Care sunt cele mai interesante lucruri despre alăptarea bebelușilor?
Există o mulțime de curiozități pe care este bine să le știe mamele. Chiar dacă multe nu ajută în dezvoltarea bebelușului, este bine să fie bifate măcar drept statistici.
• Spre exemplu, sesiunea medie de alăptare durează aproximativ 16 minute și nu mai puțin de 75% dintre mame produc mai mult lapte la sânul drept. Acest lucru nu are o cauză anume, ci este pur și simplu o realitate.
• De foarte multe ori, femeile cu sânii mici își fac griji în legătură cu cantitatea de lapte pe care o vor da, însă vestea bună pentru ele este că vor putea produce suficient lapte în așa fel încât bebelușul să aibă hrană din belșug.
• Bebelușii știu din instinct cum să sugă, începând să o facă rapid și continuând cu un ritm lent și profund.
• Un alt lucru interesant despre acest proces atât de profund, este faptul că alăptarea este extrem de solicitantă pentru mamă. Aceasta consumă aceeași cantitate de energie pentru o sesiune de alăptare cum ar consuma dacă ar merge pe jos 11 km.
• Nu în ultimul rând, merită amintit faptul că laptele matern poate fi congelat și poate fi păstrat timp de 3-4 luni fără a-și schimbă proprietățile.
Care sunt cele mai importante întrebări pe care și le pun proaspetele mămici?
Există foarte multe întrebări pe care orice mamă și le pune. Spre exemplu, multe mame nu știu dacă pot alăpta după cezariană sau dacă laptele este bun pentru bebeluși. Din fericire, absolut toate mamele pot alăpta, fără să se țină cont de modul în care acestea nasc. În ceea ce privește calitatea laptelui, acesta este perfect pentru bebeluș, adaptându-se în funcție de nevoile acestuia. Este adevărat că există și femei care nu pot alăpta, însă numărul lor este destul de mic.
O altă întrebare arzătoare este dacă alăptarea doare, iar răspunsul poate să difere de la mamă la mamă. De regulă, alăptarea poate să producă disconfort, însă dacă poziția de supt este una corectă, procesul nu este dureros.
Fără doar și poate, procesul de alăptare este unul foarte complex iar numărul de întrebări pe care îl au mamele este și el foarte mare. Ceea ce trebuie să știe orice mămică aflată la primul său bebeluș este că frica de la început se va transforma într-o adevărată plăcere ulterior iar întrebările își vor găsi cu rapiditate răspunsul dorit, atâta vreme cât se ia decizia de a se alăpta la sân.