În Parcul Carol din București, în ciuda vremii reci, s-au mobilizat peste 300 de copii și părinți care au cântat împreună pentru a celebra „Ora Pământului", sub coordonarea Annei Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin". La eveniment a fost prezent și muzicianul Zoli Toth, ambasador al WWF din 2009.
„Peste 10.000 de copii din Programul Național Cantus Mundi au cântat împreună pentru Ora Pământului. Fie că au fost pe străzi, în parcuri, în fața unor instituții importante sau chiar în interiorul lor, acolo unde vremea nu le-a permis, copiii României au sărbătorit, prin cânt coral, pământul și ecologia. Copiii învață că prin gesturi mici ca acela de a stinge lumina atunci când nu avem nevoie de ea, de a scoate din priză un aparat electrocasnic pe care nu îl folosim, putem să salvăm planeta. Ecologia și cultura pot face împreună echipă, iar rezultatele în educație sunt incontestabile. Atunci când știm să le valorificăm împreună, să ne simțim bine cântând chiar când este întuneric, atunci în educația copiilor se produce ceea ce avem nevoie pentru societatea de mâine", a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin".
„Mă bucur mult că munca pe care am început-o în 2009 continuă și se văd rezultate. Astăzi Ora Pământului pare o normalitate, văd câteva sute de copii aici, în București și sunt câteva mii în cele 54 de orașe din țară, parte a Programului Național Cantus Mundi, care sărbătoresc Ora Pământului prin cântec. Acesta este evenimentul cel mai puternic care a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă planeta. Nu putem schimba într-o singură oră foarte multe, dar putem să atragem atenția. Cred că, înainte de toate, România are nevoie de informație corectă și apoi vin educația, cultura și alte lucruri", a spus muzicianul Zoli Toth.
„Admir și felicit profesorii, părinții și copiii care, alături de Corul Madrigal și Programul Național Cantus Mundi, au cântat în seara aceasta împreună timp de o oră pentru ocrotirea Pământului. Dăm astfel un mesaj foarte important, care sigur ne va face viitorul mult mai frumos: acela de a avea grijă de Pământ, de spațiul în care trăim, de a avea grijă până la urmă de noi", a spus Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin".
Programul Național Cantus Mundi a aderat în urmă cu 3 ani la proiectul „Ora Pământului", inițiat în 2007 de WWF (World Wide Fund for Nature). În 2016, echipa Cantus Mundi a unit sub un singur glas copiii din 21 de localități, iar in 2017, sub semnul prieteniei și respectului față de natură, peste 5.000 de copii au sărbătorit „Ora Pământului".
Programul Național Cantus Mundi a fost înființat în anul 2011 la inițiativa reputatului dirijor Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin". Cantus Mundi a adunat până acum sub umbrela sa peste 850 de coruri, 30.000 de copii de pe întreg cuprinsul țării depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre. Detalii pe http://www.cantusmundi.com/ro.
Earth Hour (Ora Pământului) a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, peste 7000 de oraşe din peste 180 de țări au stins lumina de Earth Hour. În 2018, Earth Hour este sărbătorit pe 24 martie, când timp de o oră stingem lumina, începând cu ora locală 20:30. Pentru mai multe informații, vizitați http://www.ora-pamantului.ro.