Stimularea lactației după nașterea prin cezariană

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea pe lume a copilului, cele mai multe mămici își fac probleme dacă vor avea suficient lapte pentru a-l hrăni corespunzător. Iar dacă o mamă este nevoită să nască prin cezariană, stresul legat de capacitatea de a-și alăpta bebelușul crește semnificativ. Cu toate acestea, așa cum vom afla și din articolul de mai jos, specialiștii ne sfătuiesc să avem răbdare, să ne lăsăm corpul să-și facă „treaba” și să ținem cont de câteva sfaturi deloc complicate. Toate acestea ne vor demonstra faptul că lactația este un proces ce poate fi stimulat fără probleme chiar și după cezariană. De aceea, nu este cazul să vă faceți prea multe griji, ci să încercați să petreceți cât mai mult timp cu bebelușul vostru. Veți vedea că puțină relaxare și contactele corporale repetate cu micuțul vor stimula și ele lactația, iar bebe va primi, treptat, cantitatea necesară de lapte.

Ce poate afecta negativ procesul de lactație după cezariană

Fie că este o intervenție planificată anterior, fie că se întâmplă neprogramat, mamele care nasc prin cezariană se pot confrunta cu mai multe probleme. Din păcate, acestea vor avea consecințe negative și asupra lactației.
Iată-le pe cele mai importante:
1.Durerile postoperatorii și prevenirea unor eventuale complicații sunt tratate cu tot felul de medicamente, care influențează procesul de lactație (de exemplu, sunt unele medicamente ce pot reduce volumul laptelui matern). De altfel, acestea ajung în laptele matern, dar medicii sunt părere că nu vor avea efecte adverse semnificative asupra bebelușului. Cel mult, ne asigură ei, bebelușii care sunt alăptați la câteva ore după cezariană pot avea o stare de somnolență mai accentuată.
Cu toate acestea, mamele trebuie să se gândească la cât de important este ca bebelușul lor să fie alăptat cât mai curând, iar ele nu trebuie să renunțe la medicamentele pentru diminuarea durerilor, întrucât acestea vor ajuta ca nivelul oxitocinei din corp să revină la niveluri normale și așa lactația poate fi stimulată după cezariană.

2.Mamele pot fi afectate de stres
S-a constatat că cele mai multe femei care nasc prin cezariană sunt tensionate și suferă de anxietate. Acest lucru va influența negativ procesul de formare a laptelui matern (lactogeneza), în condițiile în care oxitocina nu va fi eliberată în organism în mod corespunzător și va crea dificultăți în declanșarea lactației.

3.Este recomandabil ca mamele sa alapteze cat mai curand dupa cezarianaDin cauza durerilor și a stărilor postoperatorii, mamelor le poate fi dificil să se mobilizeze și să-și poată alăpta imediat bebelușul
După cezariană, multe mame au dureri, dar și stări de amențeală și de slăbiciune provocate nu numai de anestezie, ci și de eventuale pierderi de sânge. Din acest motiv li se poate părea copleșitor să își alăpteze bebelușii.
Important este însă fie conștiente de beneficiile pe care le are alăptarea la sân atât pentru micuții lor, cât și pentru ele și să accepte să fie ajutate și sfătuite pentru a putea să realizeze acest demers cât mai curând după cezariană.
În plus, există numeroase metode simple, prin care lactația poate fi stimulată după cezariană.

Citește și: Alaptarea dupa cezariana: informatii si sfaturi utile

Sfaturi pentru stimularea lactației după cezariană

Înainte de a vedea ce s-ar putea face pentru stimularea lactației după o asemenea intervenție, este necesar să știm că fluctuațiile hormonale declanșate de separarea placentei de uter sunt cele care transmit semnalul că sânii tăi pot secreta lapte. De asemenea, acest semnal apare atât în cazul nașterilor pe cale naturală, cât și în cazul nașterilor prin cezariană.
Prima dată după naștere, apare colostrul. Acesta conține însă substanțele nutritive necesare pentru bebeluș și le va fi de mare folos în special celor născuți prematuri. Abia după un interval de 48-72 de ore sau chiar mai mult se va declanșa așa-numita „lactație matură". Aceste fenomene sunt valabile și pentru mamele care au născut prin cezariană.
Medicii ne sfătuiesc, inclusiv în cazul unei nașteri premature prin cezariană, când bebelușul este pus în incubator, ca acesta să primească lapte matern. Nu numai că astfel va putea câștiga mai repede în greutate, dar îi va fi stimulat și sistemul imunitar. În ceea ce o privește pe mamă, alăptarea în aceste condiții îi va stimula lactația, chiar dacă inițial se va face în cantități foarte mici și o va ajuta să se refacă mai repede.
Pentru ca lactația să poată fi stimulată cât mai eficient după cezariană, specialiștii recomandă următoarele:
1.Alăptarea bebelușului cât mai curând după naștere
Chiar dacă bebelușul este separat de mamă după cezariană, așa cum s-a menționat anterior, este esențial ca acesta să primească lapte matern cât mai rapid. Desigur, într-o primă fază, se poate recurge la o pompă de lapte, dar treptat micuțul trebuie să vină în contact cu mama.

