Cum protejează școala minorii de agresiuni: profesorul din Brașov care își corupea sexual elevele scapă nepedepsit

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcusul lunii trecute, jurnaliștii de la „Recorder” au adus în prim-plan cazul unui profesor de la un colegiu tehnologic din orașul Codlea (județul Brașov). În baza unui email anonim, a unor mărturii (ale unor eleve și a unei rude a unei foste eleve a colegiului), dar și a unor materiale de pe rețele de socializare, s-a adus în discuție faptul că profesorul Marius Huștiu ar fi fost implicat în coruperea sexuală a unor eleve minore. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi detalii despre un caz ce te va pune serios pe gânduri.  

Profesorul Marius Huștiu a predat din anul 2012 la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” din Codlea

Acesta preda, ca suplinitor, disciplina „industrie alimentară”. Obișnuia să petreacă adesea timpul cu elevii colegiului, se implica în numeroase activități extrașcolare și putea fi văzut însoțindu-i peste tot. 

La un moment dat, a făcut parte dintr-o echipă de profesori desemnați de Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” pentru a merge în zone defavorizate din țară (mai ales din județul Vaslui) și pentru a convinge părinții copiilor de acolo de avantajele de a urma cursurile acestei instituții de învățământ. În aceste condiții, era privit ca un binefăcător. 

profesorul Marius Hustiu alaturi de cativa elevi la o petrecere

Sursă poză: facebook.com/Colegiul-Tehnic-SIMION-MEHEDINTI-Codlea-

O fostă elevă a colegiului a relatat prin ce a trecut din cauza lui Marius Huștiu

Tânăra a vorbit cu jurnaliștii de la „Recorder”, care i-au solicitat un interviu întrucât fuseseră informați despre nereguli în legătură cu comportamentul unui profesor. Primul lucru pe care aceasta l-a precizat a fost, potrivit acestei surse, următorul: „Bănuiesc că e vorba de Marius Huștiu. Omul ăsta a fost pentru mine ca un tată. Până într-o zi…”

Originară dintr-un sat din Vaslui, în anul 2018 era elevă în clasa a X-a la colegiul în care preda Marius Huștiu, iar acesta era dirigintele ei. A povestit ce i s-a întâmplat în ziua în care îl însoțise într-o deplasare cu mașina: „La un moment dat a oprit mașina, a început să mă atingă pe picior și pe mână și mi-a zis „hai, că nu se întâmplă nimic, doar o dată”. Atunci eu m-am enervat și m-am dat jos din mașină...”

După întâmplarea prin care a trecut ea, a aflat și despre o altă fată, elevă a colegiului (aceasta era în clasa a IX-a), pe care bărbatul încercase să o convingă să întrețină relații intime cu el. Cunoscând aceste detalii, s-a dus la el și l-a amenințat că îi va spune totul directoarei, așa cum se poate sesiza și din relatarea ei pentru sursa citată:

„O fată de clasa a IX-a, Ioana (n.r. – numele a fost schimbat pentru protejarea identității), venită tot din Vaslui, mi-a mărturisit plângând că profesorul Huștiu s-a dat și la ea, că a atras-o într-o cameră, a închis ușa și i-a propus să se culce împreună. Mi s-a părut foarte grav, așa că m-am dus la el și i-am zis că eu o să merg la directoare și o să spun că nu e normal ce face. Mi-a zis că pot să mă duc, pentru că oricum n-o să mă creadă nimeni. A spus că directoarea știe, dar nu crede că el ar face așa ceva, deci mă duc degeaba...”

Profesorul avusese legături suspecte cu o elevă de clasa a IX-a

O rudă a fetei despre care vorbise fosta elevă a colegiului tehnic din Codlea a acceptat să stea de vorbă cu „Recorder” și a adus la lumină alte fapte ale lui Marius Huștiu. În urmă cu câțiva ani, avusese o relație, timp de o jumătate de an, cu Ioana, care era atunci în clasa a IX-a. 

Persoana intervievată a susținut că directoarea școlii știa de relația dintre cei doi, că nu luase nicio măsură și că fata povestise că profesorul urma să îi ia un inel. 

S-a afișat în mediul online cu o altă elevă, în vârstă de 16 ani

Anul trecut, altă elevă a lui Marius Huștiu (în vârstă de 16 ani, originară din Vaslui) a fost văzută în compania acestuia și, în același timp, au fost descoperite, pe WhatsApp și pe TikTok, mai multe printscreen-uri ale conversațiilor pe care fata le avea cu el.

