Mii de bebeluși ajung la urgențe din cauza premergătoarelor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când bebelușii noștri încep să meargă tot mai bine de-a bușilea, unele dintre noi aleg să-i stimuleze să stea în picioare prin intermediul unui premergător. Înainte de a lua o decizie în acest sens, ar trebui să ținem cont de sfaturile specialiștilor. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, în ultimele decenii au avut loc numeroase accidente grave din cauza premergătoarelor, unele dintre ele soldate chiar cu decese. Să vedem care sunt cele mai mari pericole la care premergătoarele îi pot expune pe micuții noștri, precum și ce am putea face pentru a-i feri de acestea.

De ce premergătoarele sunt considerate a fi un pericol pentru copii?

Un studiu realizat în SUA a adus în prim-plan un aspect menit să îngrijoreze considerabil: între anii 1990 și 2014, aproximativ 230.676 de bebeluși, sub vârsta de 15 luni, au ajuns la urgențe din cauza vătămărilor suferite în urma utilizării premergătoarelor. Printre cele mai frecvente intervenții medicale s-au numărat cele pentru leziuni la nivelul mușchilor și oaselor membrelor, pentru contuzii în zona capului, pentru tăieturi sau pentru leziuni foarte grave, cum ar fi fracturile de craniu. Cele mai multe dintre acestea surveniseră în urma căderii, pe scări, a bebelușilor cu premergător.

Și anterior acestui studiu medicii și-au manifestat rezerva pentru utilizarea acestui dispozitiv, mizând pe retragerea acestora de pe piață, după ce s-a descoperit că în SUA, între anii 1973 și 1998 s-au înregistrat 34 de decese ale bebelușilor care s-au accidentat în premergător. Deși s-au adus numeroase schimbări în design-ul acestora (de exemplu, multe modele au fost dotate cu frâne și s-au construit astfel încât să fie mai late decât o intrare de la ușă), iar numărul de accidente  s-a redus cu aproximativ 85%, nu se poate omite  că și în ultimii ani s-au tot înregistrat accidente serioase din cauza premergătoarelor. De aceea, s-a solicitat ca în SUA acestea să fie scoase de pe piață, la fel cum s-a întâmplat deja în Canada (în anul 2004). Solicitarea a devenit tot mai insistentă după ce, în anii 2004-2008, opt bebeluși au decedat în urma rănilor provocate de premergătoare.

În ciuda multitudinii de transformări menite să crească siguranța premergătoarelor, s-a observat că ele nu pot garanta siguranța deplină a copiilor. Una dintre explicațiile aduse este că rotițele lor pot asigura o deplasare a copilului de până la 1 m pe secundă, ceea ce ar însemna că este foarte dificil să se intervină mereu la timp pentru a fi evitată o tragedie. De aceea, în spitalele de copii din SUA a continuat tendința de solicitare a serviciilor de urgență de către familii ai căror bebeluși s-au lovit puternic la cap, inclusiv când au încercat să iasă din premergător. Spre exemplu, o statistică a „Spitalului de copii" din Columbus (Ohio), arată că, din 10 lovituri serioase în zona capului, 3 sunt provenite de la un premergător.

Printre cele mai importante pericole pe care le poate aduce un premergător se numără:
• Rostogolirea pe scări- Aceasta poate cauza nu numai leziuni la nivelul membrelor, capului și gâtului, ci și unele deosebit de grave, precum acelea din zona coloanei vertebrale
• Riscul de arsuri- Un bebeluș în premergător poate să se deplaseze oricând până la o sursă de foc sau poate să intre în contact cu obiecte fierbinți. De exemplu, dacă va trage o față de masă, o băutură  fierbinte îl poate arde. În același timp, bebelușul poate să fie curios să atingă o sobă, un radiator sau un calorifer
• Riscul de înec- O cercetare din SUA a arătat că între 1993 și 1998 au avut loc 11 decese ale copiilor cauzate de mersul în premergător. Astfel, aceștia au ajuns în locuri periculoase (cum ar fi o piscină sau chiar toaleta), și s-au înecat
• Există inclusiv posibilitatea ca un copil aflat în premergător să cadă peste fratele/sora sa- În aceste condiții, se poate întâmpla un accident grav, cu rănirea a doi copii
• Riscul de otrăvire- Un bebeluș în premergător poate să ajungă rapid inclusiv la obiecte ce pot conduce la otrăvire.De pildă, soluțiile pentru curățenie sau medicamentele pot fi la îndemâna bebelușului, chiar dacă sunt în sertare
• Un copil ce stă în premergător poate să iasă din acesta, să cadă și să se lovească de obiecte dure sau ascuțite- Pe măsură ce aceștia cresc și fac mișcări mai complexe, va fi o posibilitate mai ridicată să reușească inclusiv să cadă din premergător. De aceea, există posibilitatea să se lovească de tot felul de obiecte ce-l pot răni grav

Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: chiar dacă ne supraveghem bebelușii cu atenție, nu putem să-i protejăm 100% de pericolul adus de premergătoare. Astfel, viteza deplasării în premergător poate fi atât de mare, încât să nu mai putem interveni la timp pentru a evita un accident.
Mai mult, premergătoarele sunt o amenințare atât de mare la adresa copiilor și dintr-un motiv ce pare greu de crezut: posibilitatea ca un bebeluș să iasă singur din premergător, să se urce pe o parte a acestuia sau pe alt obiect și să cadă de acolo.

Bebelus ce vrea sa iasa din premergator

Mesajul transmis de experții implicați în studiile menționate mai sus este că nu va fi suficient să încercăm să găsim tot felul de soluții menite să-l împiedice pe bebeluș să ajungă în anumite locuri periculoase (de exemplu, să montăm portițe ce ar bloca accesul la scări). Mult mai bine va fi să renunțăm de tot la premergătoare, inclusiv la cele dotate cu măsuri suplimentare de protecție ( precum activarea frânelor și blocarea roților în momentul în care bebelușul ar ieși de pe o suprafață plană și s-ar apropia, de pildă de marginea scărilor).

Premergătoarele îi pot ajuta pe bebeluși să învețe să meargă?

Primul motiv pentru care pediatrii nu ne recomandă folosirea unui premergător este acesta: din cauza premergătorului, copilul nu va trece prin toate etapele ce stau la baza deprinderii mersului: rostogolire, târâre, mersul de-a bușilea, statul în picioare și sprijinirea de anumite obiecte în scopul menținerii echilibrului.Dimpotrivă, ne asigură aceștia, premergătorul îi va face pe bebeluși să-și încetinească ritmul de învățare a primilor pași. Anumite studii au arătat de mai multe ori că micuții ce sunt ținuți în premergător vor deprinde mersul cu cel puțin 1lună mai târziu decât aceia care au fost lăsați să parcurgă etapele menționate.

Un alt motiv pentru care premergătoarele vor fi dăunătoare pentru mersul bebelușului este că, în momentul în care acesta este pus în premergător, își va folosi mai ales degetele de la picioare pentru a se susține. În schimb, mușchii de la picioare vor fi utilizați mai puțin, iar acest lucru nu va fi benefic pentru a dobândi siguranța mișcărilor ce-i va permite să meargă singur.De asemenea, statul în premergător nu îi va ajuta pe micuți să-și dezvolte simțul echilibrului, atât de important în stabilizarea poziției corpului și pregătirea pentru a face primii pași.
Nu în ultimul rând, când se află în premergător, bebelușul nu va avea răgazul să-și vadă picioarele cum se mișcă în timpul mersului. De aceea, îi va fi mult mai greu să-și coordoneze mișcările ce-l vor ajuta să meargă.

Bebelus care plange si se afla in premergator

Citește și: Dezvoltarea mersului la bebelusi: ham, premergator sau doar natura?

Cu ce ar trebui să înlocuim premergătoarele pentru a-l ajuta pe bebeluș să învețe să meargă

Ar trebui să-l lăsăm să vină în contact cu podeaua, respectând etapele ce anticipează mersul
Având în vedere multitudinea pericolelor pe care le pot aduce premergătoarele, medicii ne sfătuiesc, pentru siguranța bebelușilor, să renunțăm total la acestea și să-i lăsăm să meargă pe suprafețele plane din casă. Numai așa le vom crea condițiile pentru a-și da seama singuri ce presupune mersul, cum funcționează echilibrul și le va fi mai simplu să-și coordoneze mișcările. Procedând în acest mod le vom da posibilitatea să-și dezvolte mai bine motricitatea și orientarea în spațiu. Un bebeluș ar trebui să fie stimulat să se târască, apoi să descopere cum să-și folosească membrele pentru a putea să se ridice, să se sprijine de obiecte și apoi să poată face primii pași.

Putem recurge la centre de activități
Acestea le pot fi utile copiilor încă de la vârsta de 6 luni, când sunt pe cale să dobândească acele abilități (precum statul în șezut fără susținere, rostogolitul și târâtul), menite să le permită să stea în picioare și să meargă. Datorită unui centru de activități, bebelușul își va dezvolta motricitatea, își va îmbunătăți echilibrul și va putea să aibă parte și de tot felul de experiențe senzoriale inedite (favorizate de sunete și culoare).

