A inceput Saptamana Filmului Maghiar - 19-25 NOIEMBRIE 2012

QBebe

In data de 19 noiembrie 2012 a debutat a sasea editie a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti. Evenimentul are loc pe baza „Programului de colaborare culturala intre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare" semnat la 20 octombrie 2005, si este organizat de Institutul Balassi - Instiutul Maghiar din la Bucuresti in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, acesta din urma fiind si gazda proiectiilor.

In data de 19 noiembrie la sediul Institutului Maghiar a avut loc o conferinta de presa la sustinuta de dl. Kósa András László, directorul Institutului Maghiar din Bucuresti, dna. Irina Cajal-Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dl. Virgil Nitulescu, directorul general al Muzeului National al Taranului Roman, dl. Radu Igazsag, regizor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale", dna. Lemhényi Réka, una dintre cei patru monteuri ai filmului de deschidere Final Cut - Doamnelor si Domnilor si dl. Gáspárik Attila, director artistic al festivalului invitat la SFM, Festivalul International de Film de Scurt-Metraj ALTER-NATIVE.

La conferinta de presa dl. Kósa András László, directorul Institutului Maghiar din Bucuresti a subliniat faptul ca sub egida „20 de ani in Bucuresti" au fost alese simbolic 20 de filme din oferta cinematografica a ultimilor 5 ani, Institutul sarbatorind in toamna aceasta 20 de ani de la infiintarea sa. Festivalul de scurt-metraje ALTER-NATIVE isi sarbatoreste deopotriva 20 de ani de existenta, acesta fiind motivul alegerii ca festival invitat la SFM 2012.

Dl. Virgil Nitulescu, directorul general al Muzeului National al Taranului Roman evidentiat faptul ca festivalul ALTER-NATIVE este singurul festival de scurt-metraje din Romania organizat anual, fara intreruperi, de la infiintare. Dl. Nitulescu a subliniat importanta Saptamanii Filmului Maghiar in oferta culturala a Bucurestiului, aratand ca evenimentul se incadreaza perfect in una dintre directivele propuse ale muzeului, acela de a promova cinematografia europeana de arta.

Dna. Irina Cajal-Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii si Patrimoniului National a subliniat importanta Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti exprimandu-si speranta ca evenimentul va fi organizat si in viitor, fiind un important mijloc de comunicare si dialog intre cele doua culturi.

Dl. Gáspárik Attila, directorul artistic al festivalului de scurt-metraj ALTER-NATIVE - festivalul invitat la SFM 2012 -, a vorbit despre importanta infiintarii unui fond comun de film de catre cele doua guverne pentru a stimula in primul rand coproductiile romano-maghiare, si nu in ultimul rand pentru a facilita distribuirea filmelor in cele doua tari.

Dl. Radu Igazsag, regizor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale" a subliniat meritul Institutului Maghiar din Bucuresti, care in fiecare an prezinta cele mai noi productii cinematografice maghiare, unele din ele fiind proaspat premiate la festivaluri internationale. In ultimii sase ani au fost prezentati aproape toti regizorii si toate filmele importante, in programele saptamanilor filmului maghiar de asemenea gasindu-si locul si noile curente ale cinematografiei maghiare. In programul de anul acesta organizatorii au adus filme de autori consacrati, dar si debuturi, precum si documentare si scurt-metraje.

Luni seara, la deschiderea festiva a SFM 2012 E.S. dl. Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucuresti si-a exprimat bucuria ca acest eveniment atat de important din punctul de vedere al diplomatiei culturale, este organizat si in acest an.

Marti, 20 noiembrie, la UNATC, Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj si Animatie dna. Lemhényi Réka, una dintre cei patru monteuri ai filmului de deschidere Final Cut - Doamnelor si Domnilor, a tinut un masterclass pentru studenti, despre culisele montarii acestui film considerat a fi unul experimental de montaj, cu intentie educationala si didactica.

Filmele vor fi prezentate in fiecare seara de dl. Radu Igazsag.

Filmul documentar despre natura, Ungaria salbatica, proiectat in seara de joi, 22 noiembrie la ora 18.30, va fi prezentat de dl. Csibi Magor, directorul de program WWF Romania.

