Ultima oră! Cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Ce se întâmplă acum în secțiile de ATI

Bianca Geica - Redactor Senior

România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Spitalele fac față cu greu numărului de pacienți, care s-a dublat în ultimele săptămâni. Numai în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 200 de cazuri de viroze la copii, dublu față de medie. 

Secțiile de ATI sunt pline, iar medicii atrag atenția că, de această dată, virusurile gripale sunt mai agresive fiindcă au suferit mutații pentru a rezista în „competiție” cu COVID-19.

10% dintre copiii care ajung la spitale au insuficiență respiratorie

Ne confruntăm cu cel mai agresiv val de viroze în rândul copiilor, din ultimul deceniu. Potrivit unui reportaj realizat de Dig24, în ultimele 24 de ore au fost raportate 200 de cazuri, dublu față de media înregistrată până acum.

„Se consideră că e cel mai mare val de viroze din ultimii 10 ani. Înseamnă că ne așteptam la viroze care sunt amestecate. Din păcate, ce vedem în alte țări e o triplă epidemie. Avem foarte multe cazuri de Covid, gripă și multe infecții de sezon și rinovirusuri”, a explicat Sandra Alexiu, medic de familie, în reportajul „Pacient în România” realizat de Digi24.

Secțiile de ATI sunt pline, lucru deosebit de grav având în vedere că 10% dintre copiii care ajung la camera de garda a spitalelor au insuficientă respiratorie, deci au nevoie de oxigen.

Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate.

În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților "știți, nu e chiar atât de grav.." Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a explicat medicul Mihai Craiu, pentru Digi24.

Virusurile au devenit mai agresive din cauza COVID-19

Medicii spun că virusurile au devenit mai agresive și au suferit mutații în ultimii trei ani, pentru a supraviețui în „competiție” cu SARS-COV-2. Potrivit acestora, virusul care a umplut spitalele din România se numește VSR (virusul sincitial respirator), care provoacă bronsiolite și este periculos mai ales în rândul copiilor mici (bebeluși și nou-născuți prematur). VSR nu este un virus nou, doar că acum a provocat un număr record de cazuri nu doar la noi, ci și în restul Europei și chiar și în Statele Unite.

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să îi monitorzeze pe copii și să meargă la spital când observă că aceștia au probleme de respirație:

„Dacă respiră repede și... muncesc mult, aia nu se poate trata cu nimic. Trebuie să vii la spital. În principiu, trebuie să se uite la copil și să numere. Peste 50 pe minut, trebuie să vii la doctor. Creierul tău primește informația "bagă mare că n-am oxigen". Își pun pulsoximetru, toți ăștia au cifrele proaste fără să aibă Covid”, a precizat Mihai Craiu.

Încă din luna septembrie, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că acest sezon gripal va fi cel mai agresiv din ultimii ani. Medicii estimează că vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie anul viitor.

Surse foto: Image by peoplecreations on Freepik

Surse articol: digi24.ro, adevarul.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ultima oră! Un copil de 10 ani din Ploiești a murit la școală. I s-a făcut rău la ore și nu s-a mai trezit
  Ultima oră! Un copil de 10 ani din Ploiești a murit la școală. I s-a făcut rău la ore și nu s-a mai trezit

  Marți, 16 februarie 2021, a fost o zi fatidică pentru un copil de clasa a II-a. Acesta a leșinat în timpul orei de religie și nu s-a mai trezit.

  Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"
  Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"

  Mihai Craiu, un pediatru cunoscut din România avertizează despre pericolele bolilor virale din acest sezon rece. Medicul a anunțat că începând cu luna noiembrie, vom...

  Ultima Oră! Amenințare cu bombă într-un mall din București
  Ultima Oră! Amenințare cu bombă într-un mall din București

  Poliția Capitalei declară situație de urgență! Toată lumea a fost evacuată dintr-un mall din București!

  ULTIMA ORĂ! Un bărbat suspect de coronavirus a fugit din spital
  ULTIMA ORĂ! Un bărbat suspect de coronavirus a fugit din spital

  Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat azi, miercuri, 18.03, că Poliţia Capitalei a fost sesizată de reprezentanţii unei unităţi medicale din Bucureşti despre faptul ca un...

  ULTIMA ORĂ! Primul bebeluș din România născut cu coronavirus
  ULTIMA ORĂ! Primul bebeluș din România născut cu coronavirus

  Un bebeluș s-a născut cu noul coronavirus la Maternitatea din Sibiu. Mama sa, o femeie de 26 de ani, a fost diagnosticată cu Covid-19 încă de când era însărcinată,...

  Ultima oră! Un copil de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc din sectorul 6
  Ultima oră! Un copil de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc din sectorul 6

  Miercuri, în jurul orei 11.30, un apel la 112 a anunțat un accident: un copilaș de doi ani s-a prăbușit de la etajul 5 al unui bloc din București.

  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”
  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”

  În cadrul unei conferințe de presă din această seară, ministrul Educației, Sorin Cîmpenau a anunțat că elevii vor avea o vacanță de primăvară de o lună, din 2 aprilie...

  © 2023 Qbebe