Expozitia de Martisor la Artmark, dedicata eternului feminin

QBebe

Palatul Cesianu-Racovita intampina primavara cu o selectie a celor mai frumoase 466 de martisoare care celebreaza feminitatea. Expozitia lunii februarie reuneste picturi si sculpturi de format mic realizate de cei mai apreciati artisti romani de patrimoniu, martisoare si bijuterii de epoca, argintarie si portelanuri de colectie, ce pot fi admirate de catre iubitorii de arta pana miercuri, 20 februarie, la sediul Artmark, din Str. C. A. Rosetti nr. 5.

Dupa un turneu organizat in perioada 8-11 februarie la Targu-Mures si Alba Iulia, expozitia celor 466 de martisoare se reintregeste la Bucuresti. Evenimentele din Transilvania au atras un public select, format din aproape 1000 de persoane, cu participarea autoritatilor publice si investitorilor locali, ceea ce incurajeaza continuarea turneelor si in alte orase din tara, cu ocazia urmatoarelor expozitii Artmark.

Expozitia de Martisor a rezervat bucurestenilor o serie de capodopere ale picturii si sculpturii de mici dimensiuni care celebreaza feminitatea: Nicolae Tonitza, "Tataroaice la Balcic" (valoare estimativa: € 6.000 - 12.000), Iosif Iser, "Bluza alba" (valoare estimativa: € 2.000 - 3.500) si "Intimitate" (valoare estimativa: € 3.000 - 4.000), Corneliu Baba, "Olandeza" (valoare estimativa: € 200 - 350), Stefan Caltia, "Fata cu fruct" (valoare estimativa: € 1.000 - 2.000), Nicolae Vermont, "Florareasa" (valoare estimativa: € 3.000 - 4.500), Ion Musceleanu, "Balerina" (valoare estimativa: € 1.500 - 2.000), Adam Baltatu, "Subreta" (valoare estimativa: € 750 - 1.500), Aurel Bordenache, "Nimfa in iarba" (valoare estimativa: € 250 - 350), Emilian Lazarescu, "Intimitate" (valoare estimativa: € 700 - 1.200), Ion Irimescu, "Fata cu floare" (valoare estimativa: € 1.500 - 2.500).

Expozitia de Martisor de la Palatul Cesianu-Racovita are o sectiune dedicata bijuteriilor de colectie. Cele mai ridicate valori ale loturilor propuse in cadrul Licitatiei de Martisor sunt atinse de un colier de seara marca R.N. Joseph, din aur alb, decorat cu diamante si safire (valoare estimativa: € 20.000 - 30.000), o bratara din aur alb R.N. Joseph, decorata cu smaralde si diamante (valoare estimativa: € 5.000 - 10.000), un pandantiv din aur, bogat decorat cu diamante si pietre fine, creat in sec. XX, intr-un atelier italian din Napoli (valoare estimativa: € 2.000 - 3.000), precum si o brosa din aur, in forma pasarii exotice aracuana, decorata cu diamante, smaralde, rubine, safire si email policrom, creata in acelasi atelier italian (valoare estimativa: € 1.200 - 2.400).

La categoria arta decorativa, cele mai valoroase lucrari prezente in Expozitia de Martisor sunt: o acvamanila din argint, decorata cu personaje si animale fantastice, creata in atelierele spaniole in a doua jumatate a sec. XX (valoare estimativa: € 4.000 - 6.000), un serviciu Rococo din argint, pentru ceai si cafea, datand din a doua jumatate a sec. XX, creata in atelierul spaniol Vizcaya, cu o greutate de 5220 gr (valoare estimativa: € 7.500 - 12.500), precum si o supiera spaniola din argint Duran, decorata in stil baroc, creata in sec. XX, in atelierul Duran, Madrid, Spania (valoare estimativa: € 2.000 - 3.500).

Din categoria pieselor de colectie cu preturi de pornire sub 150 de euro, din care fac parte aprox 30% dintre exponate, se numara: un evantai japonez miniatural din argint (valoare estimativa: € 100 - 200), un martisor de argint chinta regala, (valoare estimativa: € 40 - 80), un colier din perle si matase (valoare estimativa: € 100 - 200), un inedit pandantiv port bonheur, din argint, continand toate elementele aducatoare de noroc, fertilitate si bunastare, creat in anii 1935-1940 (valoare estimativa: € 75 - 150) etc.

