Afecțiuni ale pielii des întâlnite la bebeluși

Afecțiuni ale pielii des întâlnite la bebeluși

Bianca Geica - Redactor Senior

Pielea bebelușilor este extrem de delicată și mult mai sensibilă decât cea a copiilor mai mari sau a adulților. Abia în jurul vârstei de doi ani pielea micuților dezvoltă o barieră cutanată completă, iar până atunci este predispusă la uscăciune și iritații.

Unele afecțiuni ale pielii sunt mai frecvente decât altele în rândul bebelușilor și pot include erupții cutanate, urticarie, veruci, acnee, care pot fi cauzate de dermatite, infecții virale, infecții bacteriene, infecții fungice sau alte boli. Din fericire, există câteva soluții pentru a calma pielea celor mici în astfel de situații.

Să aflăm, deci, care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la bebeluși și ce putem face pentru a calma disconofortul celor mici!

Eczema (dermatita atopică)

Dermatita atopică este cea mai frecventă afecțiune a pielii în rândul bebelușilor și debutează, de obicei, în copilărie, începând cu vârsta de 3 luni. 80-90% din cazuri debutează înainte de vârsta de 6 ani și 10% din cazuri continuă la vârsta adultă.

Dermatita atopică provoacă, de obicei, mâncărimi puternice și este, de obicei, cronică și recidivantă. Ea se poate ameliora potențial cu vârsta și chiar să dispară complet. Cu toate acestea, eczemă poate să se acutizeze chiar și după o perioadă de inactivitate.

Dermatita atopică apare sub formă unor erupții cutanate roșii, solzoase și uneori pot fi observate și vezicule. Această afecțiune se poate prezenta ușor diferit în funcție de vârsta copilului:

  • Sugari și bebeluși: Afectează în general scalpul și fața, în special zona obrajilor. Copilul poate fi agitat și se poate freca frecvent pe față. În cazuri mai severe, dermatita poate afecta și membrele și trunchiul;
  • Copii mici și adolescenți: Afectează în mod obișnuit zonele cu pliuri (de exemplu, gâtul, coatele, încheieturile mâinilor, gleznele și spatele genunchilor). Poate deveni mai generalizată în cazurile mai grave.

bebelus cu dermatita atopica

Pentru a confirma diagnosticul de dermatită atopică, medicul copilului va pune întrebări referitoare la erupție și va face un examen fizic. De obicei, nu sunt necesare teste de laborator sau cutanate pentru a pune diagnosticul.

Dermatita de scutec (iritația de scutec)

Dermatita de scutec este cea mai frecventă afecțiune a pielii întâlnită la bebeluși. Apare atunci când umiditatea din zona scutecului bebelușului provoacă iritații sau favorizează înmulțirea ciupercilor sau bacteriilor care în mod normal trăiesc în cantități mici pe piele.

Dermatita de scutec se manifestă sub formă de erupții cutanate roșii și descuamate în jurul zonelor acoperite de scutec. Această afecțiune este frecvent întâlnită la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni, dar poate începe chiar și de la vârsta de 2 luni.

bebelus cu dermatita de scutec

Pentru a preveni sau trata iritația de scutec, este important să menținem zona scutecului bebelușului curată și uscată, schimbând frecvent scutecele. De asemenea, putem aplică un unguent sau o cremă special concepută pentru îngrijirea pielii nou-născuților, care să refacă și să mențină funcția de barieră cutanată.

Dermatita seboreică infantilă

Dermatita seboreică infantilă este o afecțiune a pielii diagnosticată, cel mai adesea, la bebelușii mai mici de 2-3 luni. Se manifestă sub forma unor pete galbene și solzoase, adesea înconjurate de o erupție cutanată roșie, pe scalpul copilului.

bebelus cu dermatita seboreica

Supraproducția glandelor sebacee producătoare de ulei de pe scalpul bebelușului poate provoca dermatita seboreică, afecțiune care poate fi ameliorată cu ajutorul unui șampon blând, hipoalergenic, pentru bebeluși sau cu ajutorul cremelor topice blânde.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare după ce pielea sensibilă a bebelușului intră în contact cu o substanță iritantă. Această afecțiune cutanată poate fi cauzată fie de o reacție alergică, fie de o simplă iritație provocată de detergenți sau săpunuri dure.

