O nouă cercetare afirmă că nu există a ține prea mult în brațe bebelușul

O nouă cercetare afirmă că nu există a ține prea mult în brațe bebelușul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă a fost o vreme în care se credea că bebelușii nu trebuie ținuți prea mult în brațe pentru a nu deveni răsfățați, studiile din ultimul decenii au demonstrat faptul că acest gest este  binevenit. Astfel, când îi vom ține în brațe și le vom permite să aibă contacte strânse cu noi, vom contribui la dezvoltarea lor optimă, iar legătura dintre noi va deveni mai strânsă, mai frumoasă.

De ce este bine să ne ținem bebelușul în brațe

Studiu al „Spitalului de Copii Ohio" (SUA)
Experții de aici s-au orientat asupra unui grup-țintă de 125 de bebeluși, atât prematuri, cât și născuți la termen. Pentru a demara cercetarea, ei au avut ca bază niște studii mai vechi, ce nu au fost realizate cu oameni (ci cu șoareci sau insecte), dar care au ajuns la următoarea concluzie: atingerea este esențială în dezvoltarea din primele zile de viață.
În studiul menționat, s-a avut în vedere să se compare modul în care puteau să reacționeze la atingere, la contactul piele-pe-piele, bebelușii prematuri și cei născuți la termen. O primă observație a fost următoarea: cei prematuri erau mai puțin receptivi la atingerile ușoare, cu atât mai mult cu cât au fost supuși la unele intervenții medicale dureroase.

Mama ce isi tine in brate nou-nascutul

În final, s-a constatat că prematurii vor putea să răspundă bine la atingerea ușoară pentru că mângâierile și eventualul contact piele-pe-piele vor avea un efect pozitiv asupra creierului lor. De aceea, s-a discutat tot mai mult despre creșterea posibilității ca bebelușii prematuri să poată avea parte de cât mai multe legături cu cei apropiați, întrucât starea lor se poate îmbunătăți mai ușor.

Sfatul coordonatoarei studiului este ca în spitale să se promoveze mai mult procedeul numit „îngrijire tip cangur", prin care bebelușilor prematuri să li se dea șansa de a sta cât mai mult în contactul piele-pe-piele. Nu va trebui neapărat ca acesta să fie doar cu mamele, cercetări anterioare arătând că și grija altui adult afectuos poate reduce din risul de mortalitate și poate stimula ritmul dezvoltării micuților.

Studiul din publicația americană „Pediatrics"
Și acesta a dorit să arate cât de important este să ne ținem în brațe bebelușii prematuri. Ceea ce s-a evidențiat prin acest studiu (din anul 2016) este că efectele pozitive ale contactului piele-pe-piele nu sunt doar imediate, ci și când bebelușii se vor transforma în adulți. Spre exemplu, peste 20 de ani s-a putut spune că micuții ce au fost ținuți în brațele lor încă din primele clipe de viață aveau un IQ mai ridicat, mai multă materie cenușie în creier, aveau comportamente sociale pozitive, performanțe academice mai bune și chiar job-uri mai bine plătite decât aceia care nu au avut parte constant de contactul apropiat cu mamele lor.

Același studiu a adus în prim-plan și următorul aspect: bebelușii care au fost ținuți în brațe mai des și care au avut constant un contact piele-pe-piele cu mamele lor erau mai puțin afectați de colici la vârsta de 6 săptămâni decât aceia care nu fost ținuți mult în brațe. Totodată, bebelușii respectivi erau mai doritori să fie hrăniți la sân decât aceia ale căror mame nu i-au alintat frecvent  ținându-i în brațe.

Studiul apărut în publicația online „Newborn and Infant Nursing Reviews"
Coordonatoarea acestuia a explicat faptul că o frecvență mare a contactelor piele-pe-piele în primele 2 luni de viță ale bebelușului este vitală pentru dezvoltarea optimă a creierului acestora. Astfel, amigdala (acea parte a creierului situată în centrul său și responsabilă cu învățarea emoțiilor, cu memoria și cu activarea sistemului nervos simpatic) se va putea maturiza așa cum trebuie dacă bebelușul va fi ținut în brațe adesea și dacă se va bucura din plin de atingerile pline de afecțiune ale mamei sale.

