Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție

Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție

Bianca Geica - Redactor Senior

Percheziții abuzive ale Poliției la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov! Recent, au fost publicate de FANATIK imagini video în care mai mulți elevi minori sunt percheziționați abuziv de arme de către polițiști, în timpul orelor, fără nicio explicație. Un copil cu deficienţe s-a speriat atât de tare încât i s-a făcut rău.

Părinţii micuților sunt revoltaţi din cauza faptului că n-au fost informaţi despre acţiune şi au depus plângeri împotriva comisarului Ionuţ Harbuz, cel care a condus acţiunea. Inspectorul școlar de Ilfov a declarat pentru Edupedu.ro că va deschide o anchetă pentru a verifica cele întâmplate, iar Ministerul Educației a transmis ca „pe viitor, elevilor să li se explice cu calm rolul verificărilor și să beneficieze de un tratament prudent”.

Elevi minori, percheziționați abuziv de arme de către polițiști, într-o școală din Ilfov

În data de 12 octombrie, un echipaj de polițiști de la IPJ Ilfov a percheziţionați mai mulți elevi de la Şcoala Gimnazială nr.1 Jilava, în timpul orei, fără a explica motivele acțiunii de control. În imaginile video obțiunute de FANATIK se vede foarte clar cum oamenii legii intră în sala de curs și încep un control drastic al elevilor, fără a prezenta vreun mandat, aşa cum prevede legea.

Elevi minori, percheziționați abuziv de arme de către polițiști, într-o școală din Ilfov
Foto: FANATIK

Pe un ton autoritar, fără a prezenta motivele acţiunii şi fără pic de empatie faţă de copii, polițiștii, în frunte cu comisarul Ionuț Harbuz, le cer micuților să-și golească buzunarele și ghiozdanele pe bănci. „Vreau să scoateți tot ce aveți în buzunare. Puneți pe bancă”, spune comisarul Harbuz după ce-și lasă pe catedră agenda și stația cu care intrase în mână.

În imagini se poate observa cum comisarul Ionuț Harbuz, însoțit de alte două polițiste, o ceartă pe o elevă care nu a apucat să se ridice de pe scaun. „Tu nu te ridici de pe scaun? Așa discutăm? De pe scaun?”

Un copil, care suferă de tulburare de spectru autist, s-a speriat atât de tare încât i s-a făcut rău după ce comisarul se așează în fașa copilului și îl înfruntă din priviri. „S-a întâmplat ceva?”, întreabă comisarul. Copilul îi răspunde, „nu, nu s-a întâmplat nimic”. „Și atunci?”, insistă comisarul Harbuz. Apoi acesta reia percheziția, moment în care din nou pare iritat de atitudinea copilului cu autism. Profesoara, prezentă la catedră, îi spune că acesta „este cu deficiențe”, lucru care nu pare să-l fi interesat pe comisar.  În final copilul spune că nu se simte bine și că îi vine să vomite. „Cred că încep să vomit. Cred că încep să vomit”, spune micuțul, însă polițiștii îl ignoră.

Directoarea școlii a aflat despre ce se întâmplă în unitatea de învăţământ în momentul în care portarul a anunțat-o că mai mulți polițiști au intrat în şcoală. Aceasta nu ar fi fost informată în prealabil de nicio acţiune a poliţiei pentru acea zi. În zadar aceasta le-a cerut oamenilor legii să-i explice despre ce acţiune este vorba şi dacă au mandat pentru desfășurarea acestor percheziții.

Potrivit FANATIK, așa s-au desfășurat perchezițiile în aproape toate clasele școlii respective. La final tot ceea ce au descoperit oamenii legii a fost un desfăcător de sticle.

„Pur şi simplu i-au pus să scoată ce au în ghiozdane, apoi au căutat ei. Copilul meu a crezut că îi arestează, are numai 12 ani…”

Părinții sunt revoltați de acțiunea polițiștilor și susțin că elevii au fost intimidați și tratați asemenea unor infractori si au formulat plangeri. Mai multe mămici au povestit pentru FANATIK că copiii lor, elevi de doar 11 sau 12 ani, au fost speriați de acțiunea polițiștilor pentru că nu au știut ce anume se întâmplă.

