5 semne că ai ales laptele de creștere potrivit pentru copilul tău

5 semne că ai ales laptele de creștere potrivit pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că nu ai reușit deloc să-ți alăptezi bebelușul, fie că ai ajuns în etapa în care ești nevoită să-i suplimentezi laptele matern cu laptele praf, știi cât de importantă este alegerea acestuia pentru o dezvoltare sănătoasă. Parcurgând articolul de mai jos vei afla la ce ar trebui să fii atentă pentru a-ți da seama dacă formula de lapte  este într-adevăr cea mai potrivită sau dacă nu cumva ar trebui să o schimbi, astfel încât bebelușul tău să-și continue procesul de creștere în cele mai bune condiții. Ai grijă să te sfătuiești permanent cu un medic, întrucât numai acesta te poate ajuta să alegi cea mai bună variantă de lapte de creștere pentru micuțul tău.

Care sunt cele mai cunoscute variante de lapte de creștere

Formulele pe bază de lapte de vacă
Ele conțin în proporție de aproximativ 80% proteine provenite din lapte. Alături de acestea, există un adaos de fier, dar și de acizi grași Omega 3. Fierul este fundamental pentru combaterea anemiei, în timp ce acizii grași sunt cheia unei dezvoltări sănătoase a creierului bebelușului.

Formulele cu lapte de vacă, fier și adaos de probiotice
Pentru a fi sigură că bebelușul primește suficient fier, în cazul în care nu îl mai poți alăpta sau alăptezi și știi că tu însăți ai deficit de fier, alege o formulă de acest gen. Avantajul acesteia este că bebelușul nu se va constipa în urma unei suplimentări de fier.
Probioticele se pot regăsi sub forma cunoscută sub numele de „oligozaharide manufacturate", care au rolul de a realiza echilibrul bacteriilor bune și rele din intestinele bebelușului, favorizând o floră intestinală sănătoasă. Datorită ei, micuțul se va bucura de un tranzit intestinal normal, va fi mai puțin predispus diareei, flatulenței sau constipației.

Formulele de lapte pe bază de proteine hidrolizate
Reprezintă o alegere potrivită pentru bebelușii care suferă mult din cauza colicilor, în condițiile în care aceste proteine permit divizarea lactozei în unități mai mici, ușurând procesul de digestie.
Pentru a ști dacă este bine sau nu să-i dai bebelușului această formula de lapte, consultă-te mai întâi cu un specialist.

Formulele de lapte pe bază de soia
Sunt indicate pentru bebelușii care au intoleranță la lactoză sau care sunt alergici la proteina lactică.
Dacă un bebeluș nu are niciuna dintre aceste probleme, medicii nu recomandă ca formula obișnuită să fie înlocuită cu aceasta, cu soia, întrucât poate să nu ofere oricând toții nutrienții valoroși. De asemenea, nu este indicat nici să fie folosită pentru a-l obișnui pe bebeluș să fie vegan de la cea mai fragedă vârstă.
Nu îi oferi copilului această variantă de formula până când nu te consulți cu un pediatru, până când acesta nu îți confirmă că nu este alergic la proteinele de soia!

Formulele de lapte hipoalergenice
Despre ele medicii spun că sunt eficiente cam în 90% dintre cazurile de bebeluși care au mai multe tipuri de alergii. Inclusiv odată cu diversificarea alimentației și confirmarea unor alergii alimentare, ele sunt binevenite.
Cu toate acestea, medicii pediatri insistă asupra alăptării la sân a bebelușului pentru cel puțin 6 luni și numai dacă acest demers nu este posibil este necesar să se recurgă la formulele hipoalergenice.

Cum știi că îi oferi bebelușului cel mai potrivit lapte de creștere

Primul demers pe care trebuie să-l faci după ce ai început să-i oferi bebelușului lapte este să-i dai timp pentru a vedea cum reacționează la el. În general, ideal este să acorzi un răgaz de 7-10 zile. Un număr mai mic de zile nu ar face altceva decât să nu-i permită organismului bebelușului să se adapteze complet la hrana primită. De asemenea, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: să ne analizăm bebelușii pentru a observa unele semne ce ne vor arăta clar dacă tipul de formula pentru care am optat este într-adevăr cel mai bun. În cazul în care ai ales ceea ce trebuie, vei sesiza că:

Bebelușul ia în greutate
După naștere, bebelușul are un interval în care va mai scădea în greutate, dar în cuprinsul primei luni de viață ar trebui totuși să câștige cam 18-30 g pe zi și să crească aproximativ 2,5 -3, 5 cm. În perioada cuprinsă între prima și cea de-a patra lună, un bebeluș ar trebui să ia în greutate cam 50-60 g (pe zi) și să-și continue și ritmul de creștere în lungime. Până la vârsta de 6 luni, ar trebui să-și dubleze greutatea avută la naște, iar până la 1 an ar trebui să și-o tripleze.

Bebelus cantarit

Când dezvoltarea bebelușului urmează acest proces, este o dovadă clară a faptului că laptele pe care i-l dai răspunde foarte bine nevoilor sale. Dar dacă observi o stagnare  în dezvoltarea sa fizică, este foarte posibil să fie vorba și despre alegerea unei formule de lapte care nu este cea mai bună opțiune pentru el. Nu ezita și adresează-te cât mai rapid unui pediatru, astfel încât acesta să-și dea seama dacă se întâmplă așa sau există și anumite probleme de sănătate.