Un studiu japonez
Acesta a fost demarat de către Institutul RIKEN din Saitama și, pornindu-se de la rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de șoareci, a evidențiat faptul că bebelușii ce sunt ținuți în brațe și au contact piele-pe-piele cu mamele lor vor fi mai calmi și vor avea un ritm cardiac mai bun decât al celora care nu sunt ținuți mereu în brațe.
Rezultatele au fost cu atât mai vizibile la bebelușii care erau nervoși în momentul în care au fost luați în brațe de către mame. Cea mai la îndemână modalitate folosită pentru liniștirea lor a fost ca, timp de 30 de secunde, acestea să-i țină în brațe și să meargă încet.

Mama pe-afara, ce isi tine bebelusul la piept

În aceste condiții, experții japonezi insistă asupra ideii ca mamele să-și ia în brațe bebelușii de îndată ce observă că aceștia sunt iritați și nu se simt bine. Conform cercetării lor, cele mai bune rezultate în privința calmării acestora s-au înregistrat când au avut parte de un contact piele-pe-piele după evenimente care i-au speriat, cum ar fi un vaccin sau niște zgomote prea puternice.

Citește și: Bebe in brate:pro sau contra?

Exemple de poziții în care bebelușul poate fi ținut în brațe

În funcție de vârsta și de intenția pe care o ai când îți iei micuțul în brațe, poți să alegi oricare dintre următoarele poziții:
„Leagăn"
Simplă și naturală, îl va încuraja pe cel mic să adoarmă și te va ajuta și pe tine să fii relaxată în timp ce-l ții în brațe.Vei adopta această poziție în felul următor:
• Corpul bebelușului va fi așezat paralel cu pieptul tău, iar una dintre mâinile tale va fi folosită pentru a-i susține capul și gâtul
• Vei plasa ușor capul bebelușului sub cotul tău
• Îți vei deplasa mâna pentru ca aceasta să ajungă sub spatele și șoldurile bebelușului, în timp ce-l poți legăna ușor

Pe burtică
Poate să fie adecvată și pentru nou-născuți, facilitându-le inclusiv eliminarea gazelor, în special dacă vei aplica și ușoare bătăi pe spate:
• Îți vei întinde bebelușul cu burtica în jos și apoi îl vei lua în brațe, așezându-l pe unul dintre brațele tale, spre cot
• Lasă-i piciorușele să atârne lateral, în afara brațului tău
• Cealaltă mână a ta va fi plasată de-a lungul spatelul bebelușului pentru mai multă stabilitate

„Minge de fotbal"
Folosește-te de această poziție mai ales când vrei să-ți alăptezi bebelușul. Ca să o poți pune în practică, vei respecta următorii pași:
• Bebeșulul va fi așezat lateral, iar tu îi ei susține capul și gâtul cu palma, în timp ce restul spatelui său va fi protejat datorită brațului
• Vei ajusta poziția gâtului și capului cu ajutorul celeilalte mâni
• Bebelușul va ajunge să aibă corpul trecut peste brațul tău, dar sprijinit de șold
• Capul va trebui să fie plasat lângă sân, cât mai aproape de acesta

În poală
Poziția va fi utilă pentru când bebelușul va începe să mănânce din biberon. Vei proceda așa:
• Te vei așeza pe ceva, având spatele susținut și tălpile bine fixate pe o suprafață orizontală
• Îți vei lua bebelușul în poală, în timp ce capul său va fi aproape de genunchii tăi
• Îți vei așeza ambele palme sub capul său, în timp ce brațele îi vor susține corpul
• Lasă-l să-și fixeze piciorușele în zona taliei tale.

Pe umăr
Este una dintre cele mai cunoscute poziții și te poate ajuta să simți mai bine bătăile inimii bebelușului. Pentru ca acesta să fie în deplină siguranță, ai grijă:
• Să fixezi corpul bebelușului paralel cu al tău, în timp ce-l vei ridica la nivelul umărului tău
• Vei fixa capul bebelușului pe umărul tău
• Ai grijă să-i susții capul și gâtul cu o mână, iar restul corpului va fi susținut cu cealaltă

Pe șold
Poziția aceasta poate fi adoptată numai după ce bebelușul își poate susține sigur capul și gâtul (după vârsta de 3 ani). Vei proceda astfel:
• Așează-ți bebelușul lateral, astfel încât să stea pe unul dintre șoldurile tale
• Îți vei fixa brațul în jurul taliei sale
Dacă vei alege această poziție de ținut în brațe, bebelușul va putea să observe mai bine lucrurile din jur.

