Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Dreptul la educație costă 50 de lei! Elevii trebuie să plătească dacă vor să participe la ore din toamnă

Recent, cadre didactice de la un liceu din județul Prahova au discutat cu elevii lor despre posibilitatea ca aceștia să plătească o sumă de câte 50 de lei fiecare pentru utilizarea platformei Adservio (o platformă educațională, care în luna martie anunțase că până la sfârșitul anului școlar 2019-2020 va furniza gratuit internet 4G și licențe) în situația în care cursurile se vor desfășura online din cauza pandemiei. Iată despre ce a fost vorba!

Elevii de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din orașul Mizil au primit mesaje pe WhatsApp, din partea diriginților. O parte dintre aceștia i-au întrebat dacă ar fi de acord să plătească fiecare câte 50 de lei pentru platforma Adservio dacă școala se va relua online, iar alții le-au spus direct elevilor să achite această sumă.

Până în prezent nu se știe cine a avut inițiativa, datele sigure fiind legate de faptul că înainte de ziua de 6 august (cu o zi înainte), data la care elevii au primit mesajele de la diriginți, la liceu a avut loc un Consiliu Profesoral. Diriginții implicați în transmiterea mesajelor către elevi și-au exprimat punctul de vedere cu privire la acest aspect. 

Constantin Istrate (diriginte la clasa a X-a, profil matematică-informatică), a precizat: „păi cum să transmit până nu este o situație clară, nu este o măsură clară, definitivă?”. Acesta a adăugat că decizia luată în Consiliul Profesor a fost să se urmărească deciziile de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și de la Ministerul Educației.

Laurențiu Bădicioiu, alt diriginte (la clasa a X-a, profil biologie-chimie), a confirmat desfășurarea Consiliului Profesor și a precizat că este cel mai bine, în vederea aflării de noi informații, să fie contactată conducerea liceului: „[…] Cred că ar trebui să dați telefon directoarei că eu nu sunt director, doar profesor acolo. Eventual, dacă vreți, vă dau un număr de telefon, dar nu pot să răspund la asta, că nu știu. Vă dau un număr de telefon și o sunați pe doamna directoare”.

Aura Pandelea (dirigintă la clasa a XII-a, profil matematică-informatică), nu a dorit să dea explicații: „nu știu și nu mă interesează, asta e treaba părinților...nu cred că e treaba ziariștilor ce se întâmplă la noi, acolo...și dacă părinții vor, Asociația de Părinți vrea să plătească, nici măcar nu mă interesează pe mine. Deocamdată sunt și eu părinte și nici măcar nu mi-a cerut nimeni nimic, așa că subiect închis”. 

Directoarea liceului, Maria Divoiu, și-a contrazis colegii. Ea a povestit că în data de 6 august nu a avut loc nicio ședință a Consiliului Profesoral, fiind vorba doar despre o întâlnire pe Google Meet pentru a le comunica acestora ce strategie (dintre cele anunțate de Guvern) ar putea fi adoptată odată cu începerea noului an școlar. Maria Divoiu a spus despre colegii săi: „...ei întotdeauna interpretează altfel lucrurile […], una se discută și alta se face” și că nu a consultat-o nimeni înainte să transmită mesaje elevilor pe WhatsApp. A refuzat să dea explicații clare pe acest subiect, amintind că nu ar fi de acord să se solicite de la părinți cei 50 de lei (nici în situația în care ar exista un cont bancar și o asociație a părinților cu personalitate juridică): „sunt păreri și păreri. Eu știu ce se discută. Sunt și eu acasă. Sunt și eu în concediu...Chiar m-ați luat prin surprindere. Deocamdată platforma s-a încheiat, din 1 septembrie nu va mai fi funcțională. Să vedem cu ce mergem, ori cu Mate, ori cu Zoom, deocamdată pentru că au venit cei de la București și au pus wireless în corpul A și noi deja am demarat cu wireless în corpul C, în plan local”.

Directoarea liceului a încheiat prin a spune că, înainte să se o decizie, va trebui să vadă și cum vor proceda alte școli și că se străduiește să obțină finanțare de la Primăria Mizil.

Directorul Adjunct al liceului, Luminița Burlacu, a explicat că nu a fost prezentă la ședința Consiliului Profesoral și că ar fi căzut de acord cu Maria Divoiu ca, în situația în care nu se va reuși să se obțină finanțare pentru achiziționarea platformei Adservio, vor apela la Asociația de Părinți pentru donații. 

