Ghid pe vârste: cât lapte praf mănâncă un bebeluș

Alimentația bebelușului a fost, este și va fi mereu un subiect de interes pentru mămici, în mod special și, de ce nu, chiar îngrijorător. Recomandarea specialiștilor este ca hrănirea cu lapte matern să se desfășoare în primele 6 luni de viață și dacă este posibil, continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani. Cu toate acestea, există situații în care este nevoie de suplimentare cu formulă de lapte (producție de lapte matern insuficientă), sau trebuie să începi hrănirea exclusivă cu lapte praf a bebelușului (caz de intoleranță la lactoză). Așa cum era de așteptat, situațiile menționate ridică și mai multe semne de întrebare pentru mămici, dat fiind faptul că există ceva diferențe între alăptarea cu lapte matern și hrănirea cu formulă de lapte. Principala întrebare a tuturor mămicilor este "de cât lapte praf are nevoie un bebeluș" și aste vei afla în rândurile ce urmează.

Lucrurile par destul de simple la capitolul hrănirea bebelușului: cere să fie hrănit când îi este foame și se oprește când se satură. Ei bine, spre deosebire de copiii alăptați, cei hrăniți cu lapte praf au modificări dese de apetit și necesitățile lor nutriționale cresc de la zi la zi. De asemenea, este esențial de reținut faptul că apetitul lor se poate manifesta diferit de la o masă la alta și, mai important decât atât este că dacă cel mic crește doza la o masă, nu înseamnă că va crește timpul până la hrănirea următoare. Acum, hai să afli mai multe detalii despre cât lapte praf mănâncă un bebeluș și câteva sfaturi despre cum îți poți da seama că bebe este hrănit suficient.

Semne că bebelușului îi este foame

În primele luni de viață, copilul mănâncă puțin și des pentru că tranzitul său intestinal slab dezvoltat trebuie să se adapteze treptat la noua formă de hrănire. Și totuși, care sunt semnele ce îți spun că este timpul pentru masă? Suntem siguri că după o vreme va fi floare la ureche să-ți dai seama că al tău copil este lihnit, dar la început te poți ghida după câteva semnale simple. Astfel, bebelușul:
- va fi din ce în ce mai agitat pe măsură ce se apropie ora mesei și poate plânge agresiv;
- își va deschide gura des și va începe să-și frece capul;
- își va manifesta dorința de a-și suge degetele sau de a introduce diverse obiecte în gură.

formula de lapte

Sfatul nostru este să-ți hrănești micuțul înainte de a manifesta oricare dintre aceste episoade, pentru ca ora mesei să fie un moment plăcut, și nu o cursă contra cronometru.

Cum îți dai seama că bebelușul este hrănit suficient

În prima lună de viață vei vedea că vei hrăni copilul la cerere, lucru benefic pentru dezvoltarea lui, însă, pe măsură ce se dezvoltă este recomandat să setați un program de mese. Important de reținut este faptul că în funcție de stadiul de dezvoltare și evoluția lui din punct de vedere medical, depinde și cantitatea de formulă consumată. Cu toate acestea, pentru a te asigura că fiecare masă îi aduce porția de lapte de care are nevoie trebuie să analizezi comportamentul bebelușului și să păstrezi o evidență a scutecelor.

Dacă bebelușul este energic și curios, te asigurăm că nu ai de ce să-ți faci griji pentru că se află pe drumul cel bun. Mai mult decât atât, un alt bun indicator este și creșterea în greutate a copilului, pe care medicul specialist o va observa la fiecare control. De asemenea, tot medicul este cel ce te va sfătui corect pe toată durata dezvoltării micuțului, astfel încât trebuie să i te adresezi ori de câte ori este nevoie.

Un alt semn că formula aleasă este cea potrivită pentru copil și că burtica lui se bucură după fiecare masă este numărul scutecelor. Da, poate părea ciudat, dar în primele luni ale mezinului familiei trebuie să ții evidența scutecelor pentru a ști că totul este în regulă. Așadar, în prima lună de viață trebuie să schimbi între 10-12 scutece, dintre care 5-6 umede și 3-4 murdare. După acest interval de timp, se va ajunge la numărul de 8-10 pe durata unei zile, 4-6 scutece umede și 1-2 scaune.

