Contributors

Beneficii naturiste ale muraturilor

A sosit toamna si sezonul muraturilor a inceput. In general sunt implicate in acest proces gustos legume care, pastrate cateva luni, dobandesc o aroma aparte. Ceea ce nu cunosc insa multe persoane este faptul ca muraturile dispun si de o serie de nutrimente, unele chiar distincte de legumele in stare cruda.

Aspecte importante

Muraturile au un gust delicios cand sunt combinate cu un sandvis, insa nu trebuie privite in mod similar condimentelor. Ele sunt de fapt, dupa cum bine stiti, legume cu un gust special, continut redus de calorii si respectiv de grasimi (un castravete murat contine doar 4 calorii si 1 g de grasime), dar bogate in vitamina K (o muratura confera 14 mcg sau 15%-20% din DZR); aceasta vitamina ajuta in special la coagularea sangelui in muraturiurma leziunilor traumatice. Se pot regasi si alte vitamine in compozitie, insa din cauza procesului de fermentatie care intervine este vorba de o cantitate mult mai mica decat la legumele in stare cruda: 16 mg de calciu, 34 mg de potasiu, 4 mg de fosfor, 3 mg de magneziu si micronutrientii fier, zinc, cupru si mangan se pot regasi de exemplu intr-un castravete; muraturile contin insa si cantitati mici de vitamine din complexul B, 3 mcg vitamina A si foarte putina vitamina C, 2,8 mg-care este extrem de perisabila, hidrosolubila la fel ca si acidul folic, fiind vorba de 2 mcg in cazul celui din urma; au fost identificati si antioxidanti in cantitate redusa - betacaroten si luteina-protejeaza ochii de boli cronice prin filtrarea luminii albastre din retina ce pot fi transformati in vitamina A si actiona ca un antioxidant (combat radicalii liberi care cauzeaza degradarea celulara ce poate conduce la cancer, boli de inima s.a). Se pare ca sunt si o sursa buna de fibre alimentare, respectiv 0,4 g intr-o muratura; conform Scolii Harvard de Sanatate Publica cantitatea zilnica recomandata este de minim 20 g; fibrele contribuie la un tranzit intestinal optim, scad colesterolul si glicemia, reducand riscul de boli cardiace si diabet; unii specialisti considera in acest sens ca muraturile nu aduc un aport nutritional semnificativ, in vreme ce altii considera ca depinde de ce tip de legume murati si de modul in care realizati operatiunea (se pare ca cele asiatice sunt cele mai nutritive). Un aspect mai putin sanatos consta in faptul ca, evident, contin o cantitate extrem de ridicata de sare, ceea ce poate contribui la o serie de afectiuni (hipertensiune in primul rand, infarct, pietre la rinichi) mai ales daca sunt consumate in cantitate mare (prin urmare se recomanda consumul cu moderatie); Institutul Consiliului de Alimente si Nutritie al Medicinei recomanda un consum zilnic de sodiu de 2300 mg (o muratura contine 306 g de sodiu sau 13% din DZR). Exista din fericire si sortimente de muraturi cu continut redus de sodiu, in general fiind vorba de mai putin de 20 mg de sodiu sau 1% din DZR.

O leguma murata incepe...cu o leguma, la care se adauga sare, otet si condimente si i se permite sa fermenteze, in acest mod modificandu-i-se savoarea si nutimentele, insa tot leguma ramane (conform specialistilor o muratura reprezinta ¼ cana din DZR de legume). Trebuie sa stiti ca intervin modificari nutritionale intotdeauna cand murati alimente (indiferent ca este vorba de castraveti, rosii, morcovi, varza sau altele). Modificarile exacte in acest sens depind de compozitia lichidului pe care il folositi pentru a inmuia alimentele, de durata de timp pentru care o murati, dar si de prezenta sau absenta fermentatiei in timpul murarii. Legumele murate rapid presupun de obicei o perioada scurta de timp (cateva zile maxim) intr-o solutie foarte acida (de obicei implica otet). Legumele murate prin fermentare sunt de obicei inmuiate intr-o saramura (concentratie ridicata de sare) pentru perioade lungi de timp (pana la cateva luni). Ca regula generala, veti obtine mai multe beneficii nutritionale din partea celor fermentate, prin comparatie cu cele murate rapid deoarece saramura si perioada de timp extinsa permit muraturimicroorganismelor sa se implice in procesul de murare (au o activitate intensa care stimuleaza sanatatea organismului). Unii specialisti considera muraturile drept probiotice (date fiind enzimele digestive, lactaza si acidul lactic rezultate in urma fermentatiei), conferind atat beneficii alimentatiei, cat si stimuland dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, ajutand digestia si sustinand functionarea sistemului imunitar.

Trebuie sa intelegeti ca fermentatia constituie un proces inconsecvent (mai degraba o arta decat o stiinta), prin urmare producatorii comerciali de alimente au dezvoltat tehnici ce ajuta standardizarea unor domenii mai consistente. Din punct de vedere etnic, orice aliment in saramura este fermentat, insa fiecare are specificitatea proprie si metode distincte de producere. Refrigerarea, pasteurizarea la temperaturi ridicate si pH-ul acid al otetului incetinesc sau opresc procesele de fermentare si pe cele enzimatice (de aceea daca lasati un borcan de muraturi la temperatura camerei va continua sa fermenteze si sa produca bioxid de carbon, probabil explodand sau refuland).

