Mărturii de mămici: la ce vârstă ai început să pui pe bebe pe oliță?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Momentul în care copilul își dezvoltă abilitatea de a-și controla sfincterele diferă de la un caz la altul. Pentru că știm însă că toate mamele se îngrijorează în acest sens și nu-și doresc să amâne prea mult obișnuirea celui mic cu olița, am întrebat mai multe mămici la ce vârstă au început să îl pună pe bebe pe oliță. Ce ne-au răspuns aflați chiar aici.

Onut Maria Amalia Bună dimineaţa...Eu la 11 luni l-am pus pentru prima dată.

Violeta Georgiana Bujoreanu Eu l-am pus la 1 an jumătate și la doi ani l-am dezvățat de pampers.

Nicoleta Mohonea La 6 luni și acum avem 9 luni și facem la WC.

Roxana Roxy Eu pe la 9 luni!!!

Georgiana Curte La 6 luni. La început a fost pentru acomodare să se obișnuiască, nu făcea chiar mereu și la 1 an și 2-3 luni deja se cerea la baie singură și nici noaptea nu făcea în pat. E nevoie de foarte, foarte multă răbdare.

Bogdan Patrizia Macovei Al meu are 7 luni, dar mă gândesc, oare nu e devreme?

pe bebe pe olita

Adina Pietraru Eu la 10 luni o să o pun, adică peste 2 săptămâni.

Ricanu-Andreea Mardari Are un 1 și 2 luni și încă nu l-am pus...se joacă cu ea, este oliță 2 în 1.

Mihaela Bianca Alexandra Eu o să încep de la 18 luni. Acum are 10 luni. Este prea devreme să o pui de la 6-7-8-9-10 luni, fiindcă copilul încă nu este conștient de unele lucruri. El abia acum începe sa înțeleagă unele lucruri...

Ana Maria Mihaela Are 11 luni și l-am pus pe oliță dar degeaba, el nu înțelege momentan care este problema, deci o să îi mai dau timp.

Andreea Iacomi Bebe are 1 an și 3 luni. Nu avem oliță în casă. Nu mă grăbesc deloc...îmi permit să cumpăr pamperși.

Taya Tan Nu îl voi pune niciodată pe oliță, ci îi voi prezenta oala și îi voi explica exact cum se folosește, în momentul în care va fi pregătit. Unul dintre reperele după care mă voi ghida este momentul în care puiul meu va urca și va coborî singur scările, alternând picioarele, pentru că atunci știu că din punct de vedere fiziologic este pregătit. Asta dacă nu voi cumpara un reductor pentru WC. 

Sylvya Avatamanitei Noi avem 1 și 5 luni, știe când face, dar nu vrea să stea. Are timp să învețe.

Georgiana Manea Are 1 an și două luni. De două zile îl pun pe colac la WC că dădea cu olița prin casă și îl atrage baia ...Nu stă mult că se plictisește. Aseară l-am ridicat și l-am pus în cadă pentru băiță și acolo a făcut pipi...După 10 minute de stat pe colac.

Puscasu Marcela Îl voi pune pe oliță 6-7 luni.

Elena Si Maya Medrea Pe la 10 luni am pus-o! Acum are 1 an și 4 luni, dar nu face mereu la oliță!

Ana Y Lefter De la 18 luni îl voi pune. Când cât de cât conștientizează ce trebuie să facă acolo. E un chin pentru ei mai devreme.

pe bebe pe olita

Laura Sava La 18 luni are copilul controlul asupra nevoilor fiziologice și poate conștientiza aceste nevoi. Eu am pus copilul la 1 an și 4 luni pentru a se obișnui, iar la 1 an și 6 luni deja foloseam olița cu succes, pe timp de zi nu mai foloseam pampers. La 1 an și 8 luni l-am scos și pe timpul nopții.

Frumoasa Florentina Corina De la 6-7 luni am pus-o.

Cristina Dulovet La 1 an și 5 luni avem o lună și doar dimineața se cere la oliță, mă pune să îi dau pamperșii jos și fuge pe oliță. În rest nu vrea și nici nu îl grăbesc, are timp.

Mariana Garaz Băiatul meu de la 1,5 deja se așeza singur pe oliță și făcea pipi și caca și se cerea deja la oliță. Acum are 2 anișori și din vara trecută nu mai purtăm pampers.

