de fast food germane și austriece, măcelăriilor și supermarket-urilor.
  • Se taie în felii de grosimea unui deget și se servește cu muștar tradițional puțin iute sau cu muștar dulce și uneori ketchup, fiind acompaniat de covrigei moi, varză acră sau salată de cartofi.
  • Se prăjește la tigaie, caz în care este servit alături de un ou prăjit și salată de cartofi sau cartofi prăjiți și uneori spanac.
  • Se poate servi și rece, tăiat în felii extrem de fine și folosit într-o gamă largă de sandvișuri, de obicei asezonat cu castraveți murați.
  • Două felii de Leberkase cu o felie de șuncă și una de brânză sunt înmuiate în ouă și acoperite cu firimituri de pâine și apoi prăjite în tigaie. Este o variant de Cordon Bleu.

Surse: https://germangirlinamerica.com,www.asausagehastwo.com, https://foodstruct.com, https://en.wikipedia.org,www.visitingvienna.com/

Pilaf cu carne de curcan

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir

    Ceai de ghimbir. Ghimbirul nu este doar un condiment aromat si delicios, ci si unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Originar din Asia, ghimbirul este folosit in scopuri...

    Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? Afla cum sa le prepari!
    Cand dam pentru prima data ciuperci copiilor? Afla cum sa le prepari!

    Ciupercile sunt numite, de foarte multe ori, un "aliment greu" pentru copii. Cand vorbim despre ciuperci, unii pediatri le recomanda in alimentatia copiilor destul de repede dupa varsta de...

    Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor
    Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor

    Carnea se înscrie cu succes în topul alimentelor preferate de români. Datorită conținutului bogat de proteine, aceasta aduce beneficii asupra țesuturilor și sistemului...

    Cosmetice naturale. 10 retete pe care sa le prepari in casa
    Cosmetice naturale. 10 retete pe care sa le prepari in casa

    Dam in fiecare an o groaza de bani pe produse de ingrijire a pielii, a parului, a unghiilor si citim cu atentie etichetele ca fiecare sa aiba cat mai multe ingrediente naturale. Dar uitam...

    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare
    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare

    Preferi carnea albă, de pui, în locul celei roșii? Te gândești că este mai sănătoasă pentru tine și o poți consuma în voie? Un nou studiu atestă contrariul - se...

    Mucilagiul de orez: cum îl prepari corect și pentru ce este bun
    Mucilagiul de orez: cum îl prepari corect și pentru ce este bun

    Mucilagiul de orez reprezintă un aliment care, chiar dacă nu este gustos, conferă beneficii pentru probleme de tip gastrointestinal, fiind folosit de foarte multă vreme în acest...

    Top 5 rețete cu carne de struț pentru copii
    Top 5 rețete cu carne de struț pentru copii

    În ultimii ani, pe măsură ce carnea de struț a pătruns tot mai mult și pe piața românească, a crescut și interesul pentru preparatele pe baza ei. Mai mult, în urma...

    © 2019 Qbebe