Sfaturi utile pentru hrănirea corectă a bebelușului

Qbebe.ro

Hrănirea bebelușului, de la alăptare și până la etapa de diversificare, poate avea numeroase provocări pentru orice mămică, mai ales dacă e prima dată când trebuie să faci asta. Chiar dacă la început poate fi dificil să stabilești programul de alimentație al celui mic, există câteva sfaturi utile care te vor ajuta să pui la punct un plan corect.

De aceea, am adunat în acest articol câteva aspecte de care să ții cont pentru a ști cum trebuie să-ți hrănești bebelușul.

Lasă bebelușul să stabilească ritmul

În primele luni de viață, nou-născuții trebuie hrăniți la fiecare două sau trei ore, așadar de aproximativ 10-12 ori pe zi. Cel mic ar trebui să fie hrănit cât mai bine la sân. Acest proces poate dura între 15 și 20 de minute, până când sânul se simte moale, apoi bebelușul poate fi alăptat de la celălalt sân.

Pentru a ști când îi este foame celui mic, fii atentă la semnele care îți pot indica acest lucru. Atunci când bebelușul este neliniștit și își mișcă buzele ca și cum ar suge înseamnă că e timpul să îl hrănești.

mama-si-copilul

Combină cu lapte praf când e nevoie

Alăptarea este metoda recomandată de hrănire a bebelușului, mai ales că are numeroase beneficii pentru cel mic. Totuși, atunci când acest lucru nu este posibil, poți folosi lapte praf pentru bebe sau poți combina ambele metode. Detalii aici!

De regulă, hrănirea bebelușului cu lapte praf este indicată atunci când are anumite probleme medicale sau când producția ta de lapte este scăzută. Totuși, este recomandat să alăptezi în mod exclusiv până la vârsta de șase luni și să continui cu această metodă de hrănire până la un an sau chiar mai mult, odată cu introducerea alimentelor solide.

Așteaptă-te la schimbări

Un nou-născut nu va mânca aceeași cantitate de fiecare dată. De regulă, în primele două sau trei săptămâni de viață, cel mic va mânca tot mai mult cu fiecare alăptare. Totuși, ține cont că nou-născuții nu ar trebui să stea mai mult de cinci ore fără să fie hrăniți. Cel mai bine este să fii atentă la semnele care indică faptul că îi este foame, nu să stai cu ochii pe ceas. Pe măsură ce cresc, cei mici vor începe să mănânce mai rar și vei putea lua pauze mai lungi între mese.

Începe diversificarea la momentul potrivit

Diversificarea la bebeluși nu poate să înceapă mai devreme de șase luni. Înainte de a trece la această etapă este important ca bebelușul să manifeste anumite semne. Mai exact, cel mic trebuie să poată sta singur în fund și să își țină capul drept, să își coordoneze bine mâinile, ochii și gura pentru a putea duce singur mâncarea la gură. De asemenea, nu ar trebui să mai aibă reflexul de a respinge mâncarea cu limba.

Ulterior, trebuie să introduci câte un aliment nou la fiecare patru zile, din care să îi oferi treptat câte două, trei lingurițe și să crești apoi cantitatea recomandată. Nu adăuga zahăr în mâncarea preparată și nu renunța la alăptare. Bebelușul va începe să consume treptat mai puțin lapte și mai multe alimente solide.

Ia în calcul suplimente nutriționale

Laptele de la sân conține cantitatea ideală de vitamine și fier de care bebelușul are nevoie. În general, un copil sănătos care este alăptat nu are nevoie de suplimente nutriționale, cu excepția vitaminei D, care ajută la absorbția calciului și a fosforului.

Bebelușii ar trebui să consume suplimente pe bază de vitamina D din primele zile de viață și până la vârsta de un an. Totuși, este indicat să discuți cu un medic înainte de administrarea suplimentelor nutriționale. Acesta îți va recomanda cantitatea ideală pentru cel mic.

Ține cont de recomandările de mai sus pentru a-i oferi celui mic o alimentație echilibrată și sănătoasă. În cele din urmă, dacă ai probleme cu alăptarea sau cu orice alte aspecte legate de hrănirea bebelușului, poți apela întotdeauna la sfatul medicului.

 

Surse foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă
  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă

  Ficatul de pasăre este unul dintre alimentele cele mai nutritive pentru bebeluși. Acesta poate fi introdus în alimentația bebelușului, în schema de diversificare,...

  „Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic
  „Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic

  Orice părinte știe că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să deschidă cutia Pandorei a discuțiilor despre bani cu mezinul familiei. Este important ca subiectul să fie abordat...

  Educația sexuală la adolescenți: sfaturi utile de la psiholog
  Educația sexuală la adolescenți: sfaturi utile de la psiholog

  Educația sexuală are rolul de a ajuta tinerii să acumuleze informații, abilități și motivația să ia decizii sănătoase cu privire la sex și sexualitate nu doar în...

  9 ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect și folosirea lui corectă
  9 ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect și folosirea lui corectă

  Copiii poartă ghiozdanul în spate, în medie, 175 de zile pe an. 25% dintre elevii români au probleme la coloana vertebrală. Conform Institutului Național de Statistică,...

  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?
  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?

  În vederea menținerii unei permanente stări de bine, este esențial să te bucuri și de sănătatea zonei intime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce zona...

  111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță
  111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță

  Am folosit zi de zi afirmații în ultimii ani, iar viața mea este schimbată la 180 de grade. Simt că trăiesc, că mă bucur de viață și că sunt cu adevărat creatorul...

  Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului
  Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului

  Cartea “Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie” este dedicată tuturor celor care doresc să își îmbunătățească cunoștințele despre nutriție....

  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele
  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele

  Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a te bucura de o permanentă stare de bine este să respecți cât mai bine și regulile ce țin de igiena intimă. Parcurge...

  © 2022 Qbebe