Ce mai face și cum mai arată acum curajosul personaj Pistruiatul? Ghinion peste ghinion și în dragoste, și în carieră

Ce mai face și cum mai arată acum curajosul personaj Pistruiatul? Ghinion peste ghinion și în dragoste, și în carieră

Alina Nedelcu - Redactor Senior

„Pistruiatul” este un serial cu 10 episoade, care s-a remarcat rapid în anii '70 datorită aventurilor prin care trecea protagonistul, adolescentul Mihai Pleșa, care se implica în sprijinirea mișcării ilegaliste. Personajul Mihai Pleșa a fost interpretat de Costel Băloiu, un copil care a fost ales să joace acest rol în urma unei selecții riguroase. După succesul din „Pistruiatul”, Costel Băloiu a mai avut câteva roluri, însă nu a devenit actor. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi povestea surprinzătoare a celui care a dat viață unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din filmele românești produse înainte de 1989.

A vorbit despre perioada în care a jucat în „Pistruiatul”

În urmă cu trei ani, Costel Băloiu, cel ce l-a interpretat pe curajosul personaj „Pistruiatul”, a fost invitat la o cunoscută emisiune de televiziune și a povestit cum a ajuns să joace într-un film. El a precizat că a ajuns să întruchipeze personajul Mihai Pleșa în urma unei selecții organizate în București și în alte două orașe și că filmul „Pistruiatul” a fost regizat de Francisc Munteanu: „A fost pur și simplu o întâmplare, mergeam în oraș cu prietenii mei de joacă să vedem un film și nu am mai găsit bilete. Lângă rubrica de cinematograf era acest anunț: Centrala România Film în colaborare cu Televiziunea Română caută copii între 10 și 14 ani pentru primul serial color pentru televiziune - Pistruiatul. Selecția a avut loc în București, Cluj și Oradea și în total au fost vizionați peste 6.500 de copii. Din 6.500 am rămas 11... și din 11 am rămas doi...”

În anul 2019, când împlinise 60 de ani, Costel Băloiu a a stat de vorbă cu „Click!” și a explicat că nu a moștenit talentul artistic de la niciun membru al familiei sale, mama lui fiind electronistă, iar tatăl maistru. De asemenea, a adus în prim-plan modul în care era tratat când juca în „Pistruiatul” și a dezvăluit suma cu care era plătit: 

„Pot să spun că eram purtat ca un ou de aur. Le era frică să nu mă lovesc, să nu mă îmbolnăvesc, să nu păţesc ceva. Dacă nu filmam, era dezastru, pentru că atunci, o zi de filmare costa 45.000 de lei, cam aşa... Am avut un contract prin care am primit 65.000 de lei, cât era o maşină Dacia pe vremea aceea. Eu aveam de făcut între 1 şi 4 duble, iar cu câinele între 1 şi 9. Şi, pentru că făceam mai puţine duble şi am făcut economie, am mai primit 20.000 de lei, în total 85.000. Dar nu i-am luat pe toţi o dată, i-a primi mama câte o sumă pe lună, se mai filma, mai primea o sumă...”

Costel Baloiu in copilarie, cand juca in „Pistruiatul”

Totodată, în interviul pentru sursa citată, a ținut să spună că, pentru el, rolul din „Pistruiatul” a fost „o joacă”: „Consider că mi-am jucat copilăria. Pentru mine a fost o joacă în acest proiect. Pot să spun că încă sunt întrebat pe stradă dacă eu sunt Pistruiatul, oamenii se uită insistent. Le spun că da, mai fac o poză şi merg mai departe”.

După ce a jucat în „Pistruiatul” a mai avut câteva roluri

În 1976, Costel Băloiu a jucat în „Roșcovanul”, regizat tot de Francisc Munteanu. Datorită acestui rol a avut ocazia să-l cunoască pe Sergiu Nicolaescu și, într-un interviu acordat acum mai mulți ani pentru „Antena1”, a mărturisit că: „Eram extraordinar de mândru să joc alături de el. Îmi doream așa de mult să am o poză cu el din timpul filmărilor. Să arăt colegilor că am poză cu Sergiu Nicolaescu...”. De altfel, Sergiu Nicolaescu l-a distribuit și în câteva filme în regia sa, precum „Nemuritorii” și „Noi cei din linia întâi”. 