„Copilul a venit acasă şi mi-a spus că mai mulţi poliţişti au intrat în clasă în timpul primei ore şi i-au controlat în ghiozdane. Mi-a zis că s-a speriat foarte rău, pentru că au intrat mulţi în clasă şi nu le-au spus ce urmează să facă. Pur şi simplu i-au pus să scoată ce au în ghiozdane, apoi au căutat ei. A crezut că îi arestează, are numai 12 ani… Vă daţi seama că a fost marcat atâta vreme cât mi-a povestit cum a ajuns acasă. Am întrebat dirigintele şi directorul şcolii, şi mi-au confirmat că în şcoală au avut loc percheziţii, îndrumânu-mă să cer mai multe explicaţii de la Inspectorat şi IPJ”, a declarat, pentru FANATIK, mama unui copil de la școala din Jilava.

„Mi se pare îngrozitor ce s-a întâmplat acolo. Scopul poliţiei este să îi protejeze pe copii, nu să îi trateze ca pe nişte infractori. Pentru că, da, eu mi-am văzut copilul, si fac o paranteză aici – un elev model, de premiul I, olimpic, disciplinat – tratat ca un infractor! De când este foarte mic, l-am învăţat să nu îi fie frică de poliţie atâta vreme cât e un om bun şi corect, pentru că poliţiştii îl apără de cei răi, de infractori. Vă gândiţi cum s-a simţit el când a fost tratat ca un infractor, ştiind că nu a făcut nimic greşit?

Vă daţi seama că în momentul respectiv tot ce l-am învăţat despre poliţie, despre încredere în oamenii legii s-a dus pe apa sâmbetei? De ce? Pentru că aşa înţeleg unii poliţişti să îi protejeze pe copiii de 11-12 ani, comportându-se cu ei intimidant, abuziv?! Sunt foarte revoltată! Copilul meu merge la şcoală să înveţe, iar rolul şcolii este să îi asigure un mediu optim pentru învăţare, ceea ce până acum chiar s-a întâmplat. Rolul poliţiei este să ajute şcoala să asigure protecţia elevilor, să îi facă să se simtă ei în siguranţa acolo. Or, copilul meu s-a simţit ameninţat, intimidat, a venit speriat acasă! Este de neacceptat asa ceva!

Am făcut sesizări la Inspectorat şi la IPJ Ilfov. Am primit răspuns de la Inspectoratul Şcolar Ilfov că au fost percheziţii. Deci acum vorbim de percheziţii făcute unor minori, fără a le fi prezentat vreun mandat, fără tutore legal prezent, fără ca acel copil să fie suspect pentru vreo infracţiune. Şi nu, nu a fost niciun apel la 112, au venit pur si simplu şi au controlat şi percheziţionat aproape toţi elevii de gimnaziu.

Mai mult, Inspectoratul Şcolar susţine că percheziţiile sunt legale, deşi în răspunsul pe care mi l-au trimis spun că nu este de competenţa lor cazul, dar, după cum vedeţi, se grăbesc să se pronunţe că au fost legale. Dacă nu e de competenţa lor, atunci cine ar trebui să îmi apere copilul de asemenea abuzuri?! Că sunt revoltată… este puţin spus. Mă simt ca într-un stat poliţienesc, acolo unde copilului meu trebuie să îi fie frică de “organ”. Refuz să îmi educ copilul aşa, ca să ajungă să ştie de frică poliţia, cu toate că el este un cetăţean bun. Oribil ceea ce s-a întâmplat, un abuz de la un capăt la altul”, a continuat femeia.

O altă mamă a povestit că, în timpul perchezițiilor, fiul ei nici măcar nu a avut curaj să întoarcă capul să vadă ce fac polițiștii care s-au dus în spatele clasei.

