Știința confirmă: care este temperatura ideală din camera copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a te asigura că bebelușul tău se simte oricând confortabil și că nu se află în pericol, este important să ai grijă să nu-i fie nici prea cald, dar nici prea frig. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum ar trebui să procedezi din acest punct de vedere!

Bebelușul se va simți cu adevărat în largul său când sunteți acasă dacă în camera în care își petrece mai mult timp este temperatura potrivită. Referitor la acest aspect, medicii pediatri atrag atenția asupra următorului fapt: nu poți să-ți dai seama dacă bebelușului tău îi este prea cald sau prea frig urmărindu-l cum transpiră. Explicația specialiștilor este următoarea: există două tipuri de glande sudoripare (apocrine și ecrine), glandele apocrine secretând transpirație prin foliculii de păr, iar la început transpirația va fi fără miros, după care va începe să aibă miros. Aceste glande sunt pline cu apă, cu electroliți, cu lipide, cu steroizi și cu proteine, iar în prezența bacteriilor vor interveni și mirosurile.

Glandele sudoripare ecrine apar în perioada în care bebelușul se află încă în mediul intrauterin, mai întâi pe palme și apoi pe tălpi. Cam din a cincea lună de sarcină, glandele ecrine acoperă aproape tot corpul fătului. După nașterea bebelușului, printre cele mai active glande ecrine sunt cele situate în zona frunții. Ulterior, bebelușul va începe să transpire în zona trunchiului și pe membre.

Pentru a ne putea da seama mai ușor dacă temperatura din camera bebelușului este sau nu potrivită pentru el sau dacă l-am îmbrăcat prea gros ar trebui să i se verifice zona scutecului. În cazul în care bebelușului îi este prea cald, această zona va fi foarte caldă. Alte indicii menite să îți spună că bebelușul este supraîncălzit sunt:

 • Pielea bebelușului este mai caldă ca de obicei la atingere
 • Bebelușul este letargic
 • Bebelușul pare amețit, confuz
 • Pielea bebelușului se înroșește
 • Ritmul cardiac al bebelușului este mai intens
 • În unele cazuri, bebelușul vomează

Primul demers pe care ar trebui să-l faci, în cazul în care sesizezi oricare dintre indiciile menționate, este să îndepărtezi unul dintre straturile de îmbrăcăminte pe care le are bebelușul. Chiar dacă medicii spun că un bebeluș se va simți confortabil dacă va purta un strat de îmbrăcăminte în plus față de un adult (de pildă, dacă noi avem o bluză cu mâneca lungă, bebelușul ar trebui să aibă o jachetă), acest sfat nu este valabil de fiecare dată, în special când temperaturile sunt ridicate.

Bebelușii se vor simți în largul lor dacă în camera lor va fi o temperatură cuprinsă între 20 și 22 grade Celsius. Practic, ar trebui ca unui adult să nu-i fie prea cald, dar nici să simtă că este prea răcoare în încăperea respectivă.

Cât privește aerul condiționat, acesta poate fi folosit dacă afară este foarte cald. Ideal va fi să fie setat la o temperatură de 22-24 grade Celsius, în timp ce bebelușul va fi înfășat. Contează însă mult și cu ce va fi înfășat. Spre exemplu, un nou-născut (0-4 luni) ar trebui să aibă parte de materiale textile din fibre cât mai naturale, ușoare, ce permit pielii să se aerisească optim. Și îmbrăcămintea purtată de bebelușii mai mari ar trebui să respecte aceeași regulă: fibre cât mai naturale, ce lasă pielea să respire, împiedicându-se supraîncălzirea.

Odată ce un bebeluș ajunge la vârsta de 4 luni, se poate renunța la înfășat, iar acesta poate să poarte și pijamale, cu condiția să fie confecționate din materialele potrivite.

Regula generală este, pentru starea de bine a bebelușului, ca încăperea în care se va odihni să fie cea mai răcoroasă din casă.

Surse: happiestbaby.com, livescience.com, smartparenting.com.ph

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite...

  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare
  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare

  Alăptarea reprezintă o modalitate de hrănire superioară laptelui praf datorita avantajelor nutriționale pe care le prezintă și faptului că protejează împotriva infecțiilor...

  S-a descoperit componenta din laptele matern care ajută inteligența copilului
  S-a descoperit componenta din laptele matern care ajută inteligența copilului

  Un studiu american publicat săptămâna aceasta a evidențiat următorul aspect: o substanță aflată în componența laptelui matern influențează pozitiv nivelul dezvoltării...

  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

  Să îi stabilești copilului tău o rutină de somn care să te asigure că o să doarmă suficient este o adevărată provocare, în special în primul său an de viață....

  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

  Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

  El este cel mai drăgălaș bebeluș al anului! Cine sunt părinții copilului
  El este cel mai drăgălaș bebeluș al anului! Cine sunt părinții copilului

  A fost ales cel mai frumos bebeluș al anului și nu o să îți vină să crezi cine este tatăl sau! Simpaticul bebeluș are doar 7 luni și s-a născut dintr-o mamă surogat.

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  © 2023 Qbebe