Licitatiile lunii februarie se desfasoara dupa cum urmeaza: Licitatia de Martisor I - Pictura si sculptura, marti, 19 februarie, ora 19:00, Athénée Palace Hilton; Licitatia de Martisor II - Martisoare de Epoca, Bijuterie si Arta Decorativa, miercuri, 19 februarie, ora 19:00, Artmark, Palatul Cesianu-Racovita; Licitatia de Avangarda si Expresionism, joi, 20 februarie, ora 20:00, Athénée Palace Hilton.

Expozitiile lunii februarie, Martisor & Avangarda, pot fi vizitate conform programului:

 Artmark - program vizitare


Despre Artmark

Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala.

In cei cinci ani de existenta, Artmark a organizat aproape 100 de licitatii de arta, care au pus in vanzare peste 10.000 de opere de arta si obiecte de colectie. Vanzarile publice (prin licitatii de arta) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro in 2011 la 11,9 milioane de euro in 2011 - intr-o piata a licitatiilor de arta care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro in 2011 la aprox. 14,6 milioane euro in 2012.

Oferind oportunitati de investitie numai in opere de calitate muzeala, Artmark se implica activ si in conservarea si perpetuarea mostenirii culturale. Incepand cu 2010, datorita initiativei sustinute de Artmark a unor colectionari, mai multe capodopere ale artei romanesti vandute prin licitatie au fost oferite expunerii publice in muzee nationale de arta din tara si strainatate (Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Ploiesti, Muzeul National de Arta al Republicii Moldova, Muzeul de Arta Brasov etc.). Totodata sediul Artmark gazduieste, cu incepere din 2011, in regim de vizitare gratuita, expozitia permanenta a unei selectii a patrimoniului Pinacotecii Bucuresti, in conditiile in care aceasta nu beneficiaza de un sediu propriu. Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fulgerul captiv, simulatorul de cutremur și Omul invizibil la expoziția internațională de știință Interactive Science
  Fulgerul captiv, simulatorul de cutremur și Omul invizibil la expoziția internațională de știință Interactive Science

  Expoziția de știință Interactive Science, eveniment găzduit de AFI COTROCENI, și-a deschis porțile publicului bucureștean și va putea fi vizitată până pe 17 aprilie.

  Tu știi cine este soția lui Tudor de la Fly Project? Interviu exclusiv cu o mamă dedicată și o femeie puternică
  Tu știi cine este soția lui Tudor de la Fly Project? Interviu exclusiv cu o mamă dedicată și o femeie puternică

  Anamaria Stancu Ionescu este, de departe, una dintre cele mai longevive prezențe de pe micile ecrane. Timp de 9 ani a prezentat rubrica Meteo la știrile Observator, de la Antena 1,...

  Cum a ajuns șoseta murdară a copilului meu să fie o „piesă de artă”
  Cum a ajuns șoseta murdară a copilului meu să fie o „piesă de artă”

  „M-am săturat să strâng după tine!”, este o replică pe care muuuulte dintre noi o folosim (sau ne dorim să o folosim) atunci când, pur și simplu, ne săturăm...

  Autismul în familie: tulburarea se poate „lua" de la unchi sau mătuși
  Autismul în familie: tulburarea se poate „lua" de la unchi sau mătuși

  Un procent între 3% până la 5% dintre copiii cu o mătușă sau un unchi diagnosticați cu autism pot fi diagnosticați la rândul lor o formă de TSA, comparativ cu doar...

  Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii
  Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii

  Asociația Medicală Americană (AMA) a publicat într-un raport din iunie că pledează pentru eliminarea sexului „masculin” și „feminin” de pe certificatele...

  Concurs! Tu ce produse folosești pentru bebelușul tău? Sinceritatea ta va fi răsplătită cu un voucher de 300 de lei
  Concurs! Tu ce produse folosești pentru bebelușul tău? Sinceritatea ta va fi răsplătită cu un voucher de 300 de lei

  Grija este ceva foarte natural. Iar instinctul unei mame care are grijă de copilașul ei este fără de greș. Și pentru că noi avem încredere în instinctele tale de mamă și...

  Dispută între două influencerițe prietene. Amândouă au ales același nume bizar pentru copiii lor
  Dispută între două influencerițe prietene. Amândouă au ales același nume bizar pentru copiii lor

  Dacă și tu faci parte din gașca viitoarelor mămici care păstrează secretul cu privire la numele copiilor lor, cu siguranță vei înțelege disputa dintre două influencerițe,...

  Ministerul Educației lansează proiectul prin care elevii sunt încurajați să citească 20 de minute zilnic
  Ministerul Educației lansează proiectul prin care elevii sunt încurajați să citească 20 de minute zilnic

  Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Ministerul Educației a anunțat că lansează un nou proiect educațional (numit „Un alt fel de 20 20”), al cărui scop este...

  © 2022 Qbebe