Sfaturi utile pentru hrănirea corectă a bebelușului

Qbebe.ro

Hrănirea bebelușului, de la alăptare și până la etapa de diversificare, poate avea numeroase provocări pentru orice mămică, mai ales dacă e prima dată când trebuie să faci asta. Chiar dacă la început poate fi dificil să stabilești programul de alimentație al celui mic, există câteva sfaturi utile care te vor ajuta să pui la punct un plan corect.

De aceea, am adunat în acest articol câteva aspecte de care să ții cont pentru a ști cum trebuie să-ți hrănești bebelușul.

Lasă bebelușul să stabilească ritmul

În primele luni de viață, nou-născuții trebuie hrăniți la fiecare două sau trei ore, așadar de aproximativ 10-12 ori pe zi. Cel mic ar trebui să fie hrănit cât mai bine la sân. Acest proces poate dura între 15 și 20 de minute, până când sânul se simte moale, apoi bebelușul poate fi alăptat de la celălalt sân.

Pentru a ști când îi este foame celui mic, fii atentă la semnele care îți pot indica acest lucru. Atunci când bebelușul este neliniștit și își mișcă buzele ca și cum ar suge înseamnă că e timpul să îl hrănești.

mama-si-copilul

Combină cu lapte praf când e nevoie

Alăptarea este metoda recomandată de hrănire a bebelușului, mai ales că are numeroase beneficii pentru cel mic. Totuși, atunci când acest lucru nu este posibil, poți folosi lapte praf pentru bebe sau poți combina ambele metode. Detalii aici!

De regulă, hrănirea bebelușului cu lapte praf este indicată atunci când are anumite probleme medicale sau când producția ta de lapte este scăzută. Totuși, este recomandat să alăptezi în mod exclusiv până la vârsta de șase luni și să continui cu această metodă de hrănire până la un an sau chiar mai mult, odată cu introducerea alimentelor solide.

Așteaptă-te la schimbări

Un nou-născut nu va mânca aceeași cantitate de fiecare dată. De regulă, în primele două sau trei săptămâni de viață, cel mic va mânca tot mai mult cu fiecare alăptare. Totuși, ține cont că nou-născuții nu ar trebui să stea mai mult de cinci ore fără să fie hrăniți. Cel mai bine este să fii atentă la semnele care indică faptul că îi este foame, nu să stai cu ochii pe ceas. Pe măsură ce cresc, cei mici vor începe să mănânce mai rar și vei putea lua pauze mai lungi între mese.

Începe diversificarea la momentul potrivit

Diversificarea la bebeluși nu poate să înceapă mai devreme de șase luni. Înainte de a trece la această etapă este important ca bebelușul să manifeste anumite semne. Mai exact, cel mic trebuie să poată sta singur în fund și să își țină capul drept, să își coordoneze bine mâinile, ochii și gura pentru a putea duce singur mâncarea la gură. De asemenea, nu ar trebui să mai aibă reflexul de a respinge mâncarea cu limba.

Ulterior, trebuie să introduci câte un aliment nou la fiecare patru zile, din care să îi oferi treptat câte două, trei lingurițe și să crești apoi cantitatea recomandată. Nu adăuga zahăr în mâncarea preparată și nu renunța la alăptare. Bebelușul va începe să consume treptat mai puțin lapte și mai multe alimente solide.

Ia în calcul suplimente nutriționale

Laptele de la sân conține cantitatea ideală de vitamine și fier de care bebelușul are nevoie. În general, un copil sănătos care este alăptat nu are nevoie de suplimente nutriționale, cu excepția vitaminei D, care ajută la absorbția calciului și a fosforului.

Bebelușii ar trebui să consume suplimente pe bază de vitamina D din primele zile de viață și până la vârsta de un an. Totuși, este indicat să discuți cu un medic înainte de administrarea suplimentelor nutriționale. Acesta îți va recomanda cantitatea ideală pentru cel mic.

Ține cont de recomandările de mai sus pentru a-i oferi celui mic o alimentație echilibrată și sănătoasă. În cele din urmă, dacă ai probleme cu alăptarea sau cu orice alte aspecte legate de hrănirea bebelușului, poți apela întotdeauna la sfatul medicului.

 

Surse foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hrănirea corectă a bebelușului: 4 sfaturi utile pentru orice mamă
  Hrănirea corectă a bebelușului: 4 sfaturi utile pentru orice mamă

  Hrănirea bebelușului este o activitate care îți poate ocupa aproape tot timpul și care vine cu numeroase întrebări legate de ceea ce poate mânca cel mic, mai ales...

  Hrănirea bebelușului în primul an de viață
  Hrănirea bebelușului în primul an de viață

  Copiii mici au nevoie de alimente hrănitoare în fiecare zi pentru a crește sănătoși, puternici și inteligenți. La vârsta de aproximativ șase luni, creșterea bebelușului...

  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm
  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

  În vremurile trecute îngrijirea bebelușului ținea cont de o mulțime de sfaturi și recomandări care s-au transmis de la o generație la alta. Pentru că medicina a evoluat...

  Util pentru mami, benefic pentru bebe! Soluții inovatoare pentru o hrănire corectă când cel mic refuză sânul
  Util pentru mami, benefic pentru bebe! Soluții inovatoare pentru o hrănire corectă când cel mic refuză sânul

  Nu există nimic mai frumos și mai emoționant pentru o proaspătă mămică decât momentul în care i se așează, pentru prima dată, bebelușul la sân. Alăptarea...

  Articolele pentru hrănirea bebelușilor, o provocare pentru părinți
  Articolele pentru hrănirea bebelușilor, o provocare pentru părinți

  La vârsta diversificării la bebeluși, toate mămicile sunt ocupate cu găsirea unor articole potrivite din care să le servească acestora hrana. Procesul de diversificare în...

  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

  Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

  Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

  © 2023 Qbebe