Povestea lui Silviu, copilul autist, care s-a născut în comă și a devenit un geniu artistic

Bianca Petcu - Redactor Senior

Silviu este băiatul care a luptat cu moartea și care, odată ieșit învingător, a devenit geniu.

Daniela este mama lui Silviu, o femeie care a trecut prin clipe de coșmar, privindu-și copilul chinuit și conștientizând în cele din urmă că el nu va putea fi niciodată la fel ca toți ceilalți. „Silviu s-a născut în comă”, povestește Daniela, iar ulterior a dost dignostigat cu sindromul Asperger, supranumit și sindromul geniului.

Silviu este într-adevăr un geniu. „Micuţ fiind, cam de 4 anişori, Silviu se juca mult cu lego şi cu maşinuţele, realiza şosele şi construcţii complicate. Singur, în camera lui, ore în şir, uneori toată ziua. Apoi a început să deseneze zilnic, până la ora 22.00-23.00. Se uită pe laptop, apoi reproduce imaginile, în cele mai mici detalii”, menționează Daniela.

Silviu a realizat lucrări grandioase, precum “Cathedrale de Chartes”, “Plan general de Saline de Chaux”, basilica “Santa Susana” din Roma, “Opera Garnier”, “Chateau de Maisons Laffitte” şi multe, multe altele. „A fost o muncă destul de grea. Chateau de Chartres mi-a luat 4 zile. Non-stop. Mâncam, apoi petreceam ore în şir în faţa desenului”, mărturisește Silviu.

Silviu Braila sindrom Asperger

Băiatul, în vârstă de 22 de ani, a urmat Şcoala Waldorf şi Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, avându-l profesor pe regretatul Constantin Manole. Brăileanul nostru este un geniu în adevăratul sens al cuvântului, reușind performanța atingerii unui număr de peste 400 de lucrări până la momentul actual, printre care se pot regăsi harta Europei, color, la dimensiunea de 50x70 cm, în care sunt reprezentate principalele bătălii ale Primului Război Mondial, precum și harta Bătăliei de la Stalingrad, harta celui de al Doilea Război Mondial şi harta Debarcării în Normandia, din vara lui 1944.

„Silviu a absolvit Şcoala Waldorf în anul 2012, însă, înainte de absolvire, am avut o problemă. În Ajunul Crăciunului (2011), conducerea Şcolii Waldorf ne-a trimis o scrisoare în care eram înştiinţaţi că Silviu este corigent la limba română. Cu toate că Silviu avea profesor de sprijin. Am fost la IŞJ şi am luat legătura cu inspectorul care se ocupa de copiii cu dizabilităţi şi aşa am rezolvat problema. În al doilea semestru, i-au pus nota 6.00, ca să poată susţine capacitatea”, mai povestește mama lui Silviu.

Brăileanul a dus o luptă crâncenă, însă a reușit să iasă învingător: “Silviu s-a născut în comă, însă a fost un luptător. S-a născut cu hidrocefalie. Băiatul meu a avut, practic, zile; la spital mi s-a spus că, dacă depăşeşte pragul de două ore, atunci va trăi, dar va rămâne cu sechele - lucru care s-a şi întâmplat. Ne-am dat seama de asta când, la vârsta de 6 luni, Silviu nu stătea în funduleţ, ca alţi copii de vârsta lui, şi «îi pica capul» într-o parte, nu-l putea ţine drept. Avea echilibrul şi sistemul locomotor afectate”, povestește Daniela.

Niciun medic nu i-a dat șanse, însă norocul a fost de partea lui într-o zi. Silviu avea nevoie de un om cel puțin pe jumătate la fel de luptător precum este el:

„Până să facă recuperare, Silviu mergea pe vârfuri şi se învârtea pe loc, încontinuu - lucru specific autiştilor. Când toţi neuropsihiatrii nu-mi dădeau nicio şansă, dr. Dinu a reuşit să-mi dea speranţe, de aceea îi sunt recunoscătoare. În şase ani, a reuşit să-l facă pe Silviu un copil aproape normal. Am ajuns apoi la o clinică ce aparţine de Spitalul Socola, de la Iaşi, unde am urmat un tratament homeopat. Şi în prezent, Silviu merge regulat la psiholog şi urmează un tratament”, declară mama băiatului.

