Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare

Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare

Bianca Geica - Redactor Senior

La începutul perioadei de alăptare, multe mămici se plâng de mameloane dureroase și iritate. Însă specialiștii spun că nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, întrucât este o problemă frecventă în rândul proaspetelor mămici, fiind întâlnită în 80-95% din cazuri.

De cele mai multe ori mameloanele dureroase apar din cauza atașării incorecte la sân a bebelușului sau pozițiilor greșite din timpul alăptării. Dar mai multe despre această problemă ne-a spus Anca Bălășoiu, moașă licențiată, membră a Comisiei de Moașe OAMGMAMR și coordonator la „Școala Mamei”, cu o experiență de peste 18 ani în domeniul medical. Ea fost de acord să răspundă celor mai des întâlnite întrebări mameloanele dureroase în cadrul unui live pe pagina de Facebook Qbebe, powered by Philips Avent.

Află de ce apar mameloanele dureroase în alăptare, dar și ce poți face pentru calmarea disconfortului!

mama care isi alapteaza bebelusul

Mameloane dureroase în alăptare

Este normal să simți disconfort în primele săptămâni de alăptare. Mameloanele sunt foarte sensibile în această perioadă, iar forța de sucțiune exercitată asupra locului provoacă durere, mai ales până ce canalele se desfundă și laptele începe să curgă ușor.

Durerea de mameloane debutează în primele zile de alăptare și atinge apogeul în cea de-a cincea zi. Începe să își reducă intensitatea în urmtoarele zile, iar la 2-3 săptămâni după naștere alăptarea nu mai trebuie să fie dureroasă. Dacă și după acest interval sfârcurile se crapă, sângerează și sunt foarte dureroase, este recomandat să ceri sfatul unui medic sau al unui consultant în alăptare.

Cauze pentru mameloane dureroase

Chiar dacă un ușor disconfort resimțit în primele zile de alăptare este normal, când apar durerile semnificative, aproape insuportabile, iar mameloanele devin tot mai dureroase și crăpate, este important să iei măsuri.

Printre cele mai frecvente cauze ale mameloanelor dureroase se numără:

  • Poziția incorectă în alăptare

În majoritatea cazurilor, mameloanele dureroase sunt cauzate de poziția incorectă de alăptare. Oferă-i bebelușului tău cât mai mult confort și o poziție a capului care să îi permită să se hrănească bine și să exercite forță de sucțiune necesară. Stai într-un fotoliu confortabil, cu o pernă care să îți susțină curbura spatelui și o pernă care să îți susțină mâna cu care ții copilul, și care să îl ridice la nivelul sânului tău. Bebelușul trebuie să stea pe o parte, cu întreg corpul către tine. Nu trebuie să fie nevoit să întoarcă deloc capul ca să ajungă la sân. Bărbia și nasul lui trebuie să atingă sânul tău. Mai poți încerca și poziția laterală, caz în care va fi necesar să te întinzi pe pat, stând pe o parte. Așază bebelușul cu fața spre tine, iar ca să îl ajuți să se simtă cât mai confortabil, poți să-l așezi pe o pernuță. Cel mic că trebui să sugă de la sânul care este pe pat.

mama care isi alapteaza bebebelusul in pat, in pozitia laterala

  • Bebelușul nu reușește să apuce corect sânul

Până când cel mic învață cum să își poziționeze buzele și gingiile durează câteva zile. Așa cum tu înveți cum să îți alăptezi copilul, și micuțul tău trebuie să se acomodeze cu acest mod de hrănire. Dacă observi, în schimb, că bebelușul tău nu reușește să prindă corect sânul, primul lucru la care trebuie să te gândești este că probabil nu și-a găsit încă o poziție de supt care să-l ajute să se simtă confortabil. Încearcă pe rând pozițiile de alăptare menționate anterior, iar dacă nu te simți bine în niciun fel, apelează la un specialist în alăptare sau la un consultant în lactație. 

  • Apariția ragadelor

Cele mai frecvente cauze ale mameloanelor dureroase sunt ragadele, care pe lângă faptul că fac inconfortabilă alăptarea, pot avea o influență negativă asupra producției de lapte și pot fi o poartă de intrare pentru angenții patogeni și bacteriile către canalele galactofore. În cazul ragadelor, sânul poate prezența fisuri, roșeață, durere.

  • Folosirea unei pompe de sân de proastă calitate

Este foarte importanata folosirea unei pompe de sân de bună calitate, așa că nu face rabat de la acest lucru! Altfel, există o mare posibilitate să te alegi cu vreo traumă ce va afecta în special mamelonul. Un consultant în lactație sau un alt specialist îți va recomanda cea mai bună varianta de pompă de sân pentru tine.

