De ce are nevoie bebele tau in primele 6 luni de viata

De ce are nevoie bebele tau in primele 6 luni de viata

Ioana-Catalina Pavel

Primele 6 luni de viata reprezinta cea mai importanta perioada din viata bebelusului, pentru ca este primul lui contact cu lumea, si atunci el va avea primele lui experiente in viata reala. Desigur, si primul, al doilea si al treilea an, pana la al 7-lea au importanta lor in dezvoltarea mentala, emotionala si fizica a copilului, pentru ca in acesti ani se produce cea mai importanta crestere a organismului si a creierului uman. De aceea micutul trebuie sa simta, in aceasta perioada mai ales, ca esti acolo pentru el, oferindu-i pe langa lucrusoarele si activitatile de care are nevoie, multa multa atentie si dragoste.

Lucruri  

Scaun de masina, carucior, scranciob, patut

Va fi nevoie sa il scoti pe bebe afara din casa chiar si in primele 3 luni...botez, medic, parc, sunt numai cateva din destinatiile pentru care vei fi nevoita sa il scoti la plimbare pe bebe. De aceea vei avea nevoie de un scaun de masina special pentru bebe, cat si de un carucior, pentru zilele cand vei alege sa te plimbi prin parc.

Este bine sa il inveti pe bebe sa doarma in patut de mic, pentru ca mai tarziu va fi mult mai greu sa il dezveti sa nu mai doarma cu tine, sau cu voi. Multe familii achizitioneaza un scranciob pentru bebe pe care il amenajeaza in casa. Leganatul poate fi foarte stimulator pentru bebe.

   

Hainute, scutece

Iti recomandam sa incepi sa ii cumperi hainute cu ceva timp inainte de nastere, poate cateva saptamani, ca sa nu alergi incoace si incolo in primele zile ale bebelusului. Cumpara-i niste salopete de casa, acestea sunt cele mai bune si comode pentru bebe. De asemenea, trebuie sa te inarmezi si cu cateva "kilograme" de scutece. Nu uita de caciulite si sosetele. O pereche sau doua sunt suficiente, pentru ca bebele creste destul de repede si nu are rost sa ii cumperi prea multe.

 


Cosmetice: samponel, crema, gel de dus pentru bebe, pudra

Bebele are o piele mult mai delicata si mai sensibila decat a noastra, de aceea va avea nevoie de cosmetice speciale, de un anumit samponel, sau gel de dus, si de pudra pentru a evita iritatiile produse de scutece. De asemenea cauta si o crema pentru bebelusi, pentru a incepe sa ii hidratezi pielea. Cauta si alte produse de ingrijire pentru bebelus.

 


Suzeta, termometru, seringa/pompita pentru nasuc

De preferat ar fi sa nu prea fie nevoie de ea, dar este bine sa ai la indemana si o suzeta, mai ales daca esti intr-o vizita, la biserica etc. Este bine sa ii cumperi si un termometru special, deoarece este foarte posibil, mai ales in primele 6 luni, sa contracteze o raceala sau sa faca febra.

Cea mai eficienta metoda de curatare a nasucului noului-nascut este prin asiprare cu ajutorul unei pompite. Inainte de a cumpara asa ceva, este bine sa ai si acceptul si conformarea medicului pediatru.

Medicamente, antiseptice, creme si unguente impotriva iritatiilor

Este nevoie sa iti faci o mica provizie de medicamente dar mai ales de creme si unguente impotriva iritatiilor, atat de frecvente la bebelusi. Orice medicament ai achizitiona, nu o face fara recomandarea si prescriptia pediatrului.

Tot aici vom mentiona si necesitatea vizitelor periodice la medic, pentru control.

  

Jucarii


Copilul are nevoie de un anumit tip de jucarii la fiecare varsta. Jucariile sunt foarte importante pentru ca ele stimuleaza mult activitatea cerebrala si emotionala a copilului. Copilul invata cel mai bine prin joc, de aceea jucariile sunt indispensabile. In primele 4 luni este bine sa ii cumperi jucarii colorate si moi, sau sa ii agati diferite jucarii zornaitoare deasupra patutului sau sa incerci sa te joci chiar tu cu el, "de-a avionul", "de-a ascensorul" etc. Este bine ca, pentru fiecare luna, sa te consulti si cu un psiholog in achizitia jucariilor.
 

 

Activitati

  

  

Somn


Majoritatea nou-nascutilor au nevoie in jur de 18-19 ore de somn, pentru a creste sanatos. Vor dormi foarte putin noaptea, cei mai multi se vor trezi pentru a fi hraniti. Sunt si unii copilasi care se trezesc o data sau deloc noaptea. Pe parcurs, bebele va dormi din ce in ce mai putin, ajungand la 6 luni sa doarma 12-14 ore pe zi, dintre care doar 5 in timpul zilei. Daca doarme mult mai mult decat numarul de ore indicat, este bine sa consultati pediatrul, iar daca copilasul doarme un numar de ore apropiat de cel specificat, inseamna ca aveti un bebelus sanatos.
 

Alaptare

Medicii spun ca cel mai bun lapte pentru bebe este cel de la san. Are o multime de beneficii, printre care acela ca acest lapte contine multe vitamine si bebelusul va fi mai putin predispus la alergii, diaree, probleme respiratorii dar si infectii ale urechilor. Nici formula nu este o optiune de inlaturat, dar daca nu ai probleme cu alaptarea, este de preferat sa il dai bebelusului pana dupa 6 luni.

 

Dragoste inteligenta


De asa ceva copilul tau are nevoie nu numai in primele 6 luni, dar sa spunem ca mai ales atunci, sau in primul an de viata. Cum se manifesta mai exact?

Vorbind cu el. Comunicandu-i tot ceea ce faci, cand ii dai sa manance, cand ii faci baie, cand il pui la nani, cand iesi cu el la plimbare. Astfel, vorbind bland cu el despre activitatile care urmeaza sa le faci cat si despre lucrurile implicate, el invata denumirile obiectelor, fenomenelor etc. Cercetarile arata ca acei copii carora parintii le-au vorbit mai mult atunci cand erau mici, cresc cu un IQ mai mare si vor avea un vocabular mai bogat decat al copiilor care nu au primit o stimulare verbala prea mare. Poti incepe sa faci asta inca din primele luni de sarcina.

 

La fel de important este si sa ii citesti, inca din primele luni de sarcina. Cand este mai maricel poti sa ii pui cartea in fata pentru a se uita pe poze. Lectura ii poate stimula ascultarea si atentia. Pentru ca creierasul lui este extrem de fragil si  „prinde" tot ce aude in jur, este bine sa ii citesti anumite povesti cu mesaje pozitive, ai putea incerca povestiri religioase pentru copii.


Incepe sa il iubesti inteligent. Copilul nu are nevoie sa vada cum le stii tu pe toate, el stie deja asta, ar vrea ca tu sa il ajuti si pe el sa inceapa sa cunoasca parti din lume. De aceea nu-i deschide tu cutiutele sau nu te juca tu prima cu o noua jucarie. Lasa-i lui bucuria de a descoperi si a invata singur, atat cat se poate. Copilul te vrea mai mult un partener iubitor, mai mult decat un sponsor egoist.

Tu ce ai mai adauga pe lista noastra?

 

 

 

 

 

Articolul urmator
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

    Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    © 2024 Qbebe