Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Din grija pentru copilul tau
Burtici fericite

Și tăticii “alăptează”. Un studiu recent dezvăluie că și tații trec prin aceleași schimbări ca mămicile când se naște bebelușul

Conform unui studiu recent, tații trec prin aceleași schimbări ca mămicile atunci când se naște bebelușul, iar responsabili sunt și de data aceasta tot hormonii. Află în continuare ce anume a implicat acest studiu și la ce concluzii au ajuns oamenii de știință.

Studiu despre tăticii care “alăptează”

Conform unui studiu de amploare realizat de Universitatea din Otago, se justifică faptul că tații bebelușilor nou-născuți ajung să se manifeste uneori puțin sentimental. Se pare că organismul lor este invadat de aceleași substanțe cu care are de-a face o mamă care alăptează.

Astfel, rolul pe care îl joacă hormonul prolactină în susținerea atașamentului mamei față de bebelușul nou-născut a fost studiat îndelung, însă nu este încă înțeles motivul pentru care și la tați se observă niveluri mari de prolactină.

Dr.Kristina Smiley din partea Universității din Otago și echipa sa internațională au demonstrat de asemenea modul în care hormonul ajută bărbații să creeze o conexiune cu copiii lor în cadrul unui studiu desfășurat pe o perioadă de 2 ani, publicat recent în renumita revistă Cell. Specialistul susține că deși se știa faptul că nivelul de prolactină crește în rândul viitorilor tați, nu existau dovezi concrete că se întâmplă acest lucru.

taticii alapteaza

Echipa de cerecetare din Otago a colaborat cu o echipă din Suedia pentru a studia comportamentul parental al șobolanilor și al șoarecilor – în vreme ce șobolanii masculi nu s-au implicat deloc în îngrijirea bebelușilor, șoarecii masculi le-au purtat de grijă puilor lor. “Modul în care creierul secretă prolactină și reglează cantitatea secretată în întregul corp funcționează diferit la aceste animale. Rezultatele arată că șobolanii au un nivel cu adevărat redus de prolactină, în vreme ce șoarecii au un nivel ridicat și indică dacă oferă grijă parental sau dimpotrivă”.

Oamenii de știință au intervenit și le-au oferit șoarecilor un nivel redus de prolactină, astfel încât creierele lor să nu poată reacționa față de acest hormone, făcând inversul pentru șobolani. Ca urmare, șoarecii masculi au renunțat să își îngrijească puii, în vreme ce șobolanii masculi au început să dezvolte tipare paterne.

Nu înseamnă neapărat că un nivel crescut de prolactină în rândul bărbaților va conduce neapărat la o afectivitate crescută “ipotetic, așa poate părea, dar trebuie să nu uităm că nu se modifică doar acest hormon în organism. Am demonstrat că prolactina este necesară și că ai nevoie de ea și că poți activa sau dezactiva îngrijirea paternă, dar nu trebuie să uităm de tabloul de ansamblu, care implică și alte schimbări hormonale”, subliniează Dr.Smiley.

Schimbarea nivelurilor acestor hormoni este mai dificil de urmărit la oameni. Dacă gravidele trec printr-o serie de teste și investigații hormonale, tații nu beneficiază de același tratament. Nivelul de testosterone are tendința să scadă în timpul paternității, pe măsură ce prolactina crește. Nu se cunoaște însă modul în care interacționază acești hormoni, iar cercetătorii intenționează să investigheze să afle răspunsul și la alte întrebări.

De asemenea, Dr.Smiley a discutat și despre diferențele dintre depresia post-partum/postnatală și tulburările de dispoziție și modul în care sunt diferite de tulburări similare la cei care nu au copii, în baza investigațiilor imagistice ale creierului. Această diferență este important în contextul tratamentului, deoarece depresia post-partum este diferită de depresia obișnuită. Specialistul susține că schimbări similare în starea de dispoziție au fost observate și la tați, însă nu sunt încă înțelese, doarece nu se cunoaște modul în care funcționează atașamentul patern pe deplin.

Sursa:www.stuff.co.nz

7 etape bizare in dezvoltarea bebelusilor. Toti trec prin ele!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

  Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

  Tăticii sunt părinți mai fericiți decât mamele, conform unui studiu
  Tăticii sunt părinți mai fericiți decât mamele, conform unui studiu

  Cercetătorii au ajuns la concluzia că tații se simt mai fericiți decât mamele atunci când petrec timp cu ai lor copii!

  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult
  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult

  Un nou studiu confirmă lucrul pe care îl știm, oarecum, cu toții: părinții își vor face griji pentru noi zi și noapte, pe tot parcursul vieții.

  Studiu: și tații suferă de depresie postnatală
  Studiu: și tații suferă de depresie postnatală

  Aveați impresia că numai mămicile trec printr-o perioadă dificilă după nașterea unui copil? Uite care sunt ultimele concluzii trase de specialiști în ceea ce privește...

  STUDIU: Tăticii cu chelie au șanse mai mari să se îmbolnăvească de o formă mai gravă de COVID-19. Iată explicațiile!
  STUDIU: Tăticii cu chelie au șanse mai mari să se îmbolnăvească de o formă mai gravă de COVID-19. Iată explicațiile!

  Un nou studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Brown arată că bărbații care suferă de calviție au șanse semnficativ mai ridicate de a contracta Covid-19. Se pare...

  4 lucruri care se petrec cu cariera ta dupa ce ai un copil. Toti parintii trec prin ele
  4 lucruri care se petrec cu cariera ta dupa ce ai un copil. Toti parintii trec prin ele

  Sa ai copii este minunat, dar cand trebuie sa te intorci la munca dupa aceea, e destul de dificil.

  În ciuda aparențelor, pisica ta chiar te iubește, spune un studiu recent
  În ciuda aparențelor, pisica ta chiar te iubește, spune un studiu recent

  Pisicile sunt animale ciudate și singuratice, care au preferințe specifice și nu par la fel de implicate în relația cu stăpânii lor, asemenea câinilor. Cu toate...

  © 2019 Qbebe