Bebelușul la 4 luni

Irina Olteanu - Redactor Senior

Modul în care copilul se joacă, învață, vorbește și acționează oferă indicii importante legate de dezvoltarea sa. În acest sens vă venim în ajutor cu câteva repere în dezvoltarea bebelușului la vârsta de 4 luni pe care este bine să le urmăriți alături de sfaturi importante pentru a stimula o dezvoltare echilibrată.

Simțurile bebelușului la 4 luni

Dezvoltarea copilului este accelerată în această perioadă și deoarece acesta beneficiază de simțuri îmbunătățite va trece probabil prin primele stadii ale vorbirii și chiar puteți observa apariția primilor dinți.

bebelusul la 4 luni

Bebelușul va fi la vârsta de 4 luni fascinat de orice lucru care are o textură (șifonat, strălucitor, zgrunțuros sau blănos). Majoritatea obiectelor pe care le atinge, indiferent de cum se prezintă, ajung să fie degustate (din acest motiv este esențial să nu îi lăsați la îndemână lucruri de dimensiuni mici). Uneori chiar se pot lovi singuri cu o jucărie în față și plânge pentru a vă testa reacția.

În ceea ce privește vederea, cel mic poate poate parcurge cu ochii lungimea unei camere, deși va prefera să privească lucrurile de aproape. Deși poate percepe încă de la naștere diferite culori, se va descurca mult mai bine cu nuanțele, fiind capabil să le diferențieze (de exemplu, va face diferența între portocaliu și roșu). Vederea sa are o acuitate de aproximativ 20/40; prin urmare este momentul ideal să îi arătați jucării și cărți pline de culoare (culorile primare puternice și cele alb-negru sunt cele identificate în mod special). Puteți observa și o modificare a culorii ochilor bebelușului; copiii cu ochi deschiși la culoare trec prin mai multe nuanțe până se stabilește cea finală în jurul vârstei de 6 luni.

Aptitudinile motrice ale bebelușului la 4 luni

Dacă ascultați cu atenție la gângureala bebelușului, puteți observa pronunția vocalelor și a consoanelor (sunete cu p și b când sunt nefericiți și sunete guturale precum j și k când sunt fericiți). De asemenea, poate încerca să imite sunetele simple pe care le creați. Plânsul său este diferit în funcție de dispoziția resimțită (foame, durere, oboseală). De asemenea, bebelușul zâmbește spontan, în special la alte persoane, îi place să se joace cu alți oameni și plânge când joaca se oprește, copiază unele mișcări și expresii faciale (zâmbit și încruntat).

Sunt șanse mari să observați și faptul că se rostogolește. Deși primul moment în care bebelușul se rostogolește variază unii copii începând mai devreme - la 3 luni, alții întârzie până la 6-7 luni. Nu puteți forța această etapă, dar puteți încuraja bebelușul așezând una dintre jucăriile sale preferate alături de el pentru a urmări dacă se rostogolește până la ea. De asemenea, veți observa că în timp ce stă întins pe burtă, va fi capabil să își arcuiască spatele (un exercițiu bun care îl ajută să își dezvolte mușchii gâtului suplimentar, precum și pe cei de care are nevoie să se ridice și eventual să se târască, să stea drept și să meargă) și uneori se rostogolește de pe burtă pe spate (când stă pe burtă se impinge în coate). Își poate duce mâinile la gură.

Alte repere în dezvoltarea bebelușului de la 4 luni

Sunt șanse să observați acum apariția primilor dinți ai bebelușului (intervalul normal de apariție oscilează între 3 luni-1 an); la început își roade pumnul și își freacă gingiile pregătindu-se pentru alimente solide. Dacă apar pete roșii pe gingii și salivează din abundență veți ști că sunt șanse mari ca primul dinte (de obicei în față jos) să fie în curs de apariție.

Din punct de vedere cognitiv, copilul vă indică faptul că este vesel sau trist, răspunde la afecțiune, se întinde după o jucărie cu o mână, folosește mâinile și ochii împreună (vede o jucărie și se întinde după ea; de fapt va prinde orice din raza sa vizuală, inclusiv o jucărie de pluș, părul și orice obiect strălucitor), urmărește lucruri cu ochii dintr-o parte în alta precum și fețele oamenilor, recunoaște persoanele familiare și lucrurile aflate la distanță (începe să învețe cum să interpreteze emoțiile din vocea și expresiile tale faciale).

În ceea ce privește somnul, de acum ar trebui ca amândoi să vă bucurați de un somn profund noaptea (7-8 ore deodată și două sieste care să însumeze 14-16 ore de somn pe zi).

Alimentația bebelușului la 4 luni

În primele câteva luni mesele aveau loc mai frecvent decât la vârsta de 4 luni datorită faptului că stomacul copilului se mărește, ceea ce înseamnă că acum poate ingera cantități mai mari de lapte/alimente la fiecare hrănire. Poate deveni și distras de la masă deoarece este încântat de ceea ce se petrece în jurul său; puteți încerca să îl hrăniți într-un mediu liniștit. Numărul de mese poate fi redus la 4-5 pe zi (continuă să crească în greutate).