Într-o intervenție pentru „Adevărul”, din anul 2011, cel ce l-a interpretat pe „Pistruiatul” nu s-a ferit să vorbească despre conflictul pe care l-a avut la un moment dat cu Sergiu Nicolaescu și care l-a împiedicat să joace și în seria de filme cu comisarul Moldovan, „Ultimul cartuș”, „Un comisar acuză”: „...pentru filmele lui, trebuia să fiu tuns şi nu puteam să mă tund, pentru că eu filmam cu Francisc Munteanu, pentru „Pistruiatul". Aveam vreo 14 ani şi am avut o ieşire rebelă, i-am zis ceva nu prea ortodox şi asta a fost. El n-a acceptat niciodată aşa ceva, de la nimeni. Însă eu chiar nu pot să tac. Gura mare mi-a distrus toată viaţa”.

Costel Baloiu, cel care a jucat in Pistruiatul

Într-un interviu mai recent, acordat „FANATIK”, fostul actor a precizat că regizorul care l-a ajutat să se remarce prin personajele „Pistruiatul” și „Roșcovanul”, Francisc Munteanu, intenționa să mai regizeze o serie a filmului „Pistruiatul”: „Am făcut Roșcovanul la 17 ani, tot cu Francisc Munteanu. Dacă Francisc Munteanu nu ar fi murit, el ar fi avut un proiect ‘Pistruiatul’ după eliberarea țării. El dacă trăia vă spun sigur, cursul meu era altul. În nici un moment nu m-am gândit să fac actorie”.

Îți mai aduci aminte de „Veronica”? Uite cum arată actrița Lulu Mihăescu la a doua tinerețe

A făcut dezvăluiri care țin de viața personală

În intervenția pe care a avut-o în cadrul „Sinteza Zilei”, în anul 2020, Costel Băloiu a recunoscut că regretă faptul că nu a mers pe drumul actoriei: „Au trecut 47 de ani. Când dai înapoi 47 de ani și vezi ce schimbare fantastică s-a întâmplat(...). Am această nostalgie, poate și un regret că n-am fost un pic mai impulsiv că n-am continuat pe linia asta”.

Costel Baloiu, cel ce l-a jucat pe „Pistruiatul”, in timpul unui interviu pentru un podcast

Cel care l-a interpretat în copilărie pe „Pistruiatul” s-a căsătorit prima dată la 18 ani, s-a recăsătorit apoi, dar a ajuns să divorțeze și de cea de-a doua sa soție. A cunoscut-o apoi pe cea care avea să-i devină cea de-a treia soție după o perioadă în care fusese în Italia, când era șofer de taxi. În interviul acordat pentru „Adevărul”, a ținut să precizeze că a treia lui soție l-a acceptat în ciuda situației materiale precare și că se înțelege bine și cu cele două fiice ale acesteia:  „...A acceptat foarte multe: n-aveam casă, n-aveam bani, chiar nu aveam nimic. Însă aveam o prietenă (râde). Am fost măgărel în perioada aceea... Elena avea două fete. Acum le consider ca fiind şi ale mele”. 

Tot despre căsniciile sale a venit cu detalii și în emisiunea „Sinteza Zilei”: „Aveam 18 ani, ea 16. A venit la Starea Civilă cu mama că trebuia să semneze. Era gravidă. A doua soție a fost un eșec total, ne-am despărțit amiabil și am cunoscut-o pe a treia soție cu care sunt și în prezent. Avea două fetițe am și zis că dacă aș fi cunoscut-o din prima, viața mea era cu totul alta. Contează foarte mult. Cât am fi de bărbați, fără o femeie nu faci nimic în viață”.

