Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă liniștit în condiții de zgomot

Qbebe.ro

În primele luni din viață, bebelușul are nevoie de multă atenție și protecție. Este o perioadă solicitantă, dar dacă bebelușul tău este liniștit și fericit, și tu, în calitate de proaspătă mămică, vei fi bine din punct de vedere psihic și emoțional. Citește despre prezența zgomotelor în viața bebelușului și află ce metode există pentru a avea un somn cât mai liniștit.

Zgomotele afectează somnul bebelușului

Bebelușul, după naștere, se întâlnește cu tot felul de zgomote complet noi pentru el, având în vedere că în burtica mamei este obișnuit în mare parte doar cu sunete ritmice și monotone, atenuante oricum de placentă sau pereții uterului.

Pot fi și cazuri în care bebelușii, în funcție de temperamentul lor, nu au o problemă majoră de adaptare cu zgomote de la mașini, lătrat de câini, gălăgie stradală sau provenită din apartamentele vecine.

bebelus care doarme

În perioadele de somn superficial, este foarte probabil ca bebelușul să se trezească la cele mai mici zgomote auzite, iar cu timpul, simțurile sale se vor dezvolta și mai mult, în sensul că aceștia vor fi mai atenți și curioși la tot ce aud. Senzațiile sunt greu de gestionat pentru bebeluși, mai ales dacă vorbim de zgomote intense și frecvente, care pot fi deranjante chiar și pentru un adult.

Așadar, zgomotele afectează somnul bebelușului, iar principala problemă a părinților va fi plânsul acestuia, care nu reprezintă altceva decât un mod de a comunica cu tine. Rezolvarea acestei situații este importantă atât pentru confortul și liniștirea bebelușului, dar implicit și pentru starea de spirit a părinților.

Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă în zgomot

Este greu de crezut că îți poți învăța bebelușul să se adapteze la zgomote încă din primele luni de viață, cu atât mai mult cu cât acesta nu înțelege încă proveniența lor. Altfel spus, nu este deloc indicat să lași bebelușul să se streseze inutil cu ele.

În privința dezvoltării psihologice, copiii cu vârsta între 0 și 3 ani au o frică normală de zgomote. Poate este mult spus frică, ci mai degrabă un reflex instinctiv al bebelușului care resimte un potențial pericol. Dacă această frică rămâne netratată, adică părinții nu îl liniștesc, crezând că se adaptează, pot apărea tulburări emoționale și de somn care să se observe ulterior în viața copilului.

Cum probabil nu vei putea să îi oferi un mediu complet lipsit de zgomote, cel mai bine apelează la jucării sau dispozitive cu sunete albe pentru bebelusi. Detalii aici. Reține că aceștia nu au nevoie întotdeauna de o liniște perfectă, bebelușii fiind obișnuiți cu sunetele firești din organismul mamei. Prin urmare, ei deja cunosc anumite sunete.

Sunetele albe acoperă zgomotele de fond și recreează acel mediu cu care bebelușul este obișnuit. Cele mai cunoscute zgomote albe sunt cele redate de un ventilator, aspirator sau foen. Zgomotul alb mai are și variații pe frecvențe înalte și joase. De exemplu, dacă bebelușul tău plânge, apelează la un zgomot maro, cu intensitate înaltă, precum vuietul de cascadă. Acesta îi va atrage atenția. După ce se liniștește, poți menține starea de bine și de somn cu ajutorul zgomotelor roz, cu intensitate joasă, precum valuri sau foșnet de frunze. Există studii care demonstrează faptul că bebelușii se calmează și adorm la loc după câteva minute de ascultare a acestui tip de sunete.

Alte practici recomandate pentru un somn liniștit

 • Dacă bebelușul se sperie de zgomote, cel mai simplu gest este să îl iei în brațe și să îi vorbești ușor, până se liniștește. Sentimentul de protecție în preajma părinților este vital pentru cel mic.
 • Cântecele de leagăn calmează și relaxează bebelușul înainte de somn, deoarece muzica pune în acțiune activitatea celulelor cerebrale. Este o practică veche, însă aduce în continuare rezultate foarte bune.
 • Cum întunericul îi poate amplifica neliniștea, folosește o lampă de veghe, care să îi ofere o senzație de siguranță și protecție atunci când se trezește.
 • Asigură-te că salteaua pătuțului este de calitate și contribuie la odihna bebelușului tău.

Sperăm că informațiile găsite în articol îți vor fi utile, iar bebelușul va avea parte de acum înainte de un somn liniștit, care să-l pregătească de o nouă zi plină de zâmbete și năzdrăvenii.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți ajuți bebelușul să scape de colici? Ce spune pediatrul
  Cum îți ajuți bebelușul să scape de colici? Ce spune pediatrul

  Bebelușul tău plânge inconsolabil, adoarme cu dificultate, are un somn neliniștit, își freacă piciorușele și devine mofturos când vine vorba de alăptare? Atunci,...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  Ce se întâmplă dacă o gravidă are coronavirus și trebuie să nască! Iată în ce condiții vine pe lume bebelușul
  Ce se întâmplă dacă o gravidă are coronavirus și trebuie să nască! Iată în ce condiții vine pe lume bebelușul

  Un studiu recent, realizat luna aceasta, a ajuns la concluzia că, în cazul sarcinii din al treilea trimestru, o infecție cu noul coronavirus nu se trasmite intrauterin, de la mamă...

  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

  Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie
  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie

  Pe lista de dorințe pentru 2021 a familiilor tinere, cu bebeluși de doar câteva luni sau chiar nou-născuți, somnul se regăsește cu siguranță printre priorități. Majoritatea...

  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede
  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede

  Copilului tău îi este greu să se concentreze? Lipsa atenției și agitația sunt fenomene des întâlnite în rândul copiilor, mai ales în această...

  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească
  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească

  Fobia de insecte este mai mult sau mai puțin prezentă la fiecare dintre noi. La unii este doar o teamă minoră, ușor de trecut cu vederea, însă la copii poate să devină cu...

  Dormitor minimalist: 10 idei de decor pentru un copil fericit şi liniştit
  Dormitor minimalist: 10 idei de decor pentru un copil fericit şi liniştit

  Minimalismul este o tendinţă în design-ul interior ce a devenit tot mai populară în ultimele decenii, mizând pe evitarea oricărui spaţiu dominat de dezordine, pe...

  © 2022 Qbebe