La întrebarea dacă știe ceva despre mesajele trimise de diriginți elevilor, Luminița Burlacu a ținut să precizeze că este vorba despre o informație falsă și că sugestia „ar fi venit probabil din partea Adservio”, mergându-se pe ideea că părinții și elevii ar fi de acord cu plata sumei de 50 de lei.

Reacția conducerii Inspectoratului Școlar Județean Prahova a fost: „Deci, în niciun caz noi nu avem cunoștință că vreun director ar proceda în acest fel și nu director, ci, probabil discuție între diriginți să se sfătuiască sau să se sfătuiască cu părinții. Presupun că este doar la nivel de sfat între unii și alții, dar nicidecum să li se solicite bani părinților, în niciun caz nu se va ajunge la așa ceva”. Magdalena Georgescu, inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a declarat că nu știe nimic despre discuțiile de la Liceul Teoretic  „Grigore Tocilescu” din Mizil și că se vor lua măsurile necesare în cazul în care se dovedește că elevilor li s-au cerut într-adevăr bani pentru platforma Adservio.

Ministerul Educației a transmis: „Nu este normal și nici legal ca elevilor să li se impună obligații financiare atâta timp cât legea prevede că educația în România este gratuită”.

Reprezentanții Adservio nu au venit momentan cu un răspuns referitor la faptul dacă inițiativa potrivit căreia elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil li s-ar fi solicitat suma de câte 50 de lei pentru utilizarea platformei le-a aparținut sau nu.

Surse: incisivdeprahova.ro, pressone.ro

Bilanțul școlii online la țară, după trei luni de pandemie. Statul le-a luat copiilor dreptul fundamental la educație

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Seductie de toamna: 6 afrodisiace de sezon pe care trebuie sa le testezi
  Seductie de toamna: 6 afrodisiace de sezon pe care trebuie sa le testezi

  Trezeste-ti simturile si abandoneaza-te in voia placerilor nevinovate de toamna. Aromele de sezon pot face mai mult decat sa-ti incante gustul, deschizand apetitul si pentru alt gen de...

  Copiii cu autism au dreptul la o viață normală: școlile trebuie să se adapteze lor, nu ei școlilor
  Copiii cu autism au dreptul la o viață normală: școlile trebuie să se adapteze lor, nu ei școlilor

  Astăzi este Ziua Internațională a Autismului (Aceasta a fost lansată în anul 2007 de către Organizația Națiunilor Unite în scopul de a stimula statele membre să...

  Interviu cu Alexia, elevă în clasa a opta:”Nu sunt de acord ca elevii să meargă la școală. Cred că fiecare elev poate învața și de acasă, dacă vrea să învețe”.
  Interviu cu Alexia, elevă în clasa a opta:”Nu sunt de acord ca elevii să meargă la școală. Cred că fiecare elev poate învața și de acasă, dacă vrea să învețe”.

  De când am aflat că școala va începe din 14 septembrie, iar elevii trebuie să se ducă fizic în clase, ca orice mamă m-am panicat și am început să fiu atentă...

  Cum îți convingi copiii să participe la curățenie? Strategia genială a unei mame este răspunsul
  Cum îți convingi copiii să participe la curățenie? Strategia genială a unei mame este răspunsul

  Să ne imaginăm următorul scenariu. Este ora 21:00, în timpul săptămânii. Cu chiu, cu vai, ți-ai convins copiii să se bage în pat și să se culce înainte de...

  O mamă a refuzat să participe la serbarea de Crăciun a fiicei ei pentru că a avut rolul unui copac
  O mamă a refuzat să participe la serbarea de Crăciun a fiicei ei pentru că a avut rolul unui copac

  Serbările de Crăciun din copilărie sunt momente care vor constitui unele dintre cele mai frumoase amintiri atât pentru părinţi, cât şi pentru copil. Uneori însă,...

  Filmare profesionistă la botez? Cine, cum și cât costă!
  Filmare profesionistă la botez? Cine, cum și cât costă!

  Pentru fiecare părinte este importantă creștinarea bebelușului, acesta fiind momentul în care cel mic își face intrarea în lume. Este de la sine înțeles faptul...

  Cât costă o naștere în 2018?
  Cât costă o naștere în 2018?

  Nașterea la stat este, conform legislației în vigoare, gratuită. În realitate însă extrem de multe mame au declarat că au plătit sume mari de bani pentru a beneficia...

  © 2019 Qbebe