Dreptul la educație costă 50 de lei! Elevii trebuie să plătească dacă vor să participe la ore din toamnă

Dreptul la educație costă 50 de lei! Elevii trebuie să plătească dacă vor să participe la ore din toamnă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Recent, cadre didactice de la un liceu din județul Prahova au discutat cu elevii lor despre posibilitatea ca aceștia să plătească o sumă de câte 50 de lei fiecare pentru utilizarea platformei Adservio (o platformă educațională, care în luna martie anunțase că până la sfârșitul anului școlar 2019-2020 va furniza gratuit internet 4G și licențe) în situația în care cursurile se vor desfășura online din cauza pandemiei. Iată despre ce a fost vorba!

Elevii de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din orașul Mizil au primit mesaje pe WhatsApp, din partea diriginților. O parte dintre aceștia i-au întrebat dacă ar fi de acord să plătească fiecare câte 50 de lei pentru platforma Adservio dacă școala se va relua online, iar alții le-au spus direct elevilor să achite această sumă.

Până în prezent nu se știe cine a avut inițiativa, datele sigure fiind legate de faptul că înainte de ziua de 6 august (cu o zi înainte), data la care elevii au primit mesajele de la diriginți, la liceu a avut loc un Consiliu Profesoral. Diriginții implicați în transmiterea mesajelor către elevi și-au exprimat punctul de vedere cu privire la acest aspect. 

Constantin Istrate (diriginte la clasa a X-a, profil matematică-informatică), a precizat: „păi cum să transmit până nu este o situație clară, nu este o măsură clară, definitivă?”. Acesta a adăugat că decizia luată în Consiliul Profesor a fost să se urmărească deciziile de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și de la Ministerul Educației.

Laurențiu Bădicioiu, alt diriginte (la clasa a X-a, profil biologie-chimie), a confirmat desfășurarea Consiliului Profesor și a precizat că este cel mai bine, în vederea aflării de noi informații, să fie contactată conducerea liceului: „[…] Cred că ar trebui să dați telefon directoarei că eu nu sunt director, doar profesor acolo. Eventual, dacă vreți, vă dau un număr de telefon, dar nu pot să răspund la asta, că nu știu. Vă dau un număr de telefon și o sunați pe doamna directoare”.

Aura Pandelea (dirigintă la clasa a XII-a, profil matematică-informatică), nu a dorit să dea explicații: „nu știu și nu mă interesează, asta e treaba părinților...nu cred că e treaba ziariștilor ce se întâmplă la noi, acolo...și dacă părinții vor, Asociația de Părinți vrea să plătească, nici măcar nu mă interesează pe mine. Deocamdată sunt și eu părinte și nici măcar nu mi-a cerut nimeni nimic, așa că subiect închis”. 

Directoarea liceului, Maria Divoiu, și-a contrazis colegii. Ea a povestit că în data de 6 august nu a avut loc nicio ședință a Consiliului Profesoral, fiind vorba doar despre o întâlnire pe Google Meet pentru a le comunica acestora ce strategie (dintre cele anunțate de Guvern) ar putea fi adoptată odată cu începerea noului an școlar. Maria Divoiu a spus despre colegii săi: „...ei întotdeauna interpretează altfel lucrurile […], una se discută și alta se face” și că nu a consultat-o nimeni înainte să transmită mesaje elevilor pe WhatsApp. A refuzat să dea explicații clare pe acest subiect, amintind că nu ar fi de acord să se solicite de la părinți cei 50 de lei (nici în situația în care ar exista un cont bancar și o asociație a părinților cu personalitate juridică): „sunt păreri și păreri. Eu știu ce se discută. Sunt și eu acasă. Sunt și eu în concediu...Chiar m-ați luat prin surprindere. Deocamdată platforma s-a încheiat, din 1 septembrie nu va mai fi funcțională. Să vedem cu ce mergem, ori cu Mate, ori cu Zoom, deocamdată pentru că au venit cei de la București și au pus wireless în corpul A și noi deja am demarat cu wireless în corpul C, în plan local”.