Elevii și profesorii au aflat ce se întâmpla, directoarea colegiului (Cătălina Itigan) știind despre o relație suspectă dintre Marius Huștiu și o elevă. A luat legătura cu inspectoratul școlar județean, care i-a solicitat să rezolve problema. Bărbatul a rămas în continuare profesor acolo, iar în luna februarie pe adresa ziarului „Recorder” a sosit un email anonim ce semnala situația de la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”. 

Între timp, Marius Huștiu a intrat în concediu medical, iar la finalul lunii martie a anunțat că își dă demisia „din motive personale.”

A negat acuzațiile ce i-au fost aduse

Cadrul didactic acuzat că ar fi corupt sexual eleve minore a negat acuzațiile aduse și a precizat că a plecat din învățământ „ca să se facă liniște”. Iată o parte din interviul acordat pentru „Recorder”:

„Deci nu, astea sunt niște minciuni... Astea-s niște vorbe goale. Nici nu vreau să aud discuțiile astea. Am plecat din sistem, îmi văd de viața mea. Fiecare cu viața lui...Nu am nicio relație. Eu de aia am și vrut să plec, ca să se facă liniște.

Mi s-a atras atenția să nu mai vorbesc prea mult cu elevele, să nu le mai ajut… Și elevi, nu doar eleve! Eu am luat mulți copii care sunt în cămin, băieți mă refer… Care i-am ajutat… Și mi s-a spus să fiu mai distant, să fiu mai rece. Da, au fost niște discuții, nu neg, dar… Am zis că fiecare să-și vadă de viața lui. Nici nu vreau să mai aud de liceu… Eu am avut relații bune cu toți elevii. Și cu băieți, și cu fete...”

Directoarea colegiului nu a vrut să ofere detalii în legătură cu profesorul acuzat

Cătălina Itigan a fost contactată telefonic pentru a oferi mai multe informații despre plecarea lui Marius Huștiu din liceu. Conform „Recorder”, a refuzat să vină cu explicații clare legate de ceea ce s-a întâmplat cu acesta:

„...Domnul și-a dat demisia pur și simplu ca orice om. Și nu este primul și nici ultimul care face chestia asta.

Deci nu știu, n-am auzit vreodată de ceea ce spuneți dumneavoastră. Faceți o adresă oficială pentru ceea ce investigați dumneavoastră și trimiteți pe mailul școlii.

Eu nu am auzit, repet, nu am aflat, nimeni n-a spus nimic, nu există nicio… nimic scris, nu am auzit până acum de așa ceva.”

Inspectorul Școlar General din județul Brașov a anunțat că nu poate face nimic în lipsa unei reclamații scrise

Inspectorul Ovidiu Tripșa a fost contactat și el pentru a oferi lămuriri suplimentare în cazul profesorului Marius Huștiu. Le-a explicat reporterilor că nu există nicio reclamație scrisă în acest sens, iar în aceste condiții nu poate să demareze o investigație la colegiul din Codlea. A încheiat discuția declarând, potrivit sursei menționate, următoarele: 

„...N-am ce să investighez. Ce să investighez? Eu rămân la ideea că justiția nu se face prin presă. Dumneavoastră rămâneți la nivel de informare, faceți-o în cel mai obiectiv și transparent mod...”.

Poziția profesorilor din Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” în legătură cu cazul lui Marius Huștiu

Jurnaliștii „Recorder” au stat de vorbă cu câțiva profesori ai colegiului. Directorul adjunct și un profesor ce este membru în consiliul de administrație au spus că nu au auzit despre acuzațiile aduse fostului lor coleg.  

Diriginta fetei de 17 ani ce era implicată într-o relație cu Marius Huștiu a transmis că nu dorește să comenteze nimic și a recomandat să se stea de vorbă cu conducerea liceului. 

De cealaltă parte, altă sursă din colegiu aduce în prim-plan faptul că se știe despre situația creată de profesorul care și-a dat demisia, dar că se preferă mușamalizarea situației de teamă că școala și-ar putea pierde o mare parte dintre elevi. În același timp, se menționează faptul că atmosfera din colectivul de profesori este foarte tensionată din acest motiv și că nu s-a făcut nimic pentru a se discuta cu fetele care se confruntă cu probleme din cauza comportamentului lui Marius Huștiu. 

