Dezvoltarea mersului la bebelusi: ham, premergator sau doar natura?

Dezvoltarea mersului la bebelusi: ham, premergator sau doar natura?

Alexandra Negreanu

Pana acum bebelusul a fost purtat in brate de parinti, in carucior. De acolo a putut observa lumea si foarte confortabil. Insa la ce varsta incepe sa exploreze mediul inconjurator pe propriile picioruse? Daca obervi ca bebelusul tau este curios si vrea sa atinga cat mai multe lucruri, atunci este clar ca are nevoie de mai multa independenta. Primele plimbari au loc cu sprijinul bratelor puternice ale parintilor, in care are incredere si de unde poate studia noutatile si provocarile din jurul lui. Cu timpul prinde incredere si face primii pasi stangaci spre jucaria preferata.

Qbebe iti dezvaluie etapele mersului la bebelusi si elementele ajutatoare pentru ca bebelusul tau sa paseasca increzator in viata:

La ce varsta incep bebelusii sa faca primii pasi?

Mersul pe jos este un salt major in procesul de dezvoltare al copiilor si adesea parintii sunt ingrijorati de momentul cand o sa-si priveasca copilul facand primii pasi. Fiecare copil invata sa mearga in ritmul sau propriu, dar, cu toate acestea, doar pentru ca bebelusul vecinului sau cel al prietenei din parc merge deja, nu inseamna ca si copilul tau ar trebuie sa faca acest lucru.

Etapele dezvoltarii mersului la bebelusi

Majoritatea copiilor fac primii pasi in jurul varstei de 1 anisor, dar intervalul de varsta variaza intre 9-18 luni.

Intre 5 si 9 luni: Mersul de-a busilea

Nu iti face griji daca bebelusul incepe sa mearga de-a busilea. Este adevarat unii copii nu merg de-a busilea- merg direct in picioare - si aceste lucru este perfect normal. Ceea ce este important in acest stadiu este faptul ca bebelusul tau invata sa se foloseasca bratele si picioarele simultan pentru a isi dezvolta mobilitatea. In cazul in care iti da oricare dintre urmatoarele semne, mersul pe jos nu va intarzia sa apara:

* este agitat si impinge in picioruse cand il pui in poztie verticala; dar acum este doar un reflex, care va disparea in maxim doua luni; la 5 luni nu este capabil sa-si mentina greutatea pe piciorusele sale fragile;
* merge de-a busilea
* cand il tii de manute vrea sa mearga de parca ar dori sa alerge;
* ridica piciorusul cand il tii de manute si intalneste un obstacol sau un nivel al pardoselei mai ridicat, o treapta a unei scari, de exemplu.

Urmareste progresul copilului tau. Face el mai mult luna aceasta decat luna trecuta? Daca merge de-a busilea a prins forta in brate si isi ridica corpul de la pamant mai usor? Daca ai raspuns pozitiv la cele doua intrebari atunci nu ai de sa iti faci griji. Insa daca pana la sfarsitul un anisor bebelusul nu face nici un efort pentru a se ridica, discuta cu medicul pediatru.

Intre 9 si 12 luni

Nu numai ca la aceasta varsta sugarii pot sta in fundulet fara sprijin, ci pot acum sa se ridice din fundulet in picioare, bineinteles sprijinindu-se de mobilier. Acesta este primul pas evident ca poate sta in picioruse si este de obicei urmat de mersul pe jos singur. Abilitatea de a merge in timp ce se tin de mobila si mersul pe jos cu sprijin sunt aptitudini care adesea sunt stapanite foarte bine de bebelus in intervalul de varsta de 9-12 luni.
Unii copii sunt mai precoce si pot realiza aceste competente in salturi si pot umbla fara ajutor inainte de implinirea varstei de 1 an.

Intre 12 si 24 de luni

Unii copii mici vor merge deja pe jos deja in momentul in care au implinit un an, in timp ce altii vor avea nevoie de timp si va mai trebui sa treaca cateva luni pentru a face acest lucru. Oricum, aproape toti copiii mici sanatosi sunt in masura sa mearga in mod autonom, fara dificultate pana la aproximativ 18 luni.

Cand vine vorba de scari, progresul tipic in acest interval de timp este: mai intai are nevoie de mana unui adult pentru a urca si a cobori scarile si dupa sesiuni intregi de repetare va invata sa mearga pe scari singur, fara a mai urca ambele picioruse pe aceeasi treapta, acum putand sa-si coordoneze piciorusele incat sa faca cate un pas pe fiecare treapta. Insa nu este cazul sa te lasi pacalita de aptitudinile dobandite de copil si sa consideri ca acum nu mai are nevoie de supravegherea unui adult pe scari.

La 2 ani

La doi ani copiii pot alerga, sari, si urca scari deoarece puterea si coordonarea s-au imbunatatit semnificativ. Cei mai multi copii cu varste cuprinse intre 2 ani si 2 ani si jumatate pot sari de la sol cu ambele picioare si treptat pana la 3 ani isi pot mentine echilibrul pentru cateva secunde pe un picior.

La 3 ani

La trei ani se descurca singur cu usurinta. Acum poate sa alerge sa faca sarituri, sa escaladeze, de asemenea, sa sara intr-un picior, sa mearga pe jos si sa urce scari ca un adult, alternand picioarele. Totodata este varsta la care poate invata sa mearga pe bicicleta, role sau patine.

Cum sa incurajezi mersul pe jos

Este nevoie in cazul tuturor copiilor de aproximativ 1.000 de ore de practica din momentul de cand s-a ridicat de la sol si sta in pozitie verticala pana in momentul in care pot merge singuri. Pentru a ajuta la pregatirea copiluui de a face primii pasi:

De la nastere:

Cea mai importanta conditie pentru mersul pe jos: muschii spatelui puternici, pe care nou nascutii si-i dezvolta prin ridicarea caputului in timp ce se afla pe burtica. Deci, asigura-te ca iti lasi bebelusul mai mult timp pe burtica cand este treaz. Lasa langa el jucarii interesante si obiecte potrivite varstei lui la indemana pentru motivare.

