Gata, s-a decis! Când se întorc la școală copiii după vacanța de Paște și în ce condiții

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii revin la școală în dată de 5 mai, cu excepția celor din clasele terminale, care vor începe cursurile pe 10 mai. De asemenea, Cîmpeanu vrea că elevii să revină la ore cu efective complete, nu doar jumătate de clasă!

Cum vor începe copiii şcoala după Paşte?

Ministrul Educației a anunțat cum vor începe copiii şcoala după vacanţa de Paşte! Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală pentru toți elevii, cu excepția celor din anii terminali, care vor reveni în bani conform vechii planificări, la dată de 10 mai. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că toți elevii vor veni fizic la școală, dacă localitatea este în scenariul verde.

copil cu masca de protectie

„Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală pentru toți elevii cu excepția celor din anii terminali. Elevii din ani terminali, neavând structura anului școlar afectată, vor veni la școală conform vechii planificări, la dată de 10 mai, urmând să deruleze cursuri elevii de clasa a VIII-a, spre exemplu, până pe dată de 11 iunie, pentru că pe 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe dată de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate. Mai exact: scenariul verde, la rată de infectare sub unu la mie, absolut toți elevii, inclusiv copiii de grădiniță, revin cu prezență fizică. Pentru scenariile galben și roșu, revin cu prezență fizică în dată de 5 mai copiii din grădinițe, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare și elevii claselor terminale. Deci peste rată de infectare unu la mie.

Și pentru școlile speciale este esențial să permitem prezența fizică. Sunt 27.750 de elevi, mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, sunt elevi care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare polisenzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, au nevoie de lucruri care nici un caz nu pot fi asigurate în online.

Citește și: Copiii se întorc la școală după vacanța de Paște? Ce măsuri noi solicită Ministrul Educației

În ultima săptămână dinainte de începerea cursurilor, deci săptămâna viitoare, ar urmă să avem o discuție în care să analizăm evoluția epidemiologică; dacă cei care au competențe pentru a se pronunța din această perspectivă sanitară, la solicitarea Ministerului Educației, vor găși că putem să ne permitem o prezență fizică mai mult decât ceea ce am anunțat conform scenariilor, atunci sigur că da este foarte important. Mai ales că, încă un argument: elevii care nu sunt în clasele terminale au o săptămână de școală în plus. În loc să termine școala pe 18 iunie, o termină pe 25”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Antena 3.

Sorin Cîmpeanu: „Nivelul de testare în școli a fost infim”

Ministrul Educației a vorbit și despre vaccinarea profesorilor și a anunțat că aproape 50% dintre aceștia sunt imunizați împotriva coronavirusului. Totodată, Cîmpeanu s-a arătat nemulțumit de nivelul de testare din școli.

„Nivelul de testare în școli a fost infim. Nu s-a făcut testare în şcoli. Măcar să reuşim să testăm elevii cu simptome și pe cei care au fost contact direct cu o persoană confirmată cu covid. la fel şi profesorii. Sunt colegi care nu știu să folosească platforma de vaccinare”, a declarat Cîmpeanu, potrivit romaniatv.net.

Acesta a mai vorbit și despre efectele pandemiei asupra școlii, precizând că predarea online a fost răul cel mai mic. Din punctul său de vedere, cea mai mare problemă este inechitatea, faptul că există diferențe mari între accesul la educație a unor elevi, comparativ cu alți elevi.

„Criza a evidenţiat toate problemele cronice. Tot ce era rău în sistemul de educație a fost evidențiat de criză sanitară. Predarea online a fost răul cel mai mic. Prima problemă este inechitatea. Erau diferențe foarte mari între accesul la educație a unor elevi, comparativ cu alți elevi. Îndrăznesc să fiu optimist și să spun că în septembrie vom fi mult mai bine pregătiți decât am fost în acest an”, a mai precizat ministrul Educației.

Citește și: Alte schimbări în educație: școala ar putea începe pe 6 septembrie și ne întoarcem la trimestre

 • Surse: antena3.ro, edupedu.ro, romaniatv.net, mediafax.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vacanta de Pasti 2019. Cand incepe si cand se termina vacanta de primavara 2019
  Vacanta de Pasti 2019. Cand incepe si cand se termina vacanta de primavara 2019

  Saptamana aceasta, copiii intra in Vacanta de Pasti 2019. Astfel, vacanta de primavara acopera atat Pastele Catolic (21 aprilie), cat si Pastele Ortodox (28 aprilie).

  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare
  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare

  Vacanța de vară se apropie de final și știi ce înseamnă asta, nu-i așa? Încep cumpărăturile pentru prima zi de școală! Pe lângă rechizite, nu uita să arunci o...

  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună
  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună

  De 1 an de zile de când a început această pandemie blestemată, ducem un război cu noi și între noi. Nimic nu ne convine, mai ales când vine vorba de educația...

  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

  În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!
  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!

  Școala este bună, dar de fiecare dată când vine primăvara, parcă gândul nostru ne zboară numai la vacanță. Zilele însorite de-afară ne fac să visăm și să ne...

  Gata, a început școala! Cum te asiguri că micuțul tău este tot timpul protejat
  Gata, a început școala! Cum te asiguri că micuțul tău este tot timpul protejat

  Pe lângă emoție și nerăbdare, începutul de an școlar, în contextul pandemiei de COVID-19, a venit la pachet cu griji și incertitudini pentru părinții...

  Adela Popescu și Laura Cosoi: imagini spectaculoase din vacanța cu copiii lor în Maldive
  Adela Popescu și Laura Cosoi: imagini spectaculoase din vacanța cu copiii lor în Maldive

  Plajă, soare, căldură - aceasta pare să fie rețeta unui început perfect de an pentru majoritatea vedetelor și influencerilor de la noi. Adelina Pestrițu, Andreea Raicu, Bogdan...

  Când pot să trimit copilul înapoi la școală după ce a fost bolnav
  Când pot să trimit copilul înapoi la școală după ce a fost bolnav

  Ca părinți, cu toții ne dorim să ne menținem copiii sănătoși și fericiți. Dar atunci când apar tot felul de boli contagioase și epidemii în mediul școlar, în...

  © 2021 Qbebe