Muzeul Astra: o noua serie animatii culturale

QBebe

Muzeul ASTRA are bucuria de a va anunta o serie de evenimente, programe si actiuni pe care le organizeaza in aceasta perioada. Astfel, de la orele de educatie muzeala, la Targul de produse traditionale si ecologice, plimbarile in aer liber işi vizita monumentelor traditionale in Muzeul din Dumbrava Sibiului, fara a uita evenimentul-vedeta al lunii - Festivalul ASTRA Film , va invitam sa va bucurati de panoplia de animatii culturale oferite pentru delectarea dumneavoastra.

Programe educationale la Muzeul ASTRA

Incepand cu luna octombrie, Muzeul ASTRA deruleaza o serie de proiecte educationale adresate atat celor mai mici, cat si elevilor de gimnaziu si de liceu. Obiectivul nostru este sa familiarizam copiii si tinerii cu rostul si rolul unui muzeu si sa dezvoltam atitudini pozitive de receptare a misiunii acestuia.
Programele de educatie muzeala se desfasoara pe trei directii principale: „Muzeul se prezinta", „Povestile lumii la Muzeul Franz Binder" si „Mestesugurile satului de odinioara", structura si tematica fiecarui program tinand cont de particularitatile de varsta ale copiilor si tinerilor.


Astfel, Muzeul se prezinta este un program ce reuneste teme precum Colaj - satul meu, Personaje din legende in povestile populare, Armenii din Dumbraveni. Traditii si Obiceiuri Uitate, Costumul Popular Traditional, Sa invatam mestesugul olaritului si Povestea Morii.
Povestile lumii la Muzeul Franz Binder este un program ce se adreseaza elevilor de gimnaziu si liceu. Ei desfasoara o serie de activitati legate atat de valorificarea expozitiilor temporare, precum Animale din continente in artefacte, povestiri si imagini, cat si de sustinerea unor reprezentatii artistice, prin derularea unui teatru de umbre in cadrul expozitiei de baza Din Cultura si Arta Popoarelor Lumii.
Realizarea unor activitati de tip atelier, in cadrul programului Mestesugurile satului de odinioara, permite atat insusirea cunostintelor teoretice, spuse si povestite de mesteri populari si personal de specialitate, cat si a tehnicilor si metodelor de realizare a mestesugurilor traditionale. Integrarea activitatilor de acest tip in spatiul expozitional (expozitii pavilionare sau in aer liber) ofera un plus procesului de invatare.


S-a observat, in urma activitatilor desfasurate in anii precedenti, ca cele mai apreciate ateliere au fost cele de tip interactiv, in care participantii au fost invitati sa realizeze ei insisi exercitii sau activitati practice - colaj, pictura, modelaj, desen, incondeiat, cusut, realizare puzzle etc., si cele in care activitatile au fost sustinute de prezentari animate Power Point si de turul virtual al Complexului National Muzeal ASTRA. De asemenea, la nivelul claselor de gimnaziu si liceu, un impact deosebit l-a avut lucrul pe echipe (grupuri distincte de elevi din cadrul aceluiasi colectiv) care, pe langa eficienta in rezolvarea sarcinilor de lucru (chestionarul de expozitie, realizarea scenariilor, eseurilor, a povestilor pe o anumita tema), a oferit participantilor sansa de a-si testa capacitatile de socializare si cooperare, puterea de mobilizare intr-un timp foarte scurt pentru atingerea rezultatului, precum si gestionarea unor atitudini si trairi personale determinate de factori ca reusita, esec, renuntare, perseverenta, ameliorare etc.

Din acest an scolar, Muzeul ASTRA desfasoara 3 noi proiecte educationale adresate liceenilor: Moara - constructie si mod de functionare, Textile traditionale - metode si mijloace de realizare si Muzeul ASTRA - promotor al turismului cultural. Activitatile din cadrul proiectelor se vor desfasura in 5 etape, de-a lungul intregului an scolar si au in vedere atat cunoasterea patrimoniului muzeal, cat si cunoasterea in detaliu a morilor, textilelor traditionale si a serviciilor turistice specifice institutiilor culturale, toate urmate de aplicatii practice.
Toate programele noastre educationale le puteti gasi si pe site-ul institutiei - www.muzeulastra.ro
 