Citește șiEtapele diversificarii: alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni 

Diversificarea reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea copilului care poate fi privită și drept interesantă și distractivă; de obicei are loc în preajma vârstei de 6 luni, însă vă puteți pregăti de acum (pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf poate începe chiar din această lună, însă este esențial ca cel mic să aibă un control bun al capului și al gâtului). Începeți să luați în considerare variante de alimente care considerați că vor fi agreate de către cel mic. Pentru primele 6 luni este important de reținut că bebelușul obține toate nutrimentele din laptele matern sau din formulă și este de preferat ca diversificarea să fie întârziată până la această vârstă deoarece există șanse mai mici să preia o infecție din alimente (sistemul său digestiv este mai matur) sau să aibă o reacție adversă la un aliment (sistemul imunitar este mai puternic). De asemenea, abia la 6 luni este fizic pregătit să înghită și să digere alimente solide, va putea să stea drept fără a fi susținut, să își susțină capul și să miște mâncarea prin gură (în concluzie va putea mânca în siguranță).

bebelusul la 4 luni

Sfaturi pentru a ajuta dezvoltarea copilului

- Puteți stimula simțurile bebelușului apelând la o varietate de materiale pentru timpul de joacă. Încercați de exemplu blană, pânza, fetru, catifea și plușul sau căutați cărți care încurajează experiențele senzoriale
- Bebelușul devine mai jucăuș, prin urmare trebuie încurajat să exploreze și să se joace cu mai multe obiecte. O cârpă curată din muselină îi va menține captată atenția timp de câteva minute; veți observa cum o suge, cum o ține și cum o pipăie. Dacă are la îndemână o zornăitoare, veți remarca cât de încântat este de sunetul pe care îl produce
- Introduceți muzica în rutina sa zilnică; s-a demonstrat că aceasta poate dispune de beneficii pozitive pentru dezvoltarea intelectuală și socială a copilului. Introduceți și jucării care cântă/scot diverse sunete, precum un xilofon sau o tobă
- Îl puteți ajuta să își folosească brațele și picioarele așezându-l pe burtică; în acest fel își va foloosi brațele și picioarele ca să se împingă singur. Își poate ridica capul și umerii, folosindu-se de brațe pentru sprijin. Aceste exerciții îl ajută să-și fortifice mușchii. Poate plânge când îl așezați din nou pe burtică pentru că nu este obișnuit.
- Pentru a încuraja rostogolitul, așezați o jucărie lângă el de care ar putea fi interesat. Aplaudați-l când reușește să ajungă la ea, deoarece are nevoie de încurajări constante în noile încercări din viața sa

Puteți încuraja bebelușul să răspundă la interacțiunea cu voi imitându-vă expresia facială și sunetele. Dacă reacționați când produce sunete și încearcă să spună ceva, va învăța importanța limbajului și va începe să înțeleagă cauza și efectul. Va începe să realizeze că ceea ce spune prezintă importanță.

Când trebuie să apelați la medic

În primul rând, medicul pediatru va realiza o examinare completă în jurul acestei vârste și va lua în considerare următorii parametri în dezvoltare: greutate și înălțime, atingerea unor repere standard, vaccinuri, auz și văz, alimentație, somn.

Dacă observați că bebelușul nu privește lucrurile aflate în mișcare, nu zâmbește la oameni, nu își ține capul drept, nu gângurește/ nu produce niciun sunet, nu duce obiecte la gură, nu împinge cu picioarele când tălpile se află pe o suprafață dură, întâmpină probleme cu mișcarea unui ochi/a ambilor în diverse direcții apelați la medic de urgență. Pentru copiii născuți prematur există două vârste: una cronologică și una corectată, prin urmare dezvoltarea copilului poate fi mai lentă în comparație cu copiii născuți la termen.

Surse: 

www.cdc.gov; www.bounty.com; www.babycentre.co.uk; www.webmd.com


 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Video șocant! O mamă din Timiș și-a aruncat bebelușul de 2 luni pe podea
  Video șocant! O mamă din Timiș și-a aruncat bebelușul de 2 luni pe podea

  Imagini tulburătoare cu o proaspătă mamă care își aruncă bebelușul în vârstă de 2 luni pe jos au ieșit la iveală în urma unei anchete din Timișoara.

  O femeie și-a vândut bebelușul de 9 luni ca să-și plătească datoriile
  O femeie și-a vândut bebelușul de 9 luni ca să-și plătească datoriile

  Dependența pentru jocuri de noroc sau pentru pariuri poate conduce adesea la gesturi șocante. Într-o asemenea situație se află o tânără mamă din Filipine care, după ce a...

  O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe
  O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe

  O deputată britanică a fost mustrată după ce a ținut un discurs cu bebelușul ei de doar trei luni în brațe. Nu este pentru prima dată când femeia își aduce fiul la...

  O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea
  O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea

  Până la o anumită vârstă cei mici sunt tentați să guste, practic, cam tot ce le pică în mânuțe. Curiozitatea și dorința de a descoperi mediul...

  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu
  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

  Legat de subiectul apa la bebeluși am tot văzut întrebări pe grupurile de mămici. Căutau răspunsuri pentru bebelușii lor de 2-3 luni, dacă le pot da apă.

  Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta
  Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta

  O mamă de peste hotare spune că oamenii sunt mereu șocați când văd cât de mare este bebelușul ei, deoarece, deși are doar 11 luni, poartă deja haine potrivite pentru un...

  I s-a spus că bebelușul ei nu va trăi și că va trebui să avorteze. 7 luni mai târziu a născut o fetiță perfect sănătoasă
  I s-a spus că bebelușul ei nu va trăi și că va trebui să avorteze. 7 luni mai târziu a născut o fetiță perfect sănătoasă

  O femeie din Marea Britanie a născut o fetiță sănătoasă, în ciuda avertismentelor medicilor care au sfătuit-o de mai multe ori să facă avort, în condițiile în...

  Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi
  Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi

  Continentul american a fost lovit, recent, de una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii 87 de ani - uraganul Ian, care a provocat pagube pe scară largă în vestul Cubei și...

  © 2023 Qbebe