  • Există o infecție fungică la nivelul mamelonului

Când pielea din jurul mamelonului se descuamează, apare înroșirea, iar durerile din sân devin tot mai accentuate și sunt arzătoare, poate fi vorba de o infecție fungică. În această situație trebuie să iei neapărat legătura cu un medic, pentru tratarea cauzei. Pentru prevenirea apariției unei micoze la nivelul sânului, spală-te bine pe mâini inante să așezi copilul la sân!

  • Bebelușul are un fren restrictiv

Durerea mameloanelor mai poate apărea și atunci când bebelușul nu reușește să se atașeze corect la sân fiindcă are un fren lingual sau labial scurt, restrictiv. În astfel de cazuri, este nevoie de intervenția medicului pentru secționarea frenului în așa fel încât bebelușul să primească mai multe lapte.

  • Apariția unui vasospasm

Este foarte posibil să te confrunți cu un vasospasm dacă mamelonul are un aspect mai palid și începe să te doară intens de îndată ce începi să alăptezi, iar după aceea revine la aspectul obișnuit. Vasospasmul poate fi provocat de o traumă, de o compresie sau de o infecție fungică la nivelul mamelonului. În cazuri rare poate fi vorba despre sindromul Raynaud, ce afectează ambii sâni și care de regulă apare când sânul este expus la frig. Doar medicul îți poate da un diagnostic corect.

Mameloane întărite și dureroase

Mastita reprezintă una din principalele cauze pentru mameloanele întărite și dureroase, fiind o complicație infecțioasă ce poate apărea în primele șase luni de alăptare. Se manifestă prin durere la nivelul sânilor, febră, frisoane și o secreție gălbuie care se scurge din mamelon. Întărirea țesutului mamar este un alt semn al mastitei.

Mastita apare din cauza unui mamelon crăpat, care atrage infecția sau din cauza golirii incomplete a sânilor. De asemenea, folosirea unor pompe de sân de proastă calitate mai poate favoriza apariția infecțiilor, dar și blocarea canalelor galactofore (canlele care asigură trecerea laptelui din glandele secretoare către mamelon).

De obicei, în astfel de situații, cel mai indicat este să te prezinți la medic, care va efectua un examen clinic și te va întreba în legătură cu semnele și simptomele pe care le-ai remarcat. Tratamentul mastitei poate include antibiotice sau analgezice. Mai departe, medicul îți poate recomanda și un consultant în lactatie pentru sprijin și sfaturi.

Mameloane umflate și dureroase

Angorjarea sânilor, cauzată de hiperlactație (prea mult lapte), se manifestă prin umflarea excesivă a sânilor și durere locală. Pentru prevenirea acestor situații, specialișții recomandă alăptarea bebelușului ori de câte ori îi este foame, uneori chiar și înainte să i se facă foame sau la scurt timp după ce se trezește, fiindcă suptul va fi mult mai lent și va stimula producția lactată. Adoptă o poziție corectă de alăptare, în așa fel încât cel mic să apuce corect sânul și să se simtă cât mai confortabil. Folosește o pompă de alăptare pentru extragerea laptelui în exces, după alăptare. Pompă trebuie utilizată la o putere moderată, în așa fel încât să se evite riscul de reumplere bruscă a sânului din cauza unei goliri prea rapide.

Tratament pentru mameloane dureroase

Dacă suferi de mameloane dureroase, iritate, specialiștii au o veste bună: nu trebuie să intrerupi alăptarea bebelușului tău, fiindcă există câteva metode pentru calmarea și protejarea mameloanelor, în așa fel încât să îți poți hrăni în continuare puiul, fără disconfort.

  • Folosește un unguent pentru mameloane

Unguentele pot ameliora iritațiile de la nivelul mameloanelor și pot calma senzația neplăcută de durere și/sau usturime. De asemenea, unguentele mai au și rolul de a preveni apariția fisurilor și a rănilor mici, contribuind în același timp la calmarea și vindecarea pielii. Nu trebuie să îți faci griji, fiindcă majoritatea unguentelor pentru mameloane sunt hipoalergenice, deci nu vor dăuna bebelușului. Curață ușor mameloanele înainte de a aplica unguentul, apoi masează ușor o cantitate cât un bob de mazăre.

  • Folosește protectoare pentru mameloane

Pentru protejarea mameloanele dureroase și pentru a accelera vindecarea rănilor, mai poți folosi plasturi speciali pentru sân. Au o textura moale și reduc la minimum contactul cu îmbrăcămintea și sutienul. Distribuie presiunea uniform și protejează sânii inflamați.

  • Aplică niște comprese calde

Înmoaie o cârpă curată și moale în apă caldă. Fixeaz-o pe sânul dureros pentru câteva minute timp de 10 minute, înainte de fiecare alăptare. Mai poți face și dușuri călduțe, insistând asupra sânului care îți creează disconfort.

  • Poți aplica și gheață sau comprese cu apă pentru ameliorarea durerii

Învelește câteva cuburi de gheață într-un prosop și aplică pe zonele inflamate, masând foarte ușor. Nu ține compresa rece mai mult de 5-10 minute într-un loc. Poți să repeți procesul de mai multe ori pe zi, până când vezi că aspectul mamelonului se îmbunătățește.