Țarcul de joacă poate fi și el o opțiune
O altă măsură ce ține de siguranța bebelușului este să faci rost de un țarc de joacă. Acesta îi va fi de ajutor în deprinderea unor mișcări menite să-l ajute să meargă, permițându-i însă deplasarea într-un spațiu redus.
Principalul motiv pentru care este bine să alegem un țarc de joacă este că acesta îl va stimula pe bebeluș să realizeze următorul progres: să treacă de la statul în funduleț, de la târât și de la rostogolit la statul în picioare, sprijinit. De asemenea, acest obiect îl va ajuta să aibă parte și de tot felul de experiențe senzoriale, în condițiile în care îi poți pune la dispoziție tot felul de jucării.
Cel mai important este să nu-l lași nesupravegheat când se află în țarcul de joacă, întrucât și aici există un pericol mare: posibilitatea strangulării cu tot felul de lănțișoare sau panglici de la jucăriile de acolo. În plus, va trebui să ai mare grijă și să nu lași în țarc perne sau pături, care l-ar putea sufoca pe bebeluș.

Bebelus aflat in tarc

Poți să utilizezi un „baby bouncer"
Acesta este adecvat încă din primele luni de viață ale unui bebeluș, cam până la vârsta de 9 luni. Avantajul său este că îi va permite acestuia să se joace, să se distreze, dar fără să-i ofere posibilitatea să se deplaseze. Dacă ai la dispoziție un „baby bouncer", poți să-l antrenezi adesea pe micuțul tău la joacă, în condițiile în care, de regulă, acesta este dotat deja cu o bară pe care pot fi prinse jucării sau permite fixarea ulterioară a unei bare.
Pentru un „baby bouncer" nu ai nevoie de spațiu mare, iar un alt beneficiu este că îl poți transforma într-un scăunel confortabil în momentul în care bebelușul va începe să mănânce la masă. Ca să fii sigură că bebelușul este permanent în siguranță, stai lângă el și când se află într-un „baby bouncer", cu precădere odată ce începe să fie mai curios față de lumea din jur.

Voi v-ați imaginat că premergătoarele pot fi atât de periculoase pentru micuții noștri?

Citește și: Calendarul mersului copilului: 0-3 ani!

Surse:
www.babycenter.com, www.babywalkerreview.com, www.buzzfeednews.com, www.healthychildren.org, www.pregnancybirthbaby.org.au, www.webmd.com


Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  "Familii întregi, chiar cu bebeluși, ajung în spitale", mesajul disperat al managerului Spitalului „Victor Babeș”
  "Familii întregi, chiar cu bebeluși, ajung în spitale", mesajul disperat al managerului Spitalului „Victor Babeș”

  Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București, dr. Simin Aysel Florescu, avertizează că secțiile de terapie intensivă Covid...

  O femeie de 37 de ani din Iași a născut la urgențe, fără să știe că este gravidă
  O femeie de 37 de ani din Iași a născut la urgențe, fără să știe că este gravidă

  Caz demn de epoca trecută la un spital din Iași: o femeie a aflat că este însărcinată abia la momentul nașterii.

  Apelul disperat al unei mame din Cluj. „Am numai 16 lei, mă duceți cu copilul la Urgențe?” Gestul uluitor al unui taximetrist
  Apelul disperat al unei mame din Cluj. „Am numai 16 lei, mă duceți cu copilul la Urgențe?” Gestul uluitor al unui taximetrist

  Gestul nobil, care ar fi fost făcut de un șofer de taxi din Cluj-Napoca, a impresionat o țară întreagă! Bărbatul i-ar fi dus la spital pe o mamă și pe fiul ei bolnav, fără...

  De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
  De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

  Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!

  Tot mai mulți copii ajung în stare gravă la spital din cauza unei jucării antistres, formată din mai multe bile magnetice foarte puternic atrase între ele. Un băiețel de...

  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni
  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni

  O asociație din România a reușit, cu ajutorul comunității online, să strângă într-un interval de 6 zile 273.000 de euro pentru a se renova secția de pediatrie a...

  Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu
  Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu

  Veşti bune pentru angajaţi! Urmează să fie introduse noi prevederi în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii vor...

  Medic de la urgențe pierde custodia fiicei ei pentru că lucrează cu pacienți cu coronavirus
  Medic de la urgențe pierde custodia fiicei ei pentru că lucrează cu pacienți cu coronavirus

  Simțim că luptăm cu toții împotriva coronavirusului, dar adevărata luptă este purtată de cadrele medicale din prima linie. Cu toate acestea, un medic a pierdut custodia copilul...

  © 2023 Qbebe