Calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Diversificarea alimentației la bebeluși presupune înlocuirea treptată a meselor de lapte cu alimentele solide și semisolide. Este recomandat ca aceasta să înceapă după 6 luni, pentru că până în acel moment sistemul digestiv al copilului nu poate digera decât lapte. Care este calendarul diversificării alimentației la bebeluși vei afla în continuare.

Informații despre diversificare

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să începi diversificarea în jurul vârstei de 6 luni (180 de zile); până la această vârstă majoritatea copiilor sunt dezvoltați atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic ca să consume alimente solide. Începi prin introducerea de cereale, fructe și legume înainte de a oferi copilului carne, pește și ouă. Treptat, cel mic va accepta alimente cu textură mai solidă, după ce se va obișnui cu diverse fructe/legume pasate, ajungând să mănânce mai apoi alimente mărunțite.

Diversificarea alimentației reprezintă un pas esențial în dezvoltarea bebelușului atât pe plan nutrițional, cât și psihomotor. Va învăța să mestece în loc să sugă, iar când vei introduce noi ingrediente îi vei stimula dezvoltarea senzorială (consistență, gust, miros, culoare). Diversificarea practic are loc atunci când nevoile energetice și nutriționale ale copilului nu mai pot fi întrunite doar de alăptare sau de hrănirea cu lapte praf.

Iată ce semne trebuie să urmărești pentru a stabili dacă bebelușul este pregătit pentru a accepta și alte alimente cu excepția laptelui: salivație crescută, abilitatea de a înghiți alimente non lichide, dezvoltarea mișcării laterale de mestecat, abilitatea de a sta așezat cu sprijin, control bun al gâtului și al capului, abilitate crescută de a manifesta foame și sațietate. Urmărește-le cu atenție pentru a identifica momentul potrivit de inițiere a diversificării.

Nu uita că laptele va rămâne în continuare cel mai important aliment pentru bebeluș; noi alimente precum cereale sau fructe și legume vor apărea treptat în meniul copilului.

 

Recomandări din partea Organizației MOndiale a Sănătății

Subnutriția este asociată cu un număr de 2,7 milioane de decese ale copiilor anual sau 45% din numărul deceselor infantile. Hrănirea bebelușilor și a copiilor de vârstă mică reprezintă un domeniu cheie pentru a încuraja o creștere și dezvoltare sănătoasă; primii 2 ani din viața unui copil sunt deosebit de importanți, deoarece nutriția optimă în această perioadă reduce morbiditatea și mortalitatea, riscul de îmbolnăvire cronică și promovează o dezvoltare în ansamblu mai bună.

Nu trebuie omisă importanța alăptării; aceasta poate salva viețile a mai mult de 800 000 de copii cu vârsta mai mică de 5 ani anual. Din acest motiv, OMS și UNICEF recomandă inițierea alăptării din prima oră de la naștere, alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni de viață și introducerea alimentelor adecvate nutrițional și complementare la vârsta de 6 luni, continuând alăptarea până la 2 ani sau chiar mai mult.

Dacă diversficiarea nu se realizează corespunzător, în preajma vârstei de 6 luni sau dacă alimentele oferite copilului nu sunt potrivite, poate fi afectată creșterea acestuia. În acest sens este important de continuat alăptarea la cerere (dacă este cazul), de practicat hrănirea responsivă (hrănit copiii direct și ajutat copiii mai mari; se hrănește copilul încet și cu răbdare, încurajându-l să mănânce, fără a-l forța, se discută cu copilul și se menține contactul vizual), de practicat o igienă corectă și o manevrare în condiții corespunzătoare a alimentelor, de început la vârsta de 6 luni diversificarea cu mici cantități de alimente și de crescut treptat cantitatea odată cu mărirea copilului, de crescut treptat consistența și varietatea alimentelor, de crescut numărul de mese zilnice (2-3 mese pe zi pentru copiii 6-8 luni și 3-4 mese pe zi pentru copiii 9-23 luni cu 1-2 gustări suplimentare), de folosit suplimente dacă sunt recomandate de medic, în timpul perioadelor de convalescență de crescut aportul de lichide (inclusiv alăptări mai dese) și de alimente moi (eventual dintre cele apreciate de copil).

calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi

Programul de mese

Imediat ce bebelușul înțelege conceptul de a mesteca și înghiți și pare interesat de ora mesei (în perioada de vârstă 6-9 luni), începi o rutină pentru mic-dejun, prânz și cină. Chiar dacă cel mic nu este mereu înfometat, se va obișnui cu ideea de a mânca după un anumit program. Până la vârsta de 1 an ar trebui să mănânce 3 mese pe zi și 2 gustări, conform medicului pediatru Sara DuMond. Lichidele trebuie să completeze o masă și nu să o înlocuiască; păstrează în continuare alăptarea sau mesele de lapte. Din punctul de vedere al cantității, între 4-6 luni copilul trebuie să primească două mese, fiecare constând în 2-4 linguri de mâncare, iar între 7-12 luni trebuie să primească trei mese pe zi, fiecare de dimensiunea pumnului bebelușului.