Directoarea liceului a încheiat prin a spune că, înainte să se o decizie, va trebui să vadă și cum vor proceda alte școli și că se străduiește să obțină finanțare de la Primăria Mizil.

Directorul Adjunct al liceului, Luminița Burlacu, a explicat că nu a fost prezentă la ședința Consiliului Profesoral și că ar fi căzut de acord cu Maria Divoiu ca, în situația în care nu se va reuși să se obțină finanțare pentru achiziționarea platformei Adservio, vor apela la Asociația de Părinți pentru donații. 

La întrebarea dacă știe ceva despre mesajele trimise de diriginți elevilor, Luminița Burlacu a ținut să precizeze că este vorba despre o informație falsă și că sugestia „ar fi venit probabil din partea Adservio”, mergându-se pe ideea că părinții și elevii ar fi de acord cu plata sumei de 50 de lei.

Reacția conducerii Inspectoratului Școlar Județean Prahova a fost: „Deci, în niciun caz noi nu avem cunoștință că vreun director ar proceda în acest fel și nu director, ci, probabil discuție între diriginți să se sfătuiască sau să se sfătuiască cu părinții. Presupun că este doar la nivel de sfat între unii și alții, dar nicidecum să li se solicite bani părinților, în niciun caz nu se va ajunge la așa ceva”. Magdalena Georgescu, inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a declarat că nu știe nimic despre discuțiile de la Liceul Teoretic  „Grigore Tocilescu” din Mizil și că se vor lua măsurile necesare în cazul în care se dovedește că elevilor li s-au cerut într-adevăr bani pentru platforma Adservio.

Ministerul Educației a transmis: „Nu este normal și nici legal ca elevilor să li se impună obligații financiare atâta timp cât legea prevede că educația în România este gratuită”.

Reprezentanții Adservio nu au venit momentan cu un răspuns referitor la faptul dacă inițiativa potrivit căreia elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil li s-ar fi solicitat suma de câte 50 de lei pentru utilizarea platformei le-a aparținut sau nu.

Surse: incisivdeprahova.ro, pressone.ro

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar
Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației
  Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins de faptul că elevii vor merge la școală din toamnă! Acesta spune că valul patru în niciun caz nu va fi atât de...

  Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat
  Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat

  Un proiect legislativ adoptat deja de Senat, prevede acordarea de vouchere culturale pentru elevi, de cel putin 250 de lei. Iată cum vor putea fi folosite aceste vouchere culturale.

  200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei
  200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei

  Elevii din învățământul primar ar putea primi vouchere de peste 200 lei pentru controale oftalmologice, achiziționarea de ochelari de vedere, intervenţii medicale sau...

  Idei de costume de Halloween pentru copii care te costă mai puțin de 15 lei
  Idei de costume de Halloween pentru copii care te costă mai puțin de 15 lei

  Pregătirile pentru Halloween au intrat pe ultima sută de metri și de aceea, cu mic, cu mare, încercăm să ne punem la punct ultimele detalii din „recuzita” de care vom...

  „Dacă un elev are tricou de 200 lei și altul de 25, nu trebuie să te comporți diferit”. Profu' de mate care nu lasă pe nimeni în urmă
  „Dacă un elev are tricou de 200 lei și altul de 25, nu trebuie să te comporți diferit”. Profu' de mate care nu lasă pe nimeni în urmă

  Sunt dascăli care impresionează prin generozitatea, prin dedicarea și prin tenacitatea lor. Mădălin Ghiuler, profesor de matematică în județul Vrancea, demonstrează zi de zi ce...

  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

  Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

  Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru
  Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru

  Ministerul Educației era acum câteva săptămâni în proces de elaborare a unei metodologii prin care elevii să poată face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui...

  5 zodii care se vor îndrăgosti iremediabil până în toamnă
  5 zodii care se vor îndrăgosti iremediabil până în toamnă

  Toamna se numără... noile iubiri! Cel puțin pentru 5 nativi, care se vor îndrăgosti iremediabil în următoarea perioadă. Așa că dacă nu ți-ai găsit încă sufletul...

  © 2023 Qbebe