Targ de produse traditionale si ecologice  in cadrul AFF SIBIU 2011

O noua editie a Targului de produse traditionale si ecologice se va desfasura ca parte a evenimentului ASTRA Film Festival Sibiu, in zilele de 29 si 30 octombrie 2011, orele 10 -18, in fata Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu.
Programul Eco CinematogrAFF Sibiu va prezenta documentare despre alimentatie si agricultura organica, iar targul va prezenta roadele agriculturii organice si a traditiei de a face preparate dupa retete invatate din batrani. Vor fi expuse spre vanzare si degustare: placinte de casa umplute cu fructe sau cu branza de vaci, turta dulce, bomboane de zahar ars, halvita, prajituri sasesti (hencles, cosulete cu nuca), produse apicole, paine coapta pe vatra, cozonaci, branza telemea de Marginimea Sibiului, branza de burduf, unt, cas, produse din lapte de capra, preparate din carne, siropuri, dulceturi, si multe altele.
Scopul organizarii acestui targ este promovarea fermierilor si a producatorilor de specialitati traditionale de calitate cat si prezentarea produselor traditionale atestate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Targul de Produse Traditionale si Ecologice este organizat de catre Directia pentru Agricultura Judeteana Sibiu, Asociatia producatorilor de produse traditionale si ecologice Marginimea Sibiului si Complexul National Muzeal ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu.

Schimbare de program - sezonul de iarna Muzeul in aer liber

Complexul National Muzeal ASTRA anunta schimbarea orarului de vizitare a Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, între orele 9,00 - 17,00, începand cu 30 octombrie 2011. Interioarele gospodariilor vor fi închise, iar tarifele de vizitare sunt urmatoarele:
- Adulti - 10 lei
- Pensionari - 3,5 lei
- Elevi/studenti - 2 lei
Accesul în Muzeul în aer liber este posibil pe la poarta 1 (de la intrarea principala) si poarta 2 (din imediata apropiere a Hanului din Tulghes).

 

Va amintim ca acelasi orar, de marti pana duminica, între orele 9,00-17,00 îl urmeaza si Galeriile de arta populara, din cele doua sedii, cel din Muzeul în aer liber, respectiv Piata Mica, nr. 21 - Casa Artelor.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat
  Elevii vor primi vouchere culturale de minim 250 de lei: proiect legislativ adoptat de Senat

  Un proiect legislativ adoptat deja de Senat, prevede acordarea de vouchere culturale pentru elevi, de cel putin 250 de lei. Iată cum vor putea fi folosite aceste vouchere culturale.

  Dr. Mihai Craiu, despre copiii pandemiei: prezintă o ”serie întreagă de suferințe, dar nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională"
  Dr. Mihai Craiu, despre copiii pandemiei: prezintă o ”serie întreagă de suferințe, dar nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională"

  Nu este pentru prima oară când specialiștii trag un semnal de alarmă privind efectele negative pe care pandemia de coronavirus le are asupra copiilor. Medicul pediatru Mihai Craiu,...

  Primele imagini din noua casă a Adelinei Pestrițu. Unde își va crește fetița
  Primele imagini din noua casă a Adelinei Pestrițu. Unde își va crește fetița

  Adelina Pestrițu este una dintre acele vedete care a reușit să fie apreciată nu numai pentru calitățile ei fizice, ci și pentru modul în care reușește să construiască o...

  Imagini spectaculoase din noua casă a lui Jennifer Lopez. Mult mai mult spaţiu pentru familia ei
  Imagini spectaculoase din noua casă a lui Jennifer Lopez. Mult mai mult spaţiu pentru familia ei

  Jennifer Lopez şi partenerul ei, Alex Rodriguez, au vândut recent o proprietate din Malibu (California), dar se bucură de una în valoare de aproximativ 40 de milioane $...

  Dana Rogoz, dezvăluiri emoționante la noua emisiune a Andreei Marin:”Treci acasă! M-ai făcut de râs!”. Ce i-a spus tatăl ei și cum a schimbat-o pentru totdeauna
  Dana Rogoz, dezvăluiri emoționante la noua emisiune a Andreei Marin:”Treci acasă! M-ai făcut de râs!”. Ce i-a spus tatăl ei și cum a schimbat-o pentru totdeauna

  Dana Rogoz are 35 de ani și este una dintre cele mai apreciate artiste din România - actriță, influencer, creator de conținut - ea, este, în primul rând mamă a doi...

  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

  Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă
  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă

  Să reuşeşti să-ţi adormi bebeluşul în primele luni de viaţă poate fi o adevărată provocare. Plecând de la această problemă atât de comună în rândul...

  Ai o mașină de cusut nouă? 5 tipare de croitorie pentru începători
  Ai o mașină de cusut nouă? 5 tipare de croitorie pentru începători

  Învățarea unor tipare de croitorie ușoare pentru începători este prima abilitate de care are nevoie oricine vrea să folosească o mașină de cusut. Primele proiecte de...

  © 2023 Qbebe