Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

Andrada Popa

Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață. Este o etapă normală, dar obositoare și stresantă pentru părinți și copil. De aceea este indicat să fii bine informată despre care sunt principale remedii în ameliorarea colicilor . Nu de alta, dar panica nu a ajutat pe nimeni, iar informarea adecvată te va ajuta să găsești soluțiile potrivite bebelușului tău.  

 SIMETICONA

Simeticona este un agent tensioactiv care sparge bulele de gaz. Utilizarea ei în perioada dificilă a colicilor scade agitaţia. Este studiată şi folosită la scară largă, de mai mult de 50 de ani în activitatea practică. de tratare a simptomelor neplăcute provocate de balonare şi flatulenţă.
Indiferent că au drept cauză producţia crescută de gaze sau că a înghiţit mult aer în perioadele de plâns, simeticona îşi găseşte locul în calmarea crizelor de plâns ale bebelușului!

Utilizarea simeticonei se datorează proprietăţilor tensioactive ale acesteia:

 • scade tensiunea superficială de la suprafaţa bulelor de gaz
 • sparge bulele de gaz
 • ajută absorbţia sau eliminarea gazului la exterior.
 • ameliorează simptomele supărătoare precum: durere, crampe abdominale, eructatii, flatulență.

Ceea ce este foarte important la această vârstă este faptul că simeticona nu se absoarbe din tractul gastrointestinal, are un mod de acţiune exclusiv fizic. Nu interferează cu absorbţia nutrienților, deci nu are efecte secundare! În cazul sugarilor, indiferent că produc o cantitate mai mare de gaze (secundar imaturităţii tractului digestiv) sau înghit aer în timpul crizelor de plâns, simeticona este un ajutor preţios!

PROBIOTICELE

Etimologic denumirea ”probiotic” înseamnă "pentru viaţă". Elie Metchnikoff a fost primul cercetător care a studiat legătura între ingestia de iaurt (sursă de lactobacilli) şi longevitatea bulgarilor care-l consumau. Francezul Boulardii a remarcat că populaţia indigenă din Asia de Sud-Est mesteca coaja fructelor de litchi şi mangustan în timpul epidemiei de holeră, fără a se îmbolnăvi.

În viaţa intrauterină intestinul este steril. Odată cu prima gură de laptea bebelușului el începe să fie populat de bacterii, însă ajunge la o floră echilibrată abia în jurul vârstei de 3 ani. Este bine dovedit faptul că microbiota (flora intestinală) este un regulator al sistemului imun nu numai în intestin ci şi în întregul organism. Probioticele nu reprezintă altceva decât nişte tulpini de bacterii şi drojdii prietenoase. Dar să nu uităm că nu pot avea indicaţie universală, la pacienţii cu imunodeficienţe şi la prematuri putând fi periculoase.

Sunt două categorii de probiotice: lactobacillii şi saccharomycesboulardii. Aceste microorganisme ne ajută în procesul de digestie şi împiedică dezvoltarea altor specii ce ar putea afecta integritatea tubului digestiv. Ele acţionează prin mai multe mecanisme (intră în competiţie pentru hrană cu agenţii patogeni, împiedică adeziunea acestora, stimulează imunitatea). Pentru a fi eficiente ele trebuie să ajungă în intestin, deci să reziste atacului acidităţii gastrice.

Saccharomycesboulardii este unul dintre cele mai studiate probiotice ce şi-a dovedit cele mai eficiente beneficii terapeutice. Acţionează sub formă de floră tranzitorie, protejând sistemul intestinal şi determinând funcţionarea adecvată a acestuia, învederea restabilirii microflorei intestinale. Acţionează prin mai multe mecanisme:

 • interferează cu capacitatea microorganismelor de a coloniza şi infecta mucoasa,
 • modulează răspunsul imun,
 • stabilizează funcţia de barieră.

Ceaiurile

În ameliorarea colicilor sunt folosite și ceaiurile cu amestecuri de fenicul, chimen, anason, cătușnică, muşeţel. Deşi îl pot calma pe bebeluș, există şi dezavantaje. Pentru că, teoretic, bebelușul nu are nevoie în primele luni decât de lapte, fie el matern sau formulă. Utilizarea ceaiurilor duce la scăderea aportului de lapte (fiecare cantitate de ceai băută va înlocui aceeaşi cantitate de lapte). De asemenea, cele mai multe ceaiuri anticolici sunt îndulcite.

Prin urmare, nu apela la ceaiuri decât după ce îi ceri sfatul pediatrului. Și dacă el este de acord, limitează aportul de ceai oferit bebelușului la 4-5 lingurițe, de 2-3 ori pe zi, numai când colicile sunt acute și bebelușul nu s-a oprti din plâns timp de 15 minute. 

Gripe Water

Este un remediu tradiţional folosit din vechime. NU reprezintă altceva decât o soluţie cu bicarbonat de sodiu şi plante (fenicul, muşeţel, ghimbir, mărar, etc). Prima formă de gripe water folosită de bone în Anglia conţinea şi alcool. De altfel, în trecut, era practicată sedarea sugarului (încă de pe vremea lui Galen se folosea opiumul). În prezent nu se mai foloseşte alcool, dar citirea excipienţilor din preparate este utilă. În afara efectului de liniştire are şi dezavantaje: aduce un supliment de sodiu şi are o compoziţie variabilă în funcţie de producător.

Remediile homeopate

Tratamentele homeopate sunt eficiente numai atunci când sunt prescrise de un homeopat cu experiență, care oferă un remediu personalizat pe nevoile bebelușului și chiar ale mamei, dacă aceasta alăptează. Remediile homeopate nu au efecte secundare şi contraindicaţii, dar numai dacă sunt administrate bebelușului în condiții de siguranță și cu aprobarea pediatrului. 

Eliminarea principalilor alergeni din alimentaţia mamei

Dacă toate remediile nu au avut efect, se poate încerca eliminarea laptelui, ouălelor, grâului, alunelor şi a peştelui din alimentaţia mamelor care alăptează. Înaintea acestei decizii dure încearcă să eviţi alimentele care fermentează (varza, conopida, fasolea, citricele şi condimentele iuţi). Exclude şi cofeina, sucurile acidulate, chiar și sucurile de fructe, fie ele din comerț sau făcute în casă. 

Schimbarea formulei de lapte

Utilizarea unei formule hipoalergenice în cazul sugarilor alimentaţi artificial este asociată cu ameliorarea simptomelor. Schimbarea pe formula cu hidrolizat de proteină nu este justificată, nefiind susţinută de dovezi ştiinţifice. 

Întotdeauna întreabă doctorul înainte de a schimba formula, dar ți înainet de orice decizie de tratament a colicilor. 

Remedii în ameliorarea colicilor: soluția mămicilor reponsabile

O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) si probioticul SaccharomycesBoulardii (adjuvant activ). Astfel, Kebene Pro Baby protejează și regenerează bariera biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența.

 

Articolul urmator
Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
  Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

  Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator
  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator

  O fotografie a făcut înconjurul lumii de curând. O bebelușă născută prematur, pentru a cărei viață medicii s-au temut, își îmbrățișează fratele geamăn...

  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

  Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm
  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm

  Deshidratarea este o problemă care poate afecta indiferent de vârstă, iar în cazurile ușoare și medii se poate recurge și la utilizarea sărurilor de rehidratare. Acestea...

  „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
  „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

  O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

  Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
  Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

  Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

  Coșuri pe picioare: cauze și remedii
  Coșuri pe picioare: cauze și remedii

  Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

  © 2024 Qbebe