Nu are episoade foarte intense de colici
Colicii își fac simțită prezența în primele 3-4 luni de viață ale bebelușului și se caracterizează prin crize de plâns puternice, de durată mare (mai mult de 3 ore pe zi), frecvente (de cel puțin 3 ori pe săptămână), dar și prin alte simptome, precum: distensie abdominală, crampe și gaze.
Medicii consideră că o formulă de lapte adecvată nevoilor bebelușului din perioada colicilor poate să-i amelioreze considerabil stările neplăcute. În schimb, dacă bebelușul nu are la dispoziție un lapte de creștere adecvat, poate să aibă și mai mult de suferit din cauza colicilor.

Bebelușul regurgitează rar și nu vomează
Deși este firesc să existe regurgitare după mese, în special în primele 6 luni de viață, când această manifestare se întâmplă des nu este un semn bun. Dacă alături de regurgitații apare și voma, ia în calcul nu numai intoleranța la formula de lapte, ci și existența unei afecțiuni, cum ar fi refluxul gastro-esofagian sau intoleranța la lactoză.
În plus, când semnalezi și o scădere în greutate, o stare accentuată de iritabilitate, lipsa apetitului, constipație și/sau diaree, mergi cât mai rapid la un medic. Este foarte posibil să fie vorba și despre o alergie la proteina lactică sau chiar la proteinele din soia (Dacă i-ai dat o formula de lapte cu acest tip de proteine).
În schimb, dacă astfel de manifestări nu sunt deloc prezente, iar bebelușul are poftă de mâncare, este vesel și ia în greutate, înseamnă că laptele primit îi priește.

Nu are episoade frecvente de diaree
Când un bebeluș are scaune apoase, numeroase sau sesizezi în ele mucus, gândește-te că poate exista o intoleranță la formula de lapte. Uneori, se poate întâmpla ca în mucus să sesizezi și urme de sânge. Nu mai sta pe gânduri și prezintă-te de urgență la medic, dar trebuie să știi că este posibil să fie o reacție alergică la formula.
Dacă bebelușul nu are scaunele nici prea moi, dar nici prea dure, iar acestea au o anumită ritmicitate, este o dovadă a faptului că laptele de creștere pe care i-l dai îi este adecvat.

Nu semnalezi reacții alergice sub forma unor erupții pe piele
În special dermatita atopică poat fi provocată în multe cazuri de o formula de lapte nepotrivită. Eczema dezvoltată se poate extinde pe față, pe scalp, pe brațe, pe picioare și nu este exclus să aibă aspectul unor ciupituri.
Bebelușul care are o piele curată, strălucitoare și fără iritații nu are intoleranță la formula de lapte ce i se oferă.

Mama ce isi tine in brate bebelusul, in timp ce acesta bea lapte din biberon

Lapte de creștere Humana Junior Pentru a fi sigură că bebelușul tău va avea parte de un lapte de creștere care să-i susțină dezvoltarea optimă și după ce atinge vârsta de 12 luni, te poți orienta și spre Humana Junior Milk 1+.
Această variantă de formula este ideală pentru copiii cu vârsta de peste 12 luni, putând fi consumată ocazional sau în timpul mesei (de exemplu, cu pâine sau musli). Humana Junior Milk 1+ (formula de creștere) se remarcă prin:
• Acizii grași Omega 3- Ajută la dezvoltarea creierului și a celulelor nervoase
• Prezența iodului (Acesta este esențial în organismul bebelușului pentru că va stimula dezvoltarea normală a glandei tiroide, dar și a creierului)- 100 ml de Humana Junior 1+ (Formula de lapte de creștere) asigura 18% din necesarul zilnic
• Conține vitamine și substanțe valoroase (Cum ar fi: vitamina E, vitamina A, tiamina, vitamina B6, riboflavina, acid folic, vitamina K1, vitamina D3, biotina, vitamina B12, L-cisteina, magneziu, zinc etc.)

Indiferent de tipul de formula de lapte pe care-l vei alege, este foarte important să ții cont de semnalele de foame pe care ți le transmite bebelușul. Astfel, dacă sesizezi că acesta este mai agitat, că deschide mai mult gurița, că își suge degetul sau chiar pumnul, înseamnă că simte nevoia să fie hrănit.

De cealaltă parte, medicii pediatri recomandă să nu insiști ca un bebeluș să-și termine biberonul dacă dă semne că s-a săturat (De pildă, se va întoarce pentru a se feri de biberon, îl va da cu mânuța la o parte etc.). În acest fel, îi vei permite să învețe să-și înțeleagă singur semnalele corpului și să se autocontroleze. Nu în ultimul rând, nu uita că excesul de hrană poate să favorizeze regurgitația și chiar voma.

                                                     

 

importator si distribuitor autorizat HUMANA 

www.qlife.ro

                                        

 

Surse:
www.healthychildren.org, www.livestrong.com, www.parents.com, www.weightandwellness.com, www.verywellfamily.com, www.theconversation.com

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii
    Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii

    Să alegi numele copilului nu este un demers tocmai la îndemână, cu atât mai mult cu cât viitorii părinți au preferințe diferite. În aceste condiții, se...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    © 2024 Qbebe