Cât lapte praf mănâncă bebelușul?

 Humana Junior Milk 1+ ,(Formula de lapte de crestere) 600g , de la 12 luniÎn cele din urmă, iată că am ajuns și la întrebarea de interes general când vine vorba despre alimentația bebelușilor. Am menționat anterior că în primele luni de viață copiii consumă cantități mici de lapte praf și acum vei afla cu exactitate. Foarte important de reținut este faptul că valorile sunt orientative și acestea variază de la un bebeluș la altul, în funcție de apetit și ritm de dezvoltare. De asemenea, îți facem cunoștință și cu formula de lapte preferată de mămici și iubită de pitici. Este vorba despre laptele praf Humana, ce oferă produse de cea mai bună calitate, conform celor mai înalte standarde. Brand-ul Humana colaborează cu specialiști și pediatri recunoscuți pentru a oferi produse ce îndeplinesc copiilor în funcţie de vârsta şi dezvoltarea lor: de la naştere și până la trei ani.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, bebelușul trebuie să primeacă 75 de ml de lapte la fiecare 453 de g din greutatea sa. Iată ghidul pe vârste cu dozele de formulă de care va avea nevoie cel mic:

 

0 - 3 săptămâni   săptămâni 60-90 ml/masă 
 1 lună  120 ml/masă
 2 luni  150 ml/masă
 3 luni  180 ml/masă
 3 - 6 luni  180-240 ml/masă
 > 6 luni  (introducerea hranei solide) 500-700 ml/zi

Cifrele de mai sus sunt orientative și depind de ritmul de dezvoltare al bebelușului tău. Este important să fii atentă la toate detaliile care îți pot oferi indicii că micuțul tău nu se dezvoltă adecvat, și să apelezi mereu la sfatul pediatrului. Iar dacă bebe se dezvoltă normal, interacționează cu tine, este vesel și sănătos, chiar dacă nu respectă cantitățile de mai sus, nu trebuie să te îngrijorezi.

 

Surse: babycenter.com, nhs.uk, healthychildren.org, kidshealth.org, la-pediatru.ro.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși
  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși

  Creșterea numărului de cazuri de coronavirus confirmate a dus la panică printre oameni care au golit rafturile magazinelor. Pe grupurile de mămici s-a instaurat o teamă privind laptele...

  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
  Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

  Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

  Ministerul Sănătății vrea să interzică reclamele la biberoane și lapte praf
  Ministerul Sănătății vrea să interzică reclamele la biberoane și lapte praf

  Ministerul Sănătății a propus un proiect de lege prin care se dorește interzicerea reclamelor în care sunt promovate laptele praf și biberoanele.

  Somnic pufos cu Humana! Câștigă una dintre cele 6 cutii de lapte praf de noapte cu cereale
  Somnic pufos cu Humana! Câștigă una dintre cele 6 cutii de lapte praf de noapte cu cereale

  Un somn liniștit înseamnă un bebeluș fericit! Iar un bebeluș fericit înseamnă un părinte liniștit. Și pentru ca raza de soare a oricăror părinți, propriul lor...

  Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf
  Eu în această situație nu vreau să imi alăptez copilul, îl trec pe lapte praf

  Sunt mămică de 11 ani și tare fericită sunt! Probabil mă înțelegeți. Îmi amintesc cu drag, bucurie și emoții perioada sarcinii, apoi mă duc cu gândul la naștere,...

  Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare
  Cana pentru bebeluși: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

  Odată ce bebelușul devine tot mai independent și deține mai multe abilități, poți să începi să-l înveți cum să se folosească și de o cană specială. Din articolul...

  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare
  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

  Suzetele fac parte și ele dintre cele mai populare accesorii destinate îngrijirii bebelușului. Parcurgând articolul de mai jos, vei învăța de ce ar trebui să ții...

  Aerosoli la copii: ghid pe vârste
  Aerosoli la copii: ghid pe vârste

  Aparatul de aerosoli este de mare ajutor mămicilor atunci când copiii au o infecție respiratorie puternică. Însă, înainte de a folosi nebulizatorul pentru a trata orice...

  © 2021 Qbebe