Odata ce poate sta in fundulet:

 

Ajuta-ti bebelusul sa exerseze miscari care sa-l ajute sa invete sa-si mentina echilibrul si exercitii pentru dobandirea mobilitatii. Doua exercitii simple sunt jocul cu o minge: rularea mingii catre bebelus pentru a-l forta sa se mute si sa se aplece spre ea. Poti proceda la fel cu jucaria preferata pentru a incuraja miscarea, mutand-o dintr-o parte in alta. Cu cat se misca mai mult, se rostogoleste sub supravegherea atenta a unui adul isi va dezvolta mai multa forta in gat, spate, picioare si brate, precum si un control mai bun al soldurilor - care ii permit sa se rdice in picioare - in conditii de siguranta si sa se aplec, ca mai apoi sa se aseze in funddulet din nou.

Odata ce poate sta in picioare:

Mergi periodic cu bebelusul la plimbare tinandu-l de manute in fata ta si apoi progresiv da-i drumul la cate o manuta pentru a il incuraja sa-si mentina echilibrul. Sau stai in picioare la o distanta mica fata de bebelus si cheama-l cu zambetul pe buze la tine; insista pana ajunge sa mearga in picoare singur. Fii entuziasmata si lauda-ti copilul cu fiecare progres.

Ar trebui sa cumpar un pre-mergator sau un ham?

Raspunsul este scurt: Nu! Academia Americana de Pediatrie din S.U.A, dar si in Canada au interzis furnizarea de echipamente premergatoare pentru copii mici. De ce? Pentru ca anual mii de copii ajung in spital din cauza ranilor pe care le-au suferit in timp ce se plimbau in premergator nesupravegheati, cum ar fi: s-a rasturnat pe scari sau au ajuns la o soba fierbinte. Hamul si premergatorul nu sunt idei bune pentru a invata un copil sa mearga. Pentru ca ii tin pe copii intr-o pozitie verticala, si, astfel nu ii ajuta sa invete sa mearga mai repede. De fapt, aceste dispozitive pot chiar sa intarzie mersul pe jos daca sunt utilizate prea des. Corpul unui copil nu este aliniat corect atunci cand este asezat in ham sau premergator si nu invata sa isi coordoneze miscarile.

Prima pereche de pantofi pentru bebelusi

Cand se afla in interior, cel mai bine este sa lasi copilul sa se plimbe descult. Astfel va invata sa-si mentina echilibrul pe suprafetele alunecoase, cum ar fi gresia, parchetul etc. In aer liber, insa va avea nevoie de o pereche de pantofi.

De ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi prima pereche de incaltaminte pentru copilul tau:

* nu da buzna in magazinele de incaltaminte dimineata, deoarece picioarele bebelusului cresc aproximativ cu 5 la suta pana la sfarsitul zilei.

* Copilul trebuie sa fie in picioare atunci cand verifici, daca se potrivesc masurii piciorusului. Atunci cand apesi pe varful pantofului trebuie sa simti degetul mare al piciorusului bebelusului lejer, apoi la calcai sa fii bine fixat. Nu lua incaltaminte cu un numar mai mare, doar pentru ca ii creste piciorul liber pentru ca risti sa ii strici mersul copilului.

* fa cativa pasi cu bebelusul incaltat prin magazin timp de cinci minute, apoi descalta-l si si uita-te la picioarele lui. Daca exista zone iritate, dungi rosii sau orice altceva suspicios, inseamna ca pantofii nu i se potrivesc.

* Verifica lunar daca il strang pantofiorii, deoarece picioarele copiilor mici cresc rapid, in acest stadiu. Si sa fii pregãtita sa faci cate o vizita magazinului de incaltaminte pentru copii la fiecare doua-trei luni.

Bebelusul tau la ce varsta a prins curaj sa mearga singur?

Articolul urmator
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?
    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?

    În timp ce mulți părinți nu ar avea nicio problemă în a pasa altor persoane (bunici, prieteni, bonă etc.) responsabilitatea schimbării scutecelor, alții sunt de părere...

    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

    Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

    Asa se comportă toate mamele sau soția mea doar inventează lucruri? Pentru că eu m-am săturat
    Asa se comportă toate mamele sau soția mea doar inventează lucruri? Pentru că eu m-am săturat

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu mult entuziasm, dar în unele cazuri schimbările survenite pun serios la încercare relația dintre părinți. Prin așa ceva...

    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

    Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

    Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

    Grădina cu Artiști aduce arta mai aproape de natură, la Roaba de Cultură din București
    Grădina cu Artiști aduce arta mai aproape de natură, la Roaba de Cultură din București

    La început de iunie se ia doza de verde, soare și aer curat la cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta, la aniversarea de 10 ani, devine mai responsabil și...

    Natura suprinzătoare: tatăl lebăda are grijă de copii după ce partenera lui a murit la o săptămână de la venirea pe lume a puiuților
    Natura suprinzătoare: tatăl lebăda are grijă de copii după ce partenera lui a murit la o săptămână de la venirea pe lume a puiuților

    Când o mamă lebădă a murit la numai o săptămână după ce puii ei au eclozat, tatăl puiuților a preluat cu succes îndatoririle materne.

    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!
    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!

    Sunt o tânără mămică a unui bebeluș de doar șapte luni care încearcă să își îndeplinească cu brio atâta atribuțiile de mamă, soție, fiică și...

    © 2024 Qbebe