Metode de alinare a colicilor bebelușilor

Andrada Popa

Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și pe tine de plânsul lui. Etapa colicilor este una cât se poate de normală în dezvoltarea bebelușului și trebuie să îți spui că va trece. Însă, chiar dacă este o etapă pasageră, până la dispariţia acesteia, trebuie să știi că este foarte important ca tu să fii liniștită și calmă și să nu te panichezi atunci când o criză de colici își face simțită prezența. Poți încerca metode de alinare a colicilor exemplificate mai jos.

Reducerea stimulilor

Creaţi un mediu calm şi încercaţi să limitaţi vizitatorii şi expunerea la stimulii din mediul înconjurător după amiază. Reduceţi lumina şi vorbiţi-i sau cântaţi-i pe un ton mai jos. Nu folosiţi jucării zgomotoase.

Este foarte important să i se creeze micuțului un mediu cât mai confortabil, astfel încât agitați să nu îi declanșeze criza de colici, iar dacă, totuți, se declanșează, să nu existe un factor de stres în plus. Este ca și la noi, de altfel: atunci când te doare burta, dacă te confrunți și cu un alt disconfort, devii din ce în ce mai irascibil. 

Apropierea de părinţi

Atunci când este luat în braţe se simte în siguranţă, aude aceleaşi zgomote pe care le-a auzit 9 luni. ÎI poţi lua în braţe, îl poţi purta în sling sau doar mângâia. Apropierea este ceea ce doreşte. Inima mamei sale bătând, cea pe care a auzit-o atâta vreme în pântece este cel mai bun calmant.

Zgomotele albe

Zgomotele ritmice - ca cele date de aspirator, de uscător sau de maşina de spălat - de obicei îl pot linişti pe bebelușul agitat de colici. Muzica de leagăn sau muzica clasică, dar și orice fel de muzica ușoară în surdină, îl poate calma. Încearcă şi alte sunete care îl relaxează, precum zgomote de fundal, ca valurile mării, ciripit de păsări, șuieratul vântului. Există numeroase astfel de mixaje în aplicațiile de muzică. 

Infăşatul

Înfaşă copilul într-un pled sau o păturică poate fi o bună modalitate de calmare a colicilor bebelușului. Combinaţia dintre căldură şi poziţia pe care a avut-o în uter îl linişteşte. Se va simți mai relaxat, tocmai pentru că va avea, instinctiv, aceleași reacții emoționale și fizice precum în uterul mamei sale. 

Legănatul

Fie că te folosești de metoda clasică a bunicii de legănare pe picioare sau de cel mai nou leagăn pentru bebeluși, metoda legănatului nu prea dă greș. Mișcarea continuă induce o stare de calm bebelușilor și îi calmează instantaneu, ducându-i în lumea somnului într-o clipită.

Baia călduță

Nu este nimic mai calmant și mai relaxant decât o baie caldă. Este un adevăr general valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii. Iar la bebeluși efecte unei băițe calde sunt extraordinar de eficiente. Bebe are un nivel de energie scăzut, mai ales în primele 3 luni. De aceea doarme așa de mult. Iar o baie caldă nu numai că îi va oferi un ”masaj acvatic” asupra burticii supărate de colici, dar îl va obosi într-atât încât va adormi imediat după băiță, mai ales dacă îi faci și un masaj delicat. 

Plimbatul în cărucior sau cu mașina

Așa cum spuneam și mai devreme, mișcarea este un somnifer pentru bebe. De aceea, o criză de colici ar putea să aibă ca tratament o plimbare cu căruciorul sau cu mașina, care nu numai că îi va atrage atenția bebelușului de la disconfortul acestora, dar îl va duce repede în lumea somnului. De fapt, de cele mai multe ori, schimbarea de ambient este suficientă pentru a-l calma. 

Sânul sau suzeta

Unii sugari au tendinţa să sugă tot timpul, dar nu pentru că le e foame, ci pentru că îi linişteşte. Deși este controversată, în situații de criză, această metodă te poate ajuta să calmezi pe micuțul tău. Oferă-i o suzetă pentru vârsta lui sau chiar sânul tău, chiar dacă doar ce a mâncat. Vei vedea că nu va mânca mare lucru, dar se va liniști și va adormi.

Ajutorul unui membru al familiei

Din cauza epuizării fizice de cele mai multe ori în cazul unei crize de colici nu mai reuşeşti să calmezi copilul. Nefiind nici chiar tu calmă. Este foarte important ca tu să fii calmă, dacă vrei să ai succes să scapi pe bebe de o criză de colici. Așa că nu ezita să soliciți ajutorul unui membru al familiei, iar tu între timp să te asiguri că te odihnești și te liniștești. 

Este foarte important să nu încerci mai multe metode de alinare a colicilor bebelușilor. Ia-le pe rând, testează, cere sfatul pediatrului și vezi ce funcționează cel mai bine la bebelușul tău. Și, cel mai important, trebuie si ai multă răbdare şi să înţelegi că nu este o boală, ci doar adaptarea la viaţa exterioară.

Metode de alinare a colicilor: soluția mămicilor reponsabile

O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) si probioticul SaccharomycesBoulardii (adjuvant activ). Astfel, Kebene Pro Baby protejează și regenerează bariera biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor
  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor

  Perioada în care bebelușul are colici este extrem de dificilă pentru orice părinte. Statisticile arată că 1 din 4 nou-născuți se confruntă, în primele trei luni de...

  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

  Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

  Cât avocado le dăm bebelușilor?
  Cât avocado le dăm bebelușilor?

  Avocado este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este bogat în vitamine și minerale, conține foarte puțin zahăr și se pot realiza cu el o mulțime de rețete delicioase,...

  Noutăți Sanosan pentru curățarea blândă a pielii bebelușilor
  Noutăți Sanosan pentru curățarea blândă a pielii bebelușilor

  Drăgălași, cu un zâmbet adorabil și cu o curiozitate imensă de a descoperi lumea, bebelușii sunt o sursă de bucurie pentru părinți. Însă, pe cât sunt de curajoși...

  Metode de gătire sănătoase pentru mesele bebelușului
  Metode de gătire sănătoase pentru mesele bebelușului

  Pediatrii consideră intervalul cuprins între a patra și a șasea lună de viață a bebelușului „fereastra ideală” pentru debutul diversificării. Momentul trebuie ales...

  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor
  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor

  Ca proaspătă mămică, este firesc să te simți uneori copleșită de avalanșa de sfaturi și recomandări primite de la cei din jur despre cum ar trebui să îți îngrijești...

  Periuta de dinti clasica e istorie! Solutii moderne pentru igiena dentara a bebelusilor
  Periuta de dinti clasica e istorie! Solutii moderne pentru igiena dentara a bebelusilor

  Igiena dentara a bebelusilor este un subiect despre care nu se poate discuta niciodata prea mult. Orice parinte informat stie ca dintisorii copilului trebuie ingrijiti inca de la aparitia...

  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor
  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor

  Constipația este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tranzitului intestinal la copii. Știai că aproximativ 35% dintre micuți se confruntă cu această problemă? Cauzele sunt...

  © 2022 Qbebe