În același timp, invitat fiind la podcastul „ALTCEVA” al lui Adrian Artene, Costel Băloiu nu a ezitat să spună că are un fiu din prima căsătorie, dar că nu mai ține demult legătura cu acesta: „Băiatul e plecat în Canada de ani de zile. A fost o tentativă, l-a adus Andreea Marin la „Surprize, Surprize”. Dar eu personal am fost tare dezamăgit. Când l-am auzit că vorbește prost, când am auzit, „Tata ce e aia? Cum se spune la asta?”... Asta m-a necăjit foarte tare. Pentru mine și pentru cei de acolo unde stai tu, ești un outsider (un străin), indiferent ce vei face cu viața ta. Tu nu ești cetățean canadian, ești român. Că ai niște acte, că a plecat la 11-12 ani, dar tu în sufletul tău și în felul tău de a fi tot român vei fi, indiferent unde te vei duce. Și nu i-a convenit...”

În ceea ce privește viața profesională, fostul actor a fost ospătar, șofer de taxi, șofer de tir, iar din anul 2004 s-a angajat șofer la Ministerul Educației. Despre activitatea sa a povestit într-un interviu acordat mai demult pentru „autotestmagazin.ro”: „Lucrez ca șofer la Ministerul Educației, la Unitatea de Management. Este adevărat că sunt bani mai puțini, post de bugetar, dar cu colegii mă înțeleg bine și m-am obișnuit. Alerg toată ziua prin oraș, unde este nevoie, cu mașina de serviciu”.

Surse foto: facebook.com/CineMaraton, facebook.com/cinematografiavecheofficial/, captură youtube.com, captură youtube.com (Two Minds), captură youtube.com (Altceva cu Adrian Artene)

Surse articol: a1.ro, adevarul.ro, autotestmagazin.ro, cancan.ro, click.ro, evz.ro, fanatik.ro, libertatea.ro, unica.ro, viva.ro

Articolul urmator
Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie
    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie

    Harry și Harley Crane, doi gemeni din Marea Britanie au venit pe lume la doar 22 de săptămâni. La naștere, nu li s-a dat nici o șansă de supraviețuire, dar iată-i acum, un an...

    Cum arată acum copiii actriței Angelina Jolie și ai lui Brad Pitt?
    Cum arată acum copiii actriței Angelina Jolie și ai lui Brad Pitt?

    De-a lungul timului, Angelina Jolie a fost în centrul multor evenimente din lumea mondenă. Cu toate acestea, ea și-a format o familie frumoasă, având grijă în mod egal...

    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica
    Vă mai amintiți de Joey din „Friends”? A renunțat la carieră pentru a-și crește fiica

    Actorul care a cucerit publicul dând viață personajului Joey din celebra serie „Friends” este Matt LeBlanc. Puțini știu însă că acesta nu a mai acordat...

    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte
    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte

    „Acum 10 ani, credeam în dragoste la prima vedere, pentru că am trăit asta. Acum, că sunt părinte, nu mai cred”, mărturisește Alexis, o mamă de peste hotare, pentru...

    Kylie Jenner este mama a doi copii acum. Cum arată ursulețul de pluș de 22.000 de dolari pe care i l-a oferit fiului ei
    Kylie Jenner este mama a doi copii acum. Cum arată ursulețul de pluș de 22.000 de dolari pe care i l-a oferit fiului ei

    Pe 2 februarie, Kylie Jenner a adus pe lume un băiețel, pe care deja îl răsfață cu cadouri scumpe. Fanii tinerei miliardare au rămas șocați în momentul în care au...

    Și-a donat uterul unei necunoscute care nu putea face copii. Acum sunt cele mai bune prietene
    Și-a donat uterul unei necunoscute care nu putea face copii. Acum sunt cele mai bune prietene

    „Este îngerul meu”, spune Chelsea Jovanovich, care și-a îndeplinit visul de a deveni mamă cu ajutorul unei femei care i-a donat uterul. Transplantul de uter este o...

    Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume
    Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume

    Deși peste tot în lumea alăptarea în public începe să nu mai fie un subiect tabu, în continuare există situații neplăcute care fac înconjurul lumii cu...

    Ce carieră ți se potrivește cel mai bine, în funcție de semnul tău zodiacal
    Ce carieră ți se potrivește cel mai bine, în funcție de semnul tău zodiacal

    Fie că ești la început de drum în ceea ce privește construirea unei cariere, fie că intenționezi să faci o schimbare în viața profesională, contează mult să alegi...

    © 2024 Qbebe