Bebelușul are nevoie de concentrare pentru a mânca, așa că începi prin a-l spăla pe mâini și a vorbi cu el, apoi așază-l la masă. Oprește televizorul sau muzica. În acest fel îl ajuți să devnină conștient de mâncare și să recunoască momentul când s-a săturat, susține Marilyin Tanner, purtător de cuvânt pentru Asociația Americană Dietetică. Va dura o perioadă de timp pentru a se obișnui cu noile senzații și texturi; pregătește-te pentru tot felul de grimase, dar nu înseamnă că alimentul nu este plăcut. De asemenea, va urma și mizerie, deoarece bebelușii vor arunca peste tot cu ceea ce mănâncă; introducerea alimentelor în gură presupune coordonare și antrenament.

 

Ce trebuie să mănânce un bebeluș

Cereale între 4-6 luni - nivelul de fier acumulat în perioada intrauterină va scădea până la împlinirea vârstei de 9 luni. Din acest motiv cerealele sunt fortifiate cu fier și reprezintă un aliment potrivit pentru diversificare. Se prepară prin amestec cu lapte de sân sau formulă; odată ce copilul învață să le înghită, textura lor poate fi îngroșată.

Piureuri pasate din legume, fructe și carne între 4-8 luni - nu s-a demonstrat concret dacă este mai bine să începi cu legumele sau cu fructele, în ceea ce privește preferința pentru gustul dulce. Ascultă sfatul medicului.

Alimente tocate sau mărunțite între 9-12 luni - nu este obligatoriu să îi oferi alimentele cu textură mai densă dacă nu este pregătit. Încearcă să îi oferi mai întâi alimente de tip finger foods, biscuiți, fructe și legume moi, orez.

Trebuie evitate: mierea (poate cauza botulism), citricele (pot cauza eczemă sau iritație de scutec), lapte de vacă (nu conține cantitatea potrivită de fier), nuci, popcorn, fruncte de pădure uscate și orice aliment cu care bebelușul se poate îneca.

 

Surse:
www.parents.com; https://ec.europa.eu; www.who.int

Tu cum ai început diversificarea alimentației bebelușului tău?

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A fost publicat calendarul Evaluărilor Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
  A fost publicat calendarul Evaluărilor Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

  Calendarul Evaluărilor Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a fost publicat in Monitorul Oficial! Potrivit regulilor în vigoare, anul acesta examenele se vor susține...

  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației
  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației

  Ministerul Educației, a publicat luni seară, pe 4 mai 2020, calendarul de înscriere în grădinițe pentru anul școlar 2020-2021. Înscrierile încep pe 8 iunie, iar...

  Ai copil de înscris la școală? A fost publicat calendarul de înscrieri și proceduri
  Ai copil de înscris la școală? A fost publicat calendarul de înscrieri și proceduri

  Calendarul înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021 a fost publicat în Monitorul Oficial. 8 iulie este data de începere a...

  Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii
  Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii

  Pe 5 septembrie începe școala, așa că ne-am gândit să trecem în revistă principalele modificări pentru elevi și profesori în primul an școlar...

  Calendarul admiterii la liceu în 2021
  Calendarul admiterii la liceu în 2021

  Pentru admiterea la liceu din acest an, calendarul organizării a suferit câteva modificări, acestea fiind adoptate odată cu Ordinul de ministru din luna aprilie. Unele dintre cele...

  Bacalaureat 2020. Care este calendarul probelor pentru examenul de maturitate în acest an
  Bacalaureat 2020. Care este calendarul probelor pentru examenul de maturitate în acest an

  Ministerul Educației a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat 2020. Iată care sunt măsurile impuse de noul context epidemiologic în care...

  Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase
  Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase

  Desi alimentatia sanatoasa este un deziderat pentru majoritatea dintre noi, nu suntem constienti pe deplin de importanta atentiei acordate dietei zilnice. Iata cateva afectiuni medicale mai...

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  © 2022 Qbebe