Pielea roșie, cu mâncărimi, însoțită de mici umflături sau bășici sau formațiuni cu crustă pe pielea infectată care dezvoltă un aspect umed, se numără printre simptomele dermatitei de contact. De asemenea, pielea groasă, exfoliată, solzoasă sau uscată poate însoți simptomele menționate anterior.

dermatita de contact

Erupții cutanate cauzate de căldură

Erupțiile cutanate cauzate de căldură apar adesea în timpul vremii călduroase și a umidității cauzate de transpirație și blocarea glandelor sudoripare. Pot apărea, de asemenea, dacă bebelușul este îmbrăcat prea gros sau are febră.

Erupțiile provocate de căldură apar ca niște mici umflături roșii, asemănătoare unor mici bășici sau coșuri, în pliuri sau în zonele în care hainele se freacă de piele, cum ar fi gâtul, zona scutecului, axilele, partea superioară a spatelui și pieptul.

Cum ai grijă de pielea sensibilă a bebelușului

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea grijă de pielea sensibilă a bebelușului tău și a evita apariția afecțiunilor cutanate:

  • Alege îmbrăcăminte și lenjerie de pat din țesături naturale și respirabile;
  • Îndepărtează etichetele din interiorul hainelor, pentru că acestea să nu irite pielea celui mic;
  • Îmbracă bebelușul cu haine și scutece de mărimea potrivită, nu prea strâmte sau prea largi;
  • Păstrează întotdeauna zona scutecului curată și uscată;
  • Spală în mod regulat lenjeria de pat și hainele, dar evită să folosești săpunuri și detergenți cu parfumuri și coloranți. Stai departe de produsele cu uleiuri minerale, parafine, silicoane, microplastice sau vaselină;
  • Păstrează pielea bebelușului curată, dar nu-i face baie prea des. Atunci când îi faci baie, apă trebuie să fie călduță, iar șamponul folosit să fie hipoalergenic, conceput special pentru bebelușîi cu piele sensibilă.

Șamponul Dermadep de la Dr.Phyto are o formulă special concepută pentru îngrijirea pielii nou-născuților, copiilor și adulților! Conține ingrediente active delicate, care îngrijesc pielea și contribuie la menținerea mecanismului natural de protecție al acesteia.

Șamponul Dermadep îngrijește pielea atopică, sensibilă, uscată sau afectată de alergii și contribuie la menținerea mecanismului său natural de protecție. Calmează, hidratează și ameliorează simptomele pielii uscate sau hipersensibile, hrănește pielea și o protejează împotriva inflamațiilor;

Îngrijirea pielii bebelușului continuă și după băiță, cu loțiuni și creme topice!

Dermadep Top Cremă, de la Dr. Phyto, este indicată pentru îngrijirea pielii sensibile și predispusă la iritații a celor mici. Conține ingrediente ce acționează sinergic, favorizând refacerea rapidă a pielii și menținerea funcției de barieră cutanată. Reduce senzația de prurit cauzată de dermatitele de orice tip, protejează pielea împotriva radiațiilor UV și a radicalilor liberi și reface bariera lipidică a pielii.

La Dr.Phyto, până pe 31 decembrie beneficiezi de 20% reducere la achiziția orcicărui produs din gama Dermadep. Tot ce trebuie să faci este să adaugi codul 20dermadep înainte de finalizarea comenzii plasate pe magazin.drphyto.ro.

oferta dermadep

Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro

Surse articol: https://kidsclinic.sg/pd-guides/parenting-tips/five-common-skin-conditions-rashes-babies-children/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6951-skin-conditions-in-children
https://www.nhs.uk/conditions/rashes-babies-and-children/
https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-skin-rashes

Articolul urmator
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    Jennifer Lopez, confesiune dureroasă: „Mama ne bătea destul de des când eram mici”
    Jennifer Lopez, confesiune dureroasă: „Mama ne bătea destul de des când eram mici”

    Jennifer Lopez este de departe una dintre cele mai mari artiste ale zilelor noastre. Actriță, cântăreață, dansatoare, designer, producător și femeie de afaceri, J.Lo visa...

    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere
    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere

    Perioada pandemiei care a venit cu izolarea copiilor, consumul de substanțe interzise, bullyingul și alți factori sociali determină creșterea numărului de noi pacienți în...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

    Analizele de sânge sunt necesare indiferent de vârstă, în condițiile în care oferă informații valoroase despre starea de sănătate, arătând nu numai cum...

    © 2024 Qbebe