Sfaturi expirate despre alăptare pe care nu trebuie să le mai iei în seamă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sfaturile despre alăptare îți vor veni din toate direcțiilor odată ce te pregătești să devii mamă sau ești proaspătă mămică. Însă în realitate multe dintre ele nu mai sunt de actualitate și nu ar trebui să le iei în seamă. Citește-le în continuare cu atenție și păstrează informațiile care îți sunt de folos.

Sfaturi expirate despre alăptare

Toată lumea are o rudă care dorește să acorde sfaturi nesolicitate despre parenting în timpul întâlnirilor de familie, dar este cu atât mai neplăcut când subiectul vizează sânii tăi. Alăptarea este un subiect fierbinte în rândul tuturor în prezent și de aceea este de ajutor să cunoști sfaturile expirate despre ea. Chiar dacă studiezi și te documentezi cât de mult poți, te informezi cu privire la pozițiile în care să îți ții bebelușul, durata pentru care să sugă, ajungi să discuți și cu prieteni sau rude care au făcut în trecut acest lucru și consideri că au experiență. Până la urmă este important să îți asculți instinctul de mamă și să alăptezi în condițiile pe care le consideri corespunzătoare. Iată ce spun experții în alăptare cu privire la sfaturile pe care nu trebuie să le mai iei în seamă:

1. Hrănirea cu biberonul va crea confuzie copilului

Nu trebuie să te îngrijorezi că hrănirea cu biberonul va deranja alăptarea copilului. Bebelușii au abilitatea să recunoască diferența dintre acțiunea de alăptare și cea de supt din biberon fără să intre în confuzie. Mamele care alăptează și care își doresc să suplimenteze mesele copilului pot introduce biberonul între 2-6 săptămâni de viață.

2. Trebuie să alăptezi bebelușul pentru o durată de x minute

Asistenta obstetricală și consultantul în lactație Tori Hamilton, la rândul ei mamă de 3 copii, spune că “durata de timp pentru care copilul stă la sân nu contează cel mai mult, este important să existe semne de transfer bun al laptelui, să nu existe durere, copilul să ude/murdărească scutecul, să crească în greutate și să fie relativ liniștit. Un bebeluș care suge 10 minute poate să primească mai mult lapte decât unul care suge o oră jumătate.”

sfaturi expirate despre alaptare

4. Nu poți alăpta dacă ești bolnavă

Dacă strănuți și îți curge nasul nu înseamnă că ești inaptă pentru alăptare. Poți alăpta și sunt șanse mari să îți fi expus bebelușul la boală înainte de apariția simptomelor. Nutrimentele din laptele matern îl vor ajuta să combată boala.

5. Mameloanele artificiale nu sunt bune

Andrea Tran, asistentă și consultant în lactație, spune că a primit această informație de la unul dintre consultații în lactație din spital “obișnuiam să spunem mamelor că mameloanele artificiale sunt nocive pentru alăptare. Știm acum că ele pot fi un instrument important în unele situații de alăptare. Situația mea a fost că aveam mameloanele inversate. Iar mamelonul artificial i-a oferit fiului meu ceva de care să se prindă de câteva ori.”

6. Sânii mici nu vor produce destul lapte

Nu trebuie să ai sâni gigantici pentru a oferi nutriția adecvată bebelușului tău. Țesutul mamar care conține canalele galactofore crește în timpul sarcinii. Acest țesut nu are legătură cu mărimea sânilor.

7. Trebuie să respecți un program

Andrea Tran explică și că “mamele obișnuiau să fie încurajate să alăpteze după un orar, iar acum li se recomandă să își hrănească bebelușul când dă semne de foame.“ Tori Hamilton completează “bebelușii ar trebui hrăniți conform indiciilor pe care le manifestă tot timpul. Singurul lucru pentru care trebuie să se îngrijoreze mamele este să își supravegheze bebelușul, nu ceasul. Programul poate să le determine să împartă neatente mesele, ceea ce poate conduce la stagnare în greutate la bebeluș, respectiv scăderea lactației la mamă.”

8. Nu poți rămâne gravidă dacă alăptezi

Poate ți s-a spus că alăptarea este o metodă de contracepție, dar nu se cunoaște cu siguranță acest lucru. Imediat ce revine menstruația poți rămâne însărcinată. Dacă nu dorești să concepi imediat, trebuie să discuți cu medicul despre metode de contracepție.

7. Hrănește bebelușul o perioadă de timp egală la ambii sâni

Consultantul Andrea Tran își amintește că “atunci când am devenit consultant în lactație, în urmă cu 25 de ani, le spuneam mamelor că este important să alăpteze o perioadă egală de timp la ambii sâni la fiecare mamă. Acum știu că acest sfat nu funcționează la fiecare alăptare.“ Unele mame au lapte din abundență și poate fi mai bine pentru ele să hrănească bebelușul pe câte o parte la fiecare masă. “Le spunem acum mamelor să își lase bebelușul să sugă pe prima parte înainte să treacă la a doua. De asemenea, le spunem că bebelușul poate să nu sugă aceeași cantitate pe ambele părți și poate să nu vrea deloc a doua parte.”