Dupa cezariana se poate folosi o pompa de lapte
Procedându-se așa, nu numai că procesul de lactație va fi stimulat (s-a demonstrat că inclusiv plânsul bebelușului și contactul cu corpul mamei stimulează lactația), dar și nivelul de anxietate, cu care multe mămici se confruntă după o naștere prin cezariană, se va reduce considerabil. Practic, bebelușul va primi stimulii necesari pentru a se familiariza cu suptul, iar mamei îi va crește nivelul de oxitocină din organism. Treptat, se va observa cum cantitatea de lapte va crește.

2.Să alăptezi cât mai des
Se recomandă ca bebelușul să fie hrănit cam la fiecare 2 ore pe timpul zilei și după fiecare 4 ore pe parcursul nopții. Ideal este să ajungi cam la 10-12 alăptări în intervalul de 24 de ore.
Dacă îți vei alăpta bebelușul des, vei reuși nu numai să-ți crești lactația, dar și să-i furnizezi cantitatea necesară de substanțe nutritive din lapte.

3.O pozitie confortabila de alaptat poate stimula lactatia dupa cezarianaÎncearcă să-ți găsești o poziție cât mai confortabilă pentru alăptat
La început, incizia cezarienei te va pune în dificultate în găsirea unei poziții care să-ți fie cât mai comodă pentru a putea să-ți alăptezi puiul așa cum trebuie.
Nu te feri să ceri sfatul unui specialist și încearcă singură să testezi ce poziție vă poate avantaja mai mult. Iată doar câteva exemple:
• Dacă stai în pat, pune-ți în poală niște perne (pentru a-ți proteja incizia) și așează-l pe bebeluș pe ele, cât mai aproape de nivelul sânilor. Poți încerca și să te așezi în lateral dacă ai senzația că fluxul laptelui ar fi mai bun în această poziție.
• Poți să stai întinsă, pe o parte, iar bebe să fie așezat tot pe o parte, cu gurița cât mai aproape de sânul tău.
• Când te simți în stare, așează-te confortabil pe un fotoliu/pe o canapea și puneți în poală o pernă sau două. Bebelușul va fi așezat pe acestea, cât mai aproape de nivelul sânilor tăi.

Citește și: Pozitiile de alaptare ideale

4.Dă-i micuțului să sugă alternativ, din ambii sâni
Cercetările din domeniu au arătat faptul că, dacă te vei strădui să-i dai bebelușului să sugă din ambii sâni, procesul de lactație va fi stimulat.
În cazul în care te recuperezi după cezariană, cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este să stai relaxată, întinsă în pat. Așează-te în lateral, alternând pozițiile, astfel încât bebelușul să poată suge din amândoi sânii.

Suptul alternativ, la ambii sani, poate stimula lactatia

5.Feniculul poate stimula lactatia dupa cezarianaAi grijă ce mănânci
Există o serie de alimente care te pot ajuta nu numai să-ți recapeți forțele după naștere, dar care pot contribui și la stimularea lactației. Printre acestea se numără:
• Cerealele, în special ovăzul- S-a constatat că cele care consumă dimineața un bol cu ovăz au șansa să aibă mai mult lapte până seara.
• Feniculul- Fie că este vorba despre leguma ca atare (servită sote sau tocată într-o salată), fie că este vorba de semințe (administrate sub formă de pudră), acesta va stimula producția de lapte matern.
• Schinduful- Folosit sub formă de pudră, nu numai că îți va furniza minerale, dar despre el experții spun că poate crește semnificativ producția de lapte matern în aproximativ 7 zile.
• Nucile, migdalele, nuci caju, macadamia- Dacă te străduiește să le mănânci pe oricare dintre ele, vei avea posibilitatea să-ți crești volumul de lapte matern, precum și să ai parte de un aport de grăsimi sănătoase și de antioxidanți.
• Morcovii- Plini de betacaroten, dar și de potasiu și de carbohidrați, aceștia vor stimula lactația și îți vor conferi energia de care ai atâta nevoie.
• Ghimbirul- Este cunoscut și el pentru proprietățile de stimulare a lactației. Îl poți consuma în diverse alimente, dar și sub formă de ceai sau confiat.

