Specialistul informeaza: infertilitatea si disfunctiile sexuale

QBebe

Conceptia si nasterea unui copil reprezinta pentru 10% dintre cupluri provocari marcate de esecuri. Numim sterilitate incapacitatea unui cuplu dde a concepe un copil dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea mentinerii unei sarcini. Literatura anglo-saxona retine termenul de infertilitate pentru ambele categorii. 

INFERTILITATEA

Infertilitatea (sterilitatea) primara defineste cuplul fara sarcini in antecedente, iar infertilitatea secundara se refera la acele cupluri care au conceput macar o data un copil (fara ca sarcina sa fie dusa neaparat la termen), dar nu pot concepe ulterior.

Este important de stiut ca sansa de concepe in cazul unui cuplu fertil raportat la un ciclu menstrual (fecundabilitatea) este de 20%. In virtutea acestei probabilitati se considera ca 90% dintre cupluri ar trebui sa conceapa dupa 12 luni de raporturi sexuale normale, fara utilizarea mijloacelor contraceptive.

Conditiile necesare pentru ca un cuplu sa procreeze pot fi rezumate astfel: prezenta unui ovocit normal eliberat de catre ovar la momentul ovulatiei  ce trebuie captat si transportat de-a lungul trompei, spermatozoizi cantitativ si calitativ optimi parcurgerii tractului genital feminin pana la nivelul unde se produce fertilizarea (treimea externa a trompei), transportul embrionului format in cavitatea uterina corespunzator pregatita implantarii si dezvoltarii.
Perturbari ale acestui proces prin afectari ale aparatului reproducator atat feminin, cat si masculin constituie cauze de sterilitate ce trebuie identificate si tratate.

In ceea ce priveste cauza infertilitatii, factorul exclusiv maculin apare in 25-40% din cazuri, factorii feminini sunt responsabili in 40-55 %, in 10% avem de a face cu etiologie mixta atat feminina, cat si masculina, iar restul de 10 % dintre cuplurile ce prezinta probleme de fertilitate se vor afla in fata unei sterilitati idiopatice (cauza neexplicata).

Sterilitatea de cauza feminina este pusa pe seama disfunctiilor ovulatorii - in proportie de 30-40%, factor tubar sau peritoneal (afecteaza captarea, transportul ovocitului, dar si al prodului de conceptie) - 30-40%, infertilitate neexplicata- in proportie de 10-15%, alte cauze 10-15%.

Factorul masculin reprezinta in 20% din cazuri cauza exclusiva a infertilitatii unui cuplu, dar in 30% pana la 40% dintre cazuri  poate fi un factor ce contribuie la sterilitate.

Investigarea infertilitatii implica, in primul rand, discutia cu cei doi parteneri pentru colectarea datelor privind antecedentele personale si familiale (boli cronice, interventii chirugicale, tratamente urmate), expunere la factori de mediu si toxine, frecventa raporturior sexuale, detalii asupra comportamentului sexual.


Fertilitatea feminina scade cu inaintarea in varsta  pe masura descresterii rezervei ovariene. Prezenta ciclurilor ovulatorii poate fi documentata prin inregistrarea curbei termice bazale (daca se produce ovulatia temperatura creste cu 0,3-0,5 grade Celsius in a doua jumatate a ciclului), dozari hormonale, examen ecografic.

Dintre examinarile ce pot fi recomandate de medicul ginecolog pentru precizarea etiologiei sterilitatii fac parte: examene microbiologice ale secretiei cervicale, test postcoital (evaluarea interactiunii mucus cervical sperma), histerosalpingografia - metoda radiologica de vizualizare a cavitatii uterine si a trompelor, histeroscopia (metoda endoscopica diagnostica si terapeutica de evaluare a cavitatii uterine), laparoscopia (scop diagnostic si terapeutic).

Functia tractului genital masculin este investigata cu ajutorul spermogramei care analizeaza cantitativ si calitativ spermatozoizii, investigatiile ulterioare depistarii unei spermograme anormale fiind indicate de catre medical urolog.

In functie de etiologia sterilitatii, tratamentul ales poate fi medicamentos (antibiotic in tratarea infectiilor tractului genital feminin sau masculin, stimularea ovariana si inducerea ovulatiei, tratarea cauzelor centrale de tulburari menstruale), chirurgical (corectarea anomaliilor congenitale sau dobandite cervicale, uterine, tubare) sau se va recurge la tehnici de reproducere asistata: inseminare artificiala, fertilizare in vitro.


DISFUNCTIILE SEXUALE

 

Pentru un procent mic din cuplurile infertile, problemele sexuale aparute la unul sau ambii parteneri constituie cauza primara de infertilitate. Dificultatile sexuale pot deveni cauza de infertilitate cand disfunctia impiedica sau intrerupe actul sexual impiedicand astfel conceptia. Nu se cunoaste numarul exact al acestor pacienti (atat femei, cat si barbati) pentru ca o parte dintre acestia nu se vor adresa medicului pentru tratamenul infertilitatii sau nu vor divulga natura problemei, dar si pentru ca intrebari legate de istoricul sexual, natura, frecventa, calitatea raporturilor nu vor fi adresate de catre medic cuplului.