Astăzi, Silviu nu este la fel ca ceilalți tineri de vârsta lui, însă nimeni nu se mai îngrijorează de acest lucru. Astăzi, Silviu este un super-erou, mai bun decât ar fi putut spera vreodată că o să devină. Geniul lui continuă să uimească lumea - lumea lui imaginară, conturată din creion și viziuni uimitoare, este expusă la British Council, în București. Silviu este un exemplu că absolut orice este posibil, în viață, atât timp cât reușim să ne adunăm toate forțele și să credem cu adevărat în visele noastre.

“Sunt Silviu-Valentin Fătu, am 22 de ani şi sunt din Brăila, oraşul meu frumos de lângă Dunăre, cu o istorie minunată. Sunt un tânăr cu autism, care am avut şansa să adun în jurul meu oameni minunaţi, care mi-au fost alături în această călătorie. Nu a fost o călătorie uşoară, dar a meritat tot efortul. Am început prin a desena maşini şi şosele. Apoi totul s-a transformat în adevărate autostrăzi, oraşe şi, la final, un întreg glob pământesc. Îmi place să proiectez case în 3D pe calculator, unde fac design interior şi exterior, creez cele mai inedite grădini, străzi, clădiri şi maşini, până la cele mai mici detalii. Sunt absolvent al Liceului de Arte “Haricleea Darclee” din Brăila, astfel mi-am împlinit un vis care, acum patru ani, mi se părea de nerealizat. Sunt pasionat de istorie şi geografie şi mi-am educat talentul meu pentru desen, devenind, în acelaşi timp, o mare pasiune. Acum mă simt blocat; colegii mei au plecat la facultăţi, unii dintre ei s-au angajat, iar eu am rămas pe loc. Îmi doresc foarte mult să lucrez, să pot arăta lumii o altă faţă a autismului, să pot împărtăşi cu ceilalţi toate dorinţele, pasiunile şi visurile mele, să pot da speranţă tinerilor asemenea mie şi familiilor acestora, că nu este totul pierdut, că putem avea şi noi o şansă la o viaţă normală, că putem să trăim şi noi în această lume imperfectă. Încă mai am întrebări la care doresc să aflu răspunsul, iar pentru asta merg săptămanal la psiholog - care mi-a devenit o a doua familie. Părinţii mei minunaţi îmi sunt alături, cum au fost de fiecare dată, mă susţin în tot ceea ce fac şi îmi dau curaj să merg mai departe pe acest drum nesigur şi anevoios”.

Sursa: obiectivbr.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu
  O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu

  Despre meritele lui Albert Einstein în lumea științei s-au cunoscut din ce în ce mai multe detalii în ultimele decenii, în condițiile în care acest savant a...

  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.
  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.

  Patty Hernandez din Carolina de Nord (SUA) este mama a 15 copii, iar în prezent este însărcinată cu cel de-al șaisprezecelea. Descoperă din articolul de mai jos cum se...

  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea
  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea

  Piglet, un cățel din SUA născut orb și surd, oferă adevărate lecții de viață copiilor și adulților. Descoperă-i povestea parcurgând articolul de mai jos!

  Gina Pistol a născut! Smiley a devenit tătic!
  Gina Pistol a născut! Smiley a devenit tătic!

  Veste mare în showbiz-ul românesc! Gina Pistol a născut! Prezentatoarea emisiunii „Chefi la cuțite” a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este...

  A născut! Vedeta a devenit mămică pentru a cincea oară!
  A născut! Vedeta a devenit mămică pentru a cincea oară!

  Nimic nu se compară cu bucuria de a deveni mămică, iar Hilaria Baldwin a experimentat din plin acest sentiment de-a lungul anilor. Vedeta și soțul ei, celebrul actor Alec Baldwin, au...

  A născut! Actriţa a devenit mămică pentru a doua oară!
  A născut! Actriţa a devenit mămică pentru a doua oară!

  Leighton Meester, actriţă, model şi cântăreaţă americană, a născut recent cel de-al copil. Află mai multe despre ea!

  Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic
  Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic

  Să te confrunți cu cancerul este o experiență care lasă urme adânci la orice vârstă, dar mai ales în copilărie. Prin așa ceva a trecut și un băiețel din Marea...

  © 2022 Qbebe