„Am venit acasă în ziua în care în școală au avut loc perchezițiile și mi-a zis fiul meu că în timpul orei de matematică au dat buzna un grup de polițiști, doi au mers în spate, iar restul au rămas la catedră, lângă doamna profesoară. L-am întrebat ce au făcut cei doi în spate, pentru că am aflat ulterior, după discuțiile cu ceilalți părinți, că doi dintre elevi au fost controlați în ghiozdane, și mi-a zis că nu a întors capul de teamă. Mi-a spus că polițiștii nu au fost deloc prietenoși, că s-au purtat distant cu ei, că nu le-au spus care e rolul lor acolo, de ce au intrat în clasă, ce se întâmplă.

Au spus că sunt polițiști și că urmează să-i controleze, i-au întrebat dacă dețin obiecte contondente. A fost o acțiune mai mult să-i sperie, așa mi-a spus că i s-a părut. Că au venit practic să-i controleze. Nu le-a răspuns că ar exista vreo suspiciune, că vreun coleg de clasă ar fi făcut ceva. Mi-a spus că s-a gândit, după ce a aflat cui i-a umblat în ghiozdan, că poate cei doi copii au făcut ceva din moment ce i-a controlat în ghiozdane. Vorbim de un control la niște elevi de clasa a VI-a. Copilul meu nici nu a împlinit 12 ani, abia a făcut 11 ani. Nu cred că e normal să fie percheziționat fără să fiu înștiințată, cel puțin așa știu eu. Este un copil care știe de ce vine la școală. Vine să învețe, să respecte niște reguli”, a declarat, pentru aceeași sursă, mama unui alt elev din clasa a VI-a.

Ce spune Ministerul Educației despre cazul percheziționării elevilor din Școala Gimnazială Jilava

Poliția Ilfov a anunțat, între timp, că face o anchetă internă cu privire la modul în care s-a desfășurat controlul elevilor de la Școala Gimnazială nr.1 Jilava, după ce mama unui elev a făcut sesizare la poliție.

În ceea ce privește reacția Ministerului Educației, instituția a emis următorul comunicat cu privire la acțiunea petrecută la școala din Ilfov:

„În urma celor semnalate, Ministerul Educației a avut discuții atât cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Ilfov, cât și cu reprezentanții MAI. Fiind conștienți de rolul acțiunilor preventive și de importanța intervențiilor poliției pentru asigurarea sănătății și a integrității elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar, considerăm esențial ca toți elevii să fie tratați cu blândețe și cu tact pedagogic. Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine“.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: fanatik.ro, edupedu.ro

Articolul urmator
Îngrozitor: păr și musculițe în sandvișuri, într-o școală din Sibiu. Elevii sunt oripilați
Îngrozitor: păr și musculițe în sandvișuri, într-o școală din Sibiu. Elevii sunt oripilați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

    În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației
    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins de faptul că elevii vor merge la școală din toamnă! Acesta spune că valul patru în niciun caz nu va fi atât de...

    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea
    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea

    Bullying-ul reprezintă o problemă majoră și în școlile din întreaga lume! În România, aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli,...

    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei
    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei

    Elevii din învățământul primar ar putea primi vouchere de peste 200 lei pentru controale oftalmologice, achiziționarea de ochelari de vedere, intervenţii medicale sau...

    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

    Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

    Mi-am denunțat sora la poliție pentru că mi-a alăptat copilul pe ascuns
    Mi-am denunțat sora la poliție pentru că mi-a alăptat copilul pe ascuns

    O mamă de peste hotare a denunțat-o pe sora sa la poliție, deoarece aceasta i-a alăptat bebelușul nou–născut fără să-i spună. A fost internată 3 zile în spital, timp...

    Vecinii mei au un copil mega-zgomotos. Să depun plângere la poliție?
    Vecinii mei au un copil mega-zgomotos. Să depun plângere la poliție?

    O utilizatoare de Reddit din România, exasperată de copilul vecinilor ei, a recurs la această platformă pentru a primi sfaturi cu privire la ce ar trebuie să facă. Iată ce scrie...

    O mamă și-a dus gemenii identici la secția de poliție pentru că nu-i putea deosebi
    O mamă și-a dus gemenii identici la secția de poliție pentru că nu-i putea deosebi

    O mămică din Argentina s-a autoproclamat, în mod ironic, „mama anului” după ce și-a dat seama că nu-și poate deosebi gemenii. Da, li se poate întâmpla și...

    © 2024 Qbebe