Contraceptia definitiva la femei

Louise Tanase - Contributor

Contraceptia definitiva la femei reprezinta optiunea multor cupluri care fie au deja copii si nu isi doresc mai multi, fie, din anumite motive, nu isi doresc copii deloc. Contraceptia definitiva in cazul femeilor se realizeaza de catre medicul specialist prin metode chirurgicale mai mult sau mai putin invazive si este clasificata in doua categorii: ligatura trompelor uterine si obstructia trompelor cu sistemul Essure.

Contraceptia definitiva la femei este una dintre optiunile pe care le au femeile care au deja numarul de copii dorit, care nu doresc copii deloc, sau care, din anumite motive de sanatate, si-ar pune viata in pericol in cazul aparitiei unei sarcini. Multa vreme a existat o singura metoda de sterilizare feminina (ligaturarea tubara), acum mai exista una, mai putin invaziva decat prima (sistemul Essure).

Ligatura trompelor uterine

Ligatura trompelor sau ligatura tubara reprezinta procedeul prin care sunt sectionate si ligaturate ambele trompe uterine. Situate de o parte si de alta a uterului, ele au functia de a prelua ovulul expulzat de catre ovar la momentul ovulatiei si de a-l directiona spre uter. In urma fecundarii ovulului de catre spermatozoizii ajunsi in cavitatea uterina in urma contactului sexual si deplasarii ulterioare a acestora, se va dezvolta intrauterin fatul. Prin intreruperea comunicarii dintre trompa uterina si uter, ovulul expulzat de ovar nu va mai putea ajunge in cavitatea uterina si nu se va mai produce fecundarea.

Cand se poate face ligatura tubara?

Ligatura trompelor uterine se practica in spital. In general, in timpul unei sarcini poti manifesta aceasta optiune, o comunici medicului care te va asista la nastere si veti decide impreuna momentul interventiei. Unii medici practica ligatura trompelor imediat dupa nastere, altii considera ca este mai bine la aproximativ 6 saptamani dupa nastere.

Amanarea momentului poate fi explicata prin faptul ca in aceasta perioada te vei asigura de sanatatea copilului nascut si vei decide daca vrei cu adevarat interventia. De asemenea, unele femei ar putea regreta ligatura trompelor uterine si, de aceea, este bine venita o perioada de reflectare asupra deciziei.

Insa, ligatura trompelor imediat dupa nastere are urmatoarele avantaje: pacienta se afla deja internata si nu necesita o internare ulterioara, este deja pregatita pentru un act medico-chirurgical cum este nasterea, uterul se afla, datorita distensiei sale, cu portiunea sa superioara intr-o pozitie ascensionata facand mai usoara interventia. In cazul nasterii prin cezariana avem deja peretele abdominal deschis fara a mai fi nevoie de incizii ulterioare special pentru interventia respectiva.

Avantajele si dezavantajele contraceptiei definitive la femei

Ca orice metoda contraceptiva, ligatura tubara are avantaje si dezavantaje. 

Avantajele contraceptiei definitive la femei sunt:

• ofera protectie permanenta impotriva urmatoarelor eventuale sarcini;
• efectele adverse sunt minime;
• libidoul nu este deloc afectat;
• protejeaza in mod deosebit femeile care au probleme de sanatate si care nu ar putea suporta o sarcina.

Operatia in sine nu dureaza mai mult de 20-30 de minute si de obicei in ziua urmatoare veti putea merge acasa. In afara interventiei clasice, ligatura tubei se poate practica si prin abord transvaginal, in aceasta situatie nu mai sunt necesare inciziile abdominale.

Dezavantajele contraceptiei definitive

Dupa ligatura trompelor acestea se pot repermeabiliza printr-un procedeu laborios care implica anumite riscuri. Aproximativ 60-80% din femeile care au suferit o astfel de interventie prin care se incearca eliminarea unei ligaturi de trompe pot avea sarcini extrauterine cu sediu tubar. Din aceste cauze este bine ca decizia de ligatura a trompelor uterine sa fie irevocabila. Chiar in situatia in care s-a practicat sterilizarea femeii in acest mod, ea poate duce o sarcina fara a fi nevoie de repermeabilizare, prin fertilizare "in vitro". Acest procedeu consta din introducere in interiorul uterului a unui ovul fecundat in afara acestuia.