Pentru ambele sexe actul sexual implica dorinta (libidoul), excitarea si orgasmul. 43% dintre femei si 31% dintre barbati recunosc o disfunctie sexuala.

 

Disfunctiile sexuale feminine

Sunt clasificate in tulburari ale dorintei sexuale cu scaderea acesteia sau chiar aversiune, tulburari ale excitatiei, tulburari ale orgasmului, tulburari algice (dureroase): dispareunia, vaginismul.

Libidoul scazut poate fi o disfunctie sexuala izolata episodica sau situationala aparuta in contextul unei boli cu evolutie indelungata, simptom al unei patologii (depresie, afectari organice: boala cardiovasculara, hipertensiune, diabet zaharat). Cauze psihologice ale absentei sau diminuarii dorintei si interesului in actul sexual pot fi identificate in contextul unor experiente traumatice sau pot fi induse de stresul social sau profesional.
Tulburarile fazei de excitare sunt determinate adesea de lipsa raspunsului fiziologic la stimuli, de exemplu lubrifierea insuficienta.

Anorgasmia (absenta orgasmului) reprezinta absenta atingerii orgasmului dupa stimulare sexuala si excitatie suficienta, cauzele fiind de natura psihogena.

Tulburarile dureroase cuprind dispareunia (durere la contact sexual) care poate sa apara in cadrul unor afectari organice ale tractului genital feminin (endometrioza, noduli fibromatosi uterini, anomalii de pozitie).

Vaginismul se manifesta prin contracturi involuntare persistente sau recurente ale musculaturii treimii externe a vaginului ce impiedica penetrarea si provoaca disconfort.

Disfunctiile sexuale masculine

Impotenta (disfunctia erectila) reprezinta incapacitatea de a obtine sau mentine erectia suficient pentru a permite contact sexual vaginal. Cauzele includ afectarea cailor nervoase in diabetul zaharat, scleroza multipla, leziuni spinale, ateroscleroza, efecte ale medicamentelor: antidepresive, antihipertensive, alcool, cocaina, nicotina, cauze psihogene. Sildenafil citratul (Viagra) este utilizat in tratamentul impotentei.

Disfunctii ejaculatorii: anejacularea (absenta ejacularii in prezenta orgasmului) si ejacularea retrograda pot sa apara in contextul unor tulburari obstructive ale tractului genital masculin.

Ejacularea precoce, una dintre cele mai comune disfunctii sexuale masculine este reprezentata de lipsa controlului asupra ejacularii, care se produce la scurt timp de la faza de excitatie.

In identificarea si tratarea disfunctiilor sexuale este necesara o abordare individualizata, o buna consiliere a pacientului si indrumarea catre un psihoterapeut, data fiind natura de multe ori psihogena a acestor tulburari


Dr. Lucia Adam

Medic specialist ginecologie. Competenþã ecografie
Medcenter Cluj Napoca
0264.592.854
www.medcenter.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul
  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul

  Un test de sarcină pozitiv reprezintă un motiv de bucurie și uneori, vestea așteptată de foarte mult timp. Însă toate viitoarele mămici ar trebui să știe că până la...

  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților
  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților

  Studii realizate după izbucnirea pandemiei generate de noul coronavirus au evidențiat faptul că o infecție produsă de acest virus poate avea și consecințe asupra calității spermei,...

  Alimentația și medicația în alăptare: Ce spune specialistul
  Alimentația și medicația în alăptare: Ce spune specialistul

  Încă din primele clipe în care îți vei lua în brațe micuțul, gândurile tale se vor îndrepta către acele modalități prin care să-i poți asigura o...

  Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul
  Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul

  Statul pe telefon în timp ce alăptezi se poate dovedi benefic în măsura în care obții cu această ocazie informații de calitate, relevante pentru tine. Însă...

  12 lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie despre relaţiile sexuale în timpul menstruaţiei
  12 lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie despre relaţiile sexuale în timpul menstruaţiei

  Posibilitatea de a desfăşura activităţi sexuale în perioadele marcate de menstruaţie este exclusă adesea de cele mai multe dintre ei. Ca să afli mai multe detalii legate de...

  5 fetițe din Olt acuză un șofer de microbuz de agresiuni sexuale, însă autoritățile nu le dau crezare
  5 fetițe din Olt acuză un șofer de microbuz de agresiuni sexuale, însă autoritățile nu le dau crezare

  Când statul nu îi crede pe copii... Cinci fetițe din Olt susțin că au fost agresate sexual de șoferul unui microbuz școlar, însă procurorul care se ocupă de acest...

  BOR se opune legii educației sexuale în școli:”Este o îndoctrinare și un atentat asupra inocenței copiilor”
  BOR se opune legii educației sexuale în școli:”Este o îndoctrinare și un atentat asupra inocenței copiilor”

  Obligativitatea educației sexuale în școli este contestată de BOR: „Un atentat asupra inocenței copiilor!”, se arată în documentul publicat de Patriarhia...

  O profesoară lansează un apel către Iohannis, în legătură cu legea educației sexuale în școli: „Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice”
  O profesoară lansează un apel către Iohannis, în legătură cu legea educației sexuale în școli: „Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice”

  Cristina Tunegaru, o profesoară care predă Limba Română, face apel către președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea privind educația sexuală în școli în...

  © 2022 Qbebe