Dotarea maternităților face diferența între viață și moarte: deși rata mortalității infantile a scăzut la nivel de țară, sunt județe unde progresele nu se văd

Dotarea maternităților face diferența între viață și moarte: deși rata mortalității infantile a scăzut la nivel de țară, sunt județe unde progresele nu se văd

Irina Olteanu - Redactor Senior

Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS) , publicate la finalul lunii ianuarie 2019, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere importantă în România, de la 7,5 în 2015, la 6,7 la mia de copii născuți vii în 2017. Situația pe județe, însă, relevă un dezechilibru care se adâncește: sunt județe unde rata mortalității la copiii sub un an este de peste două ori mai mare decât în București, unde se află majoritatea maternităților de nivel III.

 Rata mortalității infantile continuă să scadă în România, în ceea ce privește media pe țară, ajungând la 6,7 la mia de copii născuți vii în 2017.

 În 2017, numărul total de decese ale copiilor sub un an a fost de 1.364, în același timp, numărul nașterilor a crescut la 202.151.
 Nașterea rămâne discriminatorie: sunt județe unde rata mortalității infantile are valori de peste 2 ori mai mari decât în capitală, acest fapt subliniind inegalitatea accesului la servicii de calitate pentru sănătatea mamei și copilului.
 Dotarea maternităților cu aparatură medicală performantă rămâne un criteriu decisiv, care face diferența între viață și moarte.
 Salvați Copiii a creat Rețeaua de sprijin pentru dotarea maternităților, astfel încât medicii să poată primi aparatura medicală vitală pentru supraviețuirea prematurilor.

rata mortalitatii infantile

Astfel, datele brute arată că:
 Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Botoșani (12,2 la mie), Călărași (11,5 la mie) și Sălaj (10,9 la mie).
 La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) și București (4,6 la mie).

Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.806 de decese în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016) la 1.364 în 2017.

Cum s-a modificat harta mortalității infantile

 

Media pe țară a ratei mortalității infantile a scăzut. Însă, sunt județe unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante. În România, nașterea este, astfel, discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face de multe ori diferența între viață și moarte.

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: "Rata mortalității infantile este un indicator care ne arată distanța dintre România și statele dezvoltate ale Uniunii Europene, în ceea ce privește capacitatea de a-i salva pe copiii născuți prematur, precum și clivajul între maternitățile dotate cu aparatură medicală adecvată și cele în care medicii nu au la dispoziție suficiente echipamente.

Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea, Salvați Copiii a creat această Rețea de sprijin, care funcționează deja de șapte ani, în cadrul căreia maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare un întreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator".

În România există 20 de unități medicale de nivel III

 

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deși necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), așadar o acoperire de doar 50% din nevoi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematur, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Șeful Secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență Botoșani, dr. Carmen Zaboloteanu, explică de ce aparatura medicală este esențială pentru salvarea prematurilor: "Nou-născutul prea devreme are nevoie de ajutor să respire, să crească... de toate lucrurile de care avea nevoie în burtica mamei, locul pe care l-a părăsit prea devreme. Din nefericire, toate acestea depind de gradul de dotare a secției de neonatologie în care s-a născut. Multe maternități din țară au nevoie de susținere. Maternitatea noastră ar avea nevoie de opt mese radiante și două incubatoare ca să putem interveni optim, în toate situațiile. Cele pe care le avem sunt foarte vechi. Lucrăm îndeaproape cu Salvați Copiii și asta ne pune pe un drum bun."

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat deja și nu mai pot fi folosite.

Tocmai de aceea, Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit.

Până pe 15 martie, fiecare persoană fizică poate contribui la salvarea copiilor născuți prematur printr-un simplu gest care nu costă nimic: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii. Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, pot fi descărcate de la adresa https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare de domiciliu sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire, până la data de 15 martie 2019. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.

 

 

Articolul urmator
Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%
Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Și-a abandonat tatăl pe patul de moarte, deși a depus eforturi toată viața să-l crească
    Și-a abandonat tatăl pe patul de moarte, deși a depus eforturi toată viața să-l crească

    L-a crescut singur o viață întreagă și pe ultima sută de metri, a fost abandonat de fiul lui, dintr-o ceartă puerilă. Ar fi putut să treacă cu vederea și să își ia...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei
    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei

    O mamă de peste Ocean vorbește despre avantajele de a face parte dintr-o familie în care diferențele dintre copii ajung până la 25 de ani. „Nu a fost ceva planificat,...

    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor
    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor

    Nimic nu poate opri o mamă să își îndeplinească scopul suprem, acela al aducerii pruncului pe lum...nici măcar moartea. Cu ajutorul medicinei moderne și a cadrelor medicale...

    I s-a spus că mai are doar patru luni de viață, dar această mamă nu se dă bătută. „Vreau să-mi văd copilul mergând la școală”
    I s-a spus că mai are doar patru luni de viață, dar această mamă nu se dă bătută. „Vreau să-mi văd copilul mergând la școală”

    Această mamă din Sydney, Australia, are cancer la sân în fază terminală, iar medicii i-au spus că mai are doar 4 luni de viață. Totuși, nu vrea să se dea bătută și...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Încă mai sunt un copil neiubit, deși sunt un bărbat de 40 de ani
    Încă mai sunt un copil neiubit, deși sunt un bărbat de 40 de ani

    Am doi copii și o soție minunată, însă până să ajung în acest punct al vieții mele m-am luptat dramatic cu o copilărie chinuită. Acum sunt conștient de...

    © 2024 Qbebe