Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși

Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că laptele matern poate să îmbunătățească flora intestinală a bebelușului, conferindu-i o imunitate mai bună.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au analizat modul în care microbiomul intestinal și vaginal al mamei pot să ducă la îmbunătățirea imunității copilului și să-l predispună mai puțin riscului de a dezvolta maladii  auto-imunesau sau de a deveni  obez. S-a constatat că venirea în contact cu bacterii provenite din microbiomul vaginal și intestinal al mamei, prin nașterea naturală și alăptare, pot îmbunătăți microbiomul intestinal al bebelușului, îi vor întări imunitatea și îi vor stimula metabolismul.
O altă constatare a specialiștilor a fost că laptele matern are aceste roluri când copilul este alăptat direct de la sân, că laptele pus în biberon sau într-o pompă pentru alăptare nu mai deține aceleași calități.

Mama care isi alapteaza bebelusul

Studii efectuate în anul 2012 și publicate în revista „Cell" au evidențiat faptul că, pe parcursul sarcinii, microbiomul mamei evoluează și din acest motiv va crește numărul de bifidobacterii. Ele sunt cele care poartă numele de oligozaharide, fiind prebiotice speciale, cu ajutorul cărora bebelușul va putea să digere laptele matern.
Cei care au coordonat acest studiu au precizat că laptele matern este unic pentru că în el se regăsesc hormoni și anticorpi, iar dintre oligozaharide se remarcă cea numită fucozil-lactoza (2'-FL), utilă pentru a-l feri pe copil de boli infecțioase și de alergii.

Un alt studiu , care le aparține cercetătorilor danezi, a fost efectuat în anul 2014 și a demonstrat că laptele matern este cel care poate să-i furnizeze copilului cele mai valoroase bacterii pentru microflora intestinală, importante pentru un sistem imunitar puternic.

În luna februarie a acestui an, în revista „Cell" a fost publicat un studiu canadian care a adus în prim-plan faptul că laptele matern este cel mai valoros pentru microflora intestinală a copilului când provine direct de la sân.
Pentru a se ajunge la această concluzie s-a apelat la un grup de 393 de perechi de mame și bebeluși. Laptele pe care îl primeau aceștia provenea atât direct de la sân, cât și de la pompa de sân.

Coordonatoarea studiului a menționat că laptele pompat este mai bogat în bacterii bune și în alte substanțe valoroase decât acela praf. Cel mai bine este ca un bebeluș să aibă parte de alăptare, în condițiile în care va putea veni în contact și cu bacteriile de pe pielea mamei, putând să-și formeze o microfloră intestinală care să-l sprijine mai mult în funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Pentru ca bebelușii să beneficieze de o microfloră intestinală sănătoasă, primind lapte de cea mai bună calitate, experții recomandă să se evite, pe cât posibil, ca mamele să ia antibiotice și să includă în dieta lor alimente cu probiotice (iaurt, chefir, varză murată etc.).

Surse:
www.geneticliteracyproject.org, www.nytimes.com, www.sciencedaily.com

Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mamele din România care alăptează în public nu mai pot fi evacuate. Amenzi de până la 2000 de lei!
  Mamele din România care alăptează în public nu mai pot fi evacuate. Amenzi de până la 2000 de lei!

  Luni, 23 aprilie 2018, Senatul a adoptat un proiect de lege conform căruia persoanele care evacuează o mamă care își alăptează copilul într-un spațiu public sunt pasibile...

  Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează
  Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează

  Alăptarea este unul dintre cele mai valoroase daruri pe care o mamă le oferă copilului ei, în condiţiile în care laptele matern conţine nutrienţi meniţi să-i asigure...

  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat
  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat

  Un nou studiu a descoperit faptul că grețurile matinale din sarcină arată ceva extrem de important - nivelul de inteligență al copilului tău!

  Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza
  Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza

  Daca esti o mare amatoare de remedii naturiste si iti place sa aduni in camara fel de fel de plante - pentru cure de detoxifiere, de intarire a imunitatii, care te scapa de gripa sau...

  Cercetătorii sfătuiesc mamele să plece în vacanțe fără copii
  Cercetătorii sfătuiesc mamele să plece în vacanțe fără copii

  Psihologii le recomandă mamelor să aibă parte și de vacanțe fără copii ca să-și asigure o sănătate mentală mai bună.

  Cristina Şişcanu, criticată pentru că îşi alăptează în public fetiţa de 3 ani: "Luaţi bani afişând copiii care sug. Sunteţi greţoase."
  Cristina Şişcanu, criticată pentru că îşi alăptează în public fetiţa de 3 ani: "Luaţi bani afişând copiii care sug. Sunteţi greţoase."

  Cunoscută deja pentru imaginile din care se observă cum îşi alăptează fiica în public, soţia lui Mădălin Ionescu a postat recent o nouă fotografie de acest fel. Iată...

  A început sezonul tusei! 3 sfaturi pentru copii sănătoși
  A început sezonul tusei! 3 sfaturi pentru copii sănătoși

  Printre afecțiunile cele mai supărătoare ale copilului se numără și tusea. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, ea poate fi declanșată de numeroși factori și poate fi...

  © 2019 Qbebe