Miky Agache La 10 luni fetița și...băiatul cel mare nu a vrut să stea. I-am luat colacel de WC (are 1 an și 3 luni)

Marin Adriana Noi direct la WC, după 2 ani.

Gabriela Patrascu Noi la 1 an și 2 lunițe. Dar încă nu a făcut în ea.

Cecilia Daniela Gornoviceanu L-am pus pe bebe pe oliță la 8 luni!

Anca Tomescu Nu l-am pus niciodată la oliță, i-am prezentat-o la 1 an și 10 luni, nu a fost curios ce se face cu ea și pentru ce este. I-am mai prezentat-o la 2 ani și 3 luni, nici atunci nu l-a interesat și la 2 ani și 5 luni m-am trezit cu el că vrea să se așeze pe oliță să facă pipi. Din momentul acela nu a mai vrut pampers, are 2 ani și 7 luni acum.

Marcela Carla Birta Are 1 an și 5 luni. Merge singură și se pune pe oliță, dar încă nu stă să facă în ea. Are timp. Important este să se obișnuiască cu ea. Nu o forțez.

pe bebe pe olita

Mariana Garaz Mai bine să zicem că la toate mamele sunt diferiți copiii, care mai târziu, care mai devreme. De exemplu, nepoțica are 1 anișor și a învățat-o mai devreme la oliță. Fetița mea știe de ea și se așază, dar nu face nimic. Poate mai târziu, are 1 anișor și 2 luni.

Andra Evelina Constantin La 3 ani s-a dezobișnuit singură, nu am forțat-o deloc. Ea nu mai voia pampers... nu înțeleg ce atâta grabă la 7-8 luni?

Diana Alexandra Mihaila Un an și 5 luni. Doar atunci când s-a dus ea singură. Până atunci a avut olița mereu la vedere și i-am explicat că atunci când o să fie mai mare o să facă acolo.

Elena Daniela De la 11 luni l-am pus ca să se acomodeze. A făcut treaba mare de prima oară în oliță, însă a avut o perioadă de câteva luni când nu voia să se așeze, plângea când vedea olița. Am luat o pauză din a încerca și la 1 an și 6 luni a luat singur olița din baie și s-a pus pe ea, de atunci face zilnic treaba mare la oliță și pipi uneori (cere singur, are 1 an și 11 luni ) ... Avem un "ritual": stă pe oliță, face în ea, apoi mergem împreună la baie și punem "isprava" în toaletă, îl las pe el să tragă apa și îi face "pa". Treptat, o să încep să îl las în timpul zilei fără pampers și să îl pun pe oliță la un interval de 30 minute. Să facă pipi, poate vom scăpa în câteva luni de tot de pampers.

Roxye Rox L-am pus pe bebe la oliță de la 1 an și 9 luni.

Elena Luminita Dore Are 1 an și 7 luni și de o saptămână am început să și facem la oliță, până acum a fost în casă, a văzut-o, s-a jucat cu ea, dar nu am forțat-o, a făcut când a vrut ea!

Cristea Valentina L-am pus pe bebe la oliță de la 7 luni
Popescu Ely Am încercat la 8 luni și nu a vrut, se juca cu olița, iar la 1 an și 4 luni a rupt pampersul și s-a așezat singură pe oliță, scumpica mea. Apoi pe la 2 ani a vrut să facă ca și mami, curioasa mea, și așa am scăpat de pampers, doar când ieșeam îi puneam.

Naumencu Mirabela La 9 luni și un pui am pus-o și chiar făcea. Până pe la 1 an a folosit, dar apoi am plecat din țară și până i-am cumpărat altă oliță s-a cam dezobișnuit. O mai pun, dar rar vrea să stea.

Tyna Sandru Mămici, puneți cât mai devreme pentru binele lor, nu e vorba de bani cum insinuează unele mămici, nu vă e milă de ei să-i țineți până la 2, 3 ani ca pe niște neputincioși cu prostia aia la fund pentru comoditatea unora! Copiii acum percep totul mult mai devreme. Eu am 2 copii și de la un an și un pic am scos pamparșii definitiv, nu trebuie chinuiți cu prostiile alea...