6.Hidratarea stimuleza lactatia Hidratează-te suficient
Încearcă să bei lichide înainte să apară senzația de sațietate, astfel încât să depășești cantitatea de 2 l (incluzând aici și apa din alimente).
Se spune că, atunci când alăptezi la începutul zilei, este necesar să ai la tine o sticluță/un pahar mare de apă, întrucât, pe măsură ce bebelușul va suge, ți se va face și ție sete.
Așa că nu uita să te hidratezi, mai ales că astfel vei putea să ai și mai multă energie.

7. Odihnește-te cât de mult poți
Odată ce devii mamă, momentele de odihnă sunt din ce în ce mai puține. Trebuie să consștientizezi însă faptul că un organism prea obosit și stresat nu va funcționa corespunzător, ceea ce va influența negativ și procesul de lactație.
Așa că nu te feri să ceri ajutor și să profiți cât mai mult de momentele în care bebe doarme pentru a te odihni și tu. Nu numai că vei mai câștiga energie, dar vei constata, în timp, că îi poți oferi mai mult lapte matern bebelușului tău.

Odihna si relaxarea pot stimula lactatia dupa cezariana

8. Masează-ți sânii
Experții le recomandă proaspetelor mămici să apeleze la masarea sânilor în vederea stimularea lactației.
Cu atât mai mult cu cât după cezariană ai nevoie de relaxare, un asemenea masaj de poate ajuta. O variantă simplă a acestuia poate fi făcută fără probleme chiar acasă.
Tot ce vei avea de făcut este să ai la îndemână un prosop moale, înmuiat în apă călduță. Acesta va fi așezat peste sâni. După aceea vei începe să-l deplasezi încet, de sus până în regiunea sfârcurilor. Ai grijă să execuți mișcări cât mai blânde. Repetă de câteva ori.
Voi ați mai auzit și de alte metode, numai bune pentru stimularea lactației după cezariană?

Surse:
www.cdn.intechopen.com;  www.healthychildren.org;www. kellymom.com; wwww.lovi.pl; www.mom365.com; www.newhealthguide.org;www.thestir.cafemom.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral
  Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral

  Ingeniozitatea unei mame care alăptează nu are limite, mai ales când vine vorba de a economisi timp și de a limita efortul. Așa că nu a fost de mirare când o mamă din Texas...

  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului
  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului

  Cu siguranță ai auzit despre depresia postpartum, însă iată că există o formă de depresie care se instalează când întrerupi alăptarea. Deși este mai puțin...

  S-au descoperit anticorpi Covid la un nou-născut, după ce mama lui a fost vaccinată cu prima doză în sarcină
  S-au descoperit anticorpi Covid la un nou-născut, după ce mama lui a fost vaccinată cu prima doză în sarcină

  Recent, cercetători americani de la Universitatea „Atlantic” din Florida au descoperit anticorpi împotriva Covid-19 la un nou-născut a cărui mamă primise prima doză...

  O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii
  O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii

  În Statele Unite un scenariu îngrozitor pentru tinerele mămici se desfășoară: nu se mai găsește lapte praf pe piață. Mai precis, din 22 mai, aproape 3 pătrimi din...

  Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut
  Din ce cauză poți pierde laptele! Iată 12 motive de care nu ai știut

  Majoritatea femeilor care alăptează produc suficient lapte pentru nevoile nutritive ale copilului lor. Cu toate acestea, unele mămici se confruntă cu lactația insuficientă sau chiar...

  #MameleDescoperă și dărâmă mituri. Livia Toboșaru răspunde celor mai frecvente întrebări despre alăptare.
  #MameleDescoperă și dărâmă mituri. Livia Toboșaru răspunde celor mai frecvente întrebări despre alăptare.

  Nu vei putea alăpta dacă nu o faci imediat după naștere. În timpul alăptării, mama ar trebui să adopte o dietă echilibrată. După naștere, bebelușul trebuie să stea departe...

  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare
  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare

  SNS alăptare este un sistem de nutriție suplimentară care permite hrănirea unui bebeluș cu lapte matern și lapte formulă în același timp. Acest sistem constă într-un...

  © 2023 Qbebe