Alertă! Sute de mii de ouă contaminate au ajuns pe mesele românilor

Ouă contaminate cu Fipronil, o substanță toxică de uz veterinar, folosită pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor, au ajuns pe mesele românilor în acest început de an.

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit , în urma unui control de rutină efectuat la ferma din Scornicești, județul Olt, faptul că ouăle conţineau între 0,02 și 0,07 mg/kg , în condiţiile în care limită maximă admisă este de 0,005 mg/kg.

Aceștia au dispus de urgență retragerea de pe piață a unui număr de aproape 300 000 de ouă contaminate cu Fipronil și au oprit activitatea fermei avicole, până la efectuarea unor cercetări amănunțite și lămurirea situației.

Ouăle cu pesticid au ajuns în Bucureşti și în alte localități din Olt, Dolj, Argeș și Vâlcea.

Doctor Tudor Ciuhodaru , medic la Spitalul de Urgență din Iași, explică cât de periculoasă este această substanță și care sunt riscurile la care au fost supuse persoanele care au consumat aceste ouă infestate:

"Ce trebuie șă știți despre FIPRONIL- insecticidul din scandalul ouălor contaminate:

1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară(laanimalele și păsările destinate consumului uman) este ilegală în Uniunea Europeană.
2. Este toxic: în doze mici determină hiperexcitabilitate dar poate determina în doze mari paralizie și deces.
3. Poate provoca tulburări neurologice (neurotoxic) şi digestive în special în caz de ingestie voluntară (doze mari/tentativă de suicid). Simptomele neurotoxice sunt reversibile după expunerea accidentală, unică și la doze mici.
4. Semnele de intoxicație acută (adesea după ingestie) includ grețuri, vărsături, dureri abdominale, transpirații, dureri de cap, amețeli, parestezii, slăbiciune, tulburări de mers, agitație și convulsii tonico-clonice.
5. Și animalele de companie (câini, pisici) pot prezența (după ingestie, inhalare, expunere cutanată) semne de neurotoxicitae ce includ tremor, mers dificil, postura înțepenită, convulsii și deces.
6. Toxicitatea este selectivă -specifică pentru insecte (de peste 500 de ori față de mamifere).
7. Nu are un efect cancerigen dovedit dar Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (United States Environmental Protection Agency) îl clasifică drept potențial cancerigen la oameni (grup C) datorită efectelor asupra tiroidei.
8. OMS clasifică acest insecticid fenilpirazolic cu spectru larg printre substanţele chimice de clasa ÎI de risc (mediu).

Rețineți:

1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară (la animalele și păsările destinate consumului uman) este ilegală în Uniunea Europeană.
2. Însă datorită eficienței asupra unui număr mare de insecte este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete şi zgărzi împotriva puricilor şi căpuşelor pentru câini şi pisici) şi în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu furnici, gândaci), capcane de domiciliu, în agricultură sau al spațiilor verzi.
3. Din 2005 cantitatea maximă admisă în ouă este stabilită în UE chiar la limita detecției 0.005 mg/kg (Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005)).
4. În 2017 în 15 țări din UE (printre care Olanda, Belgia și Anglia) dar și în Elveția și Hong Kong au fost produse/ comercializate ouă contaminate cu fipronil la (0.72 mg/kg) - depășind de 144 de ori limita maximă potențial nocivă.
5. În cazul crizei actuale concentraţiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg)-depășesc de 240 ori limita maximă.
6. Cu toate acestea Uniunea Europeană consideră că nu există nici un risc dacă ingestia nu depășește 0,009 mg/kg în timpul unei mese sau a unei zile.(aproximativ 4 ouă pentru un copil de 30 de kg).
7. Dar Agenţia de sănătate din Germania (BfR) a avertizează că cele mai mari concentraţii constatate ar putea duce la depăşirea limitelor recomandate la copii.
8. Utilizarea pe scară largă face că efectele sale să fie tot mai mult subiectul unei atenții considerabile cu privire la posibile efecte negative asupra oamenilor sau asupra ecosistemelor, precum și monitorizarea dezvoltării rezistenței.
9. Retragerea ( imediată!!!) de pe piață a produselor contaminate e doar o măsură normal de siguranță alimentară pentru sănătatea românilor iar
10. Sancțiunile cât mai aspre sunt măsuri normale de prevenție.

Măsuri de prevenire a intoxicației și prim ajutor (până când educația pentru sănătate se va preda la școală- așa cum prevede legea Ciuhodaru-depusă în parlament):

1. Nu lăsăți recipientele cu insecticid la îndemana copiilor!!!
2. Evitați contactul cu ochii, pielea și îmbrăcămintea. Purtați salopete și mănuși în timpul manipulării. După manipulare și/sau înainte de a mânca, bea sau de a fuma, spălati bine mâinile, brațele și față cu apă și săpun.
3. Dacă apar efecte ale intoxicației contactați imediat un medic sau un centru de toxicologie și urmați imediat recomandările. Păstrați datele de toxicitate ale prodului și arătați-le medicului.
4. Contactul cu ochii: clatiți imediat cu apă curată timp de cel puțîn 15 minute.
5. Contactul cu pielea: scoateți rapid îmbracamintea contaminată. Spălați pielea cu multă apă și săpun.
6. În cazul inhalării mutați pacientul din încăpere.
7. Chiar dacă aparent totul e în regulă nu amânați un consult medical.

Și puțintică istorie:

1. A fost dezvoltat de compania Rhône-Poulenc la sfârşitul anilor 1980, intrat pe piață din 1993 şi deţinut în prezent de BASF.
2. !!! Într-un singur an 400.000 de hectare au fost tratate cu Regent. A devenit principalul produs importat în domeniul insecticidelor de orez, a două cea mai mare piața de protecție a culturilor (după bumbac) în China.
3. În 2017 milioane de ouă au fost retrase din supermarket-urile din câteva state europene, că măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda (al doilea mare exportator de păsări după SUA)."

farm

Sursa: stirileprotv.ro; www.digi24.ro; facebook.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eva Măruță, fenomen online la numai 4 ani. Uite cât este de drăgălașă. A primit sute de mii de like-uri
  Eva Măruță, fenomen online la numai 4 ani. Uite cât este de drăgălașă. A primit sute de mii de like-uri

  Deși are doar 4 ani, Eva Măruță a ajuns să stârnească valuri de admirație în social media. Vizualizările și like-urile primite demonstrează că a devenit o reală...

  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

  Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine
  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

  Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și...

  Abuzul sexual a durat de când aveam 8-9 ani, până la 15-16 ani. De sute de ori. Mama mea a știut, dar nu a făcut nimic
  Abuzul sexual a durat de când aveam 8-9 ani, până la 15-16 ani. De sute de ori. Mama mea a știut, dar nu a făcut nimic

  Confesiunea de mai jos este scris de Loredana Latiș, o victimă a abuzurilor sexuale suferite în copilărie. A decis să vorbească public despre umilințele îndurate din partea...

  Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre
  Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre

  Știi genul acela de desert în care dai iama după o supărare, frustrare sau dezamăgire? Scotocind în străfundurile internetului după una dintre cele mai rapide și delcioase...

  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni
  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni

  O asociație din România a reușit, cu ajutorul comunității online, să strângă într-un interval de 6 zile 273.000 de euro pentru a se renova secția de pediatrie a...

  Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România
  Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

  Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele...

  Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență
  Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență

  Ouăle de prepeliță intră în categoria super-alimentelor, fiind accesibile atât din punct de vedere al prețului cât și din perspectiva procurării. Pentru aceia dintre...

  © 2021 Qbebe