8. Bebelușul va deveni prea atașat de tine

Este posibil să fi auzit că timpul petrecut la sân va determina bebelușul să fie răsfățat. De fapt, hrănind bebelușul îl ajuți pe termen lung. Studiile au demonstrat chiar că acei copii care sunt alăptați ajung mai independenți ulterior în viață.

9. Nu expulza laptele când ai sânii angorjați

Andrea Tran spune că “obișnuiam să spunem mamelor să nu exprime laptele când sunt angorjate la început. Credeam că asta va încuraja lactația. Acum știm că dacă sânii unei femei se umplu prea mult în angorjare și nu există o calmare a acelei presiuni pot fi distruse celulele producătoare de lapte, ceea ce poate conduce la producție precară de lapte pe termen lung.”

sfaturi expirate despre alaptare

10. Trebuie să bei lapte ca să produci lapte

O alimentație echilibrată care conține fructe, legume, cereale și proteine ajută mamele să producă laptele de care copiii au nevoie. Nu trebuie să bei doar lapte.

11. Folosește pompa și aruncă laptele dacă ai mastită

Tori Hamilton subliniază că “Mastita nu este infecțioasă, este perfect sigur să continui alăptarea bebelușului. Chiar este recomandat să alăptezi mai mult, deoarece bebelușii sunt mai eficienți în extragerea laptelui comparativ cu o pompă de sân. Laptele acumulat poate cauza un abces la sân fără eliminarea sa frecventă.“

12. Sânii se vor lăsa

Alăptarea este învinuită pentru aspectul inestetic pe care îl dobândesc sânii, dar nu este neapărat cazul. Odată ce ți-ai înțărcat bebelușul, sânii tăi vor reveni la mărimea normal, cu excepția situației în care ai acumulat sau ai pierdut o greutate mare.

13. Laptele produs de mamă după vârsta de 1 an nu mai are valoare nutritivă

Tori Hamilton spune că “laptele matern se modifică odată cu creșterea bebelușului și continuă să contribuie la nutriția sa. În plus, poate stimula imunitatea sa, îl poate calma, reprezintă un tampon nutritiv pentru copiii mofturoși sau cei care se îmbolnăvesc des și crește dezvoltarea intelectuală.” Dacă nu reușești însă să ajungi să alăptezi un an sau mai mult, nu înseamnă că ești o mamă rea; atâta timp cât bebelușul este hrănit, fericit și sănătos înseamnă că te descurci bine.

Indiferent de situație, în cazul în care ai nelămuriri cel mai bine este să obții sfaturi și informații avizate de la un medic sau un consultant în lactație.

Surse:www.romper.com,https://northstatesind.com,www.webmd.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Momentul în care mi-am dat seama că trebuie să pun punct căsniciei mele
  Momentul în care mi-am dat seama că trebuie să pun punct căsniciei mele

  Soțul meu este un om bun, muncitor, loial, așa că nu vreau sub nicio formă să îl descriu ca pe un personaj negativ. Cu toate acestea, nu pot să nu mă gândesc la ceva ce...

  Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie
  Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie

  În urma unei sesizări primite de la un părinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la un after school din București....

  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?
  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?

  Cercetătorii danezi au reușit să descopere câte minute este nevoie să stăm lângă o persoană, pentru a contracta virusul, de fapt. S-a ajuns la o concluzie care ne oferă o...

  Este oficial, cei mici s-au întors la școală. Ce măsuri de siguranță trebuie să iei pentru imunitatea copilului
  Este oficial, cei mici s-au întors la școală. Ce măsuri de siguranță trebuie să iei pentru imunitatea copilului

  Odată cu eliminarea restricțiilor împotriva COVID-19, micuții noștri au revenit la viața pe care o aveau înainte de starea de alertă. Nu mai sunt obligați să poarte...

  Fă cunoștință cu cei mai frumoși bebeluși! Nu-ți mai iei ochii de la ei
  Fă cunoștință cu cei mai frumoși bebeluși! Nu-ți mai iei ochii de la ei

  Ei sunt cei mai frumoși bebeluși. Bebeluși de la care nu îți mai vine să-ți iei ochii, copii care mulțumită trăsăturilor deosebite, parcă desprinse din povești, au devenit...

  Când și cum ne dăm seama că trebuie să mergem cu cel mic la logoped?
  Când și cum ne dăm seama că trebuie să mergem cu cel mic la logoped?

  Când începe copilul să vorbească? Fiecare părinte este nerăbdător să își audă prichindelul rostind primele cuvinte. Tresare la fiecare gângurit și simte o...

  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare
  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare

  Problemele în alăptare pot fi identificate cu ușurință prin observarea modificărilor care apar la nivelul sânilor. Dacă observi sâni de mărmi diferite sau cu...

  Laura Cosoi, despre alăptare: ”De fiecare dată când puneam copilul la san, aveam senzația că mai nasc o dată”
  Laura Cosoi, despre alăptare: ”De fiecare dată când puneam copilul la san, aveam senzația că mai nasc o dată”

  Alăptarea, în special alăptarea în public, continuă să fie un subiect tabu în zilele noastre, iar Laura Cosoi, care de curând a devenit mămică pentru a două...

  © 2023 Qbebe