Alyna Manolache L-am pus pe bebe la oliță pe la 10 luni.

Melody Kundalini Până la urmă e dreptul fiecăruia să aleagă vârsta, nu ar trebui să judecăm dacă nouă nu ne convine sau nu ni se pare adecvat. Eu consider că la 8 luni abia stă bine în fund, apoi sunt ocupați cu mersul, cu vorbitul. Are timp și de toaletă, a mea are 14 luni, nu am încercat și nici nu o voi face prea curând...cred că pe la 2 ani voi încerca că până merge la grădi 2 ani jumătate-3 să se acomodeze.

Amalia Elena La 10 luni...altfel nu face caca. Îi pun jucării pe lângă ea și stă liniștită. În fiecare dimineață și seară face caca la oliță. Când suntem plecați toată ziua nu face deloc.

Ana-Maria Irina 10 luni. Și a folosit olița pentru a ieși cu scaunul pana la 1 anișor. De atunci o refuză categoric.

Corina Maria Irimia L-am pus pe bebe la oliță la 8-9 luni.

Condescu Ramona La 1 an fetița și la 10 luni băiețelul, atunci au cerut ei să facă la oliță.

Citește și:Deprinderea copilului cu olita: trucuri de la psiholog 

Cum inveti copilul la olita? 

Răspunsurile mămicilor au fost preluat în urma unui sondaj pe un forum destinat mămicilor. Le mulțumim în acest sens tuturor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. Dorim să subliniem faptul că momentul optim în care vă obișnuiți bebelușul cu olița trebuie stabilit în conformitate cu dezvoltarea acestuia psiho-motorie și cu îndrumarea medicului pediatru.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19
  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19

  Este clar, Covid-19 este un coronavirus cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Ultimul an a fost unul de încercare pentru toate popoarele lumii în lupta cu acest virus,...

  Nici nu a început bine școala și a început și cheta pentru cadourile de 1 și 8 Martie. Ce reacții au părinții
  Nici nu a început bine școala și a început și cheta pentru cadourile de 1 și 8 Martie. Ce reacții au părinții

  Nici bine nu a început școala că pe grupurile de părinți de pe WhatsApp au apărut deja primele mesaje despre cadourile pentru 1 și 8 Martie pentru profesoare. Ce contează că...

  7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
  7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

  Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

  Dacă te mai mişti de pe oliţă te bag cu capul în ea! Înregistrări cu limbajul violent al educatoarelor de la o creșă din Năvodari
  Dacă te mai mişti de pe oliţă te bag cu capul în ea! Înregistrări cu limbajul violent al educatoarelor de la o creșă din Năvodari

  Acuzații cumplite aduse unei creșe din Năvodari, după ce un părinte a descoperit prin intermediul unui sistem ce se petrecea cu copiii. Micuții erau agresați verbal de către...

  Povestea nașterii fetiței Danei Rogoz: “A început intervenția, eu tremuram în continuare, am început să plâng și când i-am auzit strigătul...“
  Povestea nașterii fetiței Danei Rogoz: “A început intervenția, eu tremuram în continuare, am început să plâng și când i-am auzit strigătul...“

  Îndrăgita vedetă Dana Rogoz a devenit pentru a doua oară mămică, a unei fetițe pe nume Lia. Aceasta împărtășește emoționată pe blogul său momentele prin care a...

  Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
  Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

  Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

  Cum arătau vedetele din România la început de carieră! Ce schimbari incredibile!
  Cum arătau vedetele din România la început de carieră! Ce schimbari incredibile!

  Dacă vrei să-ți aduci aminte de unele dintre cele mai cunoscute vedete din România în primii lor ani de carieră, parcurge și articolul de mai jos. Vei fi surprinsă...

  Alina Ceușan nu vrea dormitor separat pentru bebe:„Nu are nevoie de cameră, de haine, ci doar de timpul și de iubirea ta”
  Alina Ceușan nu vrea dormitor separat pentru bebe:„Nu are nevoie de cameră, de haine, ci doar de timpul și de iubirea ta”

  Alina Ceușan, fostă concurentă la „Asia Express”, va deveni mamă pentru prima dată. Iată cum se pregătește, alături de soțul ei, Raul Tișa, să-și...

  © 2022 Qbebe