Față în față
În acest mod vei putea să interacționezi mai bine cu bebelușul și îi vei da ocazia să se familiarizeze cu expresiile faciale. Cel mai simplu va fi dacă:
• Îi vei susține capul și gâtul cu o mână
• Îi vei oferi un sprijin suplimentar cu cealaltă
• Bebelușul va fi ținut puțin mai jos de nivelul pieptului tău, cu fața spre tine

Mama ce isi tine bebelusul in brate, cu fata la ea

„Pe scaun"

Și această poziție va fi excelentă pentru momentul în care bebelușul va crește și va deveni curios față de lumea din jur. Practic, ea este recomandată pentru când acesta va fi mai mare de 3 luni.
Îl vei putea ține așa dacă:
• Lasă-l să se întindă pe spate și să se odihnească pe pieptul tău, în timp ce-i vei susține capul
• Una dintre mâinile sale îl vor susține în zona pieptului pentru a împiedica o eventuală cădere
• Cealaltă mână a ta va fi așezată sub spatele bebelușului pentru și mai multă protecție

Cum să nu-i creezi disconfort bebelușului când îl ții în brațe

Dacă observi că bebelușul este mai iritat sau plânge, schimbă-i poziția până când se va simți confortabil. Fii atentă apoi la următoarele aspecte:
• Nu-ți strânge prea tare bebelușul în brațe, acesta are nevoie să poată respira în voie
• Dacă te simți epuizată și simți că nu ai forță să-l ții așa cum trebuie, mai bine așează-te jos
• Nu-ți lua bebelușul în brațe când ești foarte nervoasă pentru a nu fi tentată să-l miști brusc și să-l iriți și pe el
• Când știi că urmează să-l ții pentru mai mult timp, pune-ți la îndemână o pernă pentru a-l putea susține și a-i asigura starea de bine
• Pentru siguranță, folosește-ți ambele mâini ca să-l ții pe bebeluș când urci scările
• Tot ca măsură de siguranță, nu-ți lua bebelușul în brațe tocmai în momentele în care gătești, stai în aburi și ai grijă să nu ai în preajmă obiecte ascuțite, flăcări, apă fierbinte etc. pentru a evita un accident
• În cazul în care vrei să-ți trezești bebelușul care ți-a adormit în brațe, pur și simplu atinge-l pe obrăjori sau gâdilă-i tălpițele
• Dacă ești foarte încordată și supărată, nu sta în picioare când îl ții în brațe- Pentru a te calma treptat și pentru confortul micuțului tău, mai bine vei găsi un loc în care să stai jos

Voi știați cât de important este să ne ținem cât mai mult în brațe bebelușul?

Citește și: Cum ținem corect copilul în brațe: sfaturi de la specialist

Surse:
www.collective-evolution.com, www.momjunction.com, www.scarymommy.com,www.simplemost.com, www.today.com

Surse poze:
www.pexels.com

 

Articolul urmator
Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon
Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum
    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum

    Foarte puțini nou-născuți sunt cu adevărat drăgălași, să recunoaștem. Bebelușii vin pe lume cu pielea zbârcită de la 9 luni de înotat în lichid amniotic,...

    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște
    Soacra mea a cerut să fie prima care ține în brațe bebelușul meu, după ce se naște

    Să devii bunică este un lucru minunat: îți vezi proprii copii devenind ei înșiși părinți, îți vezi „moștenirea” transmisă unei alte generații și -...

    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

    Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

    O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe
    O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe

    O deputată britanică a fost mustrată după ce a ținut un discurs cu bebelușul ei de doar trei luni în brațe. Nu este pentru prima dată când femeia își aduce fiul la...

    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”
    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”

    Nimic nu a pregătit-o pe această mămică de peste granițe pentru afecțiunea misterioasă cu care s-a născut băiețelul ei. Deși micuțul a venit pe lume la termen și a primit nota...

    O mamă a cerut concedierea educatoarei fiicei sale, pe motiv că femeie o ține tot timpul în brațe: „A făcut o obsesie pentru copilul meu”
    O mamă a cerut concedierea educatoarei fiicei sale, pe motiv că femeie o ține tot timpul în brațe: „A făcut o obsesie pentru copilul meu”

    O mamă de peste hotare a cerut concedierea educatoarei fiicei sale de 8 luni, pe motiv că femeia ar fi fost obsedată de fetiță. „M-am simțit inconfortabil de la început, de...

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    © 2024 Qbebe