Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Elevii silitori vor primi 3000 de lei de la stat

Un nou proiect de Guvern aduce în discuție recompensarea elevilor cu nota 10 la examenele naționale. Proiectul este publicat de către Ministerul Educației și pus în dezbatere politică.

Conform datelor publicate, se dorește recompensarea elevilor care au obținut nota 10 la examenele naționale, astfel: elevii de clasa a opta vor primi suma de 1.000 lei, în vreme ce elevii care au susținut BAC-ul vor primi suma triplă de 3.000 lei.

Proiectul de hotărâre prevede „acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a - 2019 şi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019 (....) şi urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională", se arată în nota de fundamentare a proiectului. Astfel, vor beneficia de „stimulentele financiare" 235 de absolvenţi de liceu care au obţinut nota 10 la Bacalaureat (deşi rezultatele finale publicate de către Ministerul Educaţiei arată că 224 de candidaţi au obţinut media 10) şi 459 de absolvenţi de clasa a VIII-a cu media 10 la Evaluarea Naţională. „Guvernul României şi-a asumat responsabilitatea asigurării creşterii accesului la educaţia de calitate al tuturor elevilor şi studenţilor. (...) Apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată."

elevii cu nota 10 la examenele nationale vor fi recompensati

Dar este oare o idee bună? Implică discriminare?

Psihologii experți în domeniu nu sunt de acord cu această modificare. În primul rând, declară aceștia, suma este mult mai mare pentru elevii absolvenți de BAC, ceea ce din start reprezintă o discriminare.

„Din perspectiva elevilor, aceştia vor fi încântaţi. Pentru orice adolescent, orice ban contează. Ce mă întristează este tocmai diferenţa între sume, un 10 la clasa a VIII-a este la fel de dificil de obţinut ca un 10 la clasa a XII-a. Este o măsură discriminatorie. Măsura nu încurajează performanţa din mai multe motive: întâi pentru că vine prea târziu, acum după rezultatele la examene, or ca ceva să te motiveze ar trebui să cunoşti cu mult înainte, să te gândeşti constant, anunţul putând fi făcut în timpul pregătirilor. În al doilea rând, 10 este nota perfecţiunii, o parte din cei care au obţinut nu şi-au propus asta, vorba elevilor, "au picat pe subiect", iar şi din cei care şi-au propus, olimpici fiind, nu au luat nota 10. Deci nu poţi încuraja obţinerea a ceva ce este aproape imposibil de obţinut. Practic, numărul elevilor de 10 este excepţional extrem de mic", declară psihologul Mihai Copăceanu.

„Consider că termenul "stimulent" este nefericit ales, mai ales că este plătit din titlul bugetar "Ajutoare sociale". Sigur, copiii merită recompensaţi pentru performanţă, performanţa lor, a familiilor şi profesorilor lor, de la clasă sau de la meditaţii. Dar programele de stimulare a performanţei, cum e motivată propunerea de hotărâre de guvern, presupun sprijin pentru o performanţă în curs de obţinere, pentru care există premise. Personal, aş fi acordat un fond de premiere şcolilor, care să recompenseze pe acei elevi care au reuşit progres semnificativ într-un mediu neprietenos, care au reuşit fără meditaţii, care au nevoie de un sat, o comunitate care să îi vadă şi felicite", consideră preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţiei, Daniela Vişoianu.

Surse: adevarul.ro, digi24.ro, antena3.ro

Elevii nu vor mai primi cele 250.000 tablete promise înainte de începerea școlii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Veste bună pentru copii! Vor primi mai mulți bani de la stat
  Veste bună pentru copii! Vor primi mai mulți bani de la stat

  Veste grozavă pentru copii! Alocațiile se vor mări începând cu ianuarie 2020!

  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții
  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții

  Bunicii ar putea foarte curând să primească indemnizație de creștere a nepoților. Mai precis, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit, luni, de Senat, o sumă de 650 de lei pe...

  Bunicii ar putea primi bani de la stat, dacă își iau nepoții în grijă
  Bunicii ar putea primi bani de la stat, dacă își iau nepoții în grijă

  Conform unui nou proiect legislativ, bunicii ar putea, din anul următor, să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea nepoților.

  1500 de lei pentru proaspeții părinți de la stat. Angajații vor primi acum și tichete trusou și junior
  1500 de lei pentru proaspeții părinți de la stat. Angajații vor primi acum și tichete trusou și junior

  Două noi tipuri de vouchere vor fi acordate de stat pentru proaspeții părinți, dintre care unul va fi acordat lunar! Află despre ce este vorba!

  Înscrieri clasa pregătitoare 2020: lucrurile s-au schimbat radical față de anul trecut! Pe cine vor primi elevii în clase
  Înscrieri clasa pregătitoare 2020: lucrurile s-au schimbat radical față de anul trecut! Pe cine vor primi elevii în clase

  Anul școlar 2020-2021 vine cu o altă noutate legată de înscrierea în clasa pregătitoare: în fiecare clasă se va afla maximum un copil cu cerințe educaționale...

  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar
  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar

  În urma unei anchete desfășurate de ziarul „Evenimentul Zilei”, s-a aflat câte locuri sunt de fapt libere în grădinițele de stat din București.

  Prime de la stat pentru părinții care deschid conturi de economii pentru copii
  Prime de la stat pentru părinții care deschid conturi de economii pentru copii

  Din 2019 părinții care doresc să economisească bani pentru copiii lor vor avea și ajutorul statului. Guvernul dorește să adopte o Ordonanță de Urgență care va înființa...

  © 2019 Qbebe