Detalii mai puțin cunoscute despre uleiurile esențiale, dar care îți pot schimba radical percepția asupra lor

Bianca Geica - Redactor Senior

Universul uleiurilor esențiale este, cu adevărat, fascinant, mai ales pe măsură ce descoperi lucruri noi despre beneficiile uimitoare ale acestora asupra organismului. Pe lângă faptul că te ajută să te relaxezi și să îți recapeți starea de bine, uleiurile esențiale au beneficii multiple și asupra sănătății fizice. De exemplu, știai că unele uleiuri esențiale pot îmbunătăți circulația sanguină și că au proprietăţi antioxidante, antifungice şi antivirale?

Cert este că uleiurile esențiale au un spectru larg de utilizare. Au fost folosite de numeroase culturi din istoria umanităţii, pentru beneficiile lor terapeutice şi medicinale. Înregistrări ale utilizării uleiurilor esenţiale datează încă de pe vremea Egiptului Antic şi a Chinei Antice, însă au devenit tot mai folosite în terapia prin masaj în anii ’50 şi au devenit o parte componentă a tratamentelor holistice la începutul anilor ’70.

12 informații pe care (probabil) nu le știai despre uleiurile esențiale

Descoperă câteva curiozități despre uleiurile esențiale și utilizările lor, dar și informații pe care, probabil, nu le știai și care, cu siguranță, te vor uimi!

uleiuri esentiale soil romania

1. Uleiurile esenţiale nu sunt, de fapt, uleiuri

Uleiurile esențiale sunt, de fapt, compuși concentrați ai componentelor plantelor, cu proprietăţi cosmetice și medicinale. Un ulei propriu-zis conține acizi grași, ceea ce nu este cazul uleiurilor esențiale.

2. Uleiurile aromatice şi cele esenţiale nu sunt la fel

Un ulei esențial se obține în mod natural, din flori, frunze, rădăcini, tulpini și coajă de plante, în timp ce uleiurile aromatice sunt artificiale, dezvoltate în laboratoare. Spre deosebire de cele esențiale, uleiurile aromatice nu au efect terapeuric și sunt mai puțin complexe.

3. Unele plante produc mai mult de un singur ulei esențial

Știi deja faptul că uleiurile esențiale derivă din mai multe părți ale plantei, dar știai și că o singură plantă poate produce diferite tipuri de uleiuri? Portocalul este un astfel de exemplu: uleiul esențial de portocală propriu-zis provine din fruct, dar uleiul esențial de neroli provine din flori, în timp ce uleiul esențial de portocală amară provine din frunze.

4. Este nevoie de o cantitate mare de plantă pentru a obţine un ulei esenţial

În plus, este nevoie de o cantitate mare de plantă pentru a obţine un ulei esenţial. De exemplu, pentru obținerea uleiului esențial de lavandă, este nevoie de peste de peste 68 de kg de flori de lavandă. Pentru uleiul de peppermint, este nevoie 113 kg de frunze pentru 450 g ulei esenţial. Puterea anumitor plante depinde de perioada din an în care au fost recoltate.

ulei esential de lavanda

5. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate

De exemplu, o picătură de ulei esențial de mentă este echivalentul a 28 de cești de ceai din plante de mentă. Tocmai de aceea, cele mai multe dintre uleiurile esenţiale trebuie diluate, pentru a evita reacţiile nedorite.

Singurele uleiuri esențiale recunoscute că fiind sigure pentru a fi folosite în formă lor nediluată sunt cele de arbore de ceai, Mușcată-trandafir, lemn de santal, Mușețel German și lavandă.

6. Uleiurile esențiale pot rezista ani întregi

Având în vedere concentrația lor și faptul că sunt recomandate doar cantități foarte mici, uleiurile esențiale pot rezista ani întregi. O sticluță te poate ține 5, poate chiar 10 ani. Excepție fac uleiurile esențiale de citrice, care se degradează cam după 1 an.