Beneficii asupra sanatatii

Deoarece constituie o sursa excelenta de probiotice, similare celor din iaurt, culturile probiotice produse in timpul fermentatiei acidului lactic al legumelor sunt cunoscute a dispune de multe beneficii, cum sunt: sanatate imbunatatita a tractului intestinal, functionare mai buna a sistemului imunitar, disponibilitate crscuta a nutrimentelor, alergii reduse, ameliorarea inflamatiei, protectia impotriva infectiilor microbiene, mentinerea in parametri optimi a florei intestinale care poate ajuta la controlul cresterii in greutate si al apetitului. Conform unui studiu realizat de Nancy Lee Bentley, consultant in nutritie si sanatate asupra afectiunilor ce pot fi tratate/amelioarate cu ajutorul probioticelor, s-a demonstrat efectul benefic asupra: sindromului de colon iritabil, dermatitei atopice, diareei, rinitei alergice si chiar asupra banalei raceli.

Dezvoltare si sanatate imbunatatita - muraturile pot reduce simptomele racelii si gripei si necesitatea pentru antibiotic. Contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor.

Posibila reducere a cancerului - studiile demonstreaza ca probioticele mentionate anterior pot reduce riscul de cancer de colonsanatate

Sanatate mentala imbunatatita - studii recente sugereaza ca flora intestinala comunica cu sistemul nervos central si ca are un impact potential asupra functionarii creierului si comportamentului, inclusiv asupra anxietatii, dispozitiei, cognitiei si durerii

Evolutie si adaptare rapida a genelor - microflora intestinala actioneaza ca un indicator pentru transferul orizontal al genelor intre microbi. Acest aspect sporeste potentialul pentru adaptabilitate al sanatatii intestinale la factori externi si interni.

Unele studii indica o asociere intre aportul de nitrat anorganic prin sucul de sfecla si scaderea tensiunii; sfecla murata s-a demonstrat a reduce crampele musculare.

Creste numarul nutrimentele, scade cel de anti-nutrimente - fermentarea acidului lactic produce antioxidanti si nutrimente importante, cum sunt folati, care sunt importanti pentru dezvoltarea fetala si producerea de celule sanguine. Degradeaza de asemenea anti-nutrimentele, cum sunt ftalatii care scad biodisponibilitatea si gradul de digerare al proteinelor.

In cazul muraturilor fermentate cu otet, s-a luat in considerare faptul ca pot intensifica metabolismul de ardere a grasimilor, insa este vorba de un efect minim; un efect notabil al otetului insa se observa asupra nivelelor glicemiei (acizii din acesta incetinesc digestia si asimilarea carbohidratilor, un aspect pozitiv pentru sanatate).

Surse:

www.quickanddirtytips.com; www.realpickles.com; www.livestrong.com; www.thehealthbenefits.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.whfoods.com; http://articles.mercola.com

Zeama de varză: beneficii pentru sănătate și siluetă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Frunze de nuc pentru păr: 6 beneficii extraordinare ale acestor minuni ale naturii
    Frunze de nuc pentru păr: 6 beneficii extraordinare ale acestor minuni ale naturii

    Încă de când eram mici, mamele noastre obișnuiau să folosească pentru frumosul nostru păr frunzele de nuc. Poate că multe dintre noi încă le mai folosim și astăzi,...

    Aloe vera. TOP 12 beneficii nebanuite ale plantei nemuririi!
    Aloe vera. TOP 12 beneficii nebanuite ale plantei nemuririi!

    Aloe vera era in opinia egiptenilor „Planta nemuririi". Credinta lor in beneficiile aloe vera era atat de mare incat a fost gravata inclusiv in piramidele faraonilor.  

    Sex in timpul sarcinii. 4 beneficii ale orgasmului
    Sex in timpul sarcinii. 4 beneficii ale orgasmului

    Vesti bune pentru viitoarele mamici. Potrivit parents.com, orgasmul este excelent in cazul femeilor insarcinate. De fapt, climaxul in cazul gravidelor are o multime de beneficii.

    5 beneficii surprinzatoare ale dormitului in pielea goala
    5 beneficii surprinzatoare ale dormitului in pielea goala

    Inca mai cauti motive sa dormi dormi dezbracata? Nu e doar ca e tare comod si, pe deasupra, incredibil de sexy, dar sa renunti la pijamale (chiar si la cele mai sumare) e foarte prielnic...

    10 beneficii MIRACULOASE ale usturoiului. Punctul 6 te va convinge sa-l consumi ZILNIC
    10 beneficii MIRACULOASE ale usturoiului. Punctul 6 te va convinge sa-l consumi ZILNIC

    Usturoiul este un condiment traditional romanesc mereu la indemana, il stim dintotdeauna si il folosim pentru gustul bun pe care il poate da anumitor mancaruri. Uneori ne ferim de usturoi...

    Beneficii ale ceaiului de fenicul pentru mamă si bebeluș
    Beneficii ale ceaiului de fenicul pentru mamă si bebeluș

    Faptul de a fi o proaspătă mamă aduce cu sine un torent de emoții. În prima clipă când vezi fața bebelușului tău, te simți fericită, speriată, nostalgică... Tocmai ai...

    15 beneficii neștiute ale pepenelui roșu
    15 beneficii neștiute ale pepenelui roșu

    Pepenele roșu este unul dintre cele mai îndrăgite alimente consumate vara și de aceea alegem să ne delectăm adesea cu el. Inclusiv specialiștii consideră că nu vom greși deloc...

    © 2021 Qbebe