Riscuri

Aproximativ 1/1000 din femeile care recurg la aceasta interventie dezvolta o complicatie, cum ar fi: reactii la anestezie; infectii ale micului bazin; lezari de vase sanguine cu sangerari ulterioare; lezari ale vezicii urinare sau ale unor anse intestinale, etc.

Mai pot sa apara si problemele specifice oricarei mici interventii chirurgicale (existenta unei perioade de disconfort postoperator), faptul ca nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Trebuie luat in calcul si aspectul definitiv (desi exista posibilitatea de refacere a trompelor sau de fertilizare "in vitro") si existenta riscului razgandirii cu privire la dorinta unei sarcini ulterioare.

Sistemul ESSURE

Sistemul Essure este o metoda de contraceptie permanenta in cazul femeilor, aparuta in anul 2002. Procedura poate fi efectuata intr-un cabinet ginecologic, dureaza circa 20 minute, iar timpul de refacere este mai scurt decat in cazul ligaturii tubare, deoarece procedura este mai putin invaziva si nu este necesara anestezia genarala.

Odata inserat, dispozitivul Essure se autofixeaza in peretele trompelor uterine, producand iritatie locala si apoi formarea unui tesut cicatricial care obtureaza trompele. Blocajul complet al trompelor uterine se obtine dupa aproximativ 3 luni de la insertia dispozitivului, moment in care reusita metodei este testata prin injectarea unei substante colorate in uter pentru a vedea daca ea traverseaza trompele uterine. Daca substanta nu trece de dispozitiv, atunci procedura este reusita. Dispozitivul Essure prezinta o siguranta contraceptiva de 99.8 %.

Metoda Essure este permanenta si ireversibila.

Sfaturi


• Contraceptia sau sterilizarea definitiva nu elimina necesitatea de a va face consulturile periodice, testele Papanicolau, etc. in scopul depistarii precoce a unor eventuale afectiuni.

• De asemenea, trebuie stiut ca aceasta interventie previne doar viitoarele sarcini si nu ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala .

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame
  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame

  Care sunt cele mai bogate femei din România şi cum au reuşit să obţină succesul vei descoperi şi parcurgând articolul de mai jos. Printre ele se regăsesc atât femei...

  Ronaldo va fi din nou tată! Va avea 5 copii cu 4 femei diferite
  Ronaldo va fi din nou tată! Va avea 5 copii cu 4 femei diferite

  Ronaldo va deveni tată pentru a cincea oară! Iubita lui, Celina Locks, este însărcinată, cu toate că cel supranumit „Il fenomeno” și-a făcut vasectomie în...

  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!
  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!

  Un grup de bune prietene din China au hotărât să-şi construiască o casă unde să poată locui împreună după ce se vor pensiona. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  A suferit un avort spontan în timp ce cânta pe scenă. A descoperit că are o boală cruntă care afectează multe femei
  A suferit un avort spontan în timp ce cânta pe scenă. A descoperit că are o boală cruntă care afectează multe femei

  Piesele ei s-au auzit pe coloana sonoră a filmelor ”Fifty Shades Darker” și ”Suicide Squad”. Este primul artist care a ocupat locurile 1 și 2 ale topului Billboard...

  Actorul devenit tată pentru a şasea oară! Are cinci alţi copii cu trei femei diferite
  Actorul devenit tată pentru a şasea oară! Are cinci alţi copii cu trei femei diferite

  Unul dintre cei mai cunoscuţi actori a devenit din nou tată. Iată despre cine este vorba!

  Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”
  Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”

  În anul 2018, compania Mattel lansa o colecție de păpuși Barbie inspirată de femei celebre din istorie, intitulată „Inspiring Women” (trad.: Femei care inspiră)....

  Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei
  Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei

  Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei, afirma un studiu, desfasurat in Suedia.

  Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop
  Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop

  Ele reușesc să se facă întotdeauna remarcate! Sunt ambițioase, determinate și mereu pregătite să înfrunte orice situație. Nu se tem să își asume riscuri și orice...

  © 2023 Qbebe