Recomandările specialistului pentru mameloane dureroase

Cel mai bun tratament este prevenția, așa că Anca Bolocan vine în ajutorul tău cu câteva sfaturi pentru mameloanele dureroase. De asemenea, am rugat-o să ne spună părerea și despre remediile naturiste și despre cât de eficient sunt, de fapt, în tratarea mameloanelor dureroase!

  • Folosește o pompă de sân de calitate

În primul rând, se recomandă folosirea unei pompe de sân de calitate, cum sunt cele electrice sau manuale de la Philips Avent, de exemplu. Este recomandat să o cumperi cu câteva săptămâni înainte de folosirea propriu-zisă, pentru a te obișnui cu ea și pentru a fi sigură că ai ales modelul cel mai confortabil pentru tine.

femeie care foloseste o pompa de san

În funcție de nevoile tale, alege fie o pompă manuală, fie una electrică. Noi te sfătuim să optezi pentru o pompă electrică, fiindcă stimulează lactatia și o menține la un ritm constant prin sucțiune, lucru care nu se întâmplă întotdeauna în cazul pompelor manuale. Pompele pentru sân manuale sunt, în general, recomandate mamelor care mulg lapte o dată pe zi.

Materialul cupei pompei de sân este foarte important. Asigură-te că pentru nicio componentă a pompei tale de sân nu s-a folosit Bisfenol A (BPA). De asemenea, alege produse de calitate, rezistente, care să facă față temperaturilor extreme, pentru că recipientele de lapte se țin la congelator și cupa pentru pompă trebuie sterilizată în apă fierbinte.

  • Nu apela la remedii naturiste pentru calmarea mameloanelor dureroase

În loc să apeleze de îndată la un medic sau să aleagă tratamente care se găsesc în orice farmacie, multe mămici ajung să apeleze la remedii naturiste, precum foile de varză, pentru tratarea diferitelor problmele legate de sâni, în alăptare. Specialistul nostru nu recomandă astfel de remedii ca tratament, mai ales că foile de varză, de exemplu, pot avea urme de pesticide și bacterii, care dacă mamelonul este iritat sau crăpat, pot pătrunde în canalele galactofore cauzând probleme destul de neplăcute.

„Nu s-a demonstrat științific că foile de varză ar avea vreun efect benefic, dar unele mame au declarat că le-ar fi fost utile. Ar trebui să ne gândim că foile de varză pot avea urme de pesticide, bacterii sau paraziți. Aș spune că ar fi bine să le evităm, mai ales că avem atâtea metode la îndemână pentru tratare. Eu nu recomand folosirea foilor de varză pentru tratarea mameloanelor dureroase, nici măcar în mastită!”, recomandă Anca Bălășoiu.

  • Mergi la medic în caz de febră și infecții

Dacă nu observi nicio ameliorare, mergi de urgență la medic, în special dacă faci febră, mameloanele devin infectate, iar durerea este insuportabilă. Însă dacă previi sau corectezi formarea rănilor la nivelul mameloanelor, pot scapă de disconfort și fără să ajungi la medic, explică specialistul nostru.

Așadar, nameloanele dureroase au aproape întotdeauna legătură cu tehnică greșită de alăptare. Sperăm că sfaturile și recomandările specialistului Anca Bălășoiu în legătură cu mameloanele dureroase să îți fie de ajutor!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Bălan, confesiuni dureroase despre tatăl ei: „Mă bătea. La 18 ani am fugit de acasă”. Ce a răspuns Săndel Bălan
    Andreea Bălan, confesiuni dureroase despre tatăl ei: „Mă bătea. La 18 ani am fugit de acasă”. Ce a răspuns Săndel Bălan

    Andreea Bălan este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. A cunoscut succesul cu trupa Andre și a reușit să se mențină în topurile muzicale chiar și...

    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat
    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat

    Kailey Pool are 18 ani și este studentă la cinematografie digitală. A născut primul ei copil la 16 ani și refuză să se lase afectată de cei care o hărțuiesc pe Internet și o...

    6 cupluri din zodiac care au cele mai dureroase despărțiri
    6 cupluri din zodiac care au cele mai dureroase despărțiri

    Printre obstacolele pe care le poți avea când te-ai aștepta mai puțin se află și despărțirea de persoana iubită. Dacă pentru unele cupluri despărțirea are loc fără emoții...

    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”
    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”

    Invitat recent la un interviu pentru un cunoscut podcast din SUA, Prințul Harry a vorbit despre dorința sa de a-și crește copiii diferit de cum a fost crescut el și nu s-a ferit să...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist
    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

    Printre cele mai importante provocări cu care te poți confrunta când ești părinte se numără și aceasta: să-ți convingi copilul să meargă seara la culcare. Astfel, pe...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    © 2024 Qbebe