7. Nu toate uleiurile esențiale contribuie la îmbunătățirea imunității

Nu toate uleiurile esențiale pot fi folosite că tratamente adjuvante în caz de răceli, febră sau pentru susținerea imunității. Recomandate în acest scop sunt uleiurile esențiale de turmeric, eucalipt, citronella, cimbru și mușețel roman, toate având proprietăți antibacteriene, de detoxifiere, de reducere a durerilor și de stimulare a somnului, care le fac perfecte pentru ușurarea simptomelor de răceală sau gripă.

uleiuri esențiale de turmeric, eucalipt, citronella, cimbru și mușețel roman

8. De ce sticluțele cu uleiuri esențiale sunt închise la culoare?

Te-ai întrebat de ce majoritatea uleiurilor esențiale sunt depozitate în recipiente din sticlă, închise la culoare? Se procedează astfel pentru ca lumina să fie filtrată în loc să fie absorbită, lăsând uleiul în starea sa naturală.

9. Uleiurile esențiale sunt antioxidanți naturali

Ajută la eliminarea radicalilor liberi, prevenind totodată acțiunea nocivă a acestora.

10. Uleiurile esențiale reduc expunerea la alergeni și la toxine

Uleiul esențial de cuișoare, de exemplu, poate distruge paraziții și bacteriile, oferind în același timp casei tale un miros plăcut și cald, în timp ce lămâia este un antiseptic puternic.

11. Unele uleiuri esențiale pot îmbunătăți circulația sanguină

Anumite uleiuri esențiale, precum cel de salvie, s-a dovedit a fi util pentru circulaţia sanguină umană şi ca reglator hormonal.

12. Uleiurile esențiale alungă stresul și calmează

Folosite în aromaterapie, uleiurile esențiale alungă stresul și calmează, ameliorand stările de anxietate. Uleiul esenţial de rozmarin, de exemplu, scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism. De asemenea, uleiul esenţial de portocală dulce are capacitatea de a reduce anxietatea, la fel și cele de lavandă, neroli sau de trandafir.

ulei esential de rozmarin

Tu cunoșteai toate aceste lucruri despre uleiurile esențiale? Având la dispoziție toate aceste informații, folosește uleiurile esențiale pentru rutina ta zilnică pentru a profita pe deplin beneficiile pe care le au pentru sănătate!

Descoperă uleiurile esențiale organice SOiL, care sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța. SOiL nu folosește ingrediente toxice precum cele petrochimice, parabeni, parfumuri sintetice sau coloranți, ceea ce înseamnă că sunt naturale și sigure! Află mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor pe site-ul www.soilromania.ro.

Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Află totul despre cum folosești CORECT uleiurile esențiale direct de la specialiști
  Află totul despre cum folosești CORECT uleiurile esențiale direct de la specialiști

  Despre uleiurile esențiale știm deja că au o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, beneficii care nu pot fi trecute cu vederea. Pot fi...

  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze
  Tătici care au schimbat radical lumea și au făcut ca părerea lor să conteze

  Ne-am obișnuit ca mamele să fie cele care mută munți și care sunt extrem de vocale cu părerile lor. Iată însă că este posibil ca și tații să transmită mesaje importante...

  Lucruri mai puțin cunoscute despre carența de vitamina B12
  Lucruri mai puțin cunoscute despre carența de vitamina B12

  Cele 8 vitamine B fac parte dintre cele mai cunoscute vitamine, fiecare dintre ele aducându-și contribuția pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Despre vitamina B12 se...

  Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor
  Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor

  Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatură română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, unde și-a petrecut și copilăria. Puțini știu,...

  3 infecții intime care pot apărea când te aștepți mai puțin
  3 infecții intime care pot apărea când te aștepți mai puțin

  Unele dintre cele mai comune probleme de sănătate ale femeilor sunt și infecțiile intime. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, ele au cauze diverse și manifestări mai mult...

  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!
  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!

  Ce ne place când mai descoperim câte un truc inedit de parenting! Unele dintre ele sunt atât de bune și funcționează atât de bine încât ajungem să ne...

  Ce se schimbă din 15 mai: se deschid saloanele, muzeele și cabinetele dentare, dar restricțiile vor continua
  Ce se schimbă din 15 mai: se deschid saloanele, muzeele și cabinetele dentare, dar restricțiile vor continua

  Klaus Iohannis, președintele României, a prezentat luni sumarul ședinței de la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Acesta a avur o discuție cu...

  © 2022 Qbebe