Într-o intervenție pentru „Recorder”, s-au adus următoarele explicații:

Preocuparea a fost să se acopere totul, ca să nu fie afectată imaginea școlii. Ideea e că acest program prin care sunt atrași elevi din județul Vaslui ne menține posturile. Din zona Brașovului vin elevi puțini și atunci, în ultimii cinci ani, s-a făcut acest proiect de recrutare, avem peste o sută de copii veniți din Vaslui. Și teama este că un scandal poate închide acest program care ne menține posturile. De asta nimeni nu spune nimic...

Atmosfera a devenit foarte tensionată în școală, nimeni nu mai vorbește nimic...Toată lumea încearcă să găsească o scuză și să spună că n-a știut nimic. În condițiile în care noi formăm niște generații, acest comportament mi se pare foarte grav. Copiii vor crește cu această mentalitate de a se ascunde și de a nu-și cere drepturile. Și cel mai grav este că școala nu le-a oferit niciun ajutor acestor fete care au fost niște victime.”

Ce spun elevii despre cazul Marius Huștiu

O elevă din anii terminali a ținut să-și expună punctul de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă în Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”. Declarația ei poate fi găsită și în materialul oferit de sursa citată:

„Eu cred că profesorii știu pentru că s-a vorbit în toată școala, nu avea cum să nu ajungă și la ei. Cam tot liceul vorbea despre relația dintre profesor și eleva minoră. Pentru că se afișau împreună, vedeam ce își comentează pe Facebook. Mi se pare foarte dubios ca un profesor să pună stickere cu inimioare la poza unei eleve. Faptul că școala nu a făcut nimic, încurajează și alți profesori să facă asta. Eu o să termin liceul, dar o să vină și alții și se poate repeta.”

Cum au reacționat autoritățile locale

În luna aprilie a acestui an, profesorii de la colegiul din Codlea l-au sunat pe primarul orașului, Mihai Cîmpeanu, anunțându-l că școala era implicată într-o anchetă de presă. Acesta s-a dus să discute cu ei și cu directoarea colegiului pe 11 aprilie. Așa cum se poate sesiza din conversația surprinsă în înregistrarea de mai jos, nu s-a făcut referire la ideea de corupere sexuală a unor minore:

Ulterior, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov a transmis „Recorder” că Poliția Municipiului Codlea a demarat efectuarea de cercetări in rem pentru „corupere sexuală a minorilor”. 

Pe parcursul lunii trecute, la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” s-a deplasat și o echipă a Poliției Școlare. Aceasta nu a solicitat la acel moment audieri. 

Surse:

 • recorder.ro (articolul „Conjurația minciunii. Cum acoperă școala românească un profesor care-și corupe sexual elevele minore”, scris de Isabela Pop și Andrei Udișteanu)
 • gandul.ro

Sursă poză principală: captură youtube.com

Surse foto: facebook.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scapă de frica infecțiilor respiratorii. Cum îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală?
  Scapă de frica infecțiilor respiratorii. Cum îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală?

  Toamna se numără bobocii... și infecțiile respiratorii! În primele săptămâni de școală sau grădiniță, cei mici vin acasă nu numai cu un bagaj mai mare de cunoștințe...

  Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date
  Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date

  Printr-un studiu realizat în Israel, oamenii de știință au constatat, după ce au analizat datele provenite din 223 de comunități din țară, că, acolo unde rata de vaccinare a...

  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

  În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon
  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon

  Școala online este o adevărată provocare pentru toată lumea: elevi, profesori și părinți. Aceasta mai ales pentru că cei mici nu mai pot fi supravegheați de profesori și pot să...

  Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de Covid
  Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de Covid

  Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

  Mirela Vaida, vacanță de lux cu familia în Poiana Brașov: „Este prima ieșire în formulă completă, după mai bine de un an de pandemie!”
  Mirela Vaida, vacanță de lux cu familia în Poiana Brașov: „Este prima ieșire în formulă completă, după mai bine de un an de pandemie!”

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat recent, pe o rețea de socializare, imagini din cele câteva zile pe care le-a petrecut alături de familia ei la Poiana Brașov....

  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual

  Abuzul sexual la copii nu este un subiect pe care părinții să-l tolereze ușor. Deși cazurile sunt din ce în ce mai numeroase, părinților le vine greu să discute despre această...

  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală
  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală

  Toți părinții au experimentat un stres major cu privire la revenirea copiilor la școală, iar medicii nu fac excepție. În contextul unor scenarii diverse care trebuie luate...

  © 2022 Qbebe