In zilele urmatoare la SFM 2012 vor rula filme artistice, precum Examenul, un thriller despre reteaua de agenti informatori din Ungaria comunista, Gluma, un film psihologic despre efectele tragice ale farselor tipice adolescentilor, Dansata pana la moarte, o poveste de familie vs. situatie politica in era comunista si consecintele actuale, poveste pusa in chenarul baladei populare, cea a fetei care a gresit fata de comunitate si este dansata pana la moarte de baietii din sat. De asemenea va fi proiectat un film documentar: Retro maghiar, despre viata cotidiana a Ungariei comuniste, spectatorii din Romania putand observa cu amuzament similitudini cu viata din Romania, documentarul fiind realizat din imagini de arhiva, in multe locuri chiar pastrand textele de propaganda ale epocii. Amatorii de comedie se pot delecta cu al treilea film din seria Tigrul de sticla, filmul devenind cult printre iubitorii genului. In blocul dedicat festivalului invitat, ALTER-NATIVE vor fi proiectate scurt-metrajele participante la competitia de anul acesta a festivalului, unele dintre ele fiind deja super-premiate la festivaluri internationale. Programul se va incheia cu avanpremiera coproductiei Ungaria-Romania-Polonia, De ce fierbe copilul in mamaliga, film bazat pe un fapt real povestit in cartea Aglajei Veteranyi, o scriitoare de origine romana, nascuta intr-o familie de artisti de circ.

Proiectiile din cadrul Saptamanii Filmului Maghiar au loc la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetariei nr. 3). Intrarea la proiectii este libera. Filmele sunt subtitrate in limba romana si in limba engleza.

 

www.ccu.ro

www.muzeultaranuluiroman.ro

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Evenimente astrologice NOIEMBRIE 2021. “Mini me” pentru 2022?
  Evenimente astrologice NOIEMBRIE 2021. “Mini me” pentru 2022?

  Evenimente astrologice NOIEMBRIE 2021. Incepe a unsprezecea luna a anului si ultima de toamna. Aspectele planetare aduc transformari profunde atat la nivel de relatii, cat si la nivel...

  Horoscop TAROT lunar noiembrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile
  Horoscop TAROT lunar noiembrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile

  Horoscop TAROT lunar. Cartile de tarot au fost folosite din vremuri indepartate pentru a te conecta cu mesajul pe care ti-l transmite divinitatea. Sunt doua tipuri de carti de tarot. 22 de...

  Da, am bradul împodobit din luna noiembrie...a anului trecut!
  Da, am bradul împodobit din luna noiembrie...a anului trecut!

  Unele persoane sunt atât de îndrăgostite de Crăciun, încât se străduiesc să împodobească bradul cât mai devreme. În unele cazuri, acest demers...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!
  Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!

  Desi poate parea dificil sa-ti schimbi viata in bine, este un lucru care se poate face. Nu numai ca se poate face, dar nu este atat de dificil pe cat ai crede. De-a lungul vietii, te...

  Horoscop saptamanal BANI si SUCCES, 1-7 noiembrie 2021. Influente in casa banilor!
  Horoscop saptamanal BANI si SUCCES, 1-7 noiembrie 2021. Influente in casa banilor!

  Iata horoscopul pentru bani si tendintele spre succes pe saptamana 1-7 noiembrie 2021, conform influentelor date de miscare si aspectele astrale ale planetelor in aceasta saptamana. Iata ce...

  Horoscop SAPTAMANAL 6-12 septembrie 2021. Ce saptamana!
  Horoscop SAPTAMANAL 6-12 septembrie 2021. Ce saptamana!

  Iata horoscop saptamanal pentru 6-12 septembrie 2021. Saptamana incepe in forta, cu Luna noua in Fecioara, in legatura directa cu Uranus, planeta stimularii. Asteapta-te la abordari...

  Azi, 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Mina. Rugăciunea care te scapă de necazuri
  Azi, 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Mina. Rugăciunea care te scapă de necazuri

  Pe dată de 11 noiembrie este prăznuit de credincioşii ortodocşi Sfântul Mina, ocrotitorul păgubiţilor. Romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Sfântul Mina...

  © 2022 Qbebe