De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Studii efectuate în ultimul deceniu au ajuns la concluzia că în creierul femeilor se produc schimbări semnificative odată ce devin mame. Iată despre ce este vorba!

Printr-un studiu din anul 2011, publicat în „Journal of Neuroendocrinology”, s-a explicat ce se întâmplă cu creierul mamelor în momentul în care își aud copiii plângând. Responsabil pentru această reacție este sistemul hormonal, care contribuie la pregătirea creierului femeilor pentru a deveni mame.

Pe de o parte, este vorba despre dopamină, ce acționează asupra creierului înainte de naștere, în timpul sarcinii. Pe de altă parte, oxitocina, care începe să fie secretată în momentul în care o mamă își pune copilul la sân, influențează semnificativ modul în care aceasta va reacționa când va auzi plânsetul bebelușului ei.

Oxitocina influențează creierul mamei

Oxitocina determină realizarea legăturii mamă-copil, conferind o stare de bine, ce este de fapt „răsplata” pe care o percepe creierul unei femei pentru că și-a purtat copilul în pântece. De asemenea, acest hormon este esențial și în procesul de alăptare.

Referitor la oxitocină, cei care au realizat studiul menționat au venit cu următoarea precizare: nivelul acesteia este diferit la fiecare femeie, fiind influențat de diferiți factori. De exemplu, femeile care au născut pe cale naturală se bucură de un nivel mai înalt al acesteia, prin comparație cu cele ce au născut prin cezariană.  Prin urmare, au spus oamenii de știință, creierul acestor femei poate reacționa mai intens la plânsetul copiilor. Efectul acesta poate fi vizibil și la 2-4 săptămâni de la naștere.

Alăptarea, rol important

Altă constatare a specialiștilor a fost că femeile ce alăptează au și ele o reacție mai puternică la plânsetul copiilor decât acelea ce nu au reușit în acest demers. Explicația pentru acest fenomen a fost următoarea: nu înseamnă că femeile ce nu au putut alăpta sunt mame mai puțin „bune”, ci pur și simplu nivelul de oxitocină din corpul lor este diferit, ca urmare a procesului de alăptare. 

Concluzia studiului a fost că în creierul mamelor se produc unde fine, de aceea pot răspunde fără probleme când copilul lor plânge. Așa se poate explica, susțin coordonatorii studiului, de ce mamele pot recunoaște plânsul copilului lor, deși în încăperea în care se află acesta sunt și copii străini. Practic, mamele pot „filtra” plânsetele copiilor pentru a-l identifica pe acela al propriului copil.

Un alt studiu, publicat online în anul 2017, a adus în prim-plan următorul aspect: cum reacționează creierul mamelor din lumea întreagă la plânsetele copiilor lor. În acest scop, s-a apelat la peste 600 de femei care au devenit mame pentru prima oară din 11 țări (printre care Belgia, Camerun, Brazilia, Coreea de Sud, Japonia, SUA etc.). Cercetătorii au înregistrat și observat 1 oră de interacțiune dintre mame și bebelușii lor, ce aveau vârsta de aproximativ 5 luni și jumătate.

Apelând la examene RMN, specialiștii au scanat creierul femeilor din diferite țări în timp ce acestea își auzeau copiii plângând sau când auzeau alte sunete (puse la dispoziție de experți). Ceea ce s-a putut sesiza a fost că:

 • Plânsetele copiilor activează în creierul mamelor zone legate de intenția de a se mișca, de a vorbi, ce se leagă de stimuli auditivi și de cei care țin de dorința de a purta de grijă, de a alina etc.
 • Zonele din creierul mamelor țineau de „a fi pregătită”, „de a fi gata de ...”
 • Partea din creier responsabilă cu auzul s-a activat considerabil odată ce mamele și-au auzit copiii plângând

Avându-se la dispoziție aceste date, autorii studiului au afirmat că în special oxitocina este cea care influențează în mod decisiv creierul mamelor, menționând faptul că acest aspect a fost observat anterior și în cadrul a numeroase teste de laborator derulate prin implicarea șoarecilor (în cazul acestora s-a sesizat că mamele erau cele care reacționau la plânsetele puilor lor și erau gata să intervină pentru a avea grijă de ei). Practic, au afirmat aceștia, acest hormon este cel care determină mamele să vină cât de repede în sprijinul copiilor lor odată ce îi aud plângând. S-a estimat că acestea pot să răspundă la plânsetul bebelușilor chiar și în 5 secunde, precizându-se că în creierul mamelor se produc practic scurtcircuite din cauza sunetelor plânsului.

Grație oxitocinei mamele răspund empatic plânsetului copilului, pe care îl asociază pe dată cu faptul că este ceva în neregulă. Fenomenul este vizibil la mamele din lumea întreagă, fiind asociat răspunsului specific al creierului, care va conduce la comportamente similare, au subliniat autorii studiului prezentat.

Surse: edition.cnn.com, theguardian.com, verrywellfamiliy.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

  Să îi stabilești copilului tău o rutină de somn care să te asigure că o să doarmă suficient este o adevărată provocare, în special în primul său an de viață....

  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

  Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

  Regresia somnului la bebeluș: când începe și ce trebuie să știi
  Regresia somnului la bebeluș: când începe și ce trebuie să știi

  Regresia somnului la bebeluș reprezintă o perioadă în care bebelușul nu mai poate să doarmă bine, fiind cunoscute câteva vârste la care este observată mai frecvent....

  Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”
  Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”

  Laptele matern nu este unic doar prin compoziția sa, prin beneficiile sale, ci și prin faptul că își poate schimba culoarea. Medicii ne asigură că este vorba despre un fenomen...

  „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
  „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

  O femeie de peste hotare povestește cum a adus pe lume, dar și cum este viața unei mame care are un copil cu microcefalie. Regăsiți mai jos povestea ei.

  10 mame dezvăluie ce mâncau atunci când alăptau
  10 mame dezvăluie ce mâncau atunci când alăptau

  Sunt mame care au mâncat tot ce și-au dorit, precum și mame care au respectat cu strictețe recomandările medicului din timpul alăptării. Îți prezentăm în continuare...

  Bebelusii "gandesc" cuvintele inainte de a incepe sa vorbeasca
  Bebelusii "gandesc" cuvintele inainte de a incepe sa vorbeasca

  Cu cateva luni inainte ca bebelusii sa spuna pentru prima data „mama” sau „tata”, ei practica in gand diferite cuvinte. Asta arata un studiu realizat